Hirdetés
-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #47387 üzenetére
> Nekem az az elmeletem,
> hogy direkt nem lett nagyobb elorelepes ebben a genbenAzért Jensen nem ilyen:
“Second place is the first loser.”
"""
...
Ez a történet egy olyan marketingmenedzsertől származik, aki az S3-tól, egy másik grafikus chipgyártótól jött. A PC-s játékokkal foglalkozó magazinokban rangsorolják a grafikus kártyákat a teljesítménytesztek alapján – megnevezik a legjobbat, a második legjobbat és így tovább. Egyik magazin az NVIDIA-t a második helyre sorolta.
Az előző munkahelyén ennél a menedzsernél rendben volt, ha másodikak.
A menedzser megmutatta Jensennek, de Jensennek nem tetszett.
Azt mondta:
„Nem, nyernünk kell. Mi akarunk lenni az elsők. A második hely az első vesztes.”
Ez jól mutatja, milyen rendkívüli versenyszelleme van,
és miért dolgozik olyan keményen – mindig nyerni akar.
Van még egy vicces történet az NVIDIA egyik korai pénzügyi igazgatójáról,
Jeffrey Barrról, aki korábban az USA 50 legjobb sakkozója között volt.
Jensen tudott erről, és le akarta győzni sakkban.
Őrült módjára készült, megjegyezte a nyitásokat és a stratégiákat,
majd játszott Barr-ral. De Barr átlátta Jensen taktikáját,
ezért kiszámíthatatlan lépéseket tett, és mindig győzött.
Jensen nem bírta elviselni a vereséget.
Minden alkalommal, mikor kikapott, felborította a sakktáblát,
és azt mondta: „Jeff, most pingpongozunk.”
Jensen fiatalon pingpong-bajnok volt, és nagyon jól játszott.
Pingpongban aztán simán elverte Barr-t, hogy jobban érezze magát.
Jensennek szüksége van arra, hogy nyerjen – rendkívül versengő.
Ez jól mutatja a jellemét.
Még akkor is, ha csak a munkatársával sakkozott,
egy viszonylag lényegtelen dologban, neki akkor is nyernie kellett.
""
--- "Nvidia Way" ~ gépi fordítással innen: https://archive.md/9Gbpk -
nubreed
veterán
Hogyne lenne élet a csúcson kívül is. De szerintem a kolléga arra gondolt, hogy anno, mikor egyáltalán megjelentek az első pc-k, legelőször amerikában, többe kerültek mint egy új kocsi. Bár az akkori pc-ket szerintem túlzás lenne szórakoztató eszköznek nevezni, bár voltak már akkor is játékok.
-
S_x96x_S
addikt
> Jah, mert előre rinyálni az áron, teljesítményen,
> akármin, nulla infóval, annak volt értelme ugyebár...Előzetesen, minden konkrétum hiányában panaszkodni az árról, a teljesítményről vagy bármilyen más tényezőről - nos, ez kicsit hasonlatos ahhoz,
amikor a krimi közepén találgatjuk, ki lehet a tettes.
Izgalmas játék, de korántsem biztos, hogy pontosan eltaláljuk a végeredményt. Ugyanakkor, ha végül kiderül,
hogy tévedtünk, abban is van egyfajta felszabadító öröm:
( #47110 - "Orommel latom hogy tevedtem az arazast tekintve" )
És én is örülök, hogy jó árat kapott az RTX 50x0.
> Egyrészt a vörös szemüvegesek egy része le is írta korábban,
> máshol, hogy sosenem venne az nV-től semmitsenem.A fórumon gyakran előfordul, hogy egyesek - talán „vörös szemüvegben” - előre kijelentik, ők soha nem vásárolnának semmit az nV-től.
Mindez persze néha olyan ovisnak tűnhet, és érdemes is óvatosan kezelnünk.
De ha a többi véleményüket nem fogadjuk el,
mégis miért adnánk hitelt éppen ennek az egyetlen állításnak?
Ne feledjük, az ilyen kijelentések mögött sokszor
csak a „savanyú a szőlő” jelenség munkálkodik.
( vagy az élettapasztalat hiánya )> Másrészt aki 10+ éve csak AMD-t vesz
> (és mondjuk képes volt megvenni a Loldozert anno),
> az 99%-os valószínűséggel nem fog mást venni,
> ilyen egyszerű.
> Pont az ilyenek sírtak anno a 3.5 GB-os 970-nel kapcsolatban is.A jól bevált márkánál érdemes maradni
de érdemes nyitottnak lenni az alternatívákra is.És ha valakinek eddig mindig Intel CPU -ja volt
szerintem ott is érdemes nyitottnak lenni az AMD 9800X3D-t -re.Én próbálok pragmatikusan nyitott lenni a jövőbeni beszerzésekhez:
nem kizárt, hogy 4-5 év múlva épp egy nVidia-alapú ARM notebookot választok,
de az sem lenne meglepő, ha végül egy MacBook vagy valamilyen AMD/Intel megoldás mellett döntök.Sosem tudhatjuk, milyen meglepetést tartogat még a (GPU/CPU ) piac.
-
fatal`
titán
válasz
Csokifalo #47389 üzenetére
Több lesz, mint 900. Nettó 800 ezer forint az MSRP ($2000), az amerikai ár nettó, úgyhogy erre számolj ÁFA-t, az már 1 millió és ebben nincs benne az, hogy a legtöbb AIB kártya drágább, mint az FE, olyan br. 1,1-1,2-vel lehet számolni.
Az 5080 viszont megérheti, mert ugyanannyi lesz az ára, mint a 4080 supernek.
-
hahakocka
őstag
Hm akkor én az 1% ban vagyok
, mert volt FX 6300 as CPU-m s amúgy az árával félig meddig erejével is elégedett voltam eggyel nem a fogyasztás és a hangja
Épp ezért is meg más miatt is utána ahogy előtte is Intelem volt 5-5 évig
. Aztán azóta meg 2019 óta Ryzen. S volt képzeld Nv kártyám 4 is Geforce 4, GTX 760, GTX 950m, GTX 1050 is. Igaz nem a legjobb szinteken de akkor ezek megfeleltek amihez kellettek éppen. Laptopba, olcsó gépbe. S mellette igaz 5 Radeon is. 9600xt, HD 4850, HD 6870,. R9 380, RX 5700.
Black Ops 6 ba állítólag egy 4080 supert hozott FSR4 el, (nélküle 4K natívon 99 fps t maxon) a SIMA 9070 es de ne feledjük az erősen AMD sponsor game.
HA nincs 60 fps a natív érték amit az adott kártya elérne akkor pl egy 240 fps es DLSS4 a MFG vel azért szép latency t okozhat . Kérdés mennyit javít majd a Reflex 2 ezen. Sokan viszont úgy nyilatkoztak elég nekik a 'sima' DLSS emiatt.
Hét max akkor nem fogjuk használni se NV-n se AMD n ha nem tetszene az FG erőltetésükNem kötelező 1-2 gamet eltekintve. 4K n még tűrhető a sima DLSS s FSR is szerintem.
-
válasz
Busterftw #47387 üzenetére
Azért nem volt rossz, hogy az Intel és az Amd kicsit bezavart a középkategóriába, az Nvidia kicsit túlságosan is elkényelmesedett a 4060-al. És lám, az 5070 már nem is annyira rossz ajánlat, most hogy van konkurencia. De ezen a 4090 hasonlaton még most se térek napirendre
-
Csokifalo
senior tag
válasz
deathcrow42 #47390 üzenetére
ebben az esetben viszont eladja a 4080-at cca 350-ért, és tesz hozzá, ott már bukó van és ugyanaz a teljesítmény kivéve akkor a MFG-t ami plusz. Ha amiatt veszi akkor lehet jó deal amúgy ez nem előrelépés szerintem hanem stagnálás
-
-
Csokifalo
senior tag
válasz
Busterftw #47385 üzenetére
nekem mondhatod én tegnap vettem egy új 4080 supert, az a baj hogy sokan külön malomban őrölnek...én nem azt mondom hogy szar a 5090 vs 4090, vagy a 5080 vs 4080, hanem azt hogy itthon az 5080 lesz most év elején skalper árakkal vastagon 800-900 ... valaki már írogatott 850-es kisker árakat máshol amit lát itthon, és erre tegyél még egy 50-es skalpert minimum, most akkor a kérdés az továbbra is, hogy aki MOST akar kártyát venni, nem nyáron, annak mennyire is éri meg egy 5080-as 850+ért vs 4080-as 450e ( új ár ), vagy ugyanez az arány az 5090 esetén. Mert sokan ilyen 600-as 5080-as árakkal számolnak ami vicc, viszont 450 vs 850 az cca meg dupla ár az új gen.ért
-
Busterftw
nagyúr
válasz
deathcrow42 #47386 üzenetére
Nem tudtad, hogy AMD-t nem azert vesz az ember?
Tobb vram miatt! Jovotallobb! -
Busterftw
nagyúr
Nekem az az elmeletem, hogy direkt nem lett nagyobb elorelepes ebben a genben, mert 90% koruli market sharrel nem akarnak versenyhatosagot a nyakukba, most hogy az AMD meg annyira sem probalkozik mint eddig.
Megvarjak mig az
AMDIntel kicsit feljon. -
-
Csokifalo
senior tag
Másrészt aki 10+ éve csak AMD-t vesz
Ebből azért ne indulj ki mert én pl. 25 éve vettem az utolsó AMD procimat, még Athlont 1999-ben, de látva az utolsó intel cpu-k diliházát a 9900K-t egy 7800x3d váltotta, és meg vagyok vele elégedve, szóval az még hogy valaki x ideje vesz valamit nem tény hogy fan is -
válasz
Csokifalo #47378 üzenetére
Nekik is meg kell bárni majd a végső teszteket.
Eleve a gamerek nagy többsége nem vesz most majd egy , a CES-en elhangzott Jensen monológmiatt előrendelésben 5070 kártyákat.
A megjelenése az 5070 nek meg februárban lesz és elárasztják a tesztek a netet elötte, mindenki majd dönthet szabadon. jók e az új funkciók, mit tud a kártya. -
Csokifalo
senior tag
Pedig mégis mennyien ugrottak erre ( hogy az 5070 az új 4090... )
A gamerek 99%-a nem IT szakember, csak játszani akar. Nyilván minden új gen előrelépés elég kevés a példa arra hogy hátralépés lett, a kérdés az, hogy a jelenlegi előrelépés hoz-e annyit, hogy egy gamer rámozduljon, kivéve persze azok akinek day1 kell mindenből függetlenl attól jó-e vagy sz@r
A 25 fps >> 250 fps képet meg majd jópáran készpénznek véve már rohannak is venni, tök mindegy mi hangzott el a show-n vagy mi van az apróbetűs részben, ez kissé olyan mint a black friday hungary árak, mindenki tudja hogy kamu az akció, mégis dömping van mindenért -
válasz
Csokifalo #47373 üzenetére
A show szerint nem ezt mondta jensen sem,hanem amit Buster beidézett.
Aki ezen akar lovagolni itt és csak ezt látja meg abból ami itt történt és az új genből mást nem ért meg csak ezt meg kamu framegen az igazából Buta .Azt kell látni hogy vannak fejlesztések, szoftveresen történnek előrelépések, az Nvidia nem hanyagolja el ezt a részét sem ( AMD sem amúgy) kissé nőtt a teljesítmény és az ár/ érték arány, kapott támogatást még az RTX 2000 is, és nem volt lényeges drágulás az Ada-hoz képest. Én ezt nem látom tragikusnak és nem azért mert zöldszemüveges vagyok hanem mert ez az igazság. Természetesen örülnék, ha lenne egy új Pascal ahol a 2060 hozta az 1080 kártyát,de ilyen szerintem már nem nagyon lesz.
A hardveres korlátokat és a drágulást nem lehet máshogy ellensúlyozni csak szoftveres körítésekkel.
Amíg ezek kikacsolható ficsőrök, mint a framegen, örülök neki, akinek kell ott van, használja. Ha az RTx 5070 ugyan azon az áron 20% kal gyorsabb, RT ben remélem többel, szélesebb szotfveres körítést és egyébb funkciókat kapott akkor ez van, ez nem rossz dolog. -
-
Egon
nagyúr
válasz
S_x96x_S #47367 üzenetére
Érdemes megvárni a független teszteket!
mert tényleges teljesítményadat nélkül nincs értelme mérleget vonni.Jah, mert előre rinyálni az áron, teljesítményen, akármin, nulla infóval, annak volt értelme ugyebár...
Ezt nem tudhatod - senkiről se - biztosan - megállapítani.
Dehogynem.
Egyrészt a vörös szemüvegesek egy része le is írta korábban, máshol, hogy sosenem venne az nV-től semmitsenem.
Másrészt aki 10+ éve csak AMD-t vesz (és mondjuk képes volt megvenni a Loldozert anno), az 99%-os valószínűséggel nem fog mást venni, ilyen egyszerű. Pont az ilyenek sírtak anno a 3.5 GB-os 970-nel kapcsolatban is. -
S_x96x_S
addikt
> milyen logika van ez mögött?
-
Devid_81
félisten
válasz
S_x96x_S #47342 üzenetére
30% koruli teljesitmeny ugras latszott az FC6+RT az Nvidias slideokon, gondolom ebbol kiindulva valaki gyorsan megphotoshoppolt egy 3DMark eredmenyt, hogy ma is legyen min zajongani a forumokon mikozben Nvidia kapja az ingyen figyelmet honap vegeig.
Nem tartom valoszinutlennek az eredmenyt ettol fuggetlenul, de sztem messze vagyunk a valosagtol meg mindig.
Majd onnan kezdem el elhinni ezeket amikor jonnek a hivatalos reviewk -
válasz
deathcrow42 #47363 üzenetére
Számokban, 5080 vs 4080:
- Arch változás: +5-10%. Ez csak tipp, viszont az eddigi generációk elég jól ebben mozogtak, gyakorlatilag a Turing volt jelentős kivétel, az is felfelé.
- Cuda: +10.5%. Ez azért nem feltétlen fordul le ekkora teljesítményelőnyre, de most számoljunk ezzel.
- Core clock: +4.5%. Ez boost VS boost, az 5080 gyorsabban fog menni, de a 4080 is gyorsabban ment. Becslésre jó lesz, de amúgy meglepően kevés.
- Sávszél: +34%.Ebből az első 3 összeadódik, az lesz +21-27%. A sávszélesség-javulás nagyobb része elmegy arra, hogy ezt a gyorsulást támogassa, marad +10-5%, ami további kb. 2-1% javulást hoz, tehát valahol 23-28% között várható az 5080 gyorsulása, ha a fenti feltételezések állnak.
-
S_x96x_S
addikt
> No akkor ideje mérleget vonni.
Érdemes megvárni a független teszteket!
mert tényleges teljesítményadat nélkül nincs értelme mérleget vonni.
A drágaság (érzete) mindig az ár-teljesítmény és az alternatívák függvénye.Bár az újságírók és a média nagyrészt
a kattintásokból és a szenzációhajhász cikkekből élnek,
ráadásul még a teszteléshez se vennének GPU-t.> Olyanoktól, akik nem vennének nV vga-t.
Ezt nem tudhatod - senkiről se - biztosan - megállapítani.
De ha mégis meg vagy erről győződve,
akkor kínálj meg engemet
( vagy bárkit az AMD találgatósban )
egy RTX 4090 -el - RTX 5070 -es árban
Főleg akkor - hogyha egyetértesz az nVidia árazásával.Bár "a skin in the game" érv jó;
de akkor neked is bizonyítanod kell,
hogy nem súlytalan a véleményed!
bizonyítsd be, hogy tényleg nem vennének nV GPU-t - egyesek.
-
hahakocka
őstag
Az 5000 széria kártya bemutatós HWU videóban azért látszott hogy az AIB kártyák már nagyon nagyok méretben de furamód ahogy Steve is megemlíti egyes pl ASUS modelleknél az 5080 picit nehezebb volt mint az 5090 !
A 2 ventis ref modell még tényleg kicsinek hatott.
A 9070-9070xt k se kicsik azért még ha talán kisebb méretűek s kevesebbet nyomnak is, s még hittem abban hogy lesznek kisebb méretű kártyák, elég jó nagy erővel hát már nem... Jó ideje nem. -
Jah itt az egész még képlékeny, mert igazából még csak az Nvidia prezentáció grafikonja által lederivált pixelszámok vannak perpillanat
Ada - Blackwell közt ezek a "hozzávalók" hozhatnak gyorsulást, különféle arányban:
- Ada - Blackwell arch
- Cuda count
- Cuda órajel
- GDDR7 bandwidthEbből csak a Cuda countot tudjuk meg a GDDR7 sávszélt, de pl. az órajel sem biztos, mert ami boost clockot ír az Nvidia, lehet a plussz TDP miatt simán 300-400 Mhzel magasabban lesz az aktuális clock.
-
-
válasz
deathcrow42 #47346 üzenetére
Hát ez az, hogy pont nem ezt vetíti előre
De OK, az lesz a biztos, amikor tesztek lesznek.
-
-
Egon
nagyúr
No akkor ideje mérleget vonni.
Első lépésben ment az aggódás, hogy az nV új generációja, k. drága lesz, sokkal drágább mint az előző gen. Olyanoktól, akik nem vennének nV vga-t.
Második lépésben (miután az első elég markánsan cáfolva lett) elkezdődött az aggódás, hogy "biztos lassú lesz az új generáció, nem lesz érdemi előrelépés". Olyanoktól, akik nem vennének nV vga-t.
Harmadik lépésben elindult a használt nV vga-k vélelmezett értékcsökkenésén az aggódás. Olyanoktól (zömében), akiknek nem nV vga-juk van.
Ráadásul mindezt az nV találgatós topicban... -
[42 Graphics Cards! Hands-On With RTX 5090, RTX 5080, RX 9070 XT, RTX 5070 and More]
Gyönyörű némelyikPakmara:
Jó kérdés. Épp feljebb tettem be a HU videót, ott nem mutatják ezt a verziót. -
Én olyan 20-25 % körüli előrelépést remélek / számolok, az 5090 nél 35-40 % körülit.
-
GEIL
addikt
válasz
Busterftw #47347 üzenetére
Erről a volt számtech. tanárom jut eszembe még 25 évvel ezelőttről, amikor viccesen megjegyezte, hogy a teljes értékű jó processzorok a Pentiumok és a butitott, lassu és inkább irodai alkalmazásokhoz való procik pedig a Celeronok, amit ő nem is venne mert szánalmasak.
Tanár úrnak már akkor volt PIII 1000-res (133 fsb) procija, amikor én seggem vertem a földhöz hogy tudtam venni Celeron 633-at (66 fsb), amit 965-ön (100 fsb) sikerült hajtani és globalwin fop32-vel hűtöttem.Témába vág annyiban, hogy a csúcskategórián kívül is van élet
-
Nem számoltam ki excelben, ha ilyenre gondolsz, de a mutatott számok az nvidia preziben, a 4090/5090 közti órajelek és cuda számok aránya, és ezek a raszter benchmarkok eredményei nálam ezt vetíti előre.
A GDDR7 általi fejlődést nem látom a non FG teszteknél, ezért mondom, hogy lehet az az AI feladatok során van hatással.
Természetesen biztosat majd Jan 21 után tudunk amikor nda off, megkapjuk a TPU, GamersNexus, HWUnboxed, Guru3D és társait
-
S_x96x_S
addikt
válasz
deathcrow42 #47343 üzenetére
> Azaz: a 4090 köszöni szépen jó lesz a továbbiakban is
Örülök, hogy a kezdeti zavar után
az erőtér végre egyensúlyba kerülni látszik itt a fórumon is.A Time Spy Extreme és Speed Way eredmények mantrázása olyan,
mint a patrónusvarázslat:
védelem a sötét árletörő bűbájok ellen. -
válasz
deathcrow42 #47343 üzenetére
Ezt miből sikerült kiszámolni?
A 4080 esetében 15% a növekedés a nyers számítási teljesítményben, plusz még az architektúra-változás is fog valamennyit hozni. Ill. a VRAM elég komoly sebességnövekedése is jelent pár %-ot.
-
válasz
S_x96x_S #47342 üzenetére
Egyre bizonyosabb számomra, hogy itt köbö 10% körüli raszter perf növekedés (vagy annyi sem) törnénik az Ada -> Blackwell váltással, a plussz teljesítmény főleg a cuda magszámnövekedésből van, a GDDR7 ram ugrás is inkább az AI feladatokra van hatással.
Azaz: a 4090 köszöni szépen jó lesz a továbbiakban is
-
S_x96x_S
addikt
Pletyka/Chiphell/Rumor:
Time Spy Extreme:
- 5090: 24000
- 4090: 19468
Speed Way:
- 5090: 13500
- 4090: 10064 -
válasz
deathcrow42 #47337 üzenetére
Vega 64 ideőkben volt ez. Ott is volt olyan játék azt hiszem 3 -4 darab, ami kifejezetten állatul ment a Vega 64 nek, és verte az 1080 Ti-t. A többiben küzdött az alacsonyabb kategriás kártyákkal. Ez ilyen nagyon játékfüggő cucc lesz .
Amúgy nekem a Vega a kedvenc VGA-m az AMD-től amióta megvette a Radeont, abban volt rengeteg potenciál és meghaladta a korát sok szempontból. -
S_x96x_S
addikt
> Mit alkudni? Bejelentették az árakat.
A használt GPU-k ár-trendje a téma;
És azt a kereslet és a kínálat mozgatja.TLDR: Aki upgradelni akar 40x0 GPU -ról ( és a legjobb áron akarja értékesíteni )
annak spekulálni kell, hogy mi mozgatja majd a használt 40x0 GPU - árakat.
[ Trump lehetséges vám bejelentése ; a konkurencia ( Intel/AMD) versenyképessége ( ahova az IGN-es Black Ops elmélkedés is tartozik; etc. ] -
Komplikato
veterán
-
válasz
S_x96x_S #47332 üzenetére
IGN-ben én abszolút nem hiszek, akármit mondanak. Ha a 9070 (és ez a sima, nem az XT) ilyen teljesítményre képes, akkor a 9070 XT-t már ki kellett volna kiáltaniuk 4090 verőnek, fél áron
Ehelyett az AMD csak kussolt a CESen, erről ennyit.
Meg hogy az FSR az olyan snake oil elixír lesz, hogy tyűha.
-
GEIL
addikt
válasz
deathcrow42 #47331 üzenetére
Igen, ez egyértelmű hogy annyiért nem fogod eladni.
Én sem fogom eladni 90k-ért az RTX3060-at az otthoni kisebb gépből....és nem azért mert szeretnék kapni érte közel annyit mint amennyiért vettem, hanem azért mert tudom hogy amire kell arra elég. -
X2N
őstag
válasz
deathcrow42 #47328 üzenetére
A lényeg hogy 550usd-ért én szívesen átveszem a 4090-eseket már most. Keressetek nyugodtan privátban.
Ne várjátok meg a teszteket, felesleges
-
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #47330 üzenetére
> mikor optimális értékesiteni a jelenlegi 40x0 GPU -t
> .. .az RDNA4 megjelenése előtt vagy utánIGN: "I Benchmarked the AMD Radeon RX 9070 ; Black Ops 6 soars on RDNA 4."
https://www.ign.com/articles/amd-radeon-rx-9070-benchmark
AMD CES standjáról származó korai benchmark;
amiből pontos következtetéseket nem lehet még levoni,
de arró jó, hogy mantrázni lehessen
és ezzel alkudni az RTX 40x0 -asok árából."All told, at 4K Extreme settings without upscaling or frame generation, the Radeon RX 9070 was capable of an impressive 99fps average ....
I don't have a direct comparison I can make. However, even with DLSS on the 'Quality' setting, the Nvidia GeForce RTX 4080 Super gets around 129fps on the same graphics preset at 4K. Given that DLSS adds about a 30% performance jump at the Quality setting, that may place the Radeon RX 9070 on equal footing with the 4080 Super – though I'd need to test the 4080 Super without DLSS to know for sure." -
-
S_x96x_S
addikt
válasz
deathcrow42 #47328 üzenetére
> A legpontosabban az írja le a helyzetet, hogy 5070 = 4090
értem én,
(filozofálgatás++ ami nem direkt neked szól, vagyis nem kell rá válaszolnod )
de ettől függetlenül
a Jensen szerint az " 5070 ~= 4090" mantrát 10x - 20x elismételgetve
nagyon jól lehet majd alkudni./
És ha a vásárlók/vevők ~30%-a gondolkodás nélkül hisz Jensen-nek
akkor az már befolyásolja az árakat.
Mert a használt piac a kereslet - kínálat egyensúlyán alapszik.
És ha az új Gen jobban megéri mint a régi gen,
akkor a kereslet az új gen felé tolódik el és a régi gen árai korrigálnak.Persze nem lehet tudni,
hogy aki upgradelni akar, annak mikor optimális értékesiteni
a jelenlegi 40x0 GPU -ját.
- Trump beiktatása előtt vagy után.
- az RDNA4 megjelenése előtt vagy utánszóval filozofálgatni és okoskodni lehet, de a jövőt nem lehet kiszámítani.
-
S_x96x_S
addikt
> Aki pedig az árakon pattog, az spóroljon vagy dolgozzon többet
"Panem et circenses"
az ókorban kenyér és cirkusz kellett, hogy a tömeg elviselje a mindennapokat.
Ma a cirkusz a videojáték, és a gőz kiengedésére is ez maradt.
Az árakon való "pattogás" sokszor nem lustaság vagy irigység.
Inkább annak a jele, hogy a szórakozás ( ami egykor alapvető volt )
lassan luxussá válik.
Ha a "kenyér" már nehezen kijön, a "cirkusz" megfizethetetlenné válik, akkor nem csoda, ha valaki szóvá teszi.
A lényeg mindig ugyanaz: az embereknek szórakozás kell.
és az aréna helyett most a fórumokon robban ki a feszültség.Az nVidia CES-es bemutató is egy modern panem et circenses
a kenyér helyett tech,
a cirkusz helyett keynote.
Jensen egy arénában áll, csak a gladiátorok helyett GPU-kat mutogat.
És ma már nem elég, hogy erős a vas - szórakoztatni is kell. -
válasz
S_x96x_S #47327 üzenetére
A legpontosabban az írja le a helyzetet, hogy 5070 = 4090 egyes esetekben, ahol az 5070 4x FG = 4090 2X FG
Ahol a raszter, vagy sima DLSS van használatban, a 4090 az a 5080 felett lesz szerintem, picivel gyorsabb. Azaz bármilyen kompetitív játékban, ahol nem fogsz használni FG-t az input lag miatt, jó helye lesz a 4090-nek
-
GEIL
addikt
A lényeg az, hogy bizonyos esetekben és feltételekkel lesz így, hogy az "5070 = 4090".
Elég sok youtuber meg ismert tech cuccokat tesztelő emberke reagált már a tegnap hajnali bemutatóra és a többségük pozitívan áll hozzá , ahogyan én is.
Örüljünk hogy jönnek új kártyák és procik, fejlesztenek és az előrelépéshez ez kell.
Az, hogy most szoftveres (dlss, ai...stb) oldalon adnak több újdonságot és nem nyers hardverben, azon maximum csak dünnyöghetünk.....fogadjuk el és lépjünk tovább.
A játékok nagy része tuti támogatni fogja az új technológiákat és valóban látni lehet majd az előrelépést az előző generációkhoz képest.Aki pedig az árakon pattog, az spóroljon vagy dolgozzon többet vagy keressen több pénzt vagy vegyen fel hitelt vagy kérjen kölcsön vagy maradjon csendben és használja azt amit jelenleg is hajt.
Senki nem kényszerít rá még a váltásra és "The VR Pisti" szavait idézve: Még nem kéne egyből dobni a 4000-es szériát, mert azoknál is lesz gyorsulás...stb stb.Le kell nyelnünk hogy romokban a Forintunk, magas az adó és a kereskedők is akarnak egy kis hasznot...ezért lesz nálunk még drágább minden.
(A hardvereim nagy része felvidéki / külföldi szerzemény és árban így már elégedett voltam.) -
S_x96x_S
addikt
"Nvidia CEO says company has plans for desktop chip designed with MediaTek"
https://www.reuters.com/technology/nvidia-ceo-says-mediatek-will-be-able-sell-nvidias-desktop-cpus-2025-01-07/jönnek majd a Digits -hez hasonló desktop-os konfigok
Arm -el. ( + valószínüleg Windows támogatással is )"""
Responding to an analyst's question during an investor presentation, Huang said Nvidia tapped MediaTek to co-design an energy-efficient CPU that could be sold more widely.
"Now they could provide that to us, and they could keep that for themselves and serve the market. And so it was a great win-win," Huang said....
The Project DIGITS computer is not yet a mass-market device. It runs a Linux-based operating system from Nvidia that is used by AI developers, and Huang told analysts those developers are Nvidia's target market with Project DIGITS.
But Huang said Nvidia has further plans for its desktop CPU but said he would "wait to tell you" what they are. "You know, obviously we have plans."
Later in the question session, Huang said Nvidia believes it can bridge the gap between the Linux operating system that most AI developers use and Microsoft's (MSFT.O), opens new tab Windows, which is widely used by consumers, by using a Microsoft technology called Windows Subsystem for Linux that allows a single computer to use both systems.
"We're going to make that a mainstream product," Huang said. "We'll support it with all the things that we do to support professional and high-quality software, and the PC (manufacturers) will make it available to end users."
""Amúgy még mindig megy a találgatás a net-en
a "Project DIGITS computer" memória sávszélességéről. -
yarsley
aktív tag
Upsz, kikerült egy 24GB-os 5080 doboz.
Forrás
-
fLeSs
nagyúr
x-en úgy látom, hogy elég sokan bekajálták/elképedtek az NV slidejáról az 5070 = 4090 sebessége $550-ért szöveget. És én szinte csak hardverrel foglalkozó embereket olvasok...
Egy értelmes grafikon nem volt a prezentációban, de ez nem is számít, ennyi elég lesz a népeknek és venni fogják.
szerk: láttam "wtf are AI TOPs" kommenteket is. -
X2N
őstag
válasz
huskydog17 #47320 üzenetére
RIP normális memória/CPU hőmérséklet
-
lenox
veterán
Amugy most a 4080/4080 Super teljesitmenyenel erosebbet lehet venni (5070 Ti), a 20% inflaciot beleszamolva kb 60% aron. En ezzel elegedett vagyok.
-
huskydog17
addikt
válasz
Quadgame94 #47251 üzenetére
Nem sikerült értelmezned a hsz-t, nem baj, próbáld meg még egyszer hátha másodjára összejön, másnak sikerült elsőre is.
#47254 hahakocka: Igen, olvastam, itt leírtam róla a véleményem, feltéve, ha erre az interjúra gondolsz.
"5090 2000 dolcsi valós majd 2400 kb. 4090 1600 dollár msrp melyik dràgàbb?"
Mit akarsz ezzel mondani?
"20-25% gyenge RT S gameben amivel sokan következtettek a raszterre nem is volt raszterről egy dia se. Vajon mièrt? Lehet ezèrt csökkentettek èpp. Valós erő lehet elmarad?"
Január 30-án kapsz részletes teszteket. Addig szerintem kapcsold ki a jósgömbödet, mert már számtalanszor láttuk, hogy az nagyon rosszul működik.
"FSR 4 driverrel lesz Rdna 2-3 ral , erről is beszèltek az interjún. Eddig is FSR T nem egy genen hasznâltäk"
Pontosan hol, ki és mikor mondott ilyet? Belinkeled légyszi? Én a fentebb linkelt interjúban ilyen nem látok. Igen, az FSR-t eddig minden arch-on lehetett használni, az FSR 4-et már nem, az RDNA4-exkluzív feature.
#47312 b.: Na ez gyors volt a Remedy-től, nem vártak/várnak vele. Minden Path Traced játékba kéne a Mega Geometry. Már day 1 jött tehát egy bejelentés, hogy az egyik új NV feature beépítésre kerül és ezzel minden RTX felhasználó jól jár. Csúnya NV, adtak egy gyorsabb eljárást, há hogy képzelik!
-
Devid_81
félisten
válasz
Komplikato #47299 üzenetére
Ha jol ertem az osszehasonlitast akkor:
RTX 4080 2x FG avagy 1 valos 1 kamu frame = 100%
RTX 5080 4x FG avagy 1 valos 3 kamu frame ~190%Avagy raszterben az 5080 gyengebb mint az 4080?
Csak igy jon ki a matek -
-
"Alan Wake 2 will support DLSS 4's new DLSS Multi Frame Generation technology at launch of @nvidia's Geforce RTX 50 Series GPUs.
We're also upgrading the game with the new NVIDIA RTX Mega Geometry technology which improves performance on all RTX GPUs.
And if that's not enough, we're also adding support for the new transformer-based DLSS model which enhances image quality."
-
válasz
hahakocka #47302 üzenetére
és ebből mit akarsz most kihozni?
futtaták operformance módban is hogy megmutassák mennyit lépett előre képminőség felskálázásnál Futták RT overdrive módban is aminél terhelőbb nincs jelenleg akkor mi a problémád?
Ez nem egy VGA teszt még egyelőre egy előzetes bemutató a a DLSS4.0 ról.
Többi majd pár hét múlva.. -
S_x96x_S
addikt
Raja Koduri a CES-ről:
--------------------------
"""
Divide flops by 4 and multiply dollars by 2
A CES (20+25) ² tip for staying grounded
"""
https://x.com/RajaXg/status/1876626592912625678 -
Raymond
titán
válasz
KRoy19 #47304 üzenetére
Arra gondoltam hogy nem kell kulon beepiteni a jatekokba mert most gyakorlatilag ott van a dlss-swapper beepitve "gyarilag" a meghajtokba/appba es igy barmilyen DLSS-t tamogato jatekban kicsereled az eredetit az ujra es ott az uj feskalazas es az uj RR is.
@fatal`
Igen, ez lett most az ami ravisz az app telepitesere engem is -
fatal`
titán
válasz
Raymond #47303 üzenetére
Na ez mondjuk hasznos info, akkor fel kell majd telepíteni az NV Appot is
Csak a drivert szoktam, a Gef. experience egy borzasztó felesleges valami volt nekem, az nv app meg úgy tudom egyelőre bugos is volt. Ha kellett valamit állítani, akkor megfelelt a régi control panel, vagy a portable nvidiaInspector.
-
fatal`
titán
Jobb az FFB, de az a játék kódja miatt van. De a késleltetésben/mintavételezési gyakoriságban jobb az ACC, csak szerintem nem túl jól használták fel.
Nem rossz az FFB-je egyébként, érezni a dolgokat, csak kicsit lagymatag.
Valószínűleg pont a Nord volt az utolsó DLC hozzá.
Csak szaros 9000 USD?
-
hahakocka
őstag
A durva inkább az hogy az 5080-5090 performance módba volt itt futtatva nem is Qualitybe. Az nagyon rossz egyszer próbáltam ismerősnél ahh többet sose
Csak max a Quality. 5070Ti-t bezzeg qualitybe tolták.
-
KRoy19
őstag
válasz
Komplikato #47299 üzenetére
A lényeg az, hogy ezt a képminőség javulást minden korábbi RTX generáció megkapja. Egyedül a multi frame generation marad exkluzív 50-es széria feature.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- LG 32GQ950-B - Nano IPS ATW - 3840x2160 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 1000
- MÉG ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- Hp Prodesk 600 G5 SFF/ i5-8500, i5-9500, i7-9700 vagy "félkonfig"/ Win11- Számla, garancia
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 480 SSD + 1 TB HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest