- Synology NAS
- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- AliExpress tapasztalatok
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Videó stream letöltése
- Microsoft Edge (a Windows Internet Explorer utódja)
- OpenWRT topic
- Linux Mint
- Windows 11
- Itt az AI-képes hallókészülék
-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PuMbA
titán
NVIDIA GeForce RTX 4090 stock dwindling amid high-end RTX 40 GPU discontinuation rumors
Hamarosan se a 4090-et, se a 4080-at nem fognak gyártani. Karácsonyra már csak a boltokban maradt cuccok lesznek az utolsó darabok, ha kitartanak.
[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
válasz hahakocka #45137 üzenetére
"Pl FPS gamekben (First person shooter) a horizonton vagy messze lévő enemyk stb nem látod rendesen FSR-DLSS esetén néha, van ghosting is és artifactolás, szemcsésedés stb."
Melyik multi FPS-t jatszod DLSS/FSR felskalazassal es miert?
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
PuMbA
titán
válasz FLATRONW #45139 üzenetére
Ja ez ilyen PC World anno jól megmondta. Sokak szerint elég jó az AMD, de amint a vásárló kosárba rakják bele az emberek a VGA-t, valami "csoda" folytán majdnem mindenki NVIDIA-t rak bele. Ezért van 88-12%-os arány az NVIDIA javára.
Raymond: Igen, multi játékokban, amikben még egy sima 4060-on is 120fps-sel süvít, teljesen nonszensz felskálázót használni.
[ Szerkesztve ]
-
FLATRONW
őstag
Mindenhol ahol ilyen kérdéseket feltesznek (TPU, HU), főleg a hangos AMD -s kisebbség szavaz, akár többször is.
A múltkor feltettek egy olyan kérdést, hogy DLSS-képes kártyán milyen felskálázást használnak, ha elérhető az összes fajta (vagy csak a natív, vagy DLAA jöhet szóba).
Meg sem lepődtem rajta, hogy a DLSS-hez képest csak 1-2 %-al kevesebben, de szavaztak az FSR-ra. -
félisten
válasz gainwardgs #45127 üzenetére
Azért megvárnám a megjelenést és a teljesítményt az árazással együtt, ezek fontos apróságok....
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
hahakocka
őstag
Pl FPS gamekben (First person shooter) a horizonton vagy messze lévő enemyk stb nem látod rendesen FSR-DLSS esetén néha, van ghosting is és artifactolás, szemcsésedés stb. Persze fejlődött azért a DLSS1- FSR 1 óta a dolog na de még nem Natív eleve hogy lehetbe egy 1-2 kateggel kisebb valós felbontás tök ugyanaz ahhoz fejlődni kell még.
Ezeket nem én mondtam hanem DLSS-FSR használók youtubeon s fórumokon mielőtt még valaki az én tapasztalatomra kérdez az még nincs. De majd kipróbálom az új karival év elején ha jó lesz egy 5070-5070 super vagy 8800-8900 xt.A sima 6800 10-15% al erősebb is volt raszterben, s nem csak a vram miatt a 3070 nél ezért is váltottak át ismerőseim 12-15 év NV után rá sokkal olcsóbb volt akkor mint a 3070 és hát dupla vram erősebb raszter. RT be volt 10-15% difi kb?. De RT be főleg a 4000 es karik a jók s a DLSS 3.1 is segít rajta persze aki bírja.
RT s gamekben gyorsabb valamennyivel a 4080 de mennyivel is drágább? 100e ft? De az átlag raszterben 5% al a 7900xtx szokott jobb lenni nála. A + 8gb ram olcsóbb árral meg mért baj? Előny lehet majd itt ott ha 3-4 évre veszi valaki. 4080 meg nagyon jó RT re aki azt akar kifizeti a felárat érte és kész.[ Szerkesztve ]
-
hahakocka
őstag
válasz Busterftw #45121 üzenetére
Jön a 8800xt - 8900 xt is elvileg majd azokhoz mérd inkább ár érték s vram esetén. A sok VRAM főleg 1440p ultra és 4K ra fontos natívba vagy RT vel mert ezek zabálják segítség nélkül (DLSS-FSR) legalábbis ja s kb 500-1024 MB vramot eszik még a DLSS is kb.
Ott volt a Techpowerup os vram teszt ott láthattad hogy 4K ba már most elég sok játék 16gb ot megeszi főleg RT on. S most jönnek még a Stalker 2 stb gamek. Majd új Fable jövőre talán már végre stb- (GTA 6 később majd az óriás open world TES 6 bár az lehet 2040 re )[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Akkora nagyban biztos látod a hibákat Én 24 colról váltottam 27 colra úgy, hogy 70-75 centiről nézem, de a megszokás után is néhány esetben még mindig zavaró, hogy a képszéleket nem látom olyan jól be, mint 24 colnál. Hatalmas. Ennél nagyobb monitorra életem során sosem lesz szükségem.
[ Szerkesztve ]
-
hahakocka
őstag
Na nekem az jó lenne nem kéne sokkal nagyobb colos mint, ami most van (22) Egyszerűen a szoba mérete okán. De néztem Német, angol s egyéb shoppokban lehet venni. Persze a Gari olyankor érdekes de monitorok ritkán szoktak szarak lenni legalábbis nekem eddig 2005 óta sose voltak rosszak amiket vettem. Persze belebotolhatok.
-
Devid_81
félisten
-
veterán
válasz gainwardgs #45127 üzenetére
Egyre rohejesebb az egesz
-
veterán
válasz gejala #45126 üzenetére
27 kepernyom 2002-ben volt utoljara nekem ezek a 24-27 egermozi. Ott valszeg nem latsz semmit viszont a 48-as oleden 80-90 centirol .
Hidd el latszik a performance/balanced ez egyebkent rohej hogy ennyire be lehet nyalni ezt a.felskalazott moslekot hogy.jobb mint a nativ, tudok peldakat mondani erre. -
-=RelakS=-
veterán
válasz gejala #45126 üzenetére
42" 4K-n performance DLSS-el játszottam a Ghostwire-vel. Jobb volt, mint FullHD-ben, mert az elég homályos élekkel rendelkezett, illetve a 4K-t nem bírja RT-vel a 3090.
Persze, jobb szerettem volna natív 4K-t, de ha épp nem a vissza-vissza térő DLSS hibákra koncentráltam, akkor teljesen jó volt a játék kinézete.Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__
-
gejala
őstag
27" 4K-ban nincs érdemi különbség natív és DLSS balanced között. Én 25" 1440p-n vagyok, DLSS quality tökéletesen jó. Ma már annyira jó a DLSS, hogy nincs értelme 1440p fölött renderelni, de 1080p környéke is bőven jó.
A Super Resolution minimálisan növeli VRAM igényt, pár száz megával max. Frame gennek kell több.
De mivel sokkal alacsonyabb felbontáson renderelsz, alapból több gigát megspórolsz.[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
válasz Quadgame94 #45119 üzenetére
Pontosan, tehat tobb ember arazodik ki mikozben tobb ember engedheti meg maganak a dragabb hardvert, mit nem lehet ezen erteni?
-
-
X2N
őstag
Igen, úgy célszerű hogy beállítod a neked tetsző maximális 3D órajelet, ebből lesz neked egy adott fps-ed játékokban, majd megnézed utána hogy ezen az órajelen mennyit lehet undervoltoltni. Ha megnézed a workstation Radeon kártyák 2100MHz-re vannak belőve, itt a legjobb teljesítménye/fogyasztása a kártyának, a gaming kártyák ennél jóval túl vannak húzva...így sok fogyasztást le lehet szedni minimális teljesítményvesztéssel.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
PuMbA
titán
válasz gejala #45110 üzenetére
AMD oldalon 300-350W-ot fogyasztó erős kártyákat kell venni az FSR rossz képminősége miatt, hogy jól menjenek a játékok 4K natívban. Míg NVIDIA oldalon elég egy gyengébb kártya és 4K-n DLSS-sel el lehet lenni egy 200-250W-ot fogyasztó kártyával. Checkmate
"kivétel ha nekiállsz undervoltolni a kártyát..."
A Radeon 7000-res topikban most volt szó, hogy alig lehet undervoltolni a kártyát, szóval inkább MHz-et vagy fogyasztási keretet érdemes csökkenteni. A kérdés, hogy mennyi teljesítményt vesztesz ezzel. Ezt sajnos nem tudom.
[ Szerkesztve ]
-
GEIL
addikt
10 éve 4K-ban....esetleg a windows asztalon....de játékokban tuti nem.
------------------------- i7 13700K - 64Gb DDR5 - RTX4070 ---------- i5 9600k - 32Gb DDR4 - RTX3060 ------------------------- ------------------------- PS5 --------------- ------------- Samsung A53 5G ------------ ------------ Xbox Series X ----------------------------
-
X2N
őstag
válasz gejala #45106 üzenetére
Direkt tettem be natív felbontásról készült tesztet. Engem nem érdekel mit lehet felskálázással meg frame gen-el összekamuzni. Arra ott a konzol. RT-t az is tud. Ha neked ez jó lehet inkább konzolt kellene venned. Anyagilag is jobban jönnél ki ha csak ennyi az igény. Én lassan 10 éve már 4K felbontáson vagyok. Visszaváltani alacsonyabb felbontásra nem fogok.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Az sem 12 % mert a 4070 super tetted 100% alapnak.Az én chartomon pedig a 7800XT az alap...
Én mindíg TPU-t nézem nem csak most,itt is őket linkelem mindíg, mert releváns és új játékokkal tesztelnek és megadják a beállításaikat plusz szerintem a legjobb pártatlan IT oldal általában.
A többihez no comment szétcseszitek a topikot az állandó Nvidia fiával és az AMD promócióval. Miért kell állandóan hitet téríteni? MIt vársz mi lesz a vége? hogy itt leborul valaki hogy istenem miért nem AMD-t vettem ? Újra leírom semmivel nem tartom jobb vételnek az AMD-t sőt rosszabnak tartom,.
DE mások a szempontjaink. Nekem nincs azzal gondom ha te azt veszel. Nem fogom neked bizonyítani órákon át, hogy az Nvidia mennyivel jobb. Nincs jó döntés egyik sem igazán jó vagy rossz. Személyes preferenciák vannak kinek melyik a jobb vétel.[ Szerkesztve ]
-
gejala
őstag
Remélem feltűnt, hogy ezek natív felbontáson készültek. Ami érdekességnek jó, de a gyakorlatban mindenki DLSS balanced vagy akár performance módban nyomja 4K RT-t. De raszterben sincs semmi értelme a 4K natívnak, DLSS balanced tökéletesen néz ki.
UE5 meg alig fogyaszt VRAM-ot továbbra is.Én például alapból nem is lennék hajlandó olyan UE5 játékkal játszani, amiben nincs DLSS. Onnantól meg 960p-ben renderelek, 12 giga sokáig elég lesz arra.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Busterftw #45095 üzenetére
"Epp errol panaszkodnak az OEM-ek, hogy az AMD milliardoktol esik el mert kesve, keveset juttat a piacra, kb minden szegmensben."
hm. Tehat keves a piacon az RDNA 3, ezert ami van, azt nemigazansikerult eladni, és emiatt csúsztatják az RDNA4 -et. Valahol zavar van az eroben.
[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
X2N
őstag
válasz Busterftw #45102 üzenetére
A vicc az hogy ott lehetne az a 4070 Super a 4080 nyakán, de így még a 4060Ti is elveri
Persze tudjuk az nvidia úgy gondolta aki ilyen teljesítményt akar az vegye meg a 4080-ast 4090-est, aki meg 12GB-os kártyát vesz az majd 1-2 év múlva úgyis vehet újat, mert elavultatják a kártyáját.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Busterftw #45094 üzenetére
Csak ismételni tudom magam: ez a takarós dolog szépen hangzik, de igencsak kisebbség, aki alkalmazza is. Az emberek többsége szimpátia alapján választ terméket (nem csak GPU-t, nem csak IT cuccot, kb. mindent), és a takaró sokszor addig ér, amennyit a vagyon + az éppen szimpatikusan reklámozott személyi kölcsön kiad.
Innentől meg annyi a dolog, hogy az NVIDIA úgy prezentálja a termékét, hogy az a vásárlók túlnyomó többségének jobban tetszik, mint az AMD produkciója. A prezentáció pedig (szándékosan) keveri a racionálisan mérhető és érzelmi elemeket, amiket specifikus felhasználási terület meghatározása nélkül nagyon nehéz szétszedni.
"Szerencsére" azzal, hogy az AMD az utóbbi időben hozzááraz az NVIDIA-hoz, az egész döntési probléma nagyban leegyszerűsödött, mert igazából általánosan egyik termékkel sem jársz jelentősen jobban, mint a másikkal."We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Synology NAS
- E-roller topik
- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- Bundle topik
- Revolut
- Iqos cigaretta
- AliExpress tapasztalatok
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- További aktív témák...