Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
veterán
Ez főiskola alatt már egyértelműen üvöltő hülyeség volt, hogy fenntartottak egy épületet arra, hogy megkínozzák ez embereket egész nap előadáson üléssel és körmöléssel (ott ritkán két irányú kommunikáció, szóval inkább lenne egy videó), és egyben a tanárokat, akik életükben 1000x-e elmondták ugyan azt. Általános iskolában viszont nem tudom hogyan lehetne rávenni a többséget, hogy tanuljon vagy csináljon valamit, ha nem kénytelen fizikailag ott ülni, stb. Mondjuk az anyag minősége az... már ami könyvben van is állítom szándékosan ártó szándékú (ne akarj érteni semmi, magold be amit a felettesed elvár), mert ilyen ostobák nem lehetnek akik írták.
-
ddekany
veterán
Amúgy itt rám reagáltál (tőlem volt idézet abban, amire válaszoltál). Belegondolva, az egyik trükk amivel az AI jobban lekötheti a tanulót, hogy sokkal kétirányúbbá teszi a tanítást, nehezebb elaludni. Mint ha magántanárnál lennél. Ha van egy folyamatosan finomodó profil is a tanulóról, akkor kifigyelheti, hogy mely módszerek működnek adott tanulónál, és főleg, mi az amit már úgy is tud, és mi az ami még nem esett le. Illetve, mi az ami téma érdekli, mert akkor érdemes ott csiszolni, és ami nem mozgatja, mert akkor ott elég a szükséges minimumot átadni. Ez közoktatásban nyilván lehetetlen. Aztán persze komoly kihívás adatvédelmileg az ilyen... Mert milyen hasznos is a vezetésnek, ha ennyire precíz profilja van mindenkiről.
[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
válasz markknight #20 üzenetére
A fizetős ChatGPT esetén választható GPT-4, ami értelmesebb (de én nem próbáltam). Plusz vannak hozzá pluginok, mint weben keresési képessége, vagy Python futtatás képessége.
-
ddekany
veterán
A részletesség (pontosan hogy működik az emésztésed) és az összefüggések értése (hogyan vagy rész egy körforgásnak amikor eszel) nem járnak együtt. Talán a legjobb példa, olvasgass természetismeret könyvet. Katasztrófa. Pont mert teli van részletekkel, amik ezen a szinten totál érdektelenek, és számon kérik őket. Hogy kiöljék belőled az érdeklődést, de megtanuld visszamondani, amit elvár a felettesed tőled. Nem csoda, hogy szinte mind utáltuk az iskolát. Pedig akár érdekes is lehetett volna.
-
ddekany
veterán
válasz -Skylake- #47 üzenetére
Nem publikus, hogy mit csinálnak pontosan vele, de én kb. azt szűrtem le valószínűnek, hogy a "biztonságot" növelték sokszor (azaz ne adjon tanácsot veszélyes cselekményekhez, tartsa magát az USA-ra (is) jellemző politikai dogmákhoz, és ne lehessen jail break-elni). Szakmailag ismert tény, hogy ez lerontja az LLM-ek képességeit, olyan esetekben is, amikor amúgy nem mondott volna semmi "nem biztonságosat".
[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
"szülőként azt látom, hogy sok gyerek nem akar tanulni, jogait persze tudja, de a többiekre tesz magasról"
Na igen. Én kb. úgy látom, hogy nem értik, hogy a jólét amiben vannak, az nem csak úgy van magától, és jár nekik és kész, hanem azt az emberek állítják elő, munkával. Emberek, mint ők lesznek felnőtten, elvileg. Kivéve... most ugye lett egy csavar a sztoriban, pont az AI miatt. Azaz lehet hogy kukába mennek (jó esetben kitartottak lesznek), tök mindegy mennyit igyekeznek, hogy jók legyenek valami ma még hasznosban. Ez a baljós árny nem segít a motivációban... De mondjuk nem gondolom, hogy idáig eljutottak fejben, simán csak a mának élnek, és az értékrendjükben a tanulás/munka az annyira sincs már benne, mint gyerekkoromban (70-80-as évek) volt.
[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
válasz macskap0csep #52 üzenetére
Biztos nem mindenkire igaz, csak az említett elég jellemző attitűd okára mondtam valamit.
Ezért nem hiszek én Kína meg hasonló autokrata rendszerek felemelkedésében... Addig talán jól megy a szekér, amíg él egy generáció, akik nem ott nőtt fel. De ha úgy nősz fel, hogy csak azt látod, a vezetőik szakmailag hülyék, csak jó helyre dörgölőztek... demotivál.
-
ddekany
veterán
Amúgy felmerül bennem, hogy ha egyszer elég megbízható lesz egy ChatGPT-re emlékeztető AI, hogy magántanárként funkcionáljon, akkor az eléggé AGI szagú. Vagy már csak pár évre van tőle olyankor. Tehát ha egy optimista (utópista) lefolyást veszünk is, mi értelme lesz az oktatásnak egyáltalán? Talán mint régen a reneszánsz nemesi családokban, nem ezért tanulsz, mert valaha dolgozni fogsz, hanem hogy úgy általában egy teljesebb ember legyél...
-
ddekany
veterán
válasz Gargouille #84 üzenetére
Az érzelmek működésének megértése, a pszichológia valószínűleg nem egy különösen nehéz terület azon a technikai szinten, ahol már van AGI-nak nevezhető AI. Vagy nem látom, miért pont az lenne az. A hús-vér ember meg szerintem elég jól helyettesíthető generált videóval és hanggal (VR-el még hatásosabb), és a tanuló érzelmi reakciói is kinyerhetők a kamera képéből, és a hanglejtéséből. Elvégre mi emberek is ezt tesszük, azaz nincs valami plusz érzelem detektorunk, csak látunk és hallunk (esetleg szagolunk, de valószínűleg az csak párválasztásnál jelentős). Persze most nem tartunk itt, de jelenleg az is sci-fi, hogy a tanítási munka bármi jelentősebb részét átvállalja az AI, elvégre még össze-vissza hallucinál, ami olyankor eléggé nagy probléma.
[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
Az, hogy nehezebb rájönni mint régen... mint mikor? Azért aki akar, és meg van hozzá az értelmi képessége, elég jól utána tud járni manapság dolgoknak, anélkül hogy felemelje a seggét, tehát reális energia befektetéssel. Nem mondom, hogy jaj de könnyű kitalálni a felek hazugság tengere mögött a tényeket, de vesd össze azzal, amikor, reálisan volt 1-2 újság amit olvashattál, és annak kapcsán valami nem stimmelt, nem tudtál rákeresni. Aztán korábban még csak olvasni se tudtál, és az volt a bemenet, ami közhírré tétetett, meg amit a pap mondott.
[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
válasz Gargouille #93 üzenetére
Ehhez, amiről írtam, az kell, hogy jó legyen emberek érzeleminek kiolvasásában, manipulálásban, és érzelmek látszatra utánzásában. Az nem kell (és nem is valószínű), hogy belül úgy működjön, mint egy ember.
-
ddekany
veterán
"azokkal van a baj, ahol a szülő nem akar foglalkozni a gyerekkel"
Vagy akarna, de a gyereknek nincs kedve iskolával, vagy egyéb hasznosnak tűnő dologgal foglalkozni... Főleg ha ez az akármit nyomkodás/nézés rovására menne. Valószínűleg minden szülőnek ismerős a probléma.
-
ddekany
veterán
válasz Gargouille #100 üzenetére
Nem csak neked idegen, vagy ilyesztő. De hacsak nem derül ki, hogy a mostani AI kutatás irány valójában zsákutca az AI képességek tekintetébe, akkor... a rövid távú praktikum (kb. azonos kimenettel mi az olcsóbb, most) győz mindenek felett általában.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy J3 (2017) Duos
- ThinkPad T14 Gen2 14" FHD IPS i7-1185G7 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Silverstone 700W SX700-LPT SFX-L - 80+ Platinum moduláris tápegység
- Üzletből, garanciával, HP Elitebook 1040 G8 14" X360, i7-1185G7/32GBRAM/512GBSSD 2in1
- Lian Li O11 Dynamic Mini - újszerű állapotban, minden gyári tartozékkal
- AMD RX 6700 XT
- Acer Nitro 5 i5-13 gen , 512SSD , 16GB , NVIDIA GeForce RTX 4050 , 2 év garancia
- Kedvező ár! Dell Inspiron 15 3000 laptop (15,6FHD/i3-G7/8GB/256SSD/Magyar) - 1 év garancia
- Apple pencil 2.gen
- Atesz féle szimulátor cockpit eladó üléssel! (fanatec, moza, simagic, thrustmaster, logitech stb)
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen