Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vivaldi (böngésző)
- Windows 11
- Milyen NAS-t vegyek?
- Nagyon zavarja a brit hatóságot az Apple Safari böngészője
- Proxmox VE
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bitcoin topic
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- Vírusirtó topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
paljani
aktív tag
Alapvetően téves a teljes gondolatmeneted, mert - példádnál maradva - a Dacia és Ferrari egymásnak nem helyettesítő termékei. Nekem van mindkettő (PS5-tel inkább mindhárom) és eszemben sincs a nagygép előtt görnyedni gyerekaltatás után, viszont az ágyból nagyon faszán tudok még 1-1.5 órát játszani alvás előtt.
-
peet05
aktív tag
Végletekben gondolkodsz, de igen, akár azt is, mert univerzális.
Felhasználási területét nézve, igen, szabadságot nyújt, és a technikai adottságok miatt előrelépés, nem vissza, és így a korlátozás sem állja meg a helyét.
Az eddig sem volt vita tárgya, hogy melyik a jobb, arról van szó, hogy ezt is, azt is választhatod adott feladatra, mert lehetséges, ahogyan kedved tartja, de ez egy "3 évesnek is világos"..
-
Crus
őstag
A handheldet a brutális többség nem azért veszi, hogy azon excelezzen, hanem játszani akar vele.
Neked szabadság, nekem embertelen szintű visszalépés és erős korlátozás.
Igen, mivel arról vitatkozunk, hogy a Ferrari vagy a Dacia jobb autó-e. Teljesen értelmetlen, a 3 évesnek is világos...
-
peet05
aktív tag
1440p, és nem kevés, mert nem csak játékra van a handheld, univerzális..
Pont ezt tartom egyfajta szabadságnak, hogy most már egy ilyen kis "gyöszön" is futtathatod pl. a CP2077-et, mert itt tartunk tech-ben.
Ha Te ezt igénytelenségnek hívod, nem tudok vele mit kezdeni, nem értünk egyet, de ettől szép a világ. -
Crus
őstag
A handheld édeskevés a monitorodhoz... hacsak nem valami gagyi monitorod van, bár 32" az már min. QHD, 2560 × 1440 körüli felbontással és 120 Hz feletti képfrissítéssel, amivel a handhelded nem bír el, natív alatt leszel... blöe.
Nettó igénytelenség, ha valaki megteheti, hogy konzolon vagy gamer PC-n játszhat AAA címeket és ilyen vackon szenved. Pont.
-
peet05
aktív tag
Neked úgy kényelmes, másnak máshogyan.
És mi a helyzet akkor, ha a handheldet kötöm rá a 32"-os monitorra, és előtte ülök? Mert úgy tartja kedvem. Hiszen akkor már nem tartozom bele egyik általad felvázolt, igénytelenség, vagy a vannak esetekbe sem. Ugyan már! Csak szeretem használni. Pont. Ennyi.
-
Crus
őstag
Ezt a gép előtt ülés dolgot én nem is tudom mikor engedtem el... szerintem 10 éve legalább, de lehet több.
50-55" OLED tv vagy nagyobb, arra rákötve egy gamer PC, konzolok és mindez ágyban/kanapén fetrengve, így a mélyvénás trombózis esélye kb. nulla. Egyszer kell csak összehozni a rendszert, bajosan akad kényelmesebb és term. ezen mehet a filmezés is, hiszen a hangrendszer u.a.
Azt meg fenntartom, hogy abszolút nagy igénytelenség, ha megteheti valaki, hogy nagy kijelzőn élje bele magát egy játékba, de inkább pár colos kijelzőn nyomorog. Felfogni sem tudom. Komolyan.
Nyilván vannak esetek, amikor jól jöhet a handheld élmény, de ez inkább azoknak szól, akiknek nem nagyon van más választásuk, mert szűkös a hely, koleszban tolják, melóhelyen van üresjáratuk és kihasználnák, nem telik másra, ilyesmi.
-
Crus
őstag
Ha nagyon kell, akkor szvsz: Steam Deck, minden is van rá, olcsón is hozzá lehet jutni. Fiamnak tavaly 100k volt egy alig használt 512GB-os verza, igaz nem OLED, de ő dokkolva tolja 98%-ban.
Hiába jönnek a drágább nagyobb teljesítményű vetélytársak azon a kis képernyőn nehezen jön ki az előnye.
-
peet05
aktív tag
Konzolom nincs, desktop volt, gamer noti van (külső kijelzővel használva), és most Ally-X. Ha nincs már kedvem tovább ülni a gép előtt, handheld-del tolom. Notival ezt nem tudom megtenni, mert ha kell a kraft, ahhoz kell a töltő, mert akkuról játszva merül, nem kicsit, és a teljesítményt is visszaveszi. "Nehéz" (2,5kg), ha dolgozik "hangos" is, handheld ezzel szemben, 17-25W-on csak egy kis "suhogást" ad ki, és csak 678g-ot kell tartani, mindezt 2+ órán keresztül, akkuról. Fejhallgatóval használom, így az "élmény" is megvan, és a feleségemet sem zavarom már este.
Párhuzamosan tolom pl. a CP2077-et handhelden is, mert jólesik rajta játszani. Nem vagyunk egyformák, de ezért nem sorolnám magamat (vagy aki hasonló felhasználással bír) "mental kat."-ba.
-
1,3 KG? Én a gpd win 4 2025-re 600 grammot találtam, tényleg kicsi az akksija, de maga a gép is pici. Nekem nagyon bejön külsőre, meg a fizikai billentyűzet is tetszik, de az ára miatt kihagyom.
Crus:
Igazából csak adná hogy fekve játszok, meg nyáron jól esne a kertből csapatni a gyümölcsfák árnyékából. -
peet05
aktív tag
OneXPlayer F1 Pro-val már választható volt a HX 370.
A GPD-nél megint az a probléma, hogy 45Wh-s az akku (ezért is fogy el hamar a kraft), és nehéz mint a sár, 1.3kg (Ally-X: 678g, 80Wh-s(!) akkuval). Egyedül, ami nagyot dob rajta, az az Oculink csati.A 890M-nél, vagy az Arc 140V-nél pont az a lényeg, nem kell kitolni a szemét, hogy értékelhető fps-t kapjon az ember. Itt elsősorban a 15-20W-os igpu limit beállítása után kapott teljesítmény a fontos, és ebben nagyon jók. De ezen az értéken még nem kell szégyenkeznie a 780M-nek sem.
-
Crus
őstag
Ez így igaz, de ez így még mindig csak egy handheld. Képzeljük el a usert, hogy megteheti, hogy legyen konzolja, vagy gamer notija, vagy gamer desktop gépe. Miért tolna pl. egy AC Valhallát kis képernyőn, ahol a beleélés drámainak kisebb? Ezek az AAA címek akkor ütnek be igazán, amikor egy frankó hangrendszer mellett, egy naaaagy képernyőn elindítod és kb. elnyel a világa.
Ezek a handheldek remek cuccok indie témára, főleg, ha kicsi, hiszen akkor bárhol és bármikor lehet kockulni, de aki egy 150 órás AAA játékot ezeken tol végig, miközben megteheti, hogy teljes pompájában is élvezhesse őket, az szerintem erősen mental kat.
A PC handheld eléggé alkalmi kockulási eszköz. Persze, persze van akinek akár fő platform, de pont azt szajkózom, hogy ez a szám bizonyítottan elenyésző.
-
A GPD 4 WIN 2025 már választható AI 9 HX 370-el, ebben 890M van és csak a szokásos 2 csatornás memóriabusz, de nyélgázon 1 óra alatt megeszi az aksit ez is, de a nagyobb baj, hogy nem olcsó.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A SteamOS 3.0 nem véletlenül olyan kedvelt. Egyrészt nincs olyan licencköltsége, mint a Windowsnak, maximum supportot fizet az OEM, másrészt olyan dolgokat kezel, amit a Windows nem, lásd Fossilize-zal az akadozások a PSO-k esetében. Erre a Windows nem kínál megoldást. És azért mennének a userek SteamOS-re, mert egyszerűen azokkal a technikákkal, amiket a Valve alkalmaz, jóval kevesebb, API működéséből eredő akadásuk lesz.
-
Crus
őstag
Igen, annyira "jön" a SteamOS, ami volt eddig is és rá lehetett tenni mindenre, amiben AMD meg Intel proci volt. Persze értem, most handheldekre is rá lehet tenni és akkor mi is lesz? Van egy Win OS alapú handheld, ami így kb. végtelen cucc futtatására alkalmas meg az Excelre is és persze a Steam kliensre is.
Ehelyett lábon lövöm magam, legyalulom és feltolok rá egy StamOS-t, amin sokkal körülményesebb pl. egy Hearthstone-t utána elindítani, mint Win alapún. Értem, hogy a Valve ezt szeretné nagyon, de az userek se hülyék úgy tudom...
Persze ott van a dualboot lehetősége, Steam Decken magam is műveltem ilyet, de ott volt értelme, mert a Steam OS mellett kellett Win is, de Win mellés Steam OS? Wut?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Értem mit mondasz. Nyilván leuralta az egészet az AMD. De ettől még a piac létezik, és persze nehéz lesz azt mondani a gyártóknak, hogy váltsanak Intelre, de érdemes megpróbálni, mert már most jobban az ilyen ASUS/Lenovo kézik eladásai, mint egy hasonló árú XY notebookmodell eladásai. Az Intel nem mondhatja erre, hogy basszameg nem támadom, mert az AMD már elvitte a piacot. Az Intelnek azt kell mondania, hogy akarja ezeket a usereket. Ez az elvárás is a részvényesektől. Aztán persze az első cél az, hogy ebből hozzanak 10%-ot, viszont idővel többet.
És jelenleg az Intel még épphogy nincs lemaradva. Most jön a SteamOS az OEM-eknek, tehát ott még van keresnivalójuk.
-
Crus
őstag
Azt mondják egy kép többet mond ezer szónál és hajlok rá, hogy igaz lehet...
A Steam Deck brutális mértékben falta fel ennek az amúgy is apró piacnak a nagyját. Hogy aztán oda volt aki még be tudott törni a nagyobb/jobb címszavak hangoztatásával, az teljesen érthető. Notebookból beteg mennyiség van a piacon, csak az Asusnak van legalább 40-féle jelenleg amit lehet kapni.
Az Intel jó ideje nem talál magára... most egy olyan piacra készül, ahonnan lassan lökdösik kifelé a szereplőket annyira tele van.
-
Elvileg teljesítményben rosszul viseli a tdp csökkenest. Redditen és egy videó tesztben is említették hogy a tdp csökkenés viszi magával a memória órajelét is. Valószínűleg ez nem fog handheld pc-t látni sose. Ami neked kéne az az útodja a mostani ultra mobil chipeknek, de esélyes hogy abba nem lesz 40 cu meg 256-os busz.
-
paljani
aktív tag
BIOS-ból, de mindehogy belepusztul a windows egy idő utàn (reddites tapasztalatok alapján). Marad az alulfeszelés meg a turbó nyírbálása ill. a Process Lasso-val lehet frankón egyedi profilokat csinálni játékonként. Lassan többet baszakszok a finomhangolással mint a játékkal.
Mondom ez nem a gép hibája (az szépen megy enélkül) egyszerűen élvezem ezt csinálni (meg persze rinyálni róla).
-
peet05
aktív tag
BIOS-ból próbáltad a magokat tiltani, vagy msconfig-ból - system configuration? Vagy mindegy, mert a Win sem így, sem úgy nem szereti?
Nálam a berhelés annyiban merül ki (most), hogy tesztelgetem, mit tudok kihozni minél kevesebb W-ból. Perpill a 17W a nyerő.
Ha gondolod, próbáld a Bazzite-ot, mint rendszert.
-
Az a része már szép, de ennek 256 bites memória busza van aminél 2x annyi hely kell a memóriának is, 16 cpu mag 40cu-s igp. Kézi gépnél még azt is valahogy bele kéne zsúfolni a gépbe. A 780m az 12 cu-s, míg a 890m 16 cu-s, szóval tényleg nagy a max 395. Nem valószínű hogy erre építenek majd kèzi gépet. Ez 13"-os laptopba lesz jó majd.
-
peet05
aktív tag
Nézd csak meg ezt, szintén ETA Prime yt ( [link] ), a végén 20W-ot ad gpu-nak, a rendszer össz: 36W lesz, gyakorlatilag Silent üzemmódban használja.
Ha a fizikai korlátokat a mérnökök megoldják handheld-be, onnan már csak egy-két finomhangolás, hogy 17W-on is ba..ó legyen. -
Hát ez alapján nagy csodát nem kell várni. Ráadásul ez a Ryzen AI Max +395 a tesztben evett 60-70 wattot és teljesítményben alulról közelítette a 65 wattot mobile 4070-et, ami minden esetre szép teljesítmény integrált grafikától. Figyelembe kell venni hogy a 4070 mobilból is 65 wattól 140 wattig vannak verziók és a legnagyobb a legkissebbtól szintentikus tesztekben átlag 1/3-dal jobb, míg játékokban 10-50%-os eltérés is lehet. De ez a ryzen túl sok kézi konzolba, oda inkább olyan chip kell amibe csak az van amire szükség van hogy a fogyasztás/teljesítmény arány a legjobb legyen, meg látom Abu írja, hogy túl nagyis méretre oda. Az intel a lunar lake-t is megvágta, ott is csak 4p+4e magos chip-et használnak ami megy kézi konzolba, igaz hogy rá van tokozva a memória, de így az már nem kell az alaplapra.
-
paljani
aktív tag
Én biztos vagyok benne, hogy ez (“etalon”) változni fog. A 7 col egyszerűen kicsi. Az összes új is inkább a 8+ méretben versenyez. Hordozni meg most sem lehet őket (értsd bármilyen zsebbe tenni): backpackbe meg mindegy mekkora. Tuti bele lehet(ne) berhelni ezeket az új csodaapukat egy frankó 8-9 col formátumba legfeljebb nagy és nehéz lenne. Engem nem zavarna: tipik felhasználásom az ágyban fekve a hasamról, tápról játszani veük.
-
paljani
aktív tag
Jah, tök jogos amit írsz. Koppra járatva (igazából mindegyik first gen save for az “új” 80Wh+ akksisokat) lefogy ~1.2 óra alatt. Engem a winfosch üresjárati zabálása tesz a sírba… alulfeszeltem az Intel bestiát eszik így is de a teljesítmény meg a hőmérséklet is jobb lett valamivel. Ráadásul a tökömnek raktak bele 12 CPU magot - le se lehet tiltogatni őket mert a W11 ütemezője behány… Nem véletlen 4P/4E magból áll az utódja aztán csókolom.
Amúgy szuper a gép (amire való) de van vele munka rendesen. Leginkább a windows miatt. Persze out of the box is használható már (szemben a megjelenéskori állapotával) lehet csak én vagyok elvetemült az állandó berhelésemmel. -
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ahhoz azért a Strix Halo túl nagy fizikailag. Itt nem csak arról van szó, hogy tud 30 watt alatt is működni. Egy kézikonzolban az gondot jelent, hogy a Strix Halo az alaplap szempontjából kb. kétszer nagyobbat követel, mint a Strix Point. Ez még mindig sokkal kisebb, mint egy CPU+GPU, ezért is hasznos így, de a kézikonzol más világ.
-
peet05
aktív tag
Itt a lényeg, hogy 10-17W-ot adva az iGPU-nak mennyi az annyi. 30W-on nagyjából azonos fps-ek jönnek ki a többiekkel összevetve, így az annyira nem lényeges. És 17W-on bizony az Ultra 7 258V nagyon jó+az emelt órajelű memória, illetve annak növelt mennyisége ( [link] ). Itt ezt most elkapta az Intel, a kérdés az, hogy meg tudja tartani, úgy, hogy a Lunar-t elengedi, és jön a Panther Lake.
De most jöttek ki a ROG Z13-mas tesztek, Ryzen AI Max +395-tel. Laptop RTX 4070 teljesítmény IGP-ben(!)/RX 8060S.
Az is le lett tesztelve, hogy mit tud akkor, ha a gpu 20W-ot kap (rendszer össz: 35W): Doom Eternal, 1200p, high settings, ~65-80fps. Innen már csak egy kis finomhangolás, és mehet akár handheld-be is.. -
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az 500k egy Legion és Ally-féle egy ilyen terméktől nagyon jó. Egy adott modellre levetítve ennek jó, ha a negyede fogy a hasonló árú notebookokból. Csak, hogy mérjétek valamihez. És a notebookpiac egy kész piac. Ezért érdekli az Intelt, mert nem számítottak rá, hogy 100k-nál több megy majd el a termékekből per modell. A gyártók sem.
A Switch és a Steam Deck azért csalóka, mert azt több évre tervezték. Egyrészt ott emiatt sokkal gyengébbek a hardverek, és sokkal alacsonyabb az ár. Itt egy adott generációban azért magas az ár, mert egy generáció alatt kell kitermelni az árat.
De végeredményben ez mindegy. Az Intel itt azt nézi, hogy ezen a piacon a top kézikonzolok, mint a Legion és az Ally modellek az egyes gyártóktól már most jobban teljesítenek eladásban, mint a hasonló árú notebookok per modell szintjén. Ezen nincs mit gondolkodni, be kell szállni.
-
válasz
Ammonita6 #35 üzenetére
[notebook.hu] 220k huf
i5-135h, 16gb ram, 512gb ssd, elvileg a grafikus rész csak annyival gyengébb, hogy egy picit alacsonyabb az órajele, mint az i7-esnek.peet05:
a claw 8 ai erőben nem lesz gyenge, a lunar lake-nél ugye a proci mellé van tokozva a memória ami nagyobb sávszéleséggel rendelkezik ami 136.5 GB/s, kár hogy ebből a dizájnból ez az első és az utolsó fecske.
-
peet05
aktív tag
Jogos, a befürdött nem a legjobb szóhasználat volt.
Akárcsak az Ally, Legion Go, MSI első generációs modelljei válasz akart lenni a Steam Deck-re. Kinek így, kinek úgy sikerült, hardver/szoftver szinten.
Itt leginkább az energiafelhasználás/teljesítmény, ami nagyon sokat számít, ezért is növelték az akku méretet (80Wh), mert Win-nel hamar elfogyasztja a kisebb, 40-50Wh pakkot (nem csak Intel esetében), és tedd a szívedre a kezed, ebben a 155H nem a legjobb barát - mégegyszer, itt elsősorban akku üzemidőről van szó, nem dokkolt állapotról. Ezért is esett a választás a következő gen-nél a Lunar Lake-re (Ultra 7 258V), mert jobb az energiafelhasználás/teljesítmény aránya, viszont költségben drágább.
A másik sarkalatos pont a memória mérete, sebessége, mivel IGP/APU-ról van szó, a rendszermemóriából van eleve címezve x mennyiség (ami szerencsésebb esetben variálható). A 16GB-ról kezdenek leszokni, és szerencsére áttér a legtöbb gyártó a 32GB-ra, vagy többre.
Ha pedig megkapjuk a SteamOS-t, akkor még jobb lesz a helyzet. Addig is ott a Bazzite, ki lehet próbálni.Örülök az örömödnek, nem vagyok elvetemült fan egyik gyártó felé sem, hiszen teljesen mindegy, ha nekünk felhasználóknak jó, ki ebben, ki abban leli örömét.
-
paljani
aktív tag
Igen, szerencsére az MSI annyira befürdött a Claw A1M-mel, hogy 200-ért vadiújat lehet kapni a legnagyobb változatból (Ultra 7/1TB) miközben:
1. A vetélytársak legalapabb változatai is 60-70K-val többről indulnak
2. ki lettek vasalva a kezdeti szoftveres problémák
3. Nincs SD kártyaolvasó lehalás
4. Jó és halk a hűtése
5. jó a teljesítménye isHarmadik hete használom a legnagyobb megelégedéssel, pedig nagyon tartottam tőle. Kár, hogy az új Claw AI 8+ “jól sikerült” mert így azt nem tudom féláron megvenni…
-
Carlos Padre
veterán
Azert azt megprobalom elkepzelni hogy jott egy Inteles handheld otlete
- A pc kezikonzolok piaca kezd telitodni, valamit ki kell talalnunk ha terjeszkedni akarunk.
- Az AMD egy kis ceg, az Intel-Nvidia rajongoi tabor sokkal nagyobb es soha nem vennenek AMD-t. Adjunk ki nekik egy Inteles kezikonzolt.
- De az Intel draga es nincs is versenykepes alternativaja az AMD-re sok eves tavlatban.
- Higgy nekem, ezeknek mindegy, csak ne AMD legyen. Hatalmas siker lesz! -
peet05
aktív tag
Sem a teljesítménnyel, sem a hűtéssel nincs probléma (#27-ben). Akku meg gyártófüggő, de a 80Wh elég sokmindenre. Ennek a piacnak nem kell robbanni, most helyezkedés van, és jönnek a next gen IGP/APU-k, és a SteamOS.
Az, hogy kinek mi a péklapát méret, megint ember függő.
A "sima" Ally RMA memóriakártya olvasó hiba. Az igaz, hogy mint első fecske, tervezési hiba, de ennek az X-nél már nyoma sincs.
-
-
Crus
őstag
Az örök probléma. Minél nagyobb a teljesítmény, annál inkább hűteni kéne, de kis helyen ezt lehetetlen. A másik, hogy minél nagyobb a teljesítmény annál inkább zabálja az akkut, aminek megint csak nagy hely kéne, ha sok órát akarunk. Ezért nincsenek csodák és ezért se tud ez a piac "robbanni".
A Switch ezért volt telitalálat, mert én pl. a beépített ventit sose hallottam benne, viszont a játékok durva többsége nagyon szépen volt optimalizálva a gépre, és a mérete is még éppen akkora volt, ami elviselhető, ha hordozni kell. A Deck, Ally, Go egy péklapát, ölni lehet vele.
-
peet05
aktív tag
Az első gen. Claw modellel az Intel és az MSI eléggé befürdött (Core Ultra 7 155H/Arc 8 core iGPU), nem hozta a várt szintet, amolyan kapkodós válasz volt/akart lenni a többi gyártó gépeire.
Azután jött, és perpill van a Claw 8AI+ (Ultra 7 258V/Arc 140V iGPU), ez már méltó versenytársa a többi modellnek. Nemcsak teljesítményben, de akkuidőben is dicsérik.SteamOS-t is reszelgetik Lunar Lake-re (is, mert a legtöbb kézikonzolra elérhető lesz AMD oldalon - illetve a Legion Go S két verzióban kapható, Win/SOS, utóbbi májusban).
AMD fronton is van/lesz mozgolódás, Ryzen AI HX 370/890M, illetve AI Max + 395/RX8060S - ez utóbbi nem valószínű handheld vonalon, de ki tudja.
Ally-X tulajként azért megmosolyogtató, hogy CP 2077-et, 1080p-ben, med/high beállítással (FSR), 35-45fps-sel (gpu 17W-on), akkuról, 2 órán át játszhatok.
-
Én nem írnám le ezt a piacot, lehet hogy pár év múlva, ha kiküszöbölnek néhány hiányosságot, akkor már jelentősebb részt fognak kihasítani a piacból.
Tavaly nyáron "jelent" meg az antec-nél az aya neo slide. Volt egy starter bundle amiben a 32Gb-os 2TB-os gép volt, mellé tokkal, apróságokkal és dokkolóval ~270k HUF-ért. Én akkor nagyon gondolkoztam azon, hogy veszek egyet és kiváltom vele a laptopot amit napi szinten használok, de nem tettem meg utána olvasás miatt. Sajnos a gép nem bírt sokat akksiról, talán 1-2 órát, max tdp-n eléggé melegedett és olvasgattam döglődő (talán puposodó) akksikról az aya neo gépekben. Igaz hogy adtak 2 év garanciát rá, de nem találtam lehetőséget arra, hogy utólag akksit cseréljek, mert nem találtam még az aya neo oldalán se akksit hozzá akkor, így letettem róla.
Tehát ha jobb lett volna az akksis üzemidő, nem melegedett volna annyira és lett volna hozzá normális alkatrész ellátottság akkor már azt használnám napi szinten vagy kézből vagy dokkolva. -
Crus
őstag
De milyen számokat? Ha annyira menne a szekér dobálóznának a számokkal, de ezt egyre inkább nem teszik.
Nagyjából tudjuk csak a számokat: Steam Deck kb. 3.5m, Ally kb. 700k, Legion Go esetében annyit tudunk, hogy kb. fele annyira fogy, mint az Ally, tehát nagy jóindulattal 400k.
És akkor adjuk hozzá a kínai egyéb gyártók készülékeit, globálisan max +500k. Ez így a legeslegjobb esetben is 6 max 7 milliós piac. Switchből meg 145m elment.
A számok nem hazudnak, ez egy telített piac, nem robban ez sehová. Az Intel meg szokás szerint olyasmire ülne fel, ami már nem releváns.
De elmentem a hsz-em, térjünk vissza rá 1 és 2 év múlva is
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ezt a gyártók nem így gondolják. Elmondom, hogy jelenleg a Lenovo és az ASUS is úgy gondolja, hogy minden várakozásukat felülmúlta a Legion és az Ally gépekre való igény, méghozzá elég jelentősen. Emiatt csinál a Lenovo most egy Legion Go S alternatívát idén, hogy ezt elvigyék a tömegeknek, jó árral.
Az se véletlen, hogy több cég nagyon gyorsan beszállt, például az Antec is, akiknek aztán ilyen vonalon nincs is igazán tapasztalatuk, de látták a számokat, hogy ez az egész hogy berobbant, így kerestek egy kínai ODM-et, hogy felmatricázzanak maguknak egy gépet.
És az Intel is emiatt érdekelt nagyon. Eleinte ezt nagyon leszarták, mert azt hitték, hogy szarok lesznek az eladások. Erre úgyis ott van az okostelefon, a Switch, a maradék usert meg elviszi a Steam Deck. Aztán jöttek az első eladási adatok az ASUS gépéről, és konkrétan mondták nekem, hogy a kliens üzletágon belül többen kiköpték a reggeli kávét, amikor látták a számokat. Kb. a tizedére számítottak azzal az árral, amivel az Ally dolgozott. Na azóta az Intelnél elsődleges prioritás ide betörni. Le is paktáltak az MSI-vel, de velük nehéz sikereket elérni, mert nagyon óvatosak. Viszont azt tudom, hogy az MSI minden Claw gépet elad. Persze nem nagy mennyiséget gyártanak, de látszik, hogy igény az kurvára van.
És egyébként az Intel legnagyobb gondja jelenleg pont ez. Hogy nem veszik észre ezeket a lehetőségeket, ezeket a formálódó piacokat. Elintézik az elején azzal, hogy aprócska lesz, aztán amikor jönnek a számok, elkezdenek kapkodni, hogy basszus mégis nagy piac lesz. Csak közben már 100-ból 99-ben Ryzen van. Gelsinger is annyira el volt foglalva a gyártással, hogy nem vette észre ezt, azt, meg az AI-t.
-
Vicces, hogy Abu meg is válaszoltad a feltett kérdést! Azért nem terjedt el, mert drága.
-
Crus
őstag
Nvidia Shield vagy Nintendo Switch-re gondoltál? Gondolom utóbbi.
A Switch sikere tök egyszerű: Relatív gyík hardver, de olcsón legyártva, tömegtermelésben megszórva a piacot, majd olyan EXCLU játékok melyek bajosan kapnak 8/10 alatt még a legfinnyásabb sajtóstól és gamertől is. Ennyi a Switch sikerének egyik titka... a másik meg nyilván a hibrid jellemző. Ha akarom asztali konzol, ha akarom handheld. Tarolni fog a Switch 2 is... nagyon nagyon.
-
hapakj
őstag
Nem kell megerősíteni, hogy a mobil / tablet gaming egy rakás kaka, tudom én
Csak annyit akartam megjegyezni, hogy szerintem handheld konzol gaming kissé más kategória, s nem egyértelműen telíti egyik piac a másikét. Már a Nintendo Shield sikere is jó példa erre.
-
Crus
őstag
Mi nem vagyunk érdekesek. A PH zömét korosodó mikroszámítógépeken nevelkedett arcok sokasága teszi ki. Dínók vagyunk, kihalásra ítélve.
Egyébként a mobil/tablet gaming azért tarol nagyon régóta, mert a tömegek igénye nem az, hogy 100 órás Oblivion élményekkel töltsék el az akár 10 percüket, hanem u.a., mint ami a közösségi tartalomfogyasztás esetén: gyors menetek. Ettől függetlenül vannak hosszú, complex és nagyon is összetett mobil címek, de ezeknek a közönsége mindig szolidabb, mint az ilyen instant címeké.
Van/volt Steam Deckem is, főleg a fiam használja, valóban korrekt gép, de az a gond vele, hogy egyszerűen túl nagy. Abszolút nem az a kategória, amit 10 percre előkapsz egy váróban. Nyilván dokkolva is lehet használni, de arra meg van egy rakás más megoldás. Ha meg otthon vagy és gamelnél és megteheted, akkor ezerszer inkább PC, gamer noti, konzol és nagy kijelzőn, hangrendszerrel, nagy beleéléssel...
-
hokuszpk
nagyúr
anno a jatektermekben ilyenekkel jatszottunk, penzert (!) és jóvolt.
vagy pl. itt a ht1080z slagere. delutanokat lovoldoztunk el...
ezeknel a mai telefonos jatekok azert jobbak ; es lathatoan a nepek utazas kozben kepesek belemerulni jól. Mondjuk az 1-es vili végig az 40+ perc, valamivel csak el kell tölteni.
De egy 4-6 végig is bőven 20+ perc ; mégse vigyoroghat állandóan mindenki mindenkireez már a 21 század !
-
hapakj
őstag
Hát nekem a mobil meg tablet gaming még mindig nem tűnik, olyan szintűnek mint a PC vagy konzol gaming. Valahogy egyszerűbbnek / nagyon árkádosnak tűnnek a játékok, néhány komolyabb portot eltekintve.
A Steam Deck meg elég komoly PC-s AAA játékok futtatásával is szépen megbirkózik ahogy néztem. Én is jobban el tudom képzelni magam, hogy Steam Decken játszanék valami komolyabb / retro címet, mint telefont nyomogatni.
-
Crus
őstag
Az biztos... olyan régebben, hogy az első ilyen cucc nagyjából a Sony-féle VAIO PCG-U volt cirka 23 éve, aztán próbálkoztak még sokan, lsd. Samsung Q1, Wibrain B1, GP2X, Razer, stb.
Nem robban ez sehová. Nem tud.
A handheld gaminget a mobil és a tablet már réges-rég leuralta, ezt követi a Nintendo az éppen aktuális handheldjével és a maradék 10m alatti halmazon osztozik a lsd. 1 hsz.
-
Crus
őstag
Valójában ott a Tegra 145m Switchben és gyanítom sok 10m Tegrás (T239) Switch 2 is gazdára talál megjelenés után hamar.
De gondolom te a Win/Linux disztribes megoldásokra gondolsz... hát az az Nvidiának nem pálya, nem éri meg ez az aprócska piac. Nekik az A.I. pumpálta az égig a részvényeiket, meg nyilván a gaming/grafikus/videószerkesztős szektor is kiveszi ebből a részét szépen.
-
Geri Bátyó
addikt
válasz
Valamivagyok #6 üzenetére
Nekem felhasználóként teljesen lényegtelen, hogy miért nem tudom bővíteni a memóriát: mert a procira van integrálva, vagy mert az alaplapra van forrasztva. Pont ezért eszemben sem lenne laptopot venni.
Egy jóbaráromnak vettünk pár éve gy kis kompakt desktop PC-t. Normál dasktop proci van benne, gyári hűtővel és 2 SODIMM foglalattal. A komplett gép alig nagyobb, mint egy 3.5-ös külső vinyó. -
Valamivagyok
tag
válasz
Geri Bátyó #3 üzenetére
A laptop gyártóknak nem tetszik, hogy ki hagyják őket a memória bizniszből. És mivel az AMD nem ment erre, nem szeretnének a vevőknek alá tenni. A Dell így is belengetett egy komplett AMD portfóliót.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #3 üzenetére
Nekem is az volt az érzésem a "hírrel" kapcsolatban, hogy egyszerre értetlenkedett és válaszolta meg a kérdést a költő.
Elhagyják, mert drága. Az AMD azért nem csinálta eddig, mert drága.
Illetve gondolom köze van a bonyolultsághoz, jobb lehet a yield ha külön van. -
Geri Bátyó
addikt
"amire a konkurens AMD nem tudott reagálni"
Nyilván tudtak volna, ha akarnak, csak nem akartak. Gyanítom, hogy az Intel sem véletlenül adja fel ezt az irányt (például pont a drágasága és/vagy a rugalmatlansága miatt)
Illetve az Intelnél az is probléma, hogy borzasztó a fogyasztási karakterisztika. A papíron 15W-os proci turbóval elfogyaszt 80-100W-ot (most csak írtam két számot, de a lényeg kb. ez). Ez notiban sem túl előnyös, de kézikonzolban szerintem használhatatlan lenne. -
hapakj
őstag
hmmm, igazából szerintem hw szinten nagyon különleges fejlesztés nem kell ide, csak egy kompakt platform, az meg igazából jó laptopokba is, meg Copilot PC-k be is.
Szoftveresen, meg az intel már régóta jó grafikus drivereket szállít linuxra is, szóval ilyen szempontból is rendbe vannak.
Az is benne lehet, hogy a Valve is több lábon akar állni és nem AMD only lenni, szóval simán elképzelhető, hogy vannak lépések.
Ezen a területen szerintem legjobban az nVidia van lemaradva, mert platformjuk sem igazán van, linux drivereket sajátos módon oldják meg. S ha platformjuk még lenne is az valszeg ARM-os lenne és az x86 emuláció mindig rögösebb út.
-
Crus
őstag
Miért is érdekelné? Ez egy nagyon apró piac. Mennyi most, Deckkel együtt max 6-7 millió?
"a PC-s kézikonzolok piaca lassan, de biztosan berobban"
Jaj nem. Szó nincs erről. Ez egy aprócska légüres tér a 145 milliós Switch eladások mellett. A Deck kb. 4 millióval a nagyját fel is töltötte ennek a térnek, a maradékon meg osztozik az Ally, Legion és az egyéb futottak még kínai gyártók. Ennek a piacnak a nagyon maximuma esetleg 8m és setovább.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Ez ugyan még nem látszik, de idén több ilyen rendszer is jönni fog Intel platformra építve.
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Drón topik
- Luck Dragon: MárkaLánc
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- OneSport OT07 - szevasztok, hollandok!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- Leica SL2 ( 4db Leica Akkumulátor ) + Sigma 24-70mm f/2.8 + kiegészítők
- Playseat Challenge + Logitech G920 + H-váltó + TrueBrake mod
- ÚJ ASUS Zenbook 14 Érintős Laptop Ultrabook -40% Ultra 9 185H 32GB/1TB 3K OLED 120Hz NumberPad
- AKCIÓÓÓ! GAMER PC// Ryzen 5 3600// Rx 5600 xt challenger pro
- Asrock PG 4 GAMER!! Kamatmentes részletre!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i5-8G I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- Asus ROG Flow Z13 GZ301VIC Acronym Limitált kiadás - 13.4" QHD 165Hz Érintő - 32GB - 1TB - RTX 4070
- GENIUS vezetéknélküli, rózsaszín csajos egér
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest