Új hozzászólás Aktív témák

  • .DLL

    veterán

    válasz pcMANiac #6942 üzenetére

    A válaszom az, hogy nagyon obifüggő, kommersz f/4-es és hasonló obik felejtősek, de még a 2.8-as 50mm-es, 28mm-esekkel sem érdemes foglalkozni.
    Én vettem egy 29mm/2.8-at jó olcsón, 10ezerbe fájt postával együtt, de a képminősége gyatra nyitottan, minden fénypont egy paca, ha egy kis fény éri a kontraszt megszűnik létezni, stb. "Társasági obinak" vettem beltérbe, de még fókuszálni sem könnyű, elmegy a pillanat, szal bevallom, ezt megbántam.
    Nem beltérbe meg ott van a 18-55 IS.(Ja és a poén, hogy pár hónapra rá találtam egy AF-es 28/1.8-as Sigmát, amit blende hibával szintén 10-ért elhoztam ráadásul helyben volt, azóta ez a kizárólagos beltéri "társasági obim" :D)
    Van rengeteg 135mm/2.8 a piacon, azok általában jók, portrézni tökéletes, ha nem szalad el az alany, aztán a telék között érdemes szétnézni, láttam sok 300 f/4-et 180mm, 200mm f/2.8-at, de azok már kicsit húzósabbak árban (és súlyban).
    Ultra nagylátószög vagy halszem engem is érdekelne, pl. a Peleng 8mm, de az használtan is 60-tól kezdődik.
    Ezenkívül egyedi esetek lehetségesek, ha épp rátalálsz egy jó obira, ami kellhet neked, pl. a múlthéten licitáltam egy Porst 35-105mm f/3.5 Macro obira, videózásra tökéletes lett volna a fix fényerő miatt, 105-ön pedig az f/3.5 már elég szép hátteret ad (ráadásul nem is volt hasonló obim a 70-210 az "csak" f/4-et tud 105-ön is) szóval ez fasza riport-videó obi lett volna kültérre, de kicsit megszaladtak az árak, úgyhogy otthagytam hagy verekedjenek érte. :Đ

    Összefoglalva: nem mindent érdemes M42-bő megvenni, vagy tele, vagy ultra nagylátó, vagy nagyon jó fényerő, illetve egyedi esetek, ha épp meglátsz egyet amiről tudod, hogy ez neked egy kifejezett célra kell. (mondjuk így voltam akkor a 29/2.8-al is de arról nem akarok beszélni :Đ )

    [ Szerkesztve ]

    (P.H.)

Új hozzászólás Aktív témák