Új hozzászólás Aktív témák

  • Alx.Mercer

    aktív tag

    válasz spiky03 #23310 üzenetére

    Ha nincs egy konkrét elképzelésed, hogy pontosan mire is fogod majd használni, akkor válassz ár és szimpátia alapján, mert rosszul nem fogsz járni, bármi is legyen a végleges döntésed.

    Én 2-3 évig "tanultan" különböző fórumokat, teszteket bújva, véleményeket olvasva magáról a fotózásról és a gépekről. Kezdetben biztosra vettem, hogy Nikon lesz a befutó (a D3100 és D5100 volt a kiszemelt) Utána kezdett be-be csúszni a D7000 is a képbe...
    Akkoriban kezdtek jövögetni a MILC gépek is (Olympus EP1) és azok is megtetszettek…
    Aztán "oldalról beköszönt" még a Canon 60D is és már kezdtem elveszteni a fonalat! :-)
    A paramétereket, a különbségeket, előnyöket, hátrányokat már kívülről tudtam az összes kiszemelt gépnél, de ez nem volt elég a választáshoz.

    A végső döntést akkor hoztam meg, amikor kézbe is vettem a kinézett gépeket. Nem egyszer, nem kétszer, hanem elég sok alkalommal húztam a MM-os eladók ideget azzal, hogy minden hétvégén végigfogdostam az összes kirakott gépet! :-) Meglepődtem, mert pl a D5100 egyszerűen kényelmetlen volt... Egyfolytában kerestem rajta a fogást, de sehogy nem akart jól "ülni" a kezemben... Nagy meglepődésemre a D7000 se volt sokkal jobb! Nem értettem, mert sokan dicsérték az ergonómiája miatt... Hobbi célból akartam gépet venni, így fontos volt a szimpátia és hogy kényelmes legyen a fogása. Aztán kézbe kaptam a 60D-t és azonnal tudtam, hogy mi kell! :-) Mintha bele öntötték volna a kezembe. A régi kompaktomnál amúgy is irritált az, hogy nincs rajta semmi fogás, talán azért is vált azonnal szimpatikussá a Canon határozott markolata... Ettől kezdve többet foglalkoztam a Canon gépekkel és objektívekkel, míg végül összeállít a dolog és egy Canon 70D lett belőle.
    Amik nálam eldöntötték a "meccset" a gyári paramétereken túl:
    -ergonómia
    -menürendszer felépítése, szerkezete
    -kihajtható kijelző
    -felső státusz kijelző
    -jobban ismertem a Canon objektívparkot
    -szinte hátrányoktól mentes élőképes használat
    -vagy a szenzor vagy az objektívek miatt, de élethűbbnek találtam a Canon színeit.

    Nekem ennyi elég volt a rengeteg adat, paraméter és olvasott szöveg után, szimpátia és ergonómia alapján választottam. Tudom, hogy a Nikonok szenzorban jobbak (és ezt sokan szeretik is hangosan kinyilatkoztatni) de azért nem akkora az előnyük, hogy mindenki a csodájára járjon! Szerintem kb 1/3-ad fényérték előnyük lehet a Canonnal szemben (maximum ½!) Ami a Canonon már nagyon zajos, az egy ugyanolyan szintű Nikonon is zajos lesz. Ami a dinamikatartomány miatt a Canonon javíthatatlanul beég, az a Nikonon is be fog… Az én számomra a különbséget nem az ilyen apró előnyök vagy hátrányok jelentik… Különbség alatt pl az új Sony A7S szenzorát már lehet emlegetni! Ott van legalább két egész fényérték előny a többi FF szenzorhoz képest (legalábbis zajban).

    Szóval, ha már úgy érzed, hogy mindent tudsz a kinézett gépekről, akkor vedd kézbe őket, próbálgasd, nyomogasd és válaszd azt amelyik szimpatikusabb! ;-)

    Eladó termékek (OneDrive galéria): https://1drv.ms/f/s!AhX-flNWpGw-hRUMHUQiLjQHjw5W

Új hozzászólás Aktív témák