Hirdetés
-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PuMbA
titán
válasz Raymond #44850 üzenetére
A doksi szerint DXR-en kívüli, azaz egyedi BVH csak konzolon és PC-n DXR 1.1 támogatás hiányában van:
"Using DXR 1.1 with inline trace for PC, and a custom BVH implementation for
consoles and PC hardware without RT support"Amivel teljesítményt spórolnak az ez:
"It’s a hybrid between screen-space and hardware ray tracing, as well as relying on
ray-traced probes"[ Szerkesztve ]
-
Szoktam kísérletezni bányász illetve datacenteres kártyákkal.
A CMP 170 hx érdekes.
Ez alapból GA100-as GPU ami nincs asztali játékos kártyaként, ennek testvére a szintén ugyan ezen GPU-s a standard Tesla A100-as Grid driverrel viszont használható játékra is. (ennek nyilván most nem igazán van értelme)
Elméletben a 170hx is alkalmas lenne, meg ugye ami még érdekes a vram feloldása hiszen 100%-ban biztos vagyok benne hogy nem 8 és 10Gb vrammal vannak hanem ezek többszörösével.
Be kell szereznem egy 170hx kártyát.
Játékra nem optimálisak, sávszél ugyan van de nem az volt a limitáló az asztali kártyáknál sem. Tippre olyan RTX3070-3080 lenne szerintem.
Hozzáteszem még mindíg túlságosan drága a kártya azaz 200eft körül szokott lenni ami nem tükrözi a valós tudását és csak akkor érné meg a teljes értékűként lehetne használni (pcie sávok és rendes kész moddolt driver WDDM módban, teljes értékű tensor magok stb)
Jelenleg ezt a topikot követem [link]Elméletben kiadhatott volna egy Quadrót mint a GV100 olyanoknak akiknek kell a sávszél viszont egyszerű földi halandók akik nem jutnak Tesla/Grid kártyákoz.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz MasterDeeJay #44852 üzenetére
De ezek a kártyák önálló hűtés nélkül jönnek, nem?
Amit eddig láttam szerver kártyákat, azok mind blower típusú passzív hűtéssel jöttek és kellett mellé a lombfújó. Vagy eleve vizes blokk volt rajta.[ Szerkesztve ]
-
válasz Teasüti #44853 üzenetére
Igen, kell neki átfújás. Nem egy nagy dolog. A cmp100hx-et is arányaiban könnyű volt hűteni. Sok ilyen kártyám volt.
Pl tesla m40 simán halkra építhető volt több ventivel.
Alacsonyabb órajelen mennek és bazi nagy a felületük, meg szokott lenni front és backplate is, jobb minőségű mint az átlag asztali kártyák.
HBM eleve kevésbé melegszik mint a kályha GDDR6X.
A gond az hogy sok hely kell a hűtésnek, normál házba nem is biztos hogy elfér.[ Szerkesztve ]
-
yarsley
aktív tag
Megjelent az első GDDR6-os 4070, természetesen centre ugyanazon az áron amennyiért a GDDR6X-es megy.
Videocardz cikk... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
lenox
veterán
-
Teszteket várjuk meg, nehezen tudnám elképzelni hogy gyorsabb lenne. Azaz azt kellene megtudni hogy maga a 4070 az memória sávszél limites-e egyáltalán, mondjuk előző genhez képest kevesebb jut neki az tény.
Akár hogy is ha akár mi eltérés van, akkor illik más nevén nevezni.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz MasterDeeJay #44857 üzenetére
Összehasonlítva a 4070 Superrel, aminek ugyanannyi a sávszélessége. A 4070 Super a népszerűen mért játékok többségében enyhe sávszél-limitet mutat (pár % FPS erejéig), úgyhogy azt gondolom, az eredeti 4070-nek nagyon nem fáj az 504 GB/s. Ehelyett a GDDR6-tal lesz 480, ami átlagosan olyan -1% teljesítményt jelent.
Még akár azt is el tudom képzelni, hogy az egy-egy custom SKU core órajelén tekernek mondjuk 2%-ot, és akkor tényleg gyorsabb lesz.[ Szerkesztve ]
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
Raymond
félisten
válasz MasterDeeJay #44857 üzenetére
Nominalisan 5% kevesebb savszel nem igen fog meglatszani benchmarkokban szerintem.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
-
nagyúr
válasz MasterDeeJay #44860 üzenetére
Igen, ez igaz, és a több cache biztosan kompenzál is valamennyit - azt már végképp nehéz kiszedni a rendelkezésre álló adatokból, hogy pontosan mennyit, de itt továbbra is a kevés % FPS területen mozgunk, ami szabad szemmel nem is látható.
És hát ja, fogyasztói szempontból jogos az elvárás, hogy az olcsóbban gyártott kártyát olcsóbban lehessen elvinni - láthatóan a gyártók ebből a szemszögből nem nézik a dolgot..."We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
yarsley
aktív tag
Nem akarok bele menni mert nagyon off topic, de biztos vagyok benne hogy nem tudnál 3-4 dolognál többet felsorolni aminek lement az ára szocializmusban, illetve aminek lement annak nagy része szolgáltatás volt. Kapitalizmus meg egy raklap terméket elérhetővé tett a tömegek számára...
Más kérdés hogy mikor nincs egészséges verseny, hanem monopolisztikus a piac, vagy kartelleznek a gyártók akkor a kapitalizmus se jobb.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
Kint van a DDR6-os 4070 teszt Videocardz-on: 4k-ban 2,3%-al, 1440p-ben 1%-al és 1080p-ben csak mindössze 0,2%-al lassabb a GDDR6X-hez képest.
... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
-
lenox
veterán
válasz MasterDeeJay #44868 üzenetére
Egy tesztben 10%-kal lassabb. Ott vajon mi tortenik?
-
-
X2N
őstag
válasz MasterDeeJay #44871 üzenetére
Akkor úgy már érthető, elég overkill
-
nagyúr
válasz yarsley #44867 üzenetére
Itt látni kellene azt is, melyik tesztben melyik kárta milyen órajelen ment, 1-2% különbség még azonos gyártó azonos SKU két példánya között is lehet. 10% sebesség-különbséget nem okoz 5% memória-órajel-különbség, csak ha valami bedőlés van a rendszerben.
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
GDDR6-osnak GALAX GeForce RTX 4070 2X OC viszont a leírás alapján nem volt OC mód bekapcsolva ami ennél a kártyánál szoftveres módon kapcsolató be.
GDDR6X esetén az FE-t használták
Az órajeleket valóban nem látjuk de feltételezhető hogy azonosak mert gondolom nem volt throttling, TDP meg egyforma (bár több juthat a GPU-nak a lassabb ramokkal).
Metro extreme okozhat meglepetést, látszik hogy egyre nagyobb a felbontás növekedésével a %-os eltérés, ennél a játéknál meg a scaling miatt jobban kijön.
Illetve azt sem tudjuk hogy a vram időzitései milyenek. Jobban hajtott GDDR6 lehet rosszabb időzítéssel fut.
Szóval 5% az csak az órajelre igaz, időzítéseket nem ismerjük.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz MasterDeeJay #44874 üzenetére
Pont ez az, hogy nem tudjuk, volt-e throttling - ezt kellene ellenőrizni; hiába ad ugyanannyi áramot a vezérlés, ha az egyik GPU-példány kicsit éhesebb. És valóban, az időzítések között is lehet eltérés, úgyhogy kellene egy baseline mérés, ahol mindkét kártya 20 Gbps-es RAM-okkal megy.
Szóval persze jó, hogy van ilyen bekukkantós teszt, de igazából sokat nem ér - a játékok többségében azt mutatja, amit várni lehetett, viszont van benne egy olyan anomália, ami miatt a többi eredmény hihetősége is kérdőjeles egészen addig, amíg ki nem nyomozza valaki, mi okozza ezt."We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
lenox
veterán
válasz MasterDeeJay #44871 üzenetére
Igen, de en is arra gondoltam, hogy csak 5%-kal kisebb a savszel, megis 10%-kal lassabb, hogy ez hogy lehet. Persze ertem, hogy idozites, vagy mas is lehet, csak kivancsi vagyok, hogy konkretan mi. Meg nem talaltam meg a neten.
-
félisten
Az is érdekes hogy vannak játékok ahol gyorsabb. Mondjuk pont annyira ami a mérési hibahatár,de mégis. [link]
Felmerül bennem a kérdés, hogy mi értelme van a GDDR6X nek a 4070 nél.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
nagyúr
Kicsit felfrissítettem az ismereteimet GDDR6 és GDDR6X terén - a GDDR6X azonos Gbps-hez feleakkora órajelet használ, merthogy egy ciklus alatt duplaannyi bitet visz át. Ebből következik, hogy:
- Azonos vagy közel azonos Gbps mellett a GDDR6 jellemzően fürgébb lesz (ld. DDR3-3200 vs DDR4-3200)
- A GDDR6X viszont kevesebbet fogyaszt, ezért kihegyezett helyzetben több W marad a GPU-nakVagyis mindkét megoldás lehet gyorsabb, függően a terhelés típusától és a GPU tulajdonságaitól.
Talán amikor a 4070 kijött, akkor még nem volt 20 Gbps-es GDDR6 megfelelő mennyiségben, lehet, hogy ezért raktak rá 6X-et.
[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
-
X2N
őstag
válasz szmörlock007 #44880 üzenetére
Pénzt vagy életet
-
FLATRONW
őstag
válasz szmörlock007 #44880 üzenetére
Nagyon helyes.
-
hahakocka
senior tag
Ha nincs is akkora különbség a sima GDDR6 és a X es változat között akkor miért azt raktál fel rá? Fura így.
-
félisten
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
S_x96x_S
addikt
remélem, hogy lesz 32GB-os verzió is.
legalábbis ~4 hónappal korábban rebesgették ..
GeForce RTX 5090 Founders Edition "There is also talk about dual-sided memory and as of right now, we can expect up to 32 GB of memory with workstation variants going up to 64 GB." ( forrás )Mottó: "A verseny jó!"
-
félisten
válasz S_x96x_S #44888 üzenetére
Nem tudom. ilyenkor tervezgetnek, próbálgatnak ,különböző mérnöki példányokat gyártanak. Sokszor keverik az RTX professzionűális és az esetleges Ti modellek specifikációit a pletykások.
-
S_x96x_S
addikt
lehet, hogy spekuláció:
"RTX 4090/4090D EOL info seems false according to VCZ"
https://x.com/harukaze5719/status/1836268756961759358Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
hogy lehet egyszerűen cáfolni azt,
hogy az nVidia GPU-k egyre csak drágulnak ..$/TFLOPS
780 (2013) - 160$/TFLOP
980 (2014) - 110$/TFLOP
1080 (2016) - 67$/TFLOP
2080 (2018) - 70$/TFLOP
3080 (2020) - 23$/TFLOP
4080 (2022) - 24$/TFLOP
https://x.com/BitsAndChipsEng/status/1836127111846736245ez alapján várhatóan a ~ harmadára esik a $/TFLOP
és én 8$/TFLOP -os árat várnék.Persze a valóság nem ennyire ideális.
Mottó: "A verseny jó!"
-
Teasüti
nagyúr
válasz S_x96x_S #44892 üzenetére
Ezzel nem is lenne baj, ha a gépigény is maradna a tíz évvel ezelőtti szinten.
Az dollár/fps (AAA játék) mutató reálisabb képet fest szerintem.
Mennyibe került a stabil 60 fps az aktuális gen AAA játékokban 2013-ban és mennyibe kerül ma? Ideértve a jellemző képernyő technológiákat is a jellemző felbontásban.
Pl. 2010 környékén még gyakori volt a 720p monitor is. Ma meg már ha nem megy a 4K60 a 4090-esen mennyi pénzért is, akkor megy a hőbörgés.[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
X2N
őstag
válasz Teasüti #44894 üzenetére
200eFt-ért kapsz olyan vga-t amivel 4K-n 60-al tudsz játszani kb mindennel. A többség mégse akar váltani 1060-2060-3060-ról mert még ennyi teljesítmény se kell neki ilyen áron/nem kell neki az alacsonyabb felbontás miatt. Olcsóbb kártyát meg nem érdemes venni mert nem jelentős előrelépés. Pedig azt gondolnád ha elterjedtek a 4K TV-k akkor majd PC-n is váltanak nagyobb felbontásra, nem így lett. Most Steam statisztikából látszik hogy jobban terjed már a 4K kijelző mint a 1440p-s, pedig az utóbbiból van 4x annyi mint 4K-s kijelzőből.
[ Szerkesztve ]
-
-=RelakS=-
veterán
válasz gejala #44898 üzenetére
Külön idegesítő, hogy míg 4K tévéből lehet, hogy 48" alatt nem is nagyon kapsz (most meg nem nézem), addig monitorból meg kb az a határ.
Másik, hogy 8K tévé van kb 55"-tól (illetve volt), 8K monitorban meg 31" a maximum? WTF? Csak kopasszanak meg egy tévét, és akinek kell a 33Mpx, az örüljön Csak ne Samsung legyen, mert az katasztrófa, ahogy a MediaMarktban közelebbről megnéztem.
Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__
-
S_x96x_S
addikt
> 200eFt-ért kapsz olyan vga-t amivel 4K-n 60-al tudsz játszani kb mindennel.
Az ideálistól az még messze van.
Microsoft Flight Simulator 2024 -
"64GB of RAM and RTX 4080/RX 7900 XT are recommended for an "Ideal" experience"Mottó: "A verseny jó!"
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- SAPPHIRE RX 580 8GB GDDR5 PULSE Eladó! 28.000.-
- Csere-Beszámítás! Msi Ventus 3X RTX 4070 12GB GDDR6X Videokártya!
- ASUS DUAL RTX 3050 OC eladó! Fóliás! Garanciával, számlával!
- VIDEOKÁRTYA BAZÁR - Retro, modern - VGA, HDMI, DP - BLACK FRIDAY!!
- SAPPHIRE RX 580 8GB GDDR5 NITRO+Special Edition Eladó! 32.000.-
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest