Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vivaldi (böngésző)
- Windows 11
- Milyen NAS-t vegyek?
- Nagyon zavarja a brit hatóságot az Apple Safari böngészője
- Proxmox VE
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bitcoin topic
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- Vírusirtó topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
hapakj
őstag
válasz
yericho800 #116 üzenetére
Tehát minden 2020 és előtti játék az Mario. I see
-
yericho800
aktív tag
Amúgy elég szégyen,h egyáltalán vannak ezek a b*zi framgen genyók! Natívban nem is lehet játszani csak ezekkel a felskálázó buziságokkal!
800e-1millás kártyák aztán 4k max a máriót mozgatják meg ,mert más alatt letérdelnek a kártyák xD
Nem jó irány -
Kansas
addikt
Ugyanebból a cikkből:
"This also means we're using the game's highest quality built-in anti-aliasing technology, which is typically TAA. Upscalers like DLSS and FSR replace the game's native anti-aliasing as they perform both upscaling and anti-aliasing in the one package. So for native rendering we are going to use built-in upscaling like TAA"
Szóval ja, a TAA-nál előforgul, hogy valóban jobb eredményt ad egy felskálázó, de ez nem a felskálázó érdeme, hanem a TAA kritikája...
Ahogy Tim is írja a végén: "on a handful of occasions native rendering wasn't great, likely due to a poor TAA implementation"
Másrészt, szerinte: "We also think it's quite rare that native rendering would be preferred over DLSS when factoring in the performance advantage that DLSS provides."
Most akkor objektív vizuális minőséget nézünk, vagy szubjektív overall játékélményt? Persze, ha 40-60fps jön ki felskálázás nélkül, akkor egészében véve sokaknak(különösen Tim-éknek, akik bevallottan rühellnek 90fps alatt játszani) többet számíthat az extra framerate, de attól még nem lesz jobb a natívnál(kivéve persze a fent említett natívban kikapcsolhatatlan TAA esetét).Amúgy ez a cikk egy az egyben Tim YT videójának az írott verziója, aki nem akar olvasni, meg is nézheti.
-
S_x96x_S
addikt
a sok VRAM ideális ; ( 32GB jó lenne - főleg hogy most nvidia alternativa sincs még )
RTX 5070 TI (16GB) Deepseek:32b vs. RX 7900 XTX (24GB) ~3.8x különbség.
https://x.com/9550pro/status/1892234998251471255
-
dannyl
addikt
válasz
SindaNarmo #107 üzenetére
Itt pl. rohadt szellemképes az FSR: [link]
Nézd a kard milyen "nyomokat hagy" a távoli fehér virágokon. Full speeden is látni totál. Ha a DLSS lenne ilyen szar, akkor azt mondanám. De befejezem, mert nem akarok se AMD hater, se nV fanboy pecsétet -
SindaNarmo
tag
De, van különbség ahogy írod is és ahogy látszik a videoban, ezt írtam is 103.-ban, de legtöbbször az ilyen összehasonlításoknál is 50% lassítás 200x zoom kell hogy észre vedd vagy hogy feltűnő legyen.
A véleményem az hogy ha a játékra figyelsz és nem összehasonlítást végzel akkor ezek nem tűnnek fel. Persze van az emberiségnek az a sasszemű 1%-ka aki még úgy is látja
-
dannyl
addikt
válasz
SindaNarmo #103 üzenetére
Nem tudom, hogy milyen kártyákkal próbáltad, de akinek van nV kártyája, nem hallottam még, hogy arra panaszkodott volna, hogy a DLSS Quality csúnya lenne... Őszintén megmondom, hogy még a performance is brutál jól néz ki.
De ha valakinek nem lenne elég semmi sem, akkor az AMD mindig azzal kampányol, hogy végre utolérik a DLSS-t...NEMÁ', hogy [nincs különbség minőségben, mert akkor tényleg falnak megyek...]
-
dannyl
addikt
válasz
Kajoszbobber #102 üzenetére
Én tudom
Mindig alaposan körüljárom a témát, ha már ennyi pénzt kiadok VGA-ra. Ezért is volt olyan, hogy AMD kártyám volt, és szerettem. Ahogy eddig inteles voltam, mert ez volt ésszerű, most AMD CPU-m van, mert ár-érték arányban (és ahhoz a teljesítményhez, ami nekem kell), jobb választásnak bizonyult.
-
SindaNarmo
tag
Nem tudom, nekem még mindig az a bajom hogy amikor látok összehasonlítást akkor a DLSS mosottabbnak tűnik (persze lehet hogy a video miatt). De ez alapján az engem jobban zavarna mint amit az FSR produkál. Persze ezek lassítva/zoomolva.
Játszva valószínűleg sem a DLSS sem az FSR hibáit nem venném észre.
Az én véleményem is az hogy a DLSS jobb, csak nem annyira hogy megérné amiatt az Nv felár.
-
Kansas
addikt
De, kis renderelési felbontás(1080 alatt) láthatóan, 720p alatt látványosan csúnyább az FSR - hogy ezek mennyire realisztikus use case-ek, azt ítelje meg ki-ki maga....
1440p->4K felskálázás esetében csak néhány önjelölt sasszemnek egyértelmű a különbség, főleg pixel peeping nélkül.
Na most ha bekapcsolod a framegen-t, akkor csak a vak nem veszi észre az artifactokat DLSS-en is, de legalább is aki a fenti 1440p->4K beállítás esetében látja, annak látnia kell a framegen esetében is... ha nem hazudott már startból. -
dannyl
addikt
Srácok! Ez most mindenkinek szól, aki a mostanában folyó témához hozzászólt.
1. NEM VAGYOK NV FAN, volt AMD kártyám is, amikor annak volt értelme.
2. NEM VAGYOK NV HITTÉRÍTŐ, egyszerűen NINCS AMD kártya azzal a tudással, amire nekem szükségem van.
3. Amikor elfogynak az érvek, akkor jöttök azzal, hogy az "nV nem a játékosokért van", meg itt hazudnak, meg ott csalnak? Hát ezt mindenki tudja. Senki nem védte őket, de ők legalább tudnak olyan kártyát csinálni, ami képes arra, amire nekem kell.
4. MÉG MINDIG NEM KAPTAM JAVASLATOT, hogy a 4070 TiS helyett milyen AMD alternatíva van, ami a feltételeimnek megfelelő.
5. A DLSS borzalom és társai kijelentésekkel nem tudok mit kezdeni, mert igazából ha csúnyának látod, még el tudom fogadni, de akkor az FSR milyen?
6. "Az, hogy te nem vagy képes különbséget észrevenni egy rap "zene" és egy Beethoven szám között, nem jelenti azt, hogy nincs is." De a Beethoven és az ütvefúró közötti különbség az rendben van, ugye?7. NE az nV-t fikázzátok, hanem mondjatok jobbat. Nem szeretem őket, sőt. De nincs alternatíva. ha van, hallgatlak.
-
Kansas
addikt
"A 4070ti Super helyett mit kellett volna vennem, ami RT és PT mellett 1440p-ben ultrán viszi a cp2077-et 100+ FPS-sel (DLSS +FG ON)"
Ha ez volt a kritérium, akkor jól választottál.
Én abból indultam ki, amit #35-ben írtál, és ott kifejezetten a VRAM-ra hegyezted ki a dolgot. Maga a CP említése ezen nem változtat implicite, nekem van közeli ismerősöm, aki i5-8500/GTX970 konfigon tolja a CP2077-et FHD-ban, különösebb panasz nélkül, és a VGA-t az én ajánlásomra vette(persze még jóval a CP megjelenése előtt, szűk 40e HUF-ért, mert annyi volt rá a keret) - na neki se RT, se DLSS, max FSR, ha bekapcsolja...Én pl kifejezetten csak és kizárólag a VRAM miatt cseréltem le a RX6700XT-met RX6800-ra. 75e-be került a régi kártyám beszámításával. Ennyiért nem volt 16GB-os NVidia kártya, sőt, a duplájáért se...
-
SindaNarmo
tag
Nem tudom, ritkán használok ilyen funkciókat, inkább lejjebb veszem a grafikai beállítást. Mivel attól egy játék nem lesz jó hogy szebben néz ki, vagy van benne RT vagy PT, nem ad hozzá semmit (már a játék élményhez, persze másképpen fog kinézni). Persze van akinek ez a lényeg.
Csak akkor használok ilyet, amikor nagy ritkán 4k-s tv-n akarok játszani (pedig a hardware nem erre van kitalálva) és nincs kedvem a beállításokkal babrálni. Az a cél hogy fusson nem az hogy hogyan néz ki.
A kártya rendben van.
Magát azt a felfogást tartom rossznak, hogy minden áron mindent a legjobb beállításon/RT/PT akarnak az emberek futtatni minél nagyobb felbontáson (olyan hardware-en ami arra nem képes) mert a marketing bs azt mondja és el is hiszik. És ezt általánosan értsd, CPU/GPU és minden más perifériára is igaz.Pl részemről szándékosan maradtam 1080p-n mert nem érzem úgy, hogy a nagyobb felbontás miatt annyival jobb játékélményben lenne részem, mint amennyi plusz erőforrás kellene ahhoz hogy azon is "jól" fusson. De ez az én döntésem/gondolkodásom.
-
S_x96x_S
addikt
ha 1db RTX 5090 (32GB) - árából ~3 db 32GB -os RDNA4 -et lehet venni,
( SUM = 96GB VRAM ) akkor sokan rá fognak ugrani.
- https://www.reddit.com/r/LocalLLaMA/
- https://www.reddit.com/r/ChatGPTCoding/Get up and running with large language models.
https://ollama.com/
https://ollama.com/search -
Nem csúnyább az FSR mint a DLSS. Egyik esetben az egyik, másikban a másik működik jobban. Erre nem alapoznék semmit.
Tudod miért 8-12GB az átlag VRAM? Mert az Ai-ra nagyon kevés. Innen fúj a szél, nem onnan, hogy annyi úgy is elég játékra. Most ott tartunk, hogy 16GB is kevés és a 24GB is kompromisszumos, 32GB az ami még használható.
És ha azt gondolod, hogy számít hogy mi jó a játékosoknak, akkor kérlek, nézd meg ezt a képet:Kajoszbobber, engem nem bánt az ellenkező vélemény.
Én nem csinálok hit vitát ebből (sem). Van nV és AMD kártyám is. Ha pontos akarok lenni, több nV kártyám van mint AMD. Szerintem a DLSS egy borzalom, de ha másnak beválik, használja egészséggel. -
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
SindaNarmo #90 üzenetére
Az O véleményére számtalan teszt van, egyben ezek a tesztek azt is alá támasztják hogy az fsr képminősége szimplán nem jó. Na most ilyenkor ha ezt saját szemükkel látták a felhasználók, és tesztelők is akkor csak elfogadható amit mond nem? Vagy mindenki ellenszélben vizel, kivéve az aki amd helikopter?
-
dannyl
addikt
válasz
SindaNarmo #88 üzenetére
Tudod is miről beszélsz, vagy csak úgy trollkodsz? DLSS+FG ON, és SEMMI különbséget nem veszel észre a képminőségben natívhoz képest. Sőt több esetben a DLSS JOBB képminőséget képes produkálni, mint a natív.
De még mindig nem kaptam választ a kérdésemre, ha már annyira rossz döntést hoztam a 4070 TiS-rel. -
SindaNarmo
tag
válasz
Kajoszbobber #89 üzenetére
Ha ő megmondhatja akkor én is.
Amúgy tőlem azt mond amit akar, csak innentől nem tudom komolyan venni a minőséggel kapcsolatban amit ír.
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
SindaNarmo #88 üzenetére
Na már te is megmondod az embereknek hogy márpedig amit látsz csúnya, és nem minőségi? Vagy ha neked nem minőségi neki se lehet az?
-
SindaNarmo
tag
Először is tisztában lenni és hardware képességeivel és olyan hardware-t venni ami képes PT-t 1440p-ben futtatni. Vagy lejjebb adni az igényekből (elvárásokból).
DLSS + FG ON
. Itt vesztettél el abból a szempontból hogy minőségről beszélsz (ezt most gyártótól függetlenül értem).
Pont ez az amikor az ember bekajálják a bs marketinget és a végére el is hiszik hogy kell nekik. -
dannyl
addikt
FSR csúnya sajnos. Láttál már DLSS-sel futó játékot? Hasonlítsd már össze.
Milyen AAA címekben nincs RT? Nem sokat tudok mondani.
Tehát ha nem érdekel az RT, nem érdekel a PT, elég a csúnyácska FSR, és némely darabnál kapsz +4GB RAM-ot, akkor vegyél AMD-t. Minden másra ott az nVidia...
De felteszem a kérdést, és légyszi komolyan válaszolj:
A 4070ti Super helyett mit kellett volna vennem, ami RT és PT mellett 1440p-ben ultrán viszi a cp2077-et 100+ FPS-sel (DLSS +FG ON). -
HantekDSO
tag
Nem is kell!
Ha képtelen vagy érvekkel, érdemileg válaszolni, akkor a legjobb kitérni a válasz elől...
Csak egy kis idézet Moldovától:
"– Láttam, hogy megint mit írt, Moldova úr!
– Mit tetszett látni?
– Az új könyvét, a „Csókold meg a seggemet!”.
– És a saját szemével látta, hogy ez a címe?
– Igen.
– Kedves asszonyom! Nem vagyok gazdag ember, de ha hoz nekem egy példányt ebből a kötetből ilyen címmel, hajlandó vagyok egymillió forintot fizetni érte.
– A szaván fogom, Moldova úr!
A találkozás esélye egyre inkább csökkenni látszik, a tiszteletre méltó matrónának a napokban volt a sírkőavatása." -
Kansas
addikt
válasz
Kajoszbobber #81 üzenetére
Ez a cikk és a topic nem off része nem pont erre utal...
-
SindaNarmo
tag
-
Kansas
addikt
válasz
Kajoszbobber #76 üzenetére
Ja, látom neked vannak komoly szövegértelmezési problémáid, ha nem fogod fel, mit írtam.
Nyilván szívesen félreértelémezed az "azonos képességűt", mert anélkül nem áll meg semmi az érvelésedből, de egészen magától értetődő, hogy nem arra utaltam, hogy pl. az AMD DLSS-t tudna, vagy bármi egyéb szempontból az NV fénymásolata lenne.
Attól, mert neked az FSR nem tetszik, gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint a DLSS... cserébe minden olyan játékban, ahol nincs szükség felskálázásra és nincs lehetőség RT-re(a frissen megjelenő játékok 90%-a, de még AAA fronton is minimum a fele), az AMD azonos áron jobb teljesítményt ad, tipikisan több VRAM-mal.... de ja, ez nem számít neked többet, mint nekem az RT... úgyhogy kb. kvittek vagyunk. -
válasz
Geri Bátyó #75 üzenetére
Nekem is ez volt a cél, de 3060 nem volt bolti, 4060 ára meg elszállt (a normálisabb hűtésűeknek), így a 6600 lett. Nekem elég, de az extra feature nagy része kuka, ami azért csalódás. Főleg a chill tűnt jónak, de ehh...
Igen, hiányoznak a jóáras belépős VGA-k. -
Kajoszbobber
lelkes újonc
Tettél egy kijelentést miszerint az amd a 4090, és a 4080s kivételével lerakott az asztalra AZONOS KEPESSEGU vgakat, meg se vették.
Mi ezt megcáfoltuk, mert azóta sincsenek azonos képességek. Több példát is írtunk erre. Na most azóta magyarazod a semmit. Nézd. Tényeket írtunk le többen, a tények makacs dolgok. Téged azokból amiket leirtunk semmi nem érdekel, én elfogadom ezt. Te láthatóan nem fogadod el hogy viszont a többségnek ezek viszont nyomnak annyit a latba hogy megveszik, meg drágábban is az Nvidia terméket. Nem hazudtunk, nem ferditettünk, tényeket írtunk le melyekkel egy nv VGA több. Ha számodra ez tukmalas az súlyos szöveg értelmezési gondokat sejtet.
Továbbra is mindenki azt vesz amit akar. -
Geri Bátyó
addikt
Havernak kellett kártya (1.5-2 éve?) és pont a 6600/4060 között vacilláltunk, de ott a 4060 jött ki győztesen. Ha jól emlékszem ár/teljesítmény arányban nem volt különbség, de a 4060 sokkal alacsonyabb fogyasztással hozta.
Nálam az AMD a 6500/6400 kártyák kiherélésével esett nagyot és azzal, hogy a 7000-es szériából nem is csináltak ilyen kategóriát. Elvagyok az IGP-vel, de azért jó lenne egy használható belépő DGPU, amit gyakorlatilag csak az Intel csinált az A380 személyében. Sajnos B380-ról eddig semmi hír. -
Kansas
addikt
válasz
Kajoszbobber #72 üzenetére
Tehát egész addig rendben van, hogy mindenki saját maga dönt, amíg NVidia-t választ... értem én, csak azt nen várd el, hogy majd senki nem fog ellentartani a marhaságnak.
Nem kampányolok, csak próbálom visszanyesni a ti "NV RuleZ" kampányotok vadhajtásait/ferdítéseit/hazugságait... nem kis részt ugyanis ezért olyanok az értékesítési adatok, amilyenek.
Ez egész addig öngerjesztő, amíg kontroll nélkül lehet nyomni a kamut.
Nem azt mondom, ls soha nem is azt mondtam, hogy mindenki vegyen AMD-t. De akinek az AMD megfelelő, azt ne tukmáljuk már hamis infókkal arra hogy adott esetben dupla pénzen vegyen +20-30% teljesítményt, mert "az NV az jó, az AMD meg szar".Hagyjuk valódi infók mentén dönteni, és akkor ha NV mellett dönt, azzal sincs semmi probléma.
-
HantekDSO
tag
válasz
Kajoszbobber #72 üzenetére
-
Kansas
addikt
válasz
Kajoszbobber #65 üzenetére
"Fel se merült benned hogy azért veszik mert szimplán jobbnak tartják, összeszedettebbnek, és hasznalhatobbnak. "
De, felmerült. Mi több egész biztos vagyok benne, hogy azért, mert jobbnak tartják.
Az esetleg felmerült benned, hogy az esetek egy részében egész egyszerűen szubjektív/fals információk alapján? Magyarul egyszerűen nincs mindig igazuk, amikor jobbnak tartják. Rengeteg hazugság terjed zöld oldalról a piros oldal kapcsán is, meg a saját oldalukról is. Némelyik soha nem volt igaz, más pedig 10-15-20 éve még talán igaz volt, csak azóta már rég nem úgy van... pl a driverek minőségének a kérdésköre.Az "ostoba"(ha már így aposztrofáltad) az, aki gondolkodás és mérlegelés nélkül vesz VGA-t, különösen ha kamu infók alapján, mindegy melyik oldal mellett dönt végül.
Igen, komolytalan ez így, főleg a tikikus fanboy érvek:
- "olcsó húsnak híg a leve"
- nem elég olcsó(az önellentmondás bája...)
- mindegy mennyibe kerül, mit tud, "csak az NVidia a jó!"
- nincs a CUDA-nak AMD megfelelője(de, ROCm/OpenCl már jó ideje létezik)meg a kicsivel jobban alátámasztott ún. féligazságok:
- "DLSS mellett meg nem mondom, hogy natívban megy-e egy játék. FSR mellett azért érezhetően csúnyább, egyből levágós, hogy ez FSR" bullshit. Ja, 580p-ről 1080p-re skálázva látványos a különbség, 1080p/1440p-ről 4K-ra skálázva már az se mindig mondja meg a különbséget aki amúgy pontosan tudja, mit kell keresni.Valahogy az Intel, és AMD vásárlók nem nagyon mondanak ilyeneket(már a saját kártyájuk gyártója kapcsán)... egy részük pont ezért Intel vagy AMD vásárló, nem azért mert fanboy, hanem mert ár/érték arányra megy, amit az NV már régen elengedett... meg se próbál normális sweet spot kártyát csinálni, vagy ha mégis, akkor abból egy 4060/8GB jön ki, ami ha nem az NV gyártja, kb dead on arrival... rosszabb vétel, mint a 3060/12GB, amitől néhol teljesítményben is elmarad...
Én bevallottan nem vagyon 100% objektív, de fanboy sem vagyok, csak szimpatizáns, egyszerűen nekem jöbban tetszik az AMD hozzáállása sok dologhoz(pl nyílt szabványok). De most is van NV kártyával szerelt gépem, és ha az NV gyártana sweet spotra, az AMD meg nem, akkor NV-t vennék. És mivel az általam PC-n tolt játékok többsége(Euro/American Truck Sim, Cities: Skylines 2, World of Warships, XCOM2, FM2024, Transport Fever 2) semmilyen szinten nem támogat RT-t, ezért az RT nálam nem esik nagy súllyal a számításba, nem beszélve arról, mennyire bétás még mindig...
-
dannyl
addikt
Ha nV-t veszek, nem azt jelenti, hogy szeretem, és fan vagyok, és utálom az AMD-t. Ha nem veszek AMD-t, az nem azt jelenti, hogy utálom.
Ahogy Kajoszbobber is írta, igények. Felnőtt ember vagyok. Tudom, hogy mi az, amire szükségem van, és el tudom dönteni, hogy mennyi pénzt ér ez meg nekem.
Ha tetszik neked, ha nem. -
zserrbo
aktív tag
válasz
Kajoszbobber #10 üzenetére
Ne mondjuk már hogy "csak" 30%-ot lépett előre az 5090 a 4090-hez képest. FHD-ben +14%, QHD-ban +25% és 4K-ban +35% valóban. link
Aztán ha megnézzük pl a Gaming charton mennyivel nőtt a fogyasztása az 5090-nek a 4090-hez képest mit lát szemeim: 32%-al. Ez a nagy innováció az Nvidia részéről. Nem kell AMD fannak lenni, hogy ne essek hanyat ettől.
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
Az kemény hogy te így vágod mások igényeit, nem semmi.
Fel se merült benned hogy azért veszik mert szimplán jobbnak tartják, összeszedettebbnek, és hasznalhatobbnak. Kizárt dolog. Következő mi lesz hogy mindenki ostoba aki nem radeont vesz, mert képtelen meglátni benne milyen fasza?
Komolytalan ez így.
-
Kansas
addikt
válasz
Kajoszbobber #60 üzenetére
Ha gágog, mint egy kacsa, meg csőre is olyan mint egy kacsának, meg a formája is... kacsa lesz az...
Amúgy a felemlegetett feature-ök majd' fele azért nem terjedt el, mert ahhoz mindshare kellene, és még inkább tényleges market share. Amíg az NV 80%-át adja a piacnak, addig az a de facto szabvány amit ők mondanak(pl. CUDA), ha jobb, ha nem.
Amíg pedig az is NVidiát vesz, mert csak, akinek amúgy az igényeit 100%-ban kielégítené egy AMD kártya is(mert pl. nem vagy kevéssé használja azokat a feature-öket, amik valóban jobbak a zöld oldalon), olcsóbban, addig ez nehezen fog változni. -
RobbyJr
őstag
válasz
Kajoszbobber #58 üzenetére
FPS lazán 150 felett van nekem, viszont ha 1-2 részletességet feljebb akarsz állítani, akkor kifogy a memóra. Szóval több VRAM-ra lenne szükség. 24-32GB lenne az ideális.
-
freeapro
senior tag
Így van. Ez nem játékokhoz kellene, hanem ez lenne a sztár konzumer kártya AI-ra.
Ebbe a már szinte korlátozás mentes, magyarul is tudó DeepSeek 70b distil is elfutna.
Én biztos vennék egy ilyent.Jelenleg 24GB-os csúcs VGA-t kell venned, ha valami használható modellt akarsz futtatni. Jelenleg egy sokat fogyasztó, zúgó 3090 szörnyeteg van a gépemben, és ezen sem tudom futtatni a 70b-s, csak a kisebb 32b modellt.
Ja, és erre a célra jelenleg a 250kHUF-os használt 3090 a legolcsóbb VGA. -
-
Kansas
addikt
Már régóta van "CUDA klón"...
#52dannyl: "Szerinted a 9700XT annyiba fog kerülni, mint az MSRP?"
Igen, szerintem annyiba, ha az AMD nem korlátozza mesterségesen a termelést, mint az NVidia, és nem paper launchot csinál. Ha van mennyiség, a scalperek nem tudják feltolni az árat. Nyilván megpróbálják akkor is, biztos lesz egy átmeneti időszak amikor magasabb lesz az ár, de ha készlet van, MSRP is van. AMD-n múlik nagy részben, lesz-e készlet.
"A radeon Pro nem játékra van, és a 32GB-os 1,3+M Ft. Egy 5080 600k alatt megkapható."
Az AI nem játék, a tartalomgyártás, tervezőprogik szintén nem. Az 5080 hol kapható 600e-ért? Az 5090, a maga 32GB-jával néhol már 6-9000 USD-n megy, ha/ahol egyáltalán kapni...#53Kajoszbobber: szerintem fingod nincs, mi egyenértékű mivel, mert az egyik felét nem próbáltad és nem is akarod, csak fikázni.
-
RobbyJr
őstag
válasz
Valamivagyok #30 üzenetére
Aki autószimulátorozik, vagy egy batári nagy 32:9-es monitorral játszik 5120x1440 / 7680 x2160-as felbontáson, vagy 3 monitoros setupot használ. Ott a 16GB is sokszor határeset. Nálam a jelenlegi 16GB-os néha szűkös, ezért egy 32GB-os kártyával tuti ellenék hosszútávon.
-
HantekDSO
tag
Én is visszatértem a ZX-81 -re. Minimális fogyasztás, nincsenek nagy igényeim. A fancy feature-ok nagy része felejtős, bekapcsolva mindenféle bajok vannak, hol egyik, hol másik játékban. Guglizva mindig az extra dolgok voltak az ok. Mivel én a fogyasztás + ár is nézem, ezért döntöttem így. Kikapcsolok minden extra dolgot (színes TV és egyebek) így minden megy frankón.
-
S_x96x_S
addikt
> Ja, CUDA, amit pl. tervezőprogik is imádnak stb. Itt is hátrányban van az AMD.
minél okosabb lesz az AI
- annál inkább képes lesz egy CUDA klónt megalkotni.és ez az evolúció
- amikor ez nvidia eszközeivel hozzák létre az nvidia kihívóját.vagyis az AI - felfalhatja az nvidiát is.
-
válasz
Kajoszbobber #53 üzenetére
én visszatértem AMD-re. Nincsenek nagy igények, 2k-n régi játékok, stb.
AMD jóval olcsóbb. A fancy feature-ok nagy része felejtős, bekapcsolva mindenféle bajok vannak, hol egyik, hol másik játékban. Guglizva mindig az extra dolgok voltak az ok, kikapcsolva megy minden frankón.
Ez a része csalódás, marketing BS csak. De én fogyasztás + ár is néztem, ezért lett a 6600-as a 3060/4060 helyett. -
dannyl
addikt
Most látom még ezt a mondatot:
"van belőle 32-48GB VRAM-os modell, már az RDNA3-as szériában is... ami még mindig olcsóbb, mint a scalper árú 5090... de talán az 5080-nál is..."Ne keverjük most ide a piac elmeháborodott állapotát. Szerinted a 9700XT annyiba fog kerülni, mint az MSRP? Lesz ám sírás amiatt is, majd meglátod. Jelenleg nem a valós árak vannak a boltokban, így ezekkel dobálózni felesleges.
A radeon Pro nem játékra van, és a 32GB-os 1,3+M Ft. Egy 5080 600k alatt megkapható.
A 48GB-os meg 1,7M+. -
dannyl
addikt
válasz
Kajoszbobber #49 üzenetére
Ja, tényleg. Hát ez meg már az "apró"... Ja, CUDA, amit pl. tervezőprogik is imádnak stb. Itt is hátrányban van az AMD.
-
dannyl
addikt
"az AMD a 4090 és talán a 4080S kivételével minden teljesítményszinten állított azonos képességű ellenfelet, tipikusan alacsonyabb áron"
Nem minden a natív erőben való hasonlítgatás sajnos.
1. DLSS mellett meg nem mondom, hogy natívban megy-e egy játék. FSR mellett azért érezhetően csúnyább, egyből levágós, hogy ez FSR. És nem szép.
2. RT mellett elvérzik az AMD, pedig brutál élményt/különbséget tud jelenteni.
3. PT szintén.Szóval RT-t PT-t FSR-t nem használva könnyű volt mondani, hogy "de hát ugyan olyan erős, olcsóbban..."
Veszel egy autót, tök ugyan olyan erős, csak az egyikben nincs klíma, tempomat meg ülésfűtés. De amúgy ugyan az a kocsi, olcsóbban. Csak van, akinek mások az igényei. -
Kajoszbobber
lelkes újonc
Versenytársak voltak, azonos képességek nem. Azonos képességek akkor beszélhetnénk ha Rt alatt, pt alatt, és felskalazo minőségben is egyformák lettek volna. Na ez nem volt meg. Ezen kívül az xtx többet eszik nem ref designban egy 4090tol játékok alatt, ref designban meg egy 4080tol.
Lehet persze mondani hogy ezek a kutyát nem érdeklik, viszont az eladási számok szerint meg érdeklik.
-
Kansas
addikt
válasz
HantekDSO #44 üzenetére
Demagóg vagy.
Van versenytársa. Az előző generációban az AMD a 4090 és talán a 4080S kivételével minden teljesítményszinten állított azonos képességű ellenfelet, tipikusan alacsonyabb áron. Nem vette őket a nép.
Most az AMD kimondottan azzal a stratégiával indul, hogy népkártya szinten szeretne versenyezni, mert úgy tűnik, az NV feladta azt a piacot és csak a magas profithányadú területra hajlandó fókuszálni.
Meglátjuk, persze, az AMD ehhez milyen árazást talál ki, sok múlik rajta, de ehhez az a minimum, hogy minden elérhető wafert erre használjon, hogy legyen elég kártya a piacon MSRP körül, ne tudják a scalperek felverni az árat - tehát pont fordítva, mint amit az 5000-es szériában az NV csinál.
Ezért nem tehetik meg, hogy 32GB-os budget AI kártyát csináljanak, amiből ugyan rengeteget el lehetne adni, csak nem azok vennék, akiknek az AMD jelenleg kedvezni akar - plusz ott a Radeon Pro, ami ezeket simán kiszolgálja, és van belőle 32-48GB VRAM-os modell, már az RDNA3-as szériában is... ami még mindig olcsóbb, mint a scalper árú 5090... de talán az 5080-nál is... -
dannyl
addikt
Nagyon vártam a 9070XT-t, mert tavaly még nagyobbak voltak az ígéretek mind árban, mind erőben, mind megjelenési időben. Vennék én AMD-t, ha versenytársa lenne az nV-nek. Jelenleg ami szintet elvárok egy kártyától, azt egy AMD se tudja. Nem vagyok nV fanboy, sőt. Ha visszakeresnék, találnék ekézős kommentet magamtól, hogy hülyének nézik a világot. Ezzel a RAM smucigsággal, meg értelmetlenyégekkel (csináltak 3060-ból 12 gigásat, de 3070 (ti) re elég a 8... Ez egy a sok közül.
Ha versenytárs lenne, akkor jobb lenne minden. -
Kansas
addikt
Arra utaltam, hogy valahogy mindig azok akarják a leginkább megmondani, milyen stratégiát kövesen az AMD, akiknek soha eszük ágában se lenne AMD kártyát venni, csak arra kell nekik az AMD, hogy olcsóbban jussanak NVidia kártyához.
Csak épp a piaci verseny nem így működik, a drágább termék gyártója akkor motivált árat csökkenteni, ha ellenkező esetben a vásárlói elpártolnak tőle az olcsóbb konkurenciához... de ez ugyanígy érvényes a VRAM mennyiségére, fogyasztásra vagy bármely más paraméterre is.
Amíg az NV pontosan tudatában van, hogy bármit csinál, a termékeit úgy szívja fel a piac mintha mindig is azokra lett volna szüksége, annyiért amennyiért adja, a világon semmi hajlandósága nem lesz versenyezni. -
dannyl
addikt
válasz
Valamivagyok #38 üzenetére
Megértem amit mondasz. Nyilván mindenki maga dönti el, hogy milyen kompromisszumokat hajlandó kötni valamiért cserébe. FHD-n amúgy még tényleg élhető a 8GB. 1440p-n nekem a Far Cry 6 is nyögvenyelős volt, meg az emlétett Jedi Survivor is pl., meg nyilván az újabb címek főként (Indiana Jones, AW2 stb...). Sokszor megoldás csak az lett volna, hogy annyira leveszem a grafikát, hogy úgy már nem szerettem volna játszani, ezért nem játszottam és vettem új kártyát. De nyilván fájt kifizetni, és ahogy te nem lépsz FHD-ról, úgy én nem lépek 1440p-ről... Borzalom ami a VGA piacon megy épp...
-
dannyl
addikt
Mi az, hogy nekem nem mindegy? Mi nem mindegy? Illetve nem csak VRAM kellett. Szeretem, ha a játék néz is ki valahogy. RT+PT ON játszom mindig. Ebben az AMD nagyon gyenge, és 25%-kal lassabb kártát minek vegyek? Ez is épp kiszolgál 1-2 évig, a 25%-kal lassabb már most se férne bele. És RT+PT alatt van az több is, mint 25%... Ezzel az erővel vehettem volna sima 4070-et is, vagy 4070 supert jóóóval olcsóbban, és ~25-35%-kal lassabb lenne. De jelenleg nem azon gondolkozom, hogy gyengébbet vegyek, hanem, hogy amíg lehet kapni, még beszerzek egy 4080 (super)-t.
De nem ez volt a lényeg, hanem az, hogy 8GB nagyon nem a vígan elvanós.
-
S_x96x_S
addikt
Everest @Olrak29_ :
"Pro Max XTX Ultra"
https://x.com/Olrak29_/status/1891319156437299616 -
yericho800
aktív tag
válasz
Caak az egyiket dobd fel,heti 3x dialízis nem olyan finom! 🥴😁🙏🤣
-
Valamivagyok
tag
válasz
Kajoszbobber #32 üzenetére
Nem köpködtem semmit, semmi bajom a tehetősekkel és a csúcs termékek birtokosaival. Csak picit sarkos, hogy 32GB Vram alatt nincs értelme kártyát venni.
#35 dannyl Nyilván felbontás és játék függő a dolog. Én 1080p-n vagyok és maradok is. A Jedi Survivort nagy fájdalmak nélkül be lehet vinni 8GB alá. Az AW2 kimaradt, de szerintem azt is kimatekolnám. A mostani kártyámmal nagyon kevés kompromisszumot kell kötnöm (igazából semmit), hogy az általam elvárt látványt nyújtsa a játék. Az Rx580-ba a GPU-t éreztem kevésnek azért váltottam. Amikor fiatalon nagyban ment a játék akkor azon görcsöltünk, hogy értelmesen fusson a vason a game. Ma megtehetném, hogy 4070-em legyen, de nem érzem szükségét. Nem vitatom, hogy a több jobb. -
Kansas
addikt
Nyilván. Ennek az AMD akár örülhetne is, ha nem piaci részt szeretne nyerni, ami az előre bejelentett, kimondott célja... és ettől a 9070XT még mindig kb. egy 5070Ti szintjén lenne...
Arról nem beszélve, hogy ebből megint csak a scalperek gazdagodnának meg, a gamereknek meg megint nem jutna VGA...
#35dannyl: már bocsi, de neked nem mindegy? Ha csak a VRAM kellett volna, azt vörös oldalon sokkal olcsóbban kaptál volna - ugyan nem tudom, miről váltottál, de egy 7800XT feleárból meglett volna a 4070Ti-hez képest, és csak átlag 15%-kal lassabb... ha csak nem 3080-ról vagy 4070-ről váltottál, persze...
-
dannyl
addikt
válasz
Én meg rohadtul éreztem a 8GB-ot. Ezért is váltottam, és épp emiatt nem is 10-12, hanem 16GB-ra. Pl. Cyberpunk 2027 11,5 körül megeszeget. Jedi Survivor is nyalogatta a 10-et. Alan Wake 2-ről meg ne is beszéljünk.
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
Vajon a Ferrarit is kopkodod mert az emberek 90%-nak nincs rá pénze, és tök jól elpofog az átlag 15 éves családi batarral?
-
Valamivagyok
tag
válasz
HantekDSO #23 üzenetére
Már rohanok is 5090-ért, csak elötte feldobom a két vesém a darkwebre. Vese nélkül valahogy elvagyok, de 32GB Vram nélkül nincs élet
A 4GB-t 5-6 éve szűkösnek éreztem, ma így 2025-ben a 8GB-nél még nincsenek ilyen gondjaim. Ezt egy kicsit sarkosnak érzem. A userek nagyon nagy része tippre olyan 90%-a vígan elvan max 8-12GB-vel. -
S_x96x_S
addikt
Lenne rá igény ?
Lenne.
( "this would sell like hotcakes" )
-
32 GB, 32 Amper, 32 havi fizuért...
A procit ebbe hova kell rakni? -
-
Geri Bátyó
addikt
A cikk végén ott volt, amire gondoltam, hogy ez egy Radeon Pro lehet majd.
-
HantekDSO
tag
32 GByte VRAM alatt nincs igazán értelme VGA-t venni - aki fikázni akar, annak javaslom 3-4 év múlva tegye!
-
K0vasz
aktív tag
gamer szempontból lényegtelen. a kérdés inkább az, hogy az AMD szeretné-e, ha a drága AI cuccaik helyett a népek inkább egy (relatíve) olcsó consumer cuccon pörgetnék a dolgot, dehát miért szeretnék, nem jótékonysági szervezet ők
szóval szerintem nem lesz 32 gigás 9070XT
-
Duck663
őstag
Vannak játékok ahol teszteltek egy ilyen VGA-t és működött, gyorsabb volt a 7900XTX-től. Ha jól emlékszem valami mókolt PRO meghajtóval. De az nem kifejezetten játékokhoz van, nem is működött minden. Összességében viszont megnézni meglehet. Ezért mondtam, hogy laborban. Az nem jelent túl nagy költséget sem. Aztán el lehet dönteni, hogy ez csak egy döglött laborpatkány vagy valami többre érdemes.
12 lapkáról volt szó a 4C esetében, úgy, hogy nincs elsődleges GPU, egy rendszerként működik. Elvileg. Lehet nem működött, vagy nem működött megfelelően, nem skálázódott, lehet túl drága volt. Nem lehet tudni. A törlés okát úgy tudom, nem hozták nyilvánosságra.
-
oio1i10o
újonc
A 32GB VRAM azert lenne jo, mert combosabb AI modellek is befernenek a memoriaba. GPU-t nem csak jatekra vehet az ember.
-
hapakj
őstag
a modern API-k multiGPU-jával az a gond, hogy explicit támogatni kell az alkalmazások részéről, meg ez az egész multiGPU elég vakvágány lett a renderpipelineok fejlesztésével és nem hinném, hogy már bárki akarna ebbe az irányba menni.
Szerintem a GPU-k chipletes designja is inkább valami olyasmi lesz, ahogy az Apple kötötte össze a két GPU-t az Mx Ultra chipekben. Igazából már nem is két GPU-nak számít, de valszeg valamilyen szinten igényelni fog külön törődést. -
Duck663
őstag
válasz
Kajoszbobber #14 üzenetére
Hogy milyen lesz az UDNA, ezt nem lehet megmondani. Minden eddigi szivárgás az RDNA5-ről szólt. Azon túl, hogy összeolvasszák az RDNA és a CDNA vonalat UDNA-vá, tehát nem lesz 2 fejlesztés, illetve hogy UDNA lesz a PS6-ban és hogy nem lesz RDNA5 nagyon más info nincs. Gyakorlatilag semmi. Valahol volt egy olyan félmondat, hogy 26-ban már érkezhet az első fecske, de ezt semennyire sem tartom hitelesnek.
Egyébként a Navi 21-ből volt az Apple részére dupla GPU-s változat. Én most semennyit sem vacakolnék, fognék 2 Navi 48-at és összepakolnám, lássuk mennyi az annyi. A fogyasztás nem lenne drámaian rosszabb, a VGA mérete viszont már problémás lehet, illetve a meghajtó. Elvileg a DX12 tartalmaz multi GPU-s módot, de a ma divatos felskálázással, és képgenerálással nem biztos, hogy jól együttműködne. De hogy egy laborban megnézném, hogy hogy is van ez, az 100%. -
Duck663
őstag
válasz
Kajoszbobber #10 üzenetére
Az volt a szivárgásokban, hogy 200+ CU lett volna a Navi 4C-ben. Ebben lesz 64... Ha a skálázódás nem is tökéletes. Ennyivel nagyobb GPU esélyes, hogy képes lett volna a jelentősebb előrelépésre. A gyártási költségek és a fogyasztás volt inkább aggasztó, előbbi az árazás és versenyképesség miatt, utóbbi részben emiatt, hiszen nagyobb fogyasztású GPU-hoz nagyobb hűtő kell, másrészt pedig a fizikai kialakítás, a mérete miatt. A Navi 31 megjelenése után beszéltek arról, hogy a következő generáció csúcsa elérheti a 600-700W-os fogyasztási tartományt...
Egyébként a mostani szivárgások alapján nem lesz chiplet dizájn maradnak a monolitikus GPU-k.
-
tibaimp
nagyúr
Egyetértek a cikkel! Volt munkatársam, haverom, annó vett egy Sapphire R9-290x 8GB-s VGA-t, nekem akkor egy Giga R9-290x-em volt, normál 4GB ram-mal. Mocskos drágán vette, ahhoz képest, és fullHD-n konkrétan nem tudtunk kimutatni FPS különbséget! Kb. semmi értelme nem volt. Lehet 4k-ban kijött volna némi előny, azt nem tudom.
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
Szerintem nem vernek semmit sem a falba, kb eselyuk sem lett volna elerni az 5090-et sebessegben, ahhoz jo 70-80%-ot kellett volna hozni a 7900xtx-en, valljuk be az eleg valoszinutlen foleg hogy talan a 9070xt eleri itt ott a 7900xtx-et, es ez meg egy olyan scenario hogy az 5090 ''csak'' 30% lepett elore a 4090-hez kepest. Ha lepett volna 50-et (xtx-hez kepest 100% gyorsulas) akkor gondolod az amd az tudott volna ahhoz konvergalo top kartyat hozni ? Kizart. Jol tettek hogy dobtak.
-
Duck663
őstag
Honnan tudod, hogy mennyi az annyi? Lehet még 50% se lesz. Azt sem árt szem előtt tartani, hogy más a kategória. A csúcsot törölték és látva ezt a fél generációs előrelépést, lehet most verik a fejüket a falba.
A 5070 mellé miért kellett kapkodva kiadni a Ti-t? A GB203-ra alapozva! Értem én, hogy nvidia mindenek felett, de azért na... A beharangozó során leesett az állam, de át lettem (ahogy sokan mások is) b@sz@rintva, mert ez nem több egy fél generációnál, hiába minden innováció, ráadásul ha megnézzük a teljesítmény fogyasztás mutatókat, jóformán sehova sem sikerült előbbre lépni. -
hapakj
őstag
Régi szép idők. Amikor a lowend gpu mellé még pakoltak rengeteg DDR2-es ramot
-
-
Laraxior
titán
Ha már kiadták volna, akkor lemosták volna az nVidiát, amíg szarakodnak a készleteikkel.
-
S_x96x_S
addikt
Hobbi célra is igencsak hasznos egy olcsó 32GB Radeon kártya.
( nem kell mindig drága ECC )És praktikus Geohot - RED -es TinyBox - ába, amiben jelenleg 6x7900XTX -van.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az AMD hiába cáfolta, a hírek továbbra is erről szólnak, így a vállalat is elkezdett vicceskedni.
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Drón topik
- Luck Dragon: MárkaLánc
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- OneSport OT07 - szevasztok, hollandok!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! nVidia Founders RTX 3090 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Inno3D RTX 4070 Ti iChill X3 12G
- SAPPHIRE PULSE RX 7800 XT GAMING 16GB GDDR6! GARANCIA+SZÁMLA (a Te nevedre)! LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- Új Bontatlan GIGABYTE Radeon RX 9070 Gaming OC 16G 3Év gari 27% Áfás számla
- BONTATLAN! Sapphire RX9070 / Asus TUF RX9070 Videokártya! BeszámítOK
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- ÚJ HP EliteBook 845 G11 - 14" WUXGA IPS - AMD Ryzen 5 8640U - 16GB - 512GB - Win11 - 3 év garancia
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti / 1TB SSD / 32GB DDR4
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest