Új hozzászólás Aktív témák

  • dobragab

    addikt

    válasz eami #35153 üzenetére

    Az a baj, hogy a mért eredmények tök mást mérnek, konkrétan a másodpercenkénti tick-ek számát. A wireless lag okozója viszont az, hogy az egér elmozdítása és a hozzá tartozó adatok elküldése között mennyi idő telik el, a számítások mennyi időt vesznek igénybe. Nagyon leegyszerűsítve, és több-kevesebb pontatlansággal:

    Szerencsétlen szenzor csak képkockákat lát, neki azokból a képkockákból elő kell állítania, hogy az előző tick óta mennyit, merre mozdult a patkány, ez kb. egy előjeles egész számokból álló számpár, (x; y). Ennek a kiszámítása beletelik pár ns időbe, de eddig semmi különbség wireless és wired között. Majd ha tick következik, az eddigi eredményt (nyilván a klikkeket is belekódolva, ami elég egyszerű művelet lehet,) a vezetékes egér már el is küldi a kábelen a gépnek.

    A wireless egérnek sajnos nem ilyen egyszerű a helyzete. A levegőn keresztül nem olyan egyszerű elküldeni a jeleket, mint a rézkábelen. Az egér ugyanis valahogy lekódolja az elküldendő adatokat, majd valahogy elektromágneses hullámok formájában kisugározza, és jó esetben a vevő ezeket a hullámokat ismét visszaalakítja az eredeti (x; y) számpárrá. A gép csak ezután kapja meg az információkat.

    (mondjuk a gaming zónádon belül, ha átmész a szomszéd szobába onnan már nyilván érezni lehet majd)

    :( :(

    A fő időveszteséget nem a távolság okozza, hiszen az elektromágneses hullámok fénysebességgel haladnak (kb. c = 3×10^8 m/s). Ez azt jelenti, hogy ha pl. 1 m-re van az egér a vevőtől, akkor 1m/c sec, azaz 3,3333×10^-9 s, azaz 3,3333 ns alatt teszi meg azt az utat. Ha qrva jó a szerkezet, akkor pl. 100 m-es távolságnál 333,33 ns (nanoszekundum!) a távolságból adódó késés. Ez 1 ms-nak a háromszázezred része.

    Hétköznapi példával élve, a sprintelős példát továbbfejlesztve: mindkét csoport klón sprintel, de az egyik csoportnak a célba érés előtt 1 m-rel meg kell írnia egy matek témazárót. Ugyanúgy 5 másodpercenként fognak célba érni mindkét csoport tagjai, a második csoport azonban sajnos ~45 perc késéssel.

    Tudom, tudom, akasszak a tökömre egy lámpát, hogy sötétben is tudjak kaszálni.

Új hozzászólás Aktív témák