Új hozzászólás Aktív témák

  • __Zs__

    tag

    válasz Geresics #5099 üzenetére

    Sziasztok!

    A meghivatkozott hozzászólásban is taglalt "túlpanelezés" témakörben szeretnék kérdezni.

    Adott egy a penalek összeteljesítménye alapján 6,4 kWp-s megvalósítandó rendszer.
    Az MFB-s pályázat 20%-os túlméretetzési lehetősége alapján ehhez 7,68 kW-ig szabad/lehet invertert választani (ha esetleg ezt rosszúl tudom, javítsátok, légy szí').
    Itt jön a dilemmám:
    a) Fronius Symo inverter, amiben van 7 kW-os is, és ami aztán a későbbiekben (pályázattól függetlenül) 8,4 kWp-ig (20%), de olvastam/hallottam olyat is, hogy simán 50%-ig (10,5 kWp) felülpanelezhető --> ezáltal akár majd (5+ (10 ?) év múlva) egy elektromos autó töltésére is elegendő energia előállítására is képes lehet. Viszont csak 5 év a teljeskörű garancia (alkatrész, szerelés, szállítás).

    b) SAJ/Huawei inverterek --> ezekből nincs 7 kW-os csak 6 vagy 8. Utóbbi nem megy el a pályázatban, tehát csak a 6 kW marad. Garancia viszont 10 év teljeskörű. Huawei 6 kw-osnál az adatlap szerinti "Ajánlott max PV teljesítmény 10000 Wp"

    c) SMA inverter --> itt sincs 7 kW-os és a garancia is csak 5 év.

    Kérdések:
    1) Melyik teljesítményű inverter a jobb választás a fent vázolt későbbi bővíthetőség szempontjából? A Fronius elég megbízható, hogy a jóval magasabb árat (különösen SAJ-jal összehasolítva) és fele garanciát figyelembe véve megérje azt a potenciális felülpanelezhetőségi pluszt (50% vs 20%), amit fentebb írtam?

    2) A felülpanelezésből adódó névleges AC teljesítmény feletti DC telj csúcs (pl. 6 kW-os inverter, 7,2 kWp-es panel-string) esetén mi lesz a differenciával (1,2 kW)? Hőként disszipálódik?
    Ez a plusz csúcs-teljesítmény nem "eszi" jobban az invertert, azaz nem fog hamarabb tönkremenni a felül-panelezés miatt (Fronius esetében akár 50 %)? Vagy emiatt (is) van az inkább max. 20% felülpanelezési szabály?

    3) "A 20%-os túlméretezés (mint ökölszabály), a gyakorlatban úgy néz ki, hogy jó tájolás esetén is azzal évente olyan kevés a termelés levágása, hogy simán megéri! " --> Akkor ez azt is jelenti, hogy ez a 20% fölé már egyeltalán nem ér meg menni, akkor inkább már nagyobb inverter kell? Feltételezve, hogy az összes panel ugyanazon a tetősíkon (tájolás, dölésszög, árnyékmentesség) van.

    4) Fentieket figyelembe véve egy 18 paneles (350 Wp/panel) rendszer 2 string-be szervezve, vagy 1 ben hagyva hoz le nagyobb energiamenyiséget ugyanazon AC teljesítményű inverter esetén? Illetve ha van eltérés az 1 string vs 2 string között ugyanazon teljesítményű inverter esetén, akkor ez az eltérés %-osan megegyezik a 6 kW-os és a 7 kW-os inverterek alkalmazása esetén (azonos panelszám)? A panelek ugyanazon a tetősíkon lennének, csak azért gondolkozom a 2 stringre bontáson, hogy az esetlegesen jelentősebben eltérő mért teljesítményből a 2 stringe-en következtetni lehessen valamilyen (kezdődő) panel hibára. Bár ha ez nem automatikusan figyelt (akár szoftveresen a logok alapján), akkor nem biztos, hogy sokat ér, hiszen szinte biztos, hogy nem nézegetem napi szinten majd a monitoring felületet :).

    Válaszaitokat, gondolataitokat, meglátásaitokat - akár ha tényleg csak röviden tudtok is reagálni, de - előre is hálásan köszönöm!

    Üdv': __Zs__

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák