Új hozzászólás Aktív témák

  • InfiniteReality

    őstag

    válasz Energie X #7196 üzenetére

    1. XP alatt is ha másoltátok a beállításokat az olyan hibákat okozott, amivel most még nem vagy tisztában. Pont ezért, Win7-ben nem is lehet ilyet csinálni. Egyetlen megoldás van, sysprep.

    Leírom a hivatalos menetét hogyan kell rendszert "deployolni" n darab gépre, csak MS cuccok használatával (bocs kicsit hosszú lesz):

    Előszóban még annyit elmondok, hogy a MS image "offline" is piszkálható, karbantartható. Ez egy .WIM file, ami egy image, de csak file-szintű.

    - Célszerű a Windows telepítőt (használjunk eleve SP1-es telepítőkészletet) kitenni pendrive-ra. Ebben segít a Windows 7 DVD USB download tool (ha erre keresel és MS vagy technet oldalra visz, akkor jó)
    - Le kell még tölteni a Windows AIK nevű holmit, Win7-hez valót (ez is MS oldalról jön le, ha helyesen kerestél rá). Kb 1.7 giga. Fel kell telepíteni.
    - Az AIK-ból az AMD64 könyvtár tartalmát egy másik pendrive-ra, HDD-re stb kitenni (lehet a telepítő pendrive is, de nem célszerű - inkább egy nagy külső HDD-t ajánlok erre a célra).
    - Nyitni kell egy command promptot és elmenni oda ahová ez a cucc települt, azon belül is az amd64 könyvtárba. Itt a DISM nevű programmal lehet dolgozni a továbbiakban.
    - A most következő lépés kihagyható ha nem akarsz update-eket / drivereket integrálni a telepítőbe:
    A Windows telepítőbe az SP1 utáni frissítések könnyen beleintegrálhatóak, valamint az IE9-10-11 is. Nem mindegyik, de jóesetben a telepítést követően már csak néhány update-ért fog nyavajogni. Ugyanígy "inf"-es driverek nagytöbbsége is beletehető a telepítőbe.
    A DISM programmal parancssorból lehet ezeket megtenni. Először felcsatoljuk az install.wim file-t egy könyvtárba DISM-el. Utána szintén DISM-el beletesszük a drivereket és update-eket, majd az image-et "visszazárjuk". Ezért célszerű pendrive-ról dolgozni, a telepítőlemez ritkán írható felül. A pendrive-on lévő telepítőkészletben tulajdonképpen csak ezt az install.wim nevű file-t piszkáljuk a DISM-el. Ezt több körben is megtehetjük, közben kipróbálhatjuk megy-e még a telepítőnk. A frissítések telepítésének sorrendje trükkös. Az Internet Explorerek pedig csak szép sorban integrálhatók, nem lehet egyből a 8-asról pl 11-re menni.

    - Feltelepítjük a Windowst egy számítógépre és amikor kéri a gépnevet meg a felhasználónevet, megnyomjuk a CTRL+SHIFT+F3 billentyűkombinációt. Ezzel a gép újraindul sysprep audit módban, a beépített jelszónélküli rendszergazda felhasználóval (és rá vonatkozóan nincs UAC sem). Így egy nagyon egyszerűen feltelepíthetjük az összes szükséges dolgot (programok, hiányzó driverek). Megejthetjük azokat a profilra vonatkozó beállításokat is, amiket majd szeretnénk alapértelmezettként látni minden újonnan létrehozott felhasználónál (pl klasszikus nézet, nincsenek hangok, asztali ikonok, háttérkép stb). Sysprep audit módban mindig elindul a sysprep program, ez ne zavarjon minket. Egy cancel-el bezárható minden indulás után. A gépet korlátlanul újraindithatjuk, audit módban marad míg a következőbe nem lépünk (amihez majd a sysprep kell).
    Domain-be NE léptessük a gépet és ne telepítsünk domainfüggő programokat. Egyrészt a sysprep úgyis kigyomlálja ezeket, másrészt ha valami bentmarad, akkor lehetnek bonyodalmaink.
    - Ha mindennel végeztünk lehet csinálni egy unattend XML file-t, amivel bizonyos további beállítások eszközölhetők és adhatóak meg a sysprepnek. Ha ezt választjuk, csukjuk be a sysprepet és parancssorból kell elindítani, megadva ezt az unattend.xml file-t.
    - Akár parancssorból akár az elindult syspreppel dolgozunk, OOBE módot és GENERALIZE opciót kell választani. Itt célszerű a SHUTDOWN lehetőséget is bejelölni a restart helyett, mert menteni akarjuk az image-et. A sysprep most "elrontja a gépet", és előtelepített állapotba hozza a Windowst (mintha épp most raktuk volna fel - de már benne van minden programunk és beállításunk amit akartunk).
    - Bootoljunk be a Windows pendrive-unkról, majd válasszuk a JAVÍTÁS lehetőséget, és a parancssort. Most kell az AIKból kimásolt AMD64 könyvtár azon belül is az imagex tool. És már csak két lépés van hátra!
    imagex tool-lal a feltelepített, lesysprepelt Windowst capture-öljük egy wim file-ba célszerűen legyen install.wim a neve és készüljön el a külső HDD-nkre (a telepítőmédiát readonly formában csatolja fel arra nem menthető). Ezzel az install.wim-el írjuk felül a telepítőmédián lévőt.
    - Utolsó lépés: kell egy másik unattend.xml file, amiben megadjuk a copyprofile opciót yes-nek. Ezt a file-t kell a telepítő pendrive gyökérkönyvtárába elmenteni. Ez a lépés teszi lehetővé, hogy amit beállítottunk a rendszergazda usernél az audit módban az öröklődjön minden újonnan létrehozott felhasználónak (kevés kivétel van, ami nem öröklődik - azok jelentős része az unattend.xml-ben megadható).

    2. Rendszergazdai pötyögés nem kerülhető el. Megoldások:
    - Eleve az image tartalmaz minden telepítendő programot, így viszonylag kevés új szoftvert kell telepítgetni. Össze kell gyüjteni mely programokra van szükség és csak ezeket feltenni.
    - A programok nagy része egyszerűen telepíthető Active Directory-ból vagy WSUS+SCCM szerverrel. Így a frissítések is megoldhatók. Kulcsszó: .MSI telepítőkészlet AD-hez vagy SHAVLIK az SCCM/WSUS telepítéshez.

    3. Fenti "szenvedés" elkerülhető WDS szerver használatával. A sysprep meg ilyesmi nem, viszont az image-et capture-ölni egyszerűbb vele, valamint ilyenkor hálózaton keresztül telepíthető akár egyszerre több gépre is (amíg bírja a szerver és a hálózat - erős gép, gigás háló ajánlott).

    [ Szerkesztve ]

    http://logout.hu/cikk/samsung_led_tv_tudastar_d_szeria/alapok.html

Új hozzászólás Aktív témák