Új hozzászólás Aktív témák

  • kiskornel

    addikt

    válasz PNP #3671 üzenetére

    "Tehát, ha egy FF objektívvel egy FF vázon adott expozíciós értékekkel készítesz egy képet, majd ugyanezzel az objektívvel ugyanilyen beállítások mellett croppos vázon is ugyanezt teszed, akkor a FF gép képe világosabb lesz? Nem hiszem, hogy ez lenne a helyzet, pedig az okfejtésedből ez következne.
    Lehet, hogy ezt még egyszer át kellene gondolni." - [link]

    Erre válaszoltam, hogy csalás van benne, mert nagyobb az erősítés. Senki nem mondta, hogy nem ua. lesz az expo érték. Viszont a beérkező fény mennyisége nagyobb lesz FF-en. [link]

    Erre ezt válaszolták:
    "hogy az FF gép 1 Fé-vel több fényt kap. Sajnos ez nem igaz." [link]
    Pedig IGAZ!

    Sose mondtam, hogy nem ua. azt expo-t köpi ki a gép, de attól még a szenzor felbontástól, mindentől függetlenül 2,5x nagyobb felületen fogad fényt, mint az APS-C-sé. És ez minőségben meg is fog látszódni. Az FF ISO100 és az APS-C ISO100-a nem ugyanaz.

    Visszatérve az alapfeltevéshez: ha valaki FF-et használ, egy ISO értékkel feljebb állíthatja az érzékenységet, és ugyanolyan minőségű képet fog kapni, mint APS-C-n. Így nyer vele legalább 1Fé értéket. A + információt (fény) meg nem a váz termeli, hanem az objektíven át jön.

    http://www.flickr.com/photos/34330024@N05/sets/

Új hozzászólás Aktív témák