Új hozzászólás Aktív témák

  • sellerbuyer

    őstag

    válasz Exomoon #2701 üzenetére

    Na akkor tegyük rendbe a dolgot.

    Az OKJ számítógéprendszer-karbantartó valóban nem felsőfokú, hanem emelt szintű szakképzés.
    DE:
    Ez maga a rendszergazdai szakma, rendszergazdai végzettség, nincs más. Nincs tehát olyan, hogy felsőfokú rendszergazda. Fősulikon nincs olyan, hogy rendszergazdai szak. Mindenféle informatikus van (pl. gazdinfo, stb.), de rendszergazda nincs. Tehát a köznyelvben rendszergazdának hívott foglalkozást ezzel a szakmai végzettséggel lehet betölteni (többek közt).

    Gondolom, néhol ezért is hívják felsőfokúnak, mert mégsem középfokú és nincs más, ennél magasabb fokú rendszergazdai képzés (ergo tekinthető ez a felsőfokúnak).
    PLUSZ:
    Az emelt szintű szakmai végzettség gyakorlatilag minden tekintetben megegyezik a felsőfokúval, foglalkoztatás szempontjából. A közalkalmazotti törvény pl. kimondja, hogy minden szempontból úgy kell tekinteni az emelt szintű szakmai végzettséget, mintha diploma nélkül elvégzett felsőfokú lenne. A bértáblázat szerint is, tehát a felsőfokúakkal megegyező E kategóriába sorolják.

    Más:

    Modulok, amikből vizsgázol OKJ rendszergazdain:
    Számítógép kezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés.
    Projektmenedzsment (ez nem piskóta szintű, gyakorlatice megegyezik egy projekt menedzser által tanulttal, egy komplett könyvet be kell seggelni, a gyakorlatban a Microsoft-os proggyt kell hozzá használni).
    Hardveres, szoftveres feladatok (rakj össze egy gépet és telepítsd fel kompletten).
    Számítógépes rendszerek fizikai kiépítése.
    Számítógépes rendszerek szoftveres telepítése.

    A vizsga nehézsége attól függ leginkább, hogy épp milyen vizsgabiztost fogsz ki, de nem kell aggódni.

    A távoktatásnál gyakorlatilag teljesen magadtól tanulsz, természetesen emailben mindig lehet konzultálni az oktatóval, aki elmagyarázza, ha valamit nem értesz, stb. Küldenek anyagokat elektronikus formában, amiket magadnak vagy kinyomtathatsz, vagy monitoron olvashatsz, de nem árt, hogyha még ezek mellett egyéb anyagokat is összegyűjtesz és olvasgatsz neten.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák