Hirdetés
-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ribi
nagyúr
válasz
Yodamest #47497 üzenetére
Lehet, hogy neked bevált, de sosem vennék 32-nél nagyobb dolgot monitornak.
És az emberek nagyrészének el sem fér. Nekem sem férne el.
Amúgy meg olyan dolgokat írsz elengedhetetlennek meg szükségesnek ami no comment kategória. Neked ezek jönnek be de nem ilyen formában kellene írni "szükségességükről", meg hogy mindenkinek is ezek kellenek meg létszükséglet...
Monitorom beállításait meg kb sosem változtatom, szóval 0 szükségem távirányítóra. -
Yodamest
veterán
Az is jó persze, lényeg a méret, hogy 2025-ben már ne vegyük be a 24-27" maszlagot, hogy az bármi miatt is jó lehet. A TV-ben én még kimondottan szeretem, hogy távirányítós. Nálam úgy néz ki a setup, hogy nem az asztalon van a tv, hanem van az asztal mögötti fal előtt egy tv stand, ami a földön áll és arra van VESA-val felfogatva a tv. Így rengeteg helyem van az asztalon soundbarnak, fényeknek, telefonnak, kontrollernek, fejhallgatónak... Szóval a távirányítóra visszatérve, létszükséglet, mert én biztos, hogy nem görnyednék az asztalon áthajolva, hogy a monitor alján vagy hátulján lévő karocskát mozgassam, ha bármilyen beállítást akarok eszközölni, sokkal kényelmesebb távirányítót nyomogatni.
-
omfgk
veterán
válasz
-=RelakS=- #47493 üzenetére
ABL sokakat zavarhat.
-
Yodamest
veterán
válasz
warcat #47484 üzenetére
"27 col kényelmesebb, beláthatóbb jóval" - hát kinek mi, én 55" C2-t nézek kb 1méterről és nem cserélném le kisebbre az biztos. Belátom az egészet, LoL-al játszok és ott aztán tényleg kell látni mindent, de pont hogy inkább előnyben is vagyok a kisebb kijelzőkhöz képest, mivel minden akkora nagy, hogy sokkal könnyebb a célzás is.
-
torma1981
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #47488 üzenetére
21-én úgy tudom. Akkor jönnek a tesztek.
-
TESCO-Zsömle
titán
Arról van hivatalos infó, hogy a review embargó mikor ér véget?
-
Én is egy 48-as OLEDet használok (LG C3), és mivel a 2070 nem tudja natívan a magas képfrissítést FullHD felett, ezért én is felskálázást használok, hogy legyen 120hz. És esküszöm nem veszem észre még ilyen 80cm közelről se, hogy akkora különbség lenne natív 4K és e között. Szóval a felskálázás lehet jó, de azt jól kell implementálni.
-
-
Yodamest
veterán
válasz
nubreed #47480 üzenetére
Monitort senkinek sem tudok ajánlani, mármint hogy azt vegyen, a mai világban már rendes oled tv-t kell venni, elérhető 42-48-55-65-77"-ban, igénynek megfelelően. Nem akarok túl sokat offolni, kb egy 10-es listát tudnék írni, miért sokkal sokkal jobb egy oled tv, de mindenkinek azt tanácsolom inkább olvasson utána a tech oldalakon, nézzen tech videókat. Én annyit tudok, hogy mióta az LG C2-t megvettem, soha de soha többet vissza nem váltanék monitorra, hatalmas minőségbeli ugrás volt minden létező téren. (immerzió, kényelem stb.)
-
VoltanIgor
aktív tag
Szerintem a felskálázás móka marad velünk, arra kell berendezkedni, hogy mostantól el lesz, lassan el lehet felejteni az olyan igényeket, hogy raszterből hajtsa meg a 4k-t.
Erősen az látszik, hogy nyers erőben ezzel a konstrukcióval és technológiával nem nagyon lehet nagyobbat ugrani, hacsak nem kötöd rá paksot és nem rakod folyékony nitrogénba a cuccot.
-
válasz
hahakocka #47468 üzenetére
Nem egyszeru, mert 48-as OLED monitoron vagyok, namost gyonyoru 4k-n atom minden, de
Ertelmes aron nem.lehet hajtani, persze megoldja az ember kompromisszumokkal.
Denpl levenni a felbontast nem.opcio mert mig a kanaperol fotelbannulve konzolon nem gaz mert nem latod, rendes asztalon monitorkent ronda mint a dog.Meg tosszabb a helyzet hogyha most vennek monitort az 5160x2160 lenne meg hajthatatlanabb.
Tehat az.ertelmes valasztas 1440p , kihajthato ertelmes aron.Johetnek a van penzed majomra legyen bananra is
valahol igaz, de 2-3 gen ota halgatom hogy vegre lesz 4k gaming, ehelyett a 1.2m GPU-val is felskalazzak...
Nezeged a felskalazast 80 centirol 48 collonSzoval maradok 4k de szarok ra huzza a facara Jensen a 1.2m 5090-et ami 3 kamu freammal hasit
-
X2N
őstag
Nem fog elterjedni továbbra se. Átlag Pistike nem tudja mi a jó. Másrészt meg nehéz ekkora méretben HiDPI kijelzőket gyártani. Meg lehet nézni hány 24-27"-es monitor van 4K vagy fölötti felbontással. Pedig igény lenne rá. 24" 5K, és 27" 8K kijelzők kellenének és nem kellene többé élsimítást sem használni játékokban.
27" 4K az nem igazán hozza azt amiről itt van szó, pedig azt már elkezdték gyártani nagy mennyiségben. -
GEIL
addikt
aha...szóval már 5-6 éve 4k-n vagy....
windows asztalon és pár régi játékban lehet, de újabb címeknél tuti, hogy butítgatott grafikán esetleg.
pont pár napja néztem a "világátlagot"....ahol a használt felbontások kb így alakulnak:
1080p........még mindig 58%
1440p.....jön fel és már 19%
4k......................................9%
egyéb (21:9, wide...stb)....14%Azért a 4k gaming még nem olyan elterjedt és még kell jó pár év, hogy az 1440p is egyáltalán beérje az 1080p "népszerűségét".
-
válasz
Quadgame94 #47464 üzenetére
Az előző generáció abszolút jó, ugyanúgy megkapja a javított DLSSt, csak a 3x meg 4x frame gen marad ki.
Én feldobtam a 4080st, de ha túl drága az 5080/5090 simán megtartom és majd refresh/6080/6090 -
X2N
őstag
válasz
hahakocka #47468 üzenetére
Amíg nem tapasztalod meg nem fogod tudni. De olyan 4k monitort vegyél ami kicsi. 24-27" Nekem 24"-es dell van, 5K 24" még jobb lenne...
1440p még egy fél megoldás se a 4K-hoz képest, "csak" 1,78X-os felbontás az 1080p-hez képest.
Ha már megtapasztaltad nincs visszaút.A filmek csalósak mert ott van chroma subsampling emiatt a színes 4K felbontású kép jó ha csak fele felbontásnak számít...
-
Devid_81
félisten
Nem vagom a vizhutes hogy lesz ezen ha lesz.
Bar tok siraly lenne egy fekete kocka ket oldalas szendvics blokk a pci-e 5.0 meg riser kabellel...
Konkretan a VGA barhol elferne a hazban vizhutve csak a riser kabel hossza szabna hatart.
Brutal cucc, le a kalappal, latszik rajta, hogy kozel (vagy az is) server grade cucc -
hahakocka
őstag
Akartam is kérdezni ha már rég 4K-n vagy mekkora a difi érzésre minőségben 1440p gaming high-very high és 4K high-very high közt? Mennyire éri meg a 4K gaming mert hol ezt hol azt hallani hogy nem megérős, felesleges max filmekhez a 4K stb . Most lehet 4K ra váltok majd teljesen azért kérdem.
-
Devid_81
félisten
NVIDIA GeForce RTX 5090 Founders Edition Hands On, Taken Apart
Olvadt tapcsatlakozo es por altal erintekezesi gondok a PCI csatlakozonal kettos illata keveredik a levegoben, lehet nyitnom kellene ablakot
Amugy nagyon durva, hogy mekkora PCB-re kerult az egesz 5090-es
-
válasz
Quadgame94 #47464 üzenetére
Nem ertesz hozza latszik, igy csak 1 kamu framed lesz, es vesztesz kettot
Elhetetlen lesz hogy 24-rol nem lesz 240 fps-es
igy a 240 es 480hz oled monitorokkal mi lesz?
-
Quadgame94
őstag
válasz
deathcrow42 #47453 üzenetére
Attól hogy sikeres valami én még nem élvezek el tőle. Már ha az lesz ugye. És pont jó hogy írtad az előző generációt. Eddig inkább veszek majd egy 4070 Ti-t apróról 250 ezerért mint egy új 5070-et 300 ezerért. Bár nekem csak második negyedévben lesz aktuális a vétel.
Ja és 4070 Ti Super meg lesz 340-350 körnéykén. 5070 Ti pedig jó ha 430-ba megáll.
-
-
hokuszpk
nagyúr
a jövő
-
nubreed
veterán
válasz
A puszta számok alapján 4070 Superről (nekem az van) sztem nem fogja megérni váltani 5070 -re. Eleve kevesebb CUDA core van az 5070 -en.
-
hahakocka
őstag
válasz
Csak 1.5 évre teksálod ezt a 60 fps 4K gaminget vele? Az durva, aztán már csere érett lenne vagy hogy érted?
-
válasz
Quadgame94 #47451 üzenetére
Mitől kéne elélveznem? A 300 ezres 5070-től?
Igen. Ahogy a 4070 super szerintem egy nagyon jó kártya, ez az 5070 (meg talán a 5070Ti is) low key bestseller kártya lehet, ahol effektíve minden játékban megvan a 60+ FPS 4K felbontáson a konzolos kompromisszumok nélkül 2026 végéig.
A játékosok elsöprő többsége az alapján választ, melyik kártya a népszerű, illetve melyikkel van kevesebb gondja, melyik a támogattottabb. Ott idén is az Nvidia nyer, jelen állás szerint. Alsó házban az Intel jöhet fel.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Quadgame94 #47451 üzenetére
Konkretan 4-el tobbet mutatott az Nvidia, mint az AMD.
5070-5070ti-5080-5090.AMD: 0.
-
Quadgame94
őstag
Btw rájöttem, hogy miért pörög itt pár vörös szemüveges user. AMD vonalon semmi nincs, még paper launch sem, azon nem tudnak pörögni..
Mert aztán az NV olyan sokat mutatott LOL Raszter képességekről szinte semmit, ugye nem véletlenül. Semmilyen vörös szemüvegem nincs. Objektíven nézem a dolgokat. Mitől kéne elélveznem? A 300 ezres 5070-től?
Attól, hogy te nem tudod összerakni mekkora is a raszter teljesítmény más még igen. Elvileg ez egy szakmai topic, és én sok év alatt hidd el elég nagy tudást szedtem fel ahhoz, hogy megmondjam milyen gyorsak lesznek. Az 5070 kizárt hogy gyorsabb legyen a 4070 Ti-nál. Az 5070 Ti pedig talán eléri a 4080-at. Ehhez semmilyen teszt nem kell. Az órajel és az ár már nagyon árulkodó jelek annak aki tényelg ért is ahhoz amit beszél.
-
fatal`
titán
válasz
huskydog17 #47443 üzenetére
Nem a platformról volt szó, hanem a kártyák encoderéről és annak a fejlesztéséről, aminek a YT esetén kizárólag live streamkor van közvetlenül szerepe. Ami viszont pont ugyanannyira rétegigény (és nem platform) egy GPU vásárlásakor, mint a VR és én erről beszéltem.
Nem hiába. Magas bitrátás, azaz nagyon jó minőségű forrásból a YT is sokkal jobb végeredményt fog adni, mint egy középszerű vagy szar forrásból.
Nyilván jobb minőséget fog adni, ezt nem is vitatom, a hiábával kicsit túloztam. Ettől még mikor utoljára néztem, jóval sötétebb lett a videó, mint, amit feltöltöttem. Mondom, lehet, hogy ezt azóta javították, ritkán töltök fel videót. -
huskydog17
addikt
válasz
fatal` #47431 üzenetére
Oh jaj.
A YT-nak több milliárd aktív felhasználója van, nyilván nem mindenki streamel, nem tudom ezt miből szűrted le. Live streamtől függetlenül egy több milliárd felhasználós platform nem lehet rétegplatform, konkrétan a világ legnagyobb videómegosztó portálját extrém módon és igencsak megmosolyogtatóan lealacsonyítottad, mintha csak egy garázs projekt lenne.
Ha ennyire ragaszkodsz kizárólag a live streamhez, akkor se réteg platform, konkrétan több tízezer csatorna streamel egyszerre YT-on és több millió nézőjük van. Ez neked réteg igény? Szerintem attól nagyon messze vagyunk. Konkrétan a világ második legnépszerűbb streaming platformja. Szerintem gondold át."A feltöltés nem on the fly encoding, a videók nézése meg még csak nem is encoding."
Nyilván. Miből gondolod, hogy én nem ezt nem tudom?"Hiába töltesz fel sokszoros bitrátával, azt lekonvertálja."
Nem hiába. Magas bitrátás, azaz nagyon jó minőségű forrásból a YT is sokkal jobb végeredményt fog adni, mint egy középszerű vagy szar forrásból.#47419 M@trixfan: Igen.
-
Egon
nagyúr
válasz
Quadgame94 #47402 üzenetére
1. Persze, hiszen mindenki sokkal gyorsabbnak is gondolta őket. Nem lettek drágák, mert alig van 20-25 százalékos előrelépés. Ennél mindenki többet várt.
Egyrészt még nincsenek tesztek, nem lehet tudni, hogy mennyivel lesznek gyorsabbak az előző generációtól. Másrészt az árakat a teljesítménytől függetlenül fikázták előre, pl. az 5080-asnál volt aki 40%-kal magasabb árat várt, mint ami a tényleges lett...
2. Mit érdesz érdemi alatt? Az árak passzolnak a teljesítményhez. Se nem pozitív se nem negatív. Meh kategória.
Még egyszer: még nincsenek tesztek...
Btw rájöttem, hogy miért pörög itt pár vörös szemüveges user. AMD vonalon semmi nincs, még paper launch sem, azon nem tudnak pörögni...
-
Raymond
titán
Innen van kinagyitva:
Az mar nagyon a legkisebb LOD ott. Az a kinagyitott reszlet a kep kb. 2%-a (240x160 a 1920x1080 teljes kepbol). Marmint a komplett reszlet ami ott van, nem csak a karakterek.
"Ennél szerintem még a GTA Vice City-ben is szebbek voltak távolról a karakterek."
Akkor szerintem nezd med megint, mert a GTA VC-ben talan a max LOD volt ilyen -
omfgk
veterán
A matek amúgy durva lesz.
DLSS 3.0 Performance kapásból 2-2,5x Cyberpunk-ban vs natív.
Akkor erre valamennyi jön DLSS 4.0-val. Lehet ,hogy csak a látvány javul, ugyanolyan fps mellett. Vagy hatékonyabb lesz. Passz.A mostani Frame gen az kb 70% fps pluszban. Hiszen maga a frame gen is elvisz erőforrást, vga oldalon. Tehát nincs duplázás. Pár natív fps-t beáldozunk (grat hozzá), hogy a maradékot duplázzuk.
Legyen 2,25 x 1,7 és 3,8X-nél járunk.És akkor erre DLSS 4.0 és még több kamu frame.
És akkor ennek a végén a 8x/9x-et rábasszuk a prezentációra, a paraszt meg otthon örüljön.
Érdekes lesz ,hogy a day 1 review-knál a különféle tesztelők mennyire ugranak bele ebbe a mocsárba.
Először raszter, aztán egy Ray Tracing Ultra mondjuk, több játékban és utána a maradék időben elszabadulhat a pokol.
Linus, meg a legalja huszárok gondolom ráugranak. Ahogy a 4090 vs 5090-nél is. Közben meg a frame time 30ms felett volt. Konzol szinten. -
válasz
Quadgame94 #47435 üzenetére
hogy mi..
Van uj leak, mindenki uljon le.
5080 a CP2077-ben full path tracing nativ 4k-hoz kepest mit is tud.
Lazan 535%-al gyorsabb de ez csak a kezdet.
+2 frame-725%
+3 frame-935%5080 full path tracing 120fps 4k!! 4090 kuka
Nincs itt semmi latnivalo...
[link] -
yagami01
aktív tag
Persze van ilyen is olyan is, de azért 3090 már sok kapható annál olcsóbban, ha van 290, talán mostanra az lehet a kivétel (első blikkre). 4090 az még mindig akörül forog igen, de ott is kilehet fogni 600-ért is (látom volt egy garis TUF ennyiért, most van egy Giga).
Az 50-esek majd meglátjuk tolják-e lejjebb és ha igen mikor és mennyivel. -
HA-n beteg arak vannak 290e 3090
4090 kb. 700e -
fatal`
titán
válasz
huskydog17 #47418 üzenetére
A YouTubera való live streaming GPU-val rétegigény, semmiféle többmilliárd felhasználó nincs, aki live streamelne.
A feltöltés nem on the fly encoding, a videók nézése meg mégcsak nem is encoding.
Hiába töltesz fel sokszoros bitrátával, azt lekonvertálja. Bár lehet, hogy mostanra már javították, hogy egy sötét szar lett belőle.
-
S_x96x_S
addikt
(humor)
"Nvidia Explains how they reached 4090 Performance with The RTX 5070"
https://www.youtube.com/watch?v=uOItZa2oqVc ( rövid videó: 1 perc 30 sec )
-
Vastagságra van nálam probléma, széltében egy kissebb 3 ventis kártya még úgy ahogy befér. De pl 3 slotos kártya csak nagyon macerésan. Ezért is inkább próbálok targetálni 2 ventis kártyákat.
#47422S_x96x_S
Köszi, ez a lista kicsit megnyogtatott, mert legalább van választék. Még 5080ból is. -
gaben22
senior tag
Magyar (vagy EU) árat nem tudjuk még (én MSRP-ben különösebben nem hiszek, még USA-ban se annyi lesz szerintem), továbbra se fűzök hozzá sok reményt, de a látottakból a Gigabyte vizes blockkal eddig az egyetlen, ami nekem oké lenne. Ambivalens érzéseim vannak, mert jó lenne, ha én raknám rá a blockot, pasztát, padokat és így tudnám mi ment rá és hogy, de 4090-nél is remegett a kezem rendesen szereléskor már. Én évente újrakenem/újrakenném a CPU/GPU-t, így ezzel az előre szerelt blockal annyival nem lennék beljebb, viszont ha az 5090 annyi lesz, amennyire én tippelek, akkor...
-
Busterftw
nagyúr
válasz
callmeakos #47420 üzenetére
Látom nem csak a 5090 FE-n lesz folyékony fém.
Kár hogy más gyártók nem voltak. Vagy nem volt rá idő.
-
cucka
addikt
válasz
FE kártyák normál méretűnek tűnnek, nem tudom, mennyire lehet majd kapni őket.
Egyébként meg attól függg, milyen ház, csomó modernebb házba befér a 3 ventis kártya is, a problémás inkább a szélesség és vastagság. -
Raymond
titán
válasz
Az 5090 Founders Edition 2 slot-os, ha az aktualis 4070/Ti kinalatot nezem akkor az Inno3D-tol is megint lesz 2 slot-os a kisebb 50-es kartyakbol is.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
> kis méretű gépet építsek
SFF ...
'Build Small, Play Big – Introducing SFF-Ready Enthusiast GeForce Cards & Compatible Cases'
https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/small-form-factor-sff-ready/ -
X2N
őstag
válasz
Elgurult már a gyógyszer is a gyártóknál. Ekkora kártyát biztos nem vennék.
-
42 Graphics Cards! Hands-On With RTX 5090, RTX 5080, RX 9070 XT, RTX 5070 and More
Atyaisten, azok a 5090 szörnyek
És úgy tűnik megint csak az MSI kínál két ventilátoros megoldást. Nekem fontos tényező volt, hogy kis méretű gépet építsek, ezért maradtam az mATX méretnél, de nagyon nehezen találok alternatívát. Az biztos, hogy a 2070 megy, de hogy mire, azt passzolom. Eddig az MSI 4070 Ti Super OC Ventus 2x kártyával szemeztem, lévén ahogy láttam az a legerősebb kártya kis méretben, bár nem tudom mennyivel lesz jobb az 5070. -
M@trixfan
addikt
válasz
huskydog17 #47418 üzenetére
Én ProRes anyagot töltöttem fel, ott aztán hadd kódoljon a YouTube!
Amúgy mindig újrakódol minden esetben?
-
huskydog17
addikt
válasz
fatal` #47415 üzenetére
A YouTube rétegigény? Szerintem nagyon nem, több milliárd felhasználóval igencsak fura rétegigénynek mondani. YT és VR két szélső példa: YT a legnépszerűbb streaming/videós platform, míg a VR nagyon szűk réteget jelent.
"A YouTubeon van HEVC, de minek, borzasztó hulladékot kódol belőle."
A mondat második felét cáfolnám. Én minden videómat HEVC-ben töltöm fel már évek óta és igen jó képminőséget kapok. A trükk annyi YT-on, hogy 1080p-nél nagyobb felbontásban kell feltölteni a videót és akkor nem a fos AVC-t, hanem VP9 vagy AV1-et kapsz playback-nél. Ha a feltöltött videó felbontása nem nagyobb, mint 1080p, akkor a videót jó eséllyel csak AVC encode-ot kap YT oldalon és akkor valóban egy fos lesz a képminőség, de VP9-el vagy AV1-el fényévekkel szebb a kép. Igaz, én nem 5-6 Mbit/s bitrátával töltök fel, hanem annak sokszorosával (sokszor extrém nagy bitrátával), ezért is jó a képminőség.
Mivel minden video streaming platform a lehetőleg legalacsonyabban próbálja tartani a bitrátát a szerverfarm kímélése miatt, így rendkívül kritikus, hogy milyen kodekkel történik szerver oldalon a feldolgozás. A VP9 és AV1 fényévekkel szebb, mint az AVC, mert viszonylag alacsony a bitráta és az új kodekek pont ott brillíroznak.Én pont annak örülnék, ha a YT végleg kidobná az AVC-t és a legalja minőség is VP9 lenne, mert az sokkal kevésbé roncsolja szét a videót, mint az AVC.
Szóval nem a HEVC-ből kódol hulladékot a YT, hanem az olyan videóból ami kizárólag AVC encode-ot kap, ahogy mondtam amelyek max 1080p felbontásúak. A HEVC pont, hogy hatékonyabb, mint az AVC.
-
fatal`
titán
válasz
Busterftw #47416 üzenetére
Itt az encoderről volt szó, nem a decoderről. A streaming ebből a szempontból rétegigény. Amikor nézel valamit, akkor nem encodeolsz semmit.
Ahhoz, hogy a streaming szolgáltatók át tudjanak állni rendesen, ahhoz pl. TV kéne erősebb, meg abban normális decoder, nem GPU.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatal` #47415 üzenetére
Mondjuk ugy, hogy a jobb tomoritesi eljarasok a platformoknak fontos elsosorban, kevesebb adat, kevesebb savszel az nekik massziv sporolas.
Ettol fuggetlenul a streaming nem retegigeny, hiszen rengetegen neznek Youtube-t, Netflixet stb.
Az usernek meg kb mindegy, hogy (hasrautve) 600mb megy el a korlatlan netbol 4 ora youtube utan, vagy 400mb. -
fatal`
titán
válasz
huskydog17 #47412 üzenetére
Szerintem a streaming pont ugyanolyan rétegigény.
A YouTubeon van HEVC, de minek, borzasztó hulladékot kódol belőle. Inkább bitratet kéne emelni, meg 60 fps-nél nagyobb videók támogatása se lenne rossz.
Én csak azt mondom, hogy szerintem nem baj, ha még fejlesztenek az AVC encoderen, van létjogosultsága.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #47403 üzenetére
"> Másrészt aki 10+ éve csak AMD-t vesz
> az 99%-os valószínűséggel nem fog mást venni,
> ilyen egyszerű."
> Erre epp az AMD a rossz pelda,- Ezt nem én írtam, és én csak válaszoltam az eredetire: #47374
- És az eredeti példa ( hogy 10+ év 99% valószínűséggel márkahű teszi ) cégtől függetlenül rossz. Az emberek úgyis azt vesznek amit jónak látnak.
Létezik márkahűség ; de az arány túlzó. -
huskydog17
addikt
válasz
gejala #47407 üzenetére
"AV1 kompatibilitása gyakorlatilag nulla, csak akkor van értelme használni, ha garantáltan nem akarod szerkeszteni."
Ez azért extrém mértékű túlzás. Mind a hardveres mind a szoftveres támogatás már adott és elég jól elterjedt, minden nagyobb, ismertebb videószerkesztő támogatja és mindhárom GPU gyártó is generációk óta, HEVC-et pedig minden is támogatja kb.
#47410 fatal`: Nem is a VR-re gondoltam elsősorban, az egy rendkívül kicsi, szűk rétegigény, hanem inkább a streaming szolgáltatókra (pl.: YT), ahol nagyon kicsi bitrátát használnak, ott az AVC felér egy büntetéssel.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
deathcrow42 #47404 üzenetére
Az Intel ott nyomul nagyon a kezdetektol ahol inkabb szamit, a szoftverben. Igy lett az, hogy XeSS elsore kb lenyomta az FSR-t minosegben. Az AMD csak 4 generaciora jott ra, hogy kellene valami turhetot letenni az asztalra, nem valami felgozos megoldast.
A 5000 topikban leirtam mar, CPU-nal az AMD konzisztensen letett egy jobb megoldast viszonylag jo aron. Ezzel az evtizedes Intel monopoliumot kibillentette.
VGA-nal ez nem tortent meg.Fogtak magukat es bearaztak magukat az Nvidia moge es hatradoltek.
-
fatal`
titán
válasz
gejala #47407 üzenetére
Na meg azért a H264 a legjobb választás még mindig Wireless VR-ban, mert sokkal kevesebb erőforrást igényel decode oldalon is és a gyors mozgású játékokban az 500 megabites H264 jobb eredményt ad mint akár az AV1 akár a H265 200 megabiten. És a késleltetése is alacsonyabb. Szóval én azért remélem, hogy még egy darabig nem hal ki
-
Devid_81
félisten
válasz
bertapet11 #47395 üzenetére
RDNA2 f@sza cucc volt pedig
-
gejala
őstag
válasz
huskydog17 #47406 üzenetére
"viszont engem nagyon meglepett, hogy még mindig ölnek erőforrást a borzalmasan elavult AVC kodekbe"
Egyedül az AVC-nek van gyakorlatilag 100% kompatibilitása szerkesztés és lejátszás tekintetében is. HEVC-nek elég jó már manapság, de azért közel se AVC szint. AV1 kompatibilitása gyakorlatilag nulla, csak akkor van értelme használni, ha garantáltan nem akarod szerkeszteni. -
huskydog17
addikt
válasz
huskydog17 #47250 üzenetére
Kiegészítés:
Meglett a válasz a multimédia motor frissítésre. Szóval aki érdekel, hogy pontosan milyen fejlesztéseket kapott az NVDEC és NVENC:
"Decoding 4:2:2 video can be challenging due to the increased file sizes. GeForce RTX 50 Series GPUs include 4:2:2 hardware support that can decode up to eight times the 4K 60 frames per second (fps) video sources per decoder, enabling smooth multi-camera video editing.
The GeForce RTX 5090 GPU is equipped with three encoders and two decoders, the GeForce RTX 5080 GPU includes two encoders and two decoders, the 5070 Ti GPUs has two encoders with a single decoder, and the GeForce RTX 5070 GPU includes a single encoder and decoder. These multi-encoder and decoder setups, paired with faster GPUs, enable the GeForce RTX 5090 to export video 60% faster than the GeForce RTX 4090 and at 4x speed compared with the GeForce RTX 3090.
GeForce RTX 50 Series GPUs also feature the ninth-generation NVIDIA video encoder, NVENC, that offers a 5% improvement in video quality on HEVC and AV1 encoding (BD-BR), as well as a new AV1 Ultra Quality mode that achieves 5% more compression at the same quality. They also include the sixth-generation NVIDIA decoder, with 2x the decode speed for H.264 video.
NVIDIA is collaborating with Adobe Premiere Pro, Blackmagic Design’s DaVinci Resolve, Capcut and Wondershare Filmora to integrate these technologies, starting in February.
3D video is starting to catch on thanks to the growth of VR, AR and mixed reality headsets. The new RTX 50 Series GPUs also come with support for MV-HEVC codecs to unlock such formats in the near future."Tehát a dekóder (NVDEC) 4:2:2 színformátum támogatást kapott és egy darab dekóder blokk 8 darab 4K60 fps streamet képes dekódolni. Az 5090-ben és 5080-ban kettő ilyen dekóder van, azaz 16 db 4K60fps streamet képesek egyszerre dekódolni (a két 70-es kártyában 1 darab blokk van). Ezen felül MV-HEVC támogatás jön 3D videókhoz (VR&AR). Továbbá az ősöreg AVC (H.264) kodekkel történő dekódolás tempóját megduplázták.
NVENC motor esetén javult a képminőség HEVC és AV1 kodek esetén, illetve AV1 Ultra Quality-nél a tömörítés hatékonysága. Ezen felül itt is érvényes a MV-HEVC támogatás.
Az 5090-ben három NVENC blokk van, az 5080-ban és 5070Ti-ban kettő, míg a sima 5070-ben egy darab.Hát, a tippem nem jött be (VVC), viszont engem nagyon meglepett, hogy még mindig ölnek erőforrást a borzalmasan elavult AVC kodekbe. Reméltem, hogy mihamarabb kihal, de ezzel csak késleltetik a kihalását.
-
-
Quadgame94
őstag
-
Busterftw
nagyúr
válasz
callmeakos #47392 üzenetére
Igen, drukkolunk az Intelnek, remelem maradnak a ringben, hatha jobban erdekli oket a consumer vga szegmens, mint az AMD-t.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad P53 - i7-9750H I 16GB I 512SSD I FHD I Nvidia 4GB I W11 I Cam I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32 RAM RTX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba Ár! Lenovo IdeaPad 100 - Intel N3540 I 8GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/ 56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 10G, áfás szla
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest