Új hozzászólás Aktív témák

  • stingy2

    senior tag

    válasz axioma #101609 üzenetére

    Itt a kérdés, hogy milyen időtávú DKJ-ben mekkora kitettsége van adott szereplőnek, és azt lejáratkor mibe teszi. Ok, hogy pár hete lement a DKJ hozama 9% körülire, de gondolom a jelenleg nagybefektetőknél lévő DKJ nagy része tizenvalahány %-ot hoz. Ez teljesen pariban van egy kb éves 10%-ot gyengülő 3,5% kamatozású eurókötvénnyel. A másik kérdés, - ha külföldi befektetőről beszélünk - hogy milyen árszinten shortolta meg az EUR/HUF-ot, hogy utána DKJ-t vegyen? (nyilván a BlackRocknál nem áll hegyekben a Ft) További nyitott kérdés, hogy mikor lejár a kincstárjegy, milyen áron tudja majd visszaváltani a forintját euróra? Vagy visszaváltja-e egyáltalán? Esetleg valamilyen forintos papírt vesz ismét? Szóval elég sok itt a nyitott kérdés, ha azt nézzük, mi fog többet hozni a jövőben.
    PMÁP-ot és a kamatát nem venném ide, mert az kifejezetten lakossági termék, nagybüfi ahhoz legálisan nem juthat hozzá.
    Jobban belegondolva, sztem a DKJ-sem áll náluk halmokban, mert az O/N kamat még mindig 16%, amin viszont nem hiszem, hogy buknának akármilyen eurós befektetéshez képest. Csakhogy ahhoz mi, halandók nem juthatunk hozzá, bár nekünk ott a PMÁP idén 16, jövőre 18-20% körüli kamattal.
    Másrészt a masszív veszteség is relatív, mert egy DKJ-n max. lebegő veszteséged van, ha nem adod el lejárat előtt. Azt is hívhatjuk veszteségnek, hogy ha kiderül, hogy eurós papírban többet hozott volna a befektetés, akkor ahhoz képest bukott, de olyan meg nincs, hogy előre tudja vki ma, hogy min keres legtöbbet holnap :)

    #101615avl
    nem Mo-ot súlyozom felül, hanem a PMÁP-ot ami 2 év alatt harmincvalahány %-ot hoz. Más ft-os befektetésem nincs.
    Amikor 4-5 éve a török indexet beverték, akkor sem Töröko-t súlyoztam felül (TUR ETF), csak egy rövid index felpattanásra spekuláltam. Pár hónapig megvolt, és azóta sincs semmilyen török kitettségem.
    Mint látod, én nem veszek meg egy world indexet, amivel kb a világgazdasági átlagot keresném meg, hanem próbálok diverzifikálva ugyan de kevesebb, profitábilisabb termékbe fektetni. Ami aztán vagy bejön, vagy nem :D A PMÁP-ot valószínűleg 2025-ben úgy kitakarítom, mint a huzat, de addig elég jónak tűnik.
    És kövezzetek meg, de van pl. PEMÁP 2027/X-em is, az most évi 10% körül kamatozik, de ha visszaesik a kamat, és közben 400 fölé száll az euró, lehet azt is eladom, és átpakolom PMÁP-ba. Kis matek: kb. 508 Ft felett kell lenni az eurónak 2025-ben, hogy ne érje meg.
    Kockázatos? Nyilván. Jó pénzt hoz? Ha nagyot esik az infla, nagyon jót. De az is lehet, hogy addig lesz más, ki tudja?...

    [ Szerkesztve ]

    INTJ

Új hozzászólás Aktív témák