Új hozzászólás Aktív témák

  • watchfun

    tag

    válasz spiky03 #33694 üzenetére

    30e expó sok? Már miért lenne sok?
    Nekem van egy 650D-m, 55e expó körül vettem, azóta belement több mint 10e expó, lassan közelítem a 70-et. Van egy 40D-m, 122e expóval. Van egy másik 40D-m, infrára átalakítva, 112e expóval. mind működik...
    Nyilván nincs garancia arra, hogy holnap nem akad meg valamelyik, de arra sem, hogy a vadiúj vagy az 5e expós kihúzza a 100e expót.

    Legalább ilyen fontos, hogy hányszor volt leejtve/keményebben odaütve a gép? Hányszor vitték be bekapcsolva hidegről melegre? Hányszor ázott meg és hányszor kapcsolgatták/nyomkodták vizes kézzel? Hányszor sütötte meg a Nap a kocsiban nyáron? Sportot fotóztak vele, mondjuk ralit a porban, vagy 25 fokos száraz műteremben, textil lebbenését, esetleg tengerparton? Fotóztak-e sokat a Nappal szemben, vagy diszkóban világított-e bele lézer? Na, ezeket nem tudod ellenőrizni, pedig sokkal többet számít egy gép életében, mint az expószám. A zár arra van kitalálva, hogy exponáljanak vele, a 100e csak egy szám, amit a gép vagy elér vagy nem, vagy jelentősen túlszárnyal, valamit bele kellett írni a prospektusba. Ne gondold, hogy a 100.001-edik expónál darabokra fog hullani a gép, de azt sem, hogy odáig biztosan ki fogja bírni... Egy DSLR elég összetett finommechanikai-elektronikai berendezés, az élettartamot illetve a meghibásodást számtalan dolog befolyásolja amiből csak ez egyik, bár elég fontos az expószám. Kicsit olyan Szent Szám kezd lenni ez az expó, bár ez csak egy - bár az egyetlen mérhető - elem ami a használat mértékére utal, a módjára azonban ez sem. Volt, hogy egy délelőtt sportot fotóztam, záporoztak a sorozatok, fél nap alatt belement 1100 kép.
    Na és ha tönkremegy a zár, akkor mi van? Kicserélik, még a 30D/40D gépekhez is beszerezhető, 40-65e Ft-ból megvan egy új zár új expógombbal együtt, munkadíjastul és ennél nagyobb különbségek vannak a használtak árában az expószám fügvényében.
    Ha biztosra akarsz menni, vidd el szervizbe, szedesd szét, nem volt-e beázva mert az baj lehet évek múlva is. Állítsanak egy fókuszt, tisztítsák ki aztán hajrá.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák