Új hozzászólás Aktív témák
-
Tigerclaw
nagyúr
A jelenlegi EV és ICE új autó árakkal önmagában az autóipar is csoda ha túléli, nem hogy önvezetéssel akarják azok árát milliókkal növelni. Az EV szegmens meg nagyon úgy néz ki hogy lassan eléri az üvegplafont. Borzasztó nagy az EV-k árcsökkenése az első években, miközben jóval drágábbak is, így a szokásos "megveszem, 2-3 év múlva beszámíttatom egy újba" üzleti model nem működik, nem beszélve azokról akinek nincs pénze/kedve 10 milliót adni egy kisautóért. Lényegtelen hogy egy pár éves EV-ben milyen az akkupack valódi állapota, mert az embereknek több évtizedes negatív tapasztalata van a Lithium-os akkuk elöregedésével kapcsolatban, és az se számít hogy almát a körtével hasonlítunk össze, mert az átlaguser nem villamos/vegyipari mérnök/kutató.
Szóval lehet hogy az Nvidia újabb "beruházása" már nem vezet sehova, főleg hogy az önvezetés nem csak gigantikus műszaki probléma, de elfogadtatni a világgal ugyanolyan gigantikus. Legalább elégetik a sok összeharácsolt zsetont a cryptokorszakból.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
ddekany
veterán
nVidia talán azt reméli, az utóbbi évek AI fellendülése után (ChatGPT hype, stb.), hogy az önvezetés szoftveres része is pár éven belül lényegesen hasznosabb lesz, alapvető igénnyé válik, és onnantól azon is akkorát kaszál, mint most szerver oldalon...
-
Tigerclaw
nagyúr
Mint sok tech cégvezetése ők is előre menekülnek, a FOMO-ról nem is beszélve. 5-10 év múlva kiderül hogy jól döntöttek-e. Én szurkolok az EV-knek, és az önvezetésnek is, de egyszerre vagyok realista és optimista, és nekem nem jön ki a matek egyelőre sajnos, hiába is szeretném. A profitéhség a legjobb víziót is képes zsáktucává tenni. Lásd csak az Nvidia, AMD és Intel sok éves menetelését amivel szépen kivágták maguk alatt a fát a rövidlátó üzletpolitikájukkal. A PC-s gaming, sőt lassan a desktop szegmens eltűnik nagyrészt miattuk. Pont ezért keres új piacot an Nvidia.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
Gomez86
őstag
Pont a minap gondolkodtam el (a Model 3 ráncfelvarrás videója után), hogy mivel fogják eladni az autókat azoknak akik mostanában vesznek egy elektromost. Jobban menni nem igazán fog, vagy ha igen, akkor minek. A fogyasztáscsökkentés, vagy a hatótávnövelés nem igazán szignifikáns mostanában. Szóval marad a technika, meg esetleg az anyaghasználat. Nos itt az előbbinél jöhet szóba az hogy miért is mocorognak erre felé a gyártók, meg a beszállítók. Hogy 10 év múlva legyen bármi oka az embernek új autót venni...
"A man is a success if he gets up in the morning and gets to bed at night, and in between he does what he wants to do." Bob Dylan
-
Tigerclaw
nagyúr
Nekem az jutott eszembe, hogy bármikor látok Tesla-t az úton, jellemzően - 10km/h val közlekedik a megengedetthez képest, vagy épp max a megengedettel. Kvázi hiába vettek sportkocsikat megszégyenítő autót, a hatótáv miatti aggódás mindent felülír, miután kijátszották magukat a megvásárlása után. Ugyanezt látni az összes pure EV esetén. Ezzel nincs gond, és örülök is ennek, de belegondoltam, hogy alig maradt pro érv az EV-k mellett, de kontra meg több lett és közben romba döntötték miatta az egész autóipart.
Az alternatív micromobility szegmensben ugyanezt látom. Az elektromos biciklik, triciklik, cargo, robogók, motorok, quadrocycle és hasonlók mind elérhetetlenek, értelmetlenek lettek hacsak nem a gazdagabb geekek elérése volt az egyedüli cél. Ráadásul egyszerre óriási kereslet jött létre az akkumulátorok terén is. Ömlik a gyárakból a sok meg nem vásárolt EV és nem tudom lesz-e erre valami megoldás. Pont ezért nem jó hogy a politikusok és kormányok mesterségesen beleszólnak az egészbe.
Új hozzászólás Aktív témák
it Az Xpeng önvezetésért felelős vezetője igazolt át az NVIDIA-hoz, amely nem csak az AI-szektor királyává lépett elő, hanem az autóiparban is egyre aktívabb.
- Apple Mac Pro 6.1 Late 2013 (AMD D700, 6-Core Xeon 3GHz, 32GB, 1TB)
- WD Green 2TB (WD20EARX) 64MB SATA 3,5 HDD-k 100/100% hibátlanok!
- Ubiquiti UniFi UAP-AC-PRO -Outdoor/3x3MIMO 5GHz!! szinte új!
- Logitech g27
- HP EliteDesk 705 G3 DM, Mini PC, A12-9800E 4 Magos CPU, 8GB DDR4,256GB SSD, WIFI, WIN 10, Számla, Ga
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: Devops Team Kft.
Város: Budapest