Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz atala #6218 üzenetére

    A fúvókák számán csak a sebesség múlik, közvetve hathat a minőségre úgy, hogy a kevés fúvókást valószínűleg gyorsabbra, de gyengébb minőségűre állítják szoftveresen (legalább is az alapértelmezett driver beállításokhoz), mert nem mindenki látja át, hogy minőség/sebesség arányt kell nézni, nem csak kiakadni azon, hogy viszonylag lassan nyomtat.

    Elvben az lenne a legjobb, ha 1 fúvókád lenne színenként, mert akkor minden (adott színű) festékcseppet ugyan az a fúvóka mérne ki, így nem lehetne véletlenszerű, gyártási tökéletlenségekből és üzemi kopásból adódó inhomogenitás a fúvókák közt (egyik nagyon picit többet dob, mint a másik, már első nap is, de később ez változik, csak véletlen, ha mégsem). Csak akkor vagy órákon át nyomtatnál egy oldalt, vagy olyan gyorsan kéne repkednie a fejnek, hogy a menetszél kiveri a fej és a papír közül a festékcseppeket. :D

    A cseppméret már inkább minőségi mutató, de az sem közvetlenül. Minél kisebb a minimálisan kijuttatható festékmennyiség, annál kisebb pontokat tud tenni a papírra, így nagyobb lehet a felbontás. De felbontás alatt ne csak a szokásos PPI-t érts (pixel per inch, vagyis egy inch hosszra jutó színes képpont), hanem a gyártó által megadott DPI-t (dot per inch, ami nyomtatónál a papírra dobott festékcseppek száma). Az azonos PPI melletti magasabb DPI pedig jobb árnyalatfelbontást enged meg, tehát precízebben tudja kikeverni egy pixel, vagyis színes képpont színét (statikus dither).

    Bár persze a gyakorlatban nem kell egyenes arányosságot feltételezni a cseppméret, és a minőség közt, mert a statikus ditherelést is sokféleképp meg lehet valósítani adott DPI mellett (jól és rosszul is), illetve az is fontos, hogy a 2D síkban milyen pontosan tudja a helyére tenni azt a cseppet. Hiába lehet nagyon apró, ha véletlenszerűen összekeverednek a szomszédos pixelek cseppjei. Akár 0.1pl cseppmérettel (ez persze csak elvben) is lehet szemcsés a nyomat, ha nem jó helyre kerülnek a cseppek, vagy ha eleve buta mintázattal ditherel.

    Na meg ott vannak a további trükkök. A Canon 1pl-t ír az olcsó nyomtatóira is, pedig az 5-ből csak 2 fúvókasor annyi, a többi 5pl, vagy a pigment már 20pl. Az Epson-t nem tudom, de szerintem ők egyformán viszik ezt végig, mert ahogy elnézem, ők monilitikus fejeket gyártanak, nem külön legózzák össze festékcsatornánként egy keretbe, mint legtöbben. Ja, és ezek minimum számok, menet közben dobhat sokkal többet is, ami megint a szoftveren múlik, hogy hol húz határt minőség (sok kis csepp) és sebesség (minél nagyobb cseppek) közt.

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák