Keresés

Hozzászólok Aktív témák

  • CactuS

    Arcképgyáros

    Sziasztok!

    Kicsit félve írok ide, mert ahogy nézem az itteni kommunikáció eléggé az én szintem felett van, de egyben remélem, hogy tudtok is segíteni. Előre is elnézést a wall of text-ért, próbálok semmit nem kihagyni :B

    Adott egy kis magyar cég, annak minden előnyével és hátrányával (lásd Synolocker / backup problémák, pipa; némi adatvesztés pipa; kapodás, miaf*szez, miért nem vettünk plusz HDDket, pipa, stb.). Jelen pillanatban én lennék az IT-s, aki mindenhez ért (lol, IT-s= mindenhez ért, ami árammal megy és rá lehet aggatni a kütyü jelzőt (említettem már, hogy kis magyar cég?)), legyen az szoftver (Grafikai munkák, nyomdai vagy digitális, a cég weboldalainak karbantartása és készítése (CMS, webshop, meg ami még ide jön), hardver (céges hálózat kiépítése, minden "kütyü" a telefonoktól a tableteken és noymtatókon át a laptopokig (mert mint ITs én figyelek mindent amit kiadnak és tudom mindig, hogy mi az amit venni kell, ami olcsó és lehetőleg 10 évig lehet használni minimum)). Szóval ebben a lazulós munkakörben most szembetaláltam magam két problémával, amit szeretnék orvosolni és ebben kérném a segítségeteket.

    1. Adatbiztonság/adatmentés. Jelenleg a cégnél 8-an dolgozunk, rajtam kívül mindenki laptoppal (minden gép vezetékes hálózaton van, kivéve a telefonok + tabletek). Az adatok, amikkel mindenki dolgozik most - már - egy gyári Synology DS214-esre vannak mentve (külső elérés a Syno appokon keresztül, ha szükséges). A kis NASban 2 db WD Red csücsül.

    Jelenleg van időzített biztonság mentés a teljes kötetről a Nason belül (biztonsági mentés kötetbe), USB-s HDD-re és felhőbe. (Tudom nem a legjobb és nem is erre való, de hirtelen nem volt jobb ötletem) Ezen felül próbálom ahhoz tartani magam, hogy heti rendszerességgel DVDre is külön kiírjam a fontosabb adatokat.

    Tervben van/kisérleti jelleggel próbálkozok egy rsync-es backup-on, hogy a NAStól függetlenül is meglegyenek az adatok. Erre összeraktam egy kis E350-es gépet, amin jelenleg OMW fut, de a véglegesítés előtt még ki szeretném próbálni a FreeNas-t is. A helyi mentések kb. 2 naponta történnek átfedéssel, a felhősbe mentés,DVD írás pedig heti rendszerességgel.

    A kérdésem az, hogy ha megvalósul/véglegesíteni tudom az Rsync-es mentést, akkor szerintetek elég így ez szintű adatvédelem, vagy valami kihagytam/nagyon benéztem? (A Felhő nyilván nem a legelegánsabb megoldás, hiszen nincsen 100%-os garancia az adatok épségére + adatvédelmi szempontból is lehet kifogásolható (bár nem egy NASA projekt amit a cég művel))

    2. A cég fejlődik és az eddigi halom excel táblás játszadozásból kinőve készül egy keretrendszer. Szerver-kliens alapú, az alábbi megadott követelményekkel:

    - javasolt megvalósítás: virtuális gépen futó szerverkörnyezet felállítása (Virtualbox, Xen, stb). A virtuális rendszer linux alapú rendszert futtat, amelyen a következő szolgáltatásfuttató alkalmazások szükségesek:

    - Adatbázis (PostgreSQL)
    - alkalmazásszerver (JBoss Wildfly)
    - webszerver (apache)
    - fájlszerver (SMB)

    Ez eddig kb. megvan, hogy mi micsoda (főiskolán azért némi alap linux benézett, plusz játszottam már "otthoni" környezetben is virtuális gépekkel). A probléma az, hogy fogalmam sincs, hogy milyen gép kéne egy ilyen projekthez, hogy ne legyen tákolmány, ami egyszer csak összef*ssa magát. A dolgot nehezíti, hogy a projekthez kapcsolódik majd egy mobilos app is, a cég ügyfelei részére, így a külső elérés is szükséges lesz. Na ez a része, ahol nem tudom melyik kezemet harapjam: egyrészt az új rendszerben tárolva lesznek pdf-ek, jpg-ek is, amihez jól jönne a helyi hálózat, viszont kéne a külső elérés is, fix IP-vel, normális sávszéllel, ami jelenleg nem megoldott. Csak ADSL vagy bérelt vonal van a telephelyen, ADSL ilyenre alkalmatlan szerintem, bérelt vonal meg aranyárasnak tűnik (10/10 40k + fa), optikai még folyamatban a T-home szerint.

    Szóval a helyi szerver helyett másik megoldás lehet, ha jól gondolom a virtuális szerver bérlése. (itt kérdés, hogy a folyamatos online kapcsolatot hogy fogja bírni a csodálatos ADSL, bár ez már a fejlesztés alatt ki fog derülni). A problémám, hogy ilyet még nem csináltam, így fogalmam sincs, hogy hogyan kéne elképzelni. Kapok egy fix ip-t, ahova bejelentkezem, aztán parancssorban konfigurálhatom a dolgokat? Főiskolán volt ilyen feladat debian alatt, de szerintem ha az életem múlna rajta se tudnám felidézni a hogyant, plusz azért egy baki itt, egy rés/rossz jogosultság ott és gondolom már annyi is az adatoknak. Bérelt szerverrel kapcsolatban egy rakat szolgáltatót találtam, de ennek a gyakorlati oldaláról vajmi keveset, hogy pontosan hogyan is néz ki a dolog.

    A kérdésem itt az lenne, hogy szerintetek a helyi vagy bérelt szerver lehet a jobb megoldás? (Én a béreltre tippelek, hacsak nem lesz valami csoda és nem lesz elérhető az optikai net, fix ip-vel) Mennyire bonyolult egy ilyen virtuális szerver konfigurálása/beállítása? (Hülye kérdés tudom, aki napi szinten csinálja, annak nyilván nem az) Van esélyem arra, hogy mondjuk a Ph!/google/stb segítségével úgy be tudom állítani, hogy az megbízhatóan és biztonságosan fog üzemelni?

    Még egyszer bocsánat a baromi hosszú szövegért, plusz azért, ha offtopik a téma. Jobb helyet nem találtam. :B És köszönök bármilyen tanácsot előre is.

    Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

  • CactuS

    Arcképgyáros

    válasz #14595328 #11978 üzenetére

    Köszönöm a választ.

    Időm még van rá, mert alsó hangon fél év, míg élesbe megy a dolog (de inkább több), addig meg a fejlesztőknél lest hostolva a dolog. Szerintem egy ekkora gép ( 8 Gb ram, 350 Gb tárhely) kb bőven elvinné a programot, illetve a cég összes honlapját együtt (kb 5. db kisebb-nagyobb Joomla + WP oldal + 1 Prestashop), szóval ha ilyen a felső limit, akkor nem hiszem, hogy kell gondolkozni a fizikai gépben.

    Jó öreg parancssor. Főiskolán azért annyira nem szerettem meg, pedig Kami elég érdekes dolgokat kitalált anno. Kedvencem volt a "véletlenül" több helyen elrontott debian image helyrehozatala. Egyik - linuxban nálam sokkal jártasabb - cimborám egyszer azt mondta, hogy ez a tanár akkora g*ci lehet a példafeladat alapján, hogy meg kell vele ismerkednie. :DDD

    Szóval az ilyen VPS-nél is gyakorlatilag ugyanúgy oprendszertől a tűzfalon át programokig (naprakészen tartásáig) és biztonsági beállításokig mindenért én felhasználó felel? (mehet majd az apt-get update/upgrade, mint régen :B) Csak a különbség annyi a fizikailag nálam lévő géphez képest, hogy a hardware dinamikusan változtatható néhány kattintással, ha szükség van rá, plusz magárt a hardware-t nem én karbantartom?

    Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

  • CactuS

    Arcképgyáros

    válasz spici #11980 üzenetére

    Amúgy félve kérdezem - mármint félek attól, hogy nagyon nagy baromságot kérdezek -, hogy helyi gépnél az elképzelhető megoldás, hogy tetszőleges oprendszeren (legyen linux, windows, bármi) fut egy vbox vagy hasonló és úgy van kialakítva a virtuális környezet? Vagy ez így nagyon gányolt megoldás?

    Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

  • CactuS

    Arcképgyáros

    Sziasztok!

    Office/O365 topikból érkeznék. A történetem röviden az, hogy próbálnám átvinni a céges levelezést G Suite-ból Office 365 alá. Az Exchange Felügyeleti központban sikerült beállítani, hogy egyszerre áthúzza az összes accountot (összesen 9db, szóval pici cég), ezzel nem is volt gond. A riport szerint minden postafiók sikeresen szinkronizálva lett, azonban a méretek elég furcsán jöttek ki. G suite alatt átlag 7-15 Gb körül voltak a postaládák, most van olyan, ami eddig 15 volt és 7 Gb az exchange szerint, de van olyan is, ami 15 helyett 32 Gb-os lett. :F Ilyesmit tapasztalt már valaki? Van másik út, amivel biztosan átmegy minden levél?

    A másik, hogy a G suite címtárából exportált contactokat a világért sem hajlandó importálni sem az online outlook, sem az asztali változat. Asztali változatnál behúz mindent, de az összes névjegy üres és név nem elérhető lesz, online, meg különböző pontoknál megakad az import. O365nél ráadásul olyan funkciót se találtam, mint a sima változatban, hogy névjegyek összefűzése. Erre tényleg nincs lehetőség O365nél? Erre egyedüli megoldásom az volt, hogy ahol megakad az export, odáig kitöröltem a csvből az adatokat és megint megpróbáltam, aztán így, kb. 150 nevenként sikerült is átvinnie, de ez így elég faramuci. Tényleg nem lehet egy 6-700 soros CSVt egyszerre beimportálni?

    Előre is nagyon köszönöm, ha valaki tud segíteni.

    Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

  • CactuS

    Arcképgyáros

    válasz Upo #20231 üzenetére

    Névjegy import 600, nem a user, az 9 fő. :B

    Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

  • CactuS

    Arcképgyáros

    válasz Upo #20233 üzenetére

    Lehet. :D Igazából a névjegy a legkisebb gond, a problémám az, hogy hogy lehet ilyen különbség a fiókok mérete között, amikor az MS felülete szerint szinkronban vannak a fiókok. Lehet, hogy takeouttal kéne kivenni a leveleket és azt bevinni valahogy, vagy nem tudom. :B

    Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

  • CactuS

    Arcképgyáros

    válasz szallasi007 #20235 üzenetére

    Azzal csináltam és azt írja, hogy minden fiók szinkronban van a Gsuite fiókokkal, tehát az MS részéről nincs hibakód semmi, csak megrökönyödtem a fiókméretek különbözőségén.

    Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

  • CactuS

    Arcképgyáros

    válasz kraftxld #20237 üzenetére

    Csak az email részt néztem drive, stb nincs benne. Viszont lehet ekkora különbség? Ráadásul mindkét irányba van változás, van ahol kisebb lett, van, ahol nagyobb. Az egyik szélsőséges darabnál pl: az egyik fiók, aminél az emailek olyan 14 GB körül vannak GSuite alatt, O365 esetén állítólag 31 Gb-ra hízott. (bár talán ez még a jobbik, ha "csak" több helyet foglal azonos tartalom esetén.

    Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

Hozzászólok Aktív témák