Hirdetés
-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PuMbA
titán
válasz DudeHUN #44050 üzenetére
Így van. Egy 4K 60Hz-es monitor, amint megmozdulsz részlettelenebb és elmosódottabb képet fog adni, mint a 1440p 165Hz-es monitor, természetesen több fps-sel. Minél több Hz, annál jobb a mozgás közbeni felbontás Az UFO Test-tel kiválóan megfigyelhetjük saját magunk ezt a jelenséget.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Nekem is volt 1440p 27" ROG monitorom, szerettem. 1080p-n már könnyedén láttam a pixeleket, jó volt tőle megszabadulni. Azért picit közelebb hajolva azon is, plusz picit növelni is akartam a látómezőt, így lett végül 32"/4k. Ez nekem a sweet spot, filmezni+játékra. Fps lehet kéne még, 60Hz kicsit sovány.
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
PuMbA
titán
válasz Busterftw #44053 üzenetére
Persze és szerencsére ezt látom is a gyakorlatban, hogy részletesebb és élesebb a kép Csak a neten egyes helyeken olvasható "ég és föld", valamint a "sokkal jobb" szavakat azért nem használnám rá. Simán csak "jobb", tehát nem a felbontás fogja hazavágni a játékélményt.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Busterftw #44053 üzenetére
Elég szűk tartomány, ahol átbillen a "pixelhálót látok"-> "folytonos képet látok" élmény, még ilyen 10%-ok is számíthatnak! Pár monitoron próbálgattam régen, kb 5-10 centi lehetett az a távolság-tartomány, ahol a határozottan látható rács eltűnt.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
X2N
őstag
válasz DudeHUN #44050 üzenetére
Nekem 4K 24" monitor van, sokkal szebb és élesebb a képe mint bármi más monitornak a piacon. 200%-os resolution scale-el megy a windows, a betűk gyönyörűek. Játékokban 4x részletesebb képet gondolom nem kell magyarázni, amikor egy fps-be megnézed a fegyver távcsövet az tényleg kör alakú, nem csak egy kör alakú valami pixelekből kirakva. Élsimítás, TAA nem kell, mert minek. Viszont a képfrissítés lehetne gyorsabb is már ilyen felbontásra, egyszerűen a nagyobb felbontás miatt jobban észreveszed a részletek elvesztését a 60Hz miatt, meg hát a lassú ips panel...ideális persze 8K monitor lenne 32"-es (300ppi, emberi szem felbontóképességének határa) felbontással oled kijelzővel minél nagyobb képfrissítéssel 500-1000Hz...
PuMbA-ég és föld a különbség. 4x részletesebb képet kapsz, ne szórakozzunk már. Ez nem ugyanaz mint 60Hz- monitorról felváltani 144Hz-re ami csak 2.4x-es ugrás képfrissítésbe, de ugyanúgy ugyanolyan gagyi panel van a monitorodba... Azt meg csak halkan teszem hozzá hogy úgysem tudod kihasználni a nagy képfrissítést ha nem kifejezetten competitive címekkel játszol, oda meg kell a tn, az meg rosszabb képminőség.
[ Szerkesztve ]
-
hahakocka
senior tag
No de én főleg RPG-kkel stratégia játékokkal játszok, oda nem annyira kell a 165hz és emellett sokszor emiatt lehet lejjebb kell venni a részletességet is 1440p-n. Vagy FSR-DLSS kell még mellé. FPS-ben TPS akcióban, multiban számíthat a 165hz és az animációk és folyamatos mozgások is ezáltal, de egy Darkest Dungeonben vagy RPG-ben, Heroes-ban stb már nem igazán. Persze fogok tolni pl Elden Ringet, Alan Wake2-t is stb. A másik nekem a 4K filmek miatt is kellene a 4K . Elég sok van meg így. HDR a 4K részletességgel együtt hat jobban nem? S a színvilág a magasabb cd/m2 s fényerővel már az olcsóbb 4K monitoroknál is 400-as általában. FHD-1440p nél a drágábbaknál jellemzőbb nem? A 1440p n is filózok persze csak a filmeket nem tudom 1440p natívba nézni akkor. FHD és 4K formátumba vannak általában. Írtátok itt páran hogy mennyire jó a 8K is azt ezek után még annyira se értem ha a 4K ról is le akarnátok beszélni. Max munkára pl artist, designer, stb
27 col meg nekem a maximum sajnos, a kis szoba miatt.[ Szerkesztve ]
-
hahakocka
senior tag
válasz hahakocka #44057 üzenetére
IPS lenne nálam is sajna. Most persze lehetne erősebb PI, nit stb meg HZ de 4K ra monitorra és aztán hozzá kártyára az kicsit drága lenne most még
24 Colos monitort hol találtál 4K-sat? Én csak 27 est találtam ami a legkisebb volt kb eddig. Most 22 colos FHD van de már 9 éves lesz. -
PuMbA
titán
"4x részletesebb képet kapsz, ne szórakozzunk már"
Ezt értem, de az én szemem nem specifikációkat lát 1440p monitornál sem érzem, hogy annyival részletesebb lenne a kép, mint amennyiszer nagyobb a pixelszám az 1080p-hez képest. Pixelszámban van 78%-nyi többlet az 1440p javára, viszont én olyan 30-40%-nak érzékelem a különbséget. A szemünk nem pixelekben lát, hanem egy analóg érzékelő eszköz.
hahakocka: 4K filmet lehet 1440p monitoron is nézni, de ugyanezt tudom elmondani. Láttam OLED 4K TV-n 4K filmet, de nem hatott meg annyira. Szép meg jó, de annyival nem jobb, mint az 1440p.
[ Szerkesztve ]
-
X2N
őstag
Hát pont ezért nem váltottam 1440p-re, egy zsákutca felbontás. ha 27"-es 1440p monitort bámulsz akkor ne is csodálkozz hogy nem tűnik részletesebbnek a kép. 25"-en talán észrevennél valamit de nem nagy előrelépés. Filmekre meg eleve nem jó ez a köztes felbontás, arra ott az 55"-ös OLED. 1440p-az gémereknek szódával elmegy kategória ha van mellé kicsit nagyobb képfrissítés is...
-
PuMbA
titán
Mint ahogy egy előző hozzászólásomban írtam, látom, hogy részletesebb a kép, de nem annyival, mint vártam és az internetes vélemények alapján gondoltam 4K-t nem akartam, szerintem nem éri meg 27 colra, tekintve, hogy nekem már az 1440p is bőven jó, hiszen a játékélményt nem változtatta meg nagyban 1080p után, hiába majdnem 2x több pixel.
Egyedül a moziban tartom nagy különbségnek a 4K felbontást. 10m-es mozivásznon már szerintem is ég és föld a különbség. Vagy 32+ colos monitoron.
[ Szerkesztve ]
-
X2N
őstag
Moziba lehet akárhány K-s felbontás ha a chroma subsamplingel kapásból felezik a színek részletességét. A vetítő is csak mozgásmegjelenítésben jobb mint egy Oled minden másban rosszabb. Én attól már nem ájulok el hogy ekkora a vászon a moziba, ahogy ezektől a 32"+ kijelzőktől se. Normális nézési távolsággal már kényelmetlen a túl nagy kijelző 32"+.
-
X2N
őstag
válasz -=RelakS=- #44064 üzenetére
Nyilván ha a VFX is 2K-ban van renderelve. Amúgy nem 2K hanem 1080p továbbra is. PuMbA keverte ide a mozit.
[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
Szerintem eleget offoltunk mar, ott a monitor topik.
-
pRoject22
őstag
Azt még számold bele, hogy 4K-ban meg gond nélkül tudod használni a felskálázást, még DLSS qual-al is szebb a kép mint natív 1440p-ben és fps meg nem lesz kevesebb, tudom mert 1440p-ről váltottam 4K-ra és nagyon megérte.
( igen tudod használni 1440p-ben is ha jó neked az a kép ami úgy néz ki mint amit épp józsi okádott ki a sarki kocsmában )
[ Szerkesztve ]
¯\_(ツ)_/¯
-
Busterftw
nagyúr
Blackwell "SuperGPU" tour Linustol.
(par gaming use case)[ Szerkesztve ]
-
-
PuMbA
titán
válasz pRoject22 #44072 üzenetére
Igen, nálam a pénzmag volt a határ. Mivel 200k körül adok ki maximum egy VGA-ra, így 1440p volt az egyetlen választás, hogy felskálázással egyes játékokat 100-120fps körül is tudjam tolni. Vagy grafikában erősebb AAA játék esetén felskálázás nélkül 60 fps.
[ Szerkesztve ]
-
KRoy19
őstag
Szerintem ez az egész úgy, ahogy van egy nagy marketing bullshit.
Hogy kell ezt értelmezni egyáltalán? Ha mondjuk egy 4090-en (vagy bármilyen másik kártyán) GDDR7 memória lenne, akkor 4 K-ban, Ray tracing on-al 3 szor gyorsabb lenne, mint ha sima GDDR6 lenne rajta? Kurvára kétlem.....
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz KRoy19 #44076 üzenetére
Sima GDDR6-hez képest 3,1x-es a sebesség, GDDR6X-hez 1,5x-öst írnak, utóbbi van a 4090-en illetve ezek "up to" értékek. Valamint "RT workload"-ot írnak, tehát valószínűleg ezt egy csak RT-s demóval mérték ki, aminek semmi köze sincs egy kész játék terheléséhez.
[ Szerkesztve ]
-
KRoy19
őstag
Lefuttattam egy Custom Port Royalt maxra húzva 4K-ban.
Az első teszt alap memória sebességgel 38,96 FPS-t dobott, utána toltam rá +1000Mhz-et és lett 39,62 FPS, ami kemény 1,7% növekedés. Nyilván nem teljesen lineáris a dolog, de ez alapján 30000Mhz-et kéne rátolni, hogy meglegyen a plusz 50%.
[ Szerkesztve ]
-
Nem is a sávszéllel volt a gond, 4000 szériában kevesebbel is elvannak. (cache miatt gondolom)
GDDR6X zabál mint az állat, remélem arra lesz megoldást a GDDR7.
4090, 3090 sávszéle is csak ~1tb/s amit már több éve tudtak tesla kártyák. Nem egy olyanom van ami alapból annyi. (HBM rammal persze)
Járt nálam a nagy volta közel 1.2tb/s sávszéllel.
Ha annyira kellene a sávszél akkor nem lennének csökkentve a 4000-es kártyák a korábbiakhoz képest.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz KRoy19 #44076 üzenetére
Úgy kell értelmezni ha a memória maximális kihasználást kap akkor kb 50 % kal gyorsabb , mint a GDDR6X, azaz a mostani gen. RT esetén ez egy valós forgatókönyv lehet amúgy.A 4070 Ti simán sávszél igényes. Ha a mostani előrelépést hozza az 5000 akkor a 4070 Ti közel 4090 sebességű lesz de kétlem hogy 24 GB vram lesz rajt. 4 K ra már alkalmas kártya lesz de vramban biztos hogy a 4090 alatt lesz. A GDDR7 ezen némileg segíthet ha 16 GB vramot kap csak.
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
nagyúr
-
félisten
Arra utaltam forgatóköny gyanánt, amit utána írtam, hogy az 5070Ti 4090 sebességű lesz és jóval kevesebb Vrammal. az hogy ezt FPS-re hogy lehet majd lefordítani 16 vs 24 GB esetén? Szerintem sehogy még a 25 % sem reális. játékok esetén16 GB vramnak még sokáig elégnek kell lennie. Amit esetleg még látok ebben hogy az Nvidia valami újítást hoz esetleg RT terén amihez a Vram mennyisége szükséges lehet és jobban lép előre az 5000 széria.
t72killer: Nehéz megmondasni mit lép Nv. Középkategóriában szerintem most nem fogják lazára venni annyira az AMD miatt.
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
PuMbA
titán
válasz KRoy19 #44086 üzenetére
Igen, pont ezt írtam, hogy ez a workload vélhetően speciálisan csak szinte RT workload egy demó alkalmazás keretében, tehát valós játékban nem fogod tisztán replikálni az eredményt, mert ott van még ezer más dolog, amit számolni kell Ez a marketing, mindig is így volt, hogy a gyártók "up to" értékekkel operálnak, azaz megpróbálják a legjobb színben feltüntetni magukat, tehát a legjobb eshetőséget rakják fel a diára.
Ami biztos, hogy egy 5 éves benchmark, ami az RT indulásának hajnalán készült ma már haszontalan. Egy Avatar, Alan Wake 2 vagy Cyberpunk 2077 már valósabb eredményt tud adni.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest