Új hozzászólás Aktív témák

  • norbinator

    csendes tag

    válasz Pelican #34440 üzenetére

    Szia!

    Pl: Kültéri fotózásnál, előfordulhatnak kisebb (néhány EV) mértékű elmozdulások a környezeti fényerőben. Pl: felhők jönnek-mennek, árnyékba lépsz, kisétálsz. Ezeket nem mindig lehet elég gyorsan lekövetni manuálisan.
    Amit fent írtam, az kb 2-3 EV változás, ha a napos részen beállítom a megfelelő záridőt és rekeszt, ISO100-ra, akkor túlexponálni, már nem fogok, (hacsak hirtelen nem nő körém egy sivatag) és jó expo-t fogok kapni felhős, árnyékos részen is, úgy hogy max ISO400-800-ig megy fel az ISO. Viszont emellett megvan a lehetőségem, hogy akár a rekeszen, akár a záridőn módosítsak, így ugyanúgy alacsony ISO-n tudom tartani az expozíciót. Persze előfordulhat, hogy szűkebb rekeszre van szűkségem és maradnom kell a gyorsabb záridőnél, ilyenkor persze feljebb kúszhat az ISO, de ezzel nincs mit tenni, ha kézzel állítanám, akkor is ez lenne. Ez elég kényelmes kinti fotózásnál szerintem. ISO800-on, nappali fényben fotózva, pozitív expo korrekcióval, szerintem a mai vázakon nem lesz észrevehető zaj. Ha meg véletlen valami váratlan történik (hirtelen napfogyatkozás teszemazt) és nincs időm lereagálni, akkor is nyugodtan kattinthatok, mert jó expozíciót fogok kapni, persze ilyenkor már nagyobb zajjal. Tehát ez nem akadályozza, hogy az ember gyakorlatilag manuálisan záridő/rekesz párossal fotózzon, de ad egy biztonságot az expozícióra, ami jól jön váratlan helyzetekre. Így az sem törvényszerű, hogy az ISO feltétlenül feljebb menjen a minimum értéknél. Viszont ha véletlen úgy marad a beállítás, akkor sem maradunk le semmiről. Annyi negatívuma van persze ennek, hogy a gép fénymérőjére kell bíznunk magunkat, ezért kéne nagyon az expokorrekció és/vagy a fókuszpontra mérő spot mód.
    Amúgy nem élethalál. Egyszerűen csak bosszantó a hiánya. Igazából 5D-n AV módban van auto iso mellett is expozíció kompenzáció, ami elég jól használható, mert meg lehet adni a minimum záridőt, így meg lehet akadályozni, hogy olyan szinten megnőjön a záridő, hogy bemozduljon a gép és/vagy az alany. Ezzel csak annyi a probléma, hogy pl obi cserélnél sokszor be kell mászni a menübe ezt módosítani, ha az ISO-t a lehetséges legalacsonyabban szeretném tartani. Ráadásul amit feljebb írtam, ezt a beállítást kihagyták a 100D-ből, innen indult talán az egész történet, hogy így az auto iso elég használhatatlan funkció, mert egy 35-ös lencsénél 1/50-ig hagyja felszökni a záridőt, mielőtt emelne ISO200-ra ISO100-ról, ez pedig már sokszor az alany bemozdulásával jár (nagyobb látószögnél ez még rosszabb). Pedig nekem mondjuk lehet hogy fontosabb, hogy az ember ne mozduljon be (mondjuk max 1/125 záridő legyen) és vállalnám emiatt akár az ISO400-at is, de ezt automata módban nem tudom megtenni. Illetve manuál üzemmódban meg lehet tenni, mert itt kézzel állítom mindkét értéket, de akkor meg a mátrix fénymérést nem lehet kompenzálni, hiába van bekapcsolva az auto iso :(
    Azt hiszem körbeértem :)

Új hozzászólás Aktív témák