Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Soká

  senior tag

  Sziasztok!
  Arra lennék kíváncsi, hogy tudtok-e ajánlani olyan leírást az ütőkről (fa+borítás) ami sallangmentesen, marketingduma nélkül tárgyalja ki az egyes előnyöket, hátrányokat. Mi, miből, miért, stb.
  Most az előbb végignéztem a Yoola kínálatát. Miután én elég öreg vagyok és azt sem szégyellem, hogy úgy egyébként nem értek a pingponghoz (az anyagokhoz, technológiákhoz inkább) szóval mintha meztelen lenne a király.
  Összeszámoltam 52 különféle ütőt. Egészen komolyan kérdezem: marketinges vevőhülyítésen kívül szükség van ekkora kínálatra? Odáig értem, hogy a tisztelt vevőt le kell nyűgözni és ha ekkora felhozatalt lát, akkor "joggal" gondolhatja azt, hogy ezek között biztosan ott lapul az ő ütője is, de ezen túl van értelme ennek az egésznek?
  Én már ott elakadok, hogy nem versenyzőknek, tehát olyanoknak akik gyakorlatilag kezdők és kocajátékosok, minek ekkora kínálat? Észre sem fogják venni a különbséget, legfeljebb az árbeli különbségeket, hiszen a kérdést egyértelműen a pénz dönti el, egyszeres, kétszeres, négyszeres árat hajlandóak-e kifizetni annak reményében, hogy ez a szorzó a minőségen is érzékelhető lesz majd.
  Közben nekem az a szörnyű sejtésem van, hogy ezekből a párezer forintos ütőkből elég lenne 2-3féle, merthogy egyik sem ér jóformán semmit.

  A másik fő problémám, ami miatt keresnék valami felhasználói leírást, hogy a gyártók és boltok leírásában nyomokban sem fordul elő értelmes konkrétum. Legalábbis az nekem, mint fával (is) foglalkozó szakinak nem mond semmit, hogy "afrikai fafaj". Afrikában van ezer fafaj (a hasamra ütöttem) a legócskább tűzifától az ébenfáig bezárólag de még eggyel sem találkoztam amit afrikai fafajnak hívnának. :)
  De ugyanez van a borítással is. Mindenféle hókuszpókuszokat, fantázianeveket használnak, de hogy valójában mi miből van, az nem derül ki. Lehet, hogy tényleg nagyon hülye vagyok, de nem értem, hogy például az ütő súlyát miért nem jelölik? De uram bocsá' jelölhetnék egy borítás esetén a szavatosságot. Ezek a lágy műanyagok a legkevésbé stabil anyagok, nem feltétlenül a használattól mennek tönkre egyszerűen elöregednek. Jelzik ezt valahol?
  vagy legalább jeleznék azt egy ütőnél, hogy egy 10 éves gyerek, egy felnőtt nő vagy egy lapátkezű kosárlabdázónak alakították ki a nyelet.

  No, de a lényeg, milyen praktikus szempontjai vannak egy profinak ütőválasztásnál? mitől gyors egy ütő, mitől nem, mitől javul, romlik a labda irányíthatósága, stb.
  Köszönöm a linkeket!

 • Soká

  senior tag

  Sziasztok!
  Köszönöm nektek a hozzászólásokat!

  Őszinte leszek, de kérem senki ne vegye rossz néven. Csak azt mondom el, hogy mi volt segítség és mi kevésbé.
  Energomatt mondandója számomra nagyon kevés fogódzkodót adott sajnos. Bocsánat, hogy laikusként kételkedem, de nehezen hiszem el, hogy ne lehetne az ütőkről olyan leírást készíteni (nem neked és nem az én kedvemért) ami valamelyest értelmezi egy kívülálló számára az előnyöket, hátrányokat.
  Ha valaki tőlem fényképezőgép-vásárlásban kér tanácsot, akkor nem azt fogom ecsetelni, hogy milyen nehéz a választás, hanem elmondom, hogy mi az előnye és mi a hátránya, ha valaki mobillal, kompakt fényképezőgéppel, bridge géppel, ultrazoomal, milc géppel, tükörreflexessel vagy netán középformátumú géppel szeretne fotózni. Erről találni is irodalmat a neten.
  Tehát az ütőknél is el tudnám képzelni, hogy van egyszerű, kézzelfogható, világos magyarázat arra, hogy egyes fának, egyes borításnak mi az előnye, mi a hátránya.
  Nem hiszem, hogy 40 ütőt végig kell próbálni ahhoz, hogy az ember választani tudjon. Ha bemegyek a cipőboltba, ott sem próbáltatja fel velem az eladó a gumicsizmát és a lakkcipőt, ha annyit elmondok, hogy túrázni szeretnék nyáron.

  jeni,
  köszönöm neked a linkeket!
  De, hogy értsétek:
  "A védő és a támadó játékos eltérő borítássokkal - eltérő fával játszanak. Ez vonatkozik az Allround játékosokra is."
  Ez az, amit én is tudok és amit nem nehéz logikai alapon kiokoskodni. De a lényeg éppen innen kezdődne, hogy miben különbözik egymástól a védekező és a támadó ütő? Nem hiszem, hogy ezt ne lehetne megfogalmazni és, hogy ez nincs valahol leírva.
  Folytathatnám a sort, de nem akarlak fárasztani benneteket.

  Én magam elmúltam 50, az utóbbi 25 évben egy kezemen meg tudom számolni sajnos, hogy mennyit játszottam. Kamaszként pedig leginkább a játszótéren betonasztalon. :) Ebből nagyjából sejthetitek a színvonalamat. :) De fiatalon olyan nagyon nem is érdekelt az ütő kérdése, mert azzal játszottunk ami volt. Először volt egy Gold Cup névre hallgató ütőm, később, katonaként vettem egy Double Happiness ütőt, ez most is megvan. Én nagyon szeretem, ezt szoktam meg, de az igazsághoz tartozik, hogy olyan nehéz mint egy féltégla és rettenetesen pattog rajta a labda, legalábbis az általam kipróbált egyéb ütőkhöz képest.
  Szívesen játszanék ha lenne hol és lenne kivel, nyilván olyannal, aki mellet labdába tudnék rúgni ütni :)
  Csak gondoltam, hogy amit idáig ösztönösen csináltam, arról olvasnék is valamit. :)

  Ráadásul dolgozom fával, mindenféle ritka, speciális fafajokkal, attól sem riadnék vissza, hogy készítsek magamnak egy ütőt. Nem azért mert az lesz a legjobb, hanem mert élvezném, ráadásul a kezemhez illeszthetném.

 • Soká

  senior tag

  Köszönöm a hozzászólásaitokat!
  Annyi mindenről volt szó, hogy inkább nem reagálok mindenre mert követhetetlenné válik a gondolatmenet.

  Ami a motivációmat illeti, szerintem nagyon egyszerű: kicsit eligazodni az ütők világában. Úgy képzeljétek el a dolgot mintha egy más sportág gyakorlójának szeretnétek elmagyarázni a lényeges részleteket. És a lényeg - az én értelmezésemben - nem az, hogy az egyik fa meg a másik fa különbözik egymástól, mert az nyilvánvaló, ha nem különbözne, akkor nem gyártanák, hanem, hogy miért is különbözik?
  Nagyon egyszerű dolgokra gondolok és most blöffölök: a fának van ötféle tulajdonsága, ami alapján mérni szokták: ütőszilárdság, merevség, sűrűség, hajlítószilárdság, bütünyomás. Ebből most az első és utolsó bennünket nem érint, mert nem vésőnyélnek használjuk az ütőt. A hajlítószilárdság sem érdekel bennünket, hiszen nem éri akkora erőhatás az ütőt, amitől az eltörhetne. A sűrűség már számít, mert a rohadt nehéz ütőket senki nem szereti lóbálni, tehát a legfontosabb tulajdonság a merevség lesz nekünk, mert ettől függ az, hogy bla-bla-bla itt jönne a magyarázat...
  Természetesen azzal tisztában vagyok, hogy az átlagfelhasználó nem tudományos alapon csupán tapasztalat alapján alakítja ki a preferációját. Ugyanakkor a gyártónak illik ismernie a fizikát, illik tudnia, hogy mit miért csinál, mit miért változtat. Jó esetben legalábbis, bár én azt is elhinném nektek, ha azt mondanátok, hogy a gyártók is sokszor sötétben tapogatóznak és egyszerűen próbálkoznak így-úgy, a végén meg majd csak kisül belőle valami. Persze, mondani nem fogják a valódi szempontokat (hogy tapogatóznak, hogy olyan fát favorizálnak, amit éppen sikerült nagy tételben olcsón beszerezni, stb.) és az is érthető tény, hogy a titkaikat védelmezik. Miért is ne.
  (kicsit olyan szakma ez, mint a hangszerkészítés, bár azért hozzáteszem, ma már a legfontosabb ismereteket nem lehetetlen beszerezni, a youtube-on jószerivel mindent megtalál az ember)

  Az ütőkészítést egyébként felejtsük el, ezt csak azért említettem, hogy ha van létező ütő-recept (ahogyan vannak létező DIY hangsugárzó megoldások) úgy az sem jelentene egyébként akadályt.

  De a lényeg: én tulajdonképpen el vagyok a 30 éves ütőmmel, nem az az első, hogy mindenáron cseréljek, azt akkor tenném meg, ha rendszeresen játszanék és valamilyen formában érzékelném, hogy jobbra van szükségem. De itt nem tartok :) Ott tartok, hogy érdekelne valamelyest az ütők lelkivilága.

  Kezdve olyan primitív kérdéseknél, hogy most a fonák és tenyeres oldal borítása hogyan viszonyul egymáshoz?

  De mondom, nem azt várom, hogy Ti most minden hülye kérdésemre kimerítően válaszoljatok, csak abból a feltételezésből indultam ki, hogy létezik pingpongos kisokos, ami a legalapvetőbb ismereteket tartalmazza, túl olyan közhelyeken, hogy "sokat számít az ütő minősége" és a kedvencem, hogy "speciális anyagból készült".

  "De a legfontosabb igazolj le bármely clubba!"

  No, ha kérhetem, ezt kicsit részletezzétek, hogy mit is jelent! A "leigazolás" nálam az élsport ismérve, én legfeljebb azt tudom elképzelni, hogy elmegyek valami olyan sportcentrumba, ahol x forintért bérelni tudok egy asztalt és játszom, ha beszerveztem magam mellé egy partnert is. Vagy van olyan fedett hely ahol összejárnak amatőrök és csatlakozni lehet a társasághoz? (Budapesten)

 • Soká

  senior tag

  Köszönöm a tanácsokat!

  Nos, az a helyzet, hogy nekem eszembe sem jutott versenyezni, szerintem olyan kategória nincs is, amibe én tatoznék, hacsaknem külön van a 80+-osoknak :))
  Ezzel együtt jó ötletet adtál, hogy elmenjek egy ilyen versenyre legalább beleszagolok ebbe a világba. :) Nekem egyébként Dél-Buda esik "kézre".

  Írtam a fáról, de aztán kitöröltem. Nincs jelentősége.
  Anélkül, hogy utána néztem volna, meglepődnék ha a versenykategóriában ne lennének legalább kísérletek szintetikus anyagok használatára. Szerintem minden mérhető kategóriában túl lehet szárnyalni a fa képességeit. Legfeljebb azt lehet mondani, hogy annak nem lenne "lelke" mert mind egyforma. De ennek inkább hangszerek esetében van jelentősége, egy pingpongosnak az előny ha valami szabványszerűen ugyanolyan.

 • Soká

  senior tag

  Nem akarlak meggyőzni, hidd el, nem életcélom, hogy ütőt készítsek. :) Ezt a vágyamat legfeljebb azok tudják "kiprovokálni" belőlem, akik eleve lehetetlenek gondolnak bizonyos dolgokat, leginkább amit meg sem próbáltak, vagy amivel maguk kudarcot vallottak. De tényleg! :)

  A hifis hasonlatodra annyit tudok mondani, hogy minden létező gyári doboz úgymond DIY-ként kezdte, mert az elsőt darabot minden gyártó kísérletezésekkel egyediként rakja össze. Aztán, amit jónak talál, és eladhatónak gondol, azt sorozatgyártásra optimalizálja. Nálam a konyhában a szekrény tetején ez a doboz szól vagy 15 éve. 1. Nem azért mert ez lenne "a" doboz, hanem mert elszórakoztattam magamat vele.

  Ez az egész pingpongos kérdés onnan jött, hogy a 10 éves fiacskám odabent a suliban lelkesen forgózik. Én meg megörültem, hogy na, a negyedik gyerekemet esetleg érdekli a pingpong? Milyen jó lenne együtt ütögetni. Aztán utánaérdeklődtem és itt a kerületünkben szombat délelőtt lenne gyerekeknek valamilyen edzés-lehetőség. Erre kiderült, hogy a fiacskám szombat délelőtt valami színjátszó körbe jár (most kezdte...) szóval ugrott a pingpong. Én meg arra gondoltam, hogy azért én még ütögethetnék. A baj csak az, hogy a baráti körömben senki sincs aki partner lehetne, illetve aki mégis, nála meg még én is jobb vagyok.

  De az az igazság, hogy bennem semmi versenyszellem és 53 évesen nem kezdek neki edzőhöz járni, egyszerűen azért mert számomra nem az a cél, hogy megtanuljak versenyző módra pingpongozni, eredményeket érjek el, hanem egyszerűen jól érezzem magamat és mozogjak kicsit.
  Azt felettébb sajnálom, hogy kölyökkoromban a szüleim nem vittek el egy sportklubba, akkor még lett volna esélyem, hogy mondjuk középszinten versenyezhessek, de ezen már kár lenne keseregni utólag. A gyerekemnek megadnám a lehetőséget, ugyanakkor azt sem szeretném, hogy rajta éljem ki a saját meg nem valósult álmaimat.
  Nyilván az én szempontjaim egészen mások mint a Tiéd, remélem ez elfogadható. Tulajdonképpen ha lenne egy nagyobb garázsunk, vennék egy egyszerű asztalt (vagy csinálnék, ha-ha...) és akkor csak találni kellene egy hasonszőrű partnert és kedvünkre játszhatnánk. Például a régi szabályok szerint.

 • Soká

  senior tag

  Ezt most olvasom.
  Hát, igen, én csak annyiban különbözöm az említett úrtól, hogy esetleg reálisabb az önértékelésem és nem esek abba a hibába, hogy a játékszertől várjam a csodát.

  Szeretek görkorcsolyázni és látom ott is, hogy az emberek a kerekektől, a csapágyaktól, a sínektől várják a csodát, pedig annak csak akkor van igazán jelentősége, ha a mozgás már teljesen rendben van. Ugyanez van a fotónál is, látom, hogy a képalkotás ellen védőoltással rendelkező emberkék veszik a drágábbnál drágább cuccokat, azt hiszik a technika fog helyettük jobb képet készíteni.

 • Soká

  senior tag

  Ez kicsit bonyolult. A kert nem alkalmas sajnos, kicsi is, lejt is, osztozkodás tárgya is a szomszédokkal, és azért az én tapasztalatom az, hogy ritka a szélcsendes idő.

 • Soká

  senior tag

  Ha-ha... :)
  Most keresgéltem videókat, de nem is olyan könnyű látvány alapján eldönteni, hogy hová kategorizálhatom magamat. Arról nem beszélve, hogy két éve, amikor utoljára játszottam egy barátomnál, elég elkeserítően sok rossz ütésem volt önmagamhoz képest. Szóval, hanyatlik az ember, nem csak kondi tekintetében.
  Velük talán partiban lennék.(?) Velük már valószínűleg nem. De látvány alapján nehéz ám eldönteni a dolgot, magamat nem láttam még kívülről :)

 • Soká

  senior tag

  Videó alapján egyébként tényleg nehéz megállapítani, hogy ki ki ellen mennyire lenne eredményes. De igazából én nem is az eredményességet tartottam szem előtt inkább a játék jellegét. Ez mondjuk más jellegű.

  21:0-ra nyerni, hát az elég hihetetlenül hangzik. Pontosabban hitetlenkedni nem akarok, inkább elképzelni nem tudom. Nyilván én is játszottam úgy, hogy nem jött ki 5-ből az ellenfél, de olyan nincs, hogy én ne rontanék. Egyébiránt a tapasztalatom az, hogy nagyon meghatározza az ember teljesítményét az ellenfél. Egy gyenge partnerrel szemben magamat is rém gyengének érzem, egy jó ellenfél ellen meg úgy érzem többre is képes vagyok mint gondoltam. Persze, biztosan van az a kategória is, amikor egyszerűen meghalok mert mondjuk egyetlen adogatást sem tudok fogadni és gyakorlatilag nincs labdamenet.

  Jeni, az aldis ütők ára tényleg nevetséges, persze tekintsünk el az akciós ártól, ami egyszer egy helyen, ki tudja hány percig elérhető. De az eredeti ára is rendben van. De azt hangsúlyozom, hogy az ütőkészítést én nem gazdaságossági okokból vetettem fel. Egyszerűen jó érzés saját készítésű dolgokat használni. Ez más kategória. (és felejtsük is el végre, már bánom, hogy szóba hoztam)
  Azon mosolygok, hogy miközben a gyerekeim nem is pingpongoznak, kiderült, hogy van egy rakás ütő tartalékban. Még bontatlan is. De csak a két Yoola, ami úgymond aldis kategória, a többi inkább elrettentő eszköz. Szerintem régen nem létezett ez az ultrasilány minőség.

 • Soká

  senior tag

  Annyit irkáltam, hogy nyilván elsikkadt, ezek az ütők a gyerekeké, én a 30 éves ütőmmel jól elvagyok. Így, hogy x évente előveszem :)
  De tényleg :)

Hozzászólok Aktív témák