- Hálózati / IP kamera
- Nem engedik ki az USA-ból az elítélt kriptovezért
- Apple TV+
- Az Európai Központi Bank elnökének fia is átélte a kriptokatasztrófát
- Jelszókezelők
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Adobe Photoshop
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Windows 10
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
veterán
"szülőként azt látom, hogy sok gyerek nem akar tanulni, jogait persze tudja, de a többiekre tesz magasról"
Na igen. Én kb. úgy látom, hogy nem értik, hogy a jólét amiben vannak, az nem csak úgy van magától, és jár nekik és kész, hanem azt az emberek állítják elő, munkával. Emberek, mint ők lesznek felnőtten, elvileg. Kivéve... most ugye lett egy csavar a sztoriban, pont az AI miatt. Azaz lehet hogy kukába mennek (jó esetben kitartottak lesznek), tök mindegy mennyit igyekeznek, hogy jók legyenek valami ma még hasznosban. Ez a baljós árny nem segít a motivációban... De mondjuk nem gondolom, hogy idáig eljutottak fejben, simán csak a mának élnek, és az értékrendjükben a tanulás/munka az annyira sincs már benne, mint gyerekkoromban (70-80-as évek) volt.
[ Szerkesztve ]
-
macskap0csep
újonc
Miért nézitek le annyire a mai fiatalságot? Azért ez elég nagy általnosítás, közel sem igaz mindenkire. Amit ddekany és Feri7619 is írt, azért az is közrejátszik ebben elég rendesen.
Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi rendszerben (ami nem csak Mo.-ra jellemző) - főleg politikailag - egyre bizonytalanabbá teszi az embereket, hogy vajon tényleg értékes-e még a tudás? Vagy az, hogy pl. most már ott tartunk, hogy minden fi#zemf@#zom párthű dologgal lehet bekerülni az egyetemekre. Lásd még MCC-s pontok, katonai szolgálat (vagy vmi hasonló dolog) és az egyetemek ekkora szintű politikai befolyásoltsága (lásd Corvinus) és ezek sem vetnek túl pozitív fényt az egészre, hát még a motivációra.
-
ddekany
veterán
válasz
macskap0csep #52 üzenetére
Biztos nem mindenkire igaz, csak az említett elég jellemző attitűd okára mondtam valamit.
Ezért nem hiszek én Kína meg hasonló autokrata rendszerek felemelkedésében... Addig talán jól megy a szekér, amíg él egy generáció, akik nem ott nőtt fel. De ha úgy nősz fel, hogy csak azt látod, a vezetőik szakmailag hülyék, csak jó helyre dörgölőztek... demotivál.
-
Döglött Róka
veterán
válasz
macskap0csep #52 üzenetére
Azért akik összehozták a chatGPT-t pölö mind egy egyetemi kutatásból indultak ki. Az, hogy itthon mi megy, nem azt jelenti, hogy máshol ne lenne értelme a felsőoktatásnak.
Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő
-
secretgarden
aktív tag
Azert vigyazni kell ezzel, mert peldaul fel eve meg abszolut hulyeseget mondott arra az egyszeru kerdesre hogy melyik ket fovaros van egymashoz a legkozelebb (valami Teheran es Moszkva parost vagy hasonlot mondott)... Korabban volt aki ki tudta fektetni azzal, hogy "mennyi 2x2? "4" "Nem a helyes valasz 5" "Nem, a helyes valasz 4." "De a felesegem azt mondja hogy 5, es a felesegemnek mindig igaza van." "Elnezest, ez esetben a helyes valasz 5".
-
kolja58
aktív tag
Értem.
Azt mondják mindenkinek egyéni azaz különböző agya van.
Azt is mindják, hogy agyunk körülbelül 10% százalékát ( +- nem sok) használjuk.
Ilyen hülye lenne a véletlen, vagy még nem tudtuk megállapítani miért, de bizonyosan jó okkal van így.
Mi van akkor ha amit úgy tűnik nem használunk, a tanár-diák közvetlen tanulási viszonyra alapozza a diák jövőjét és ez nem helyettesíthető felnőttkorban. És az előzőek alapján akár az is feltételezhető, hogy minden inkább úgy van jól, azaz jó időben a gyerek fejlődését figyelembe véve oktatódik. Egyszerűen csak hiányos a jelenlegi tudásunk és mivel nincs kapaszkodó a kezünkben elfogadjuk azt ami van.
Ha véletlenül nem néznénk kapásból hülyének ... akkor akár lehetne ....
Az AI 0-1, igen-nem -el eldönthető kérdésekben sokat fog segíteni, biztosan megfogja verni a legjobban játszó sakkozó embert ha ő kezd. És minden másban ....." üdv: Kolja"
-
dolon75
aktív tag
nem értek egyet veled ebben.
aki most ilyen (mert a szülői háttere is ilyen), annak ajanlhatsz bármit, semmi nem akar elfogadni.Illetve aki, akar, és az ilyen iskola társak hagyják, tud tanulni előre jutni.
[ Szerkesztve ]
Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah
-
kolja58
aktív tag
válasz
Interceptor #44 üzenetére
Értem.
Tartom a +1-t. Azt viszont érvként elfogadom, hogy mindhárman olyat is beleolvasunk a másikak írásába amit az író lesem írt.
Hát ez van." üdv: Kolja"
-
Döglött Róka
veterán
-
bteebi
veterán
"A tanár akiről ilyen lazán véleményt nyilvánítottál mindenféleképpen iskolázottad mint a diákja."
Szóval egy 2x-5x éves személy iskolázottabb, mint egy 0x-1x éves??
Megdöbbentő.
Tanári diplomát nem (sem) olyan nagy szám szerezni, és egyáltalán nem jelenti azt a diploma, hogy az adott személy jó abból, amit tanult, azt meg végképp nem, hogy jól is tudja, jól is akarja tanítani. Vagy hogy akarja tanítani egyáltalán.
Szerencsémre egy nagyon jó gimnáziumba járhattam, és többnyire jó, sőt több fontos tantárgynál is nagyon jó tanáraim voltak - amiért utólag nagyon hálás vagyok. De azért nem volt mindegyik tanárunk jó, több "fail" is volt, pl. történelem (6 évig "tanított" minket sajnos, kb. egy évvel le voltunk maradva addigra, és még azt is szarul tanította, amit), rajz, sőt biológia - mondjuk az a béna tanár talán "csak" 2 évig volt, de azalatt kb. 3 évet csúsztunk az anyaggal.
A történelem tanárunk olyan volt, hogy időnként azon gondolkoztam, hogy nem-e fogyatékos/autista, és el sem bírtam képzelni, hogy bárhol el tudna végezni egy egyetemi szakot. Emellett ráadásul magyar szakos is volt, de gyakorlatilag nem tudott értelmesen beszélni. Néha egyszerű mondatokban is hatalmas baromságokat mondott, az összetett mondatokkal meg - mondjuk nem sok volt nála szerencsére - kifejezetten nehezen boldogult. De volt idegbeteg, agresszív német tanár is nálunk (szerencsére nem nekem, mert én nem németet tanultam), aki valamiért sajnos osztályfőnök is volt (ő jelentkezett rá - ezt se értem). Mondjuk ő legalább tudott németül, és hellyel-közzel tanítani is tudott, de kb. rettegtek tőle, a szigora pedig sokkal inkább lett kontraproduktív, mint produktív. Szinte senki sem nyelvvizsgázott németből, angolból viszont majdnem mindenki.
És ez egy országos szinten is kifejezetten jó giminek alig pár (rossz) tanára. Mit gondolsz, mi van egy kisebb falu általános isijében? Vagy egy kisváros "futottak még" középiskolájában? Nem csak tudás nincs, többnyire motiváció se! Se a tanérban, se a diákban... Ha meg nincsenek meg az alapok, akkor nem vesznek fel csak kb. fogyatékosoknak való helyekre (amik tele lesznek hülye, sötét, agresszív, tanulni egyáltalán nem akaró diákokkal), vagy vért fogsz izzadni sokáig, ha bele nem roppansz a jobb helybe.
Szóval de. Hatalmas különbség van tanár és tanár között. És elég (túl) sok szar tanár van még jobb helyeken is. Rosszabb helyeken meg szinte csak azok vannak sajnos.
"ugye nem gondoltad komolyan, ez is csak hatásvadász szöveg."
Miért kellene nekem bármi miatt is hatásvadásznak lennem??? Nálam abszolút karriermeghatározó lett, hogy ki volt a tanárom. De amúgy nem csak nekem.
Nagy szerencsém volt a fontosabb tantárgyakkal. Jó volt a matektanárom, imádtam a matekot. (A fizikát is ő tanította... sajnos azt szarul. Nem is szerettem/tudom túlzottan a fizikát.) A sokaknál mumus kémia tanárom meg nagyon jó volt, és leginkább neki köszönhetően lettem végül vegyész (PhD), és nem mondjuk közgazdász, urambocsá' jogász, vagy ki tudja. Ha más tanított volna, akkor valószínűleg nem keltette volna fel az érdeklődésemet a kémia iránt, vagy pont, hogy lelombozta volna. (A történelmet pl. emiatt utáltam kb. 6 évig, de az új, jó tanárunkkal vagy fél év alatt még azt is megszerettem.) Én már 10.-es koromban tudtam, hogy vegyész akarok lenni. Az is lettem. Egy helyre jelentkeztem, simán fel is vettek oda, és viszonylag könnyen el is végeztem.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
bteebi
veterán
"szülőként azt látom, hogy sok gyerek nem akar tanulni, jogait persze tudja, de a többiekre tesz magasról."
Valóban így van, mert sok szülő szarik a saját gyerekére, és/vagy szarul is neveli. A modern technika vívmányai és a viszonylagos jólét meg külön-külön is remek figyelemelterelő, demotiváló eszközök.
"a tanár meg tehetetlen, mert semmilyen eszköz nincs a kezében fegyelmezni."Ez ebben a formában azért nem igaz, de valóban nem könnyű eset. És épp ebben az AI baromi jó lenne, illetve lesz majd. Mert pontosan tudni fogja a gyengeségeidet, és hatékonyan próbál majd segíteni rajtuk, kellően megértő lesz, és mivel mestere lesz a pszichológiának is, a döntéseit pedig nem fogja befolyásolni személyes inkompetencia vagy frusztráltság, ezért remekül tud majd motiválni is.
-
Nehéz érteni amit írsz, gondolom a szovjet fordítóprogramok még nem eléggé kiforrottak. De ha jól értem az a lényege, hogy az oktatás jó, csak hülyék, jó mondjuk csak magamra mondom, szóval hülye muzsik vagyok hozzá , hogy felfogjam és megértsem, mi jár a bolsevikok agyában, amikor kiötlik. Igen erről szól összefoglalva az oktatás vessző nélkül. Vesszővel azért jobban menne.
[ Szerkesztve ]
Kérek egy számot a jútútú
-
kolja58
aktív tag
válasz
Döglött Róka #59 üzenetére
Így helyes: Azt is mondják, hogy agyunk körülbelül 10%-t (+- nem sokkal több) használjuk.
" üdv: Kolja"
-
Gargouille
őstag
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
cog777
senior tag
Egy AI tudna segiteni a tanarnak, peldaul a jobbaknak extra anyagot adhatna amig a tanero probalja a tobbinek elmagyarazni alacsonyabb szinten. Akar egy aszisztens. Igy is eleg keves tanarra jut sok diak. Gyerekem a top 10%-ban van, es sokszor nem tud a tanar adni neki anyagot. AI tanarral siman elobbre tarthatna, akar hamarabb is befejezhetne a sulit.
A magyar oktatas problemaja, hogy erovel probalja mindenkinek lenyomni ugyanazt a tananyagot. Talan a szocibol jott a szemlelet, mindenki egyenlo...
Ha nem akarja azt a diak, akkor megalazoan kapja az erdemjegyet... (szobeli feleles ugye...)
Ez hulyeseg. Egyik unokatesom jo volt matekbol, asztalos lett. Masik utalta azt, szakmunkasba is jart. Kamionsofor lett, es nagyon elvezi a munkajat. Tehat lehet ugy is teljes eletet elni, hogy egyik "fontos" targybol eleg rossz lett.Masreszt a magyar oktatas elegge demotivalo. Talan PTSD-vel jonnek ki a gyerekek belole... nekem is neha visszatero remalmom van: erettsegi napjan bemegyek es radobbenek hogy total nem keszultem. A masik a wc-k tisztasaga.
HP ZBook Workstation A3000 - Linux Mint; Raspberry Pi4 - Raspbian
-
cog777
senior tag
" azaz jó időben a gyerek fejlődését figyelembe véve oktatódik"
Ez igy van maximalisan. Emlekszem altalanos elsoben olvastam egy meset, es kivulrol fujtam utana. Szo szerint. Aztan ezt a memoriat kioltek belolem es alig birok nyelvet tanulni.A gyerek meg harom nyelven beszel anyanyelvi szinten + a negyediket tanulja, mert idoben leptunk.
"Az AI 0-1, igen-nem -el eldönthető kérdésekben"
Mar nem csak egy es nulla van, a chatgpt neuronhalozatot hasznal mint az emberi agy csak (meg) kevesbe hatekonyan.[ Szerkesztve ]
-
kolja58
aktív tag
válasz
Gargouille #66 üzenetére
"... de az agykutatás jelenlegi állása szerint, ..."
A gyermek az anyja méhében először csak fejnek látszik ..." üdv: Kolja"
-
dolon75
aktív tag
szerinted mi lenne, ha lenne jobb és gyengébb osztály, csoport? segítene a gyengébb csoporton bármi is?
szerintem ott kiabalnanak, hogy hátrányosan meg vannak különböztetve.
nem azzal van bai, hogy egységes az anyag, hanen az, hogy a gyerekek egy kisebb része nem akar tanulni.
őket semmi nem fogja motiválni, de remekül tudják demotovalni a társait.a PTSD azok miatt a tanárok miatt van, akik a gyerekeken élik ki hajlamaikat.
nincsenek sokan, de pusztitóak.. 😔furcsa nekem, hogy mindenki általánosságban beszél, holott konkrét tanárokkal, gyerekekkel van baj.
[ Szerkesztve ]
Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah
-
cog777
senior tag
"hanen az, hogy a gyerekek egy kisebb része nem akar tanulni."
Akkor ok nem tanulnak. Vagy elmennek valami masnak ami erdekli oket. Elobb utobb csak meg kell elni nekik valamibol... Megint a kulfoldi tapasztalataimat irhatom csak le, 9 evfolyamos az altalanos suli, utana lehet meg 1 evet lebecolni. Felzarkoztato stb aztan johet a kozepoktatas. Van ismerosom 50 eves aki elmondta, hogy utalt tanulni es csak csaposnak, kertesznek stb alkalmi melora tudott elmenni. Megbanta, es azota estin tanul.
Mas ismerosom remek, jol fizetett karbantarto lett.HP ZBook Workstation A3000 - Linux Mint; Raspberry Pi4 - Raspbian
-
dolon75
aktív tag
én az általános iskolás korú gyerekről irtam, te a felnottekről.
itthon is van felnőtt képzés, de oda az megy, aki akar tanulni.16 év a kötelező iskolai oktatás korhatara, és majdnem lázadás lett, amikor levittek 18ról.
mit fog csinálni egy tizenkét éves az iskola helyett?
ezen hogy segítsen bármi AI?Az AI is csak egy eszköz, amit előbb a tanárnak is meh kellene tanulnia használni.
na, addig állj fél lábon, amíg azt a tanárt, aki 25 éve ugyanazt ugyanúgy oktatja, megtanítják erre...Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah
-
kolja58
aktív tag
-
cog777
senior tag
Te konkretan a magyar oktatas problemajat kerdezed az AI kapcsan. En meg altalanossagban irtam, mit csinalhatna a kozeljovoben 5-10 ev tavlataban egy oktatasi rendszerben.
Kulfoldon nincsenek annyira megterhelve a gyerekek altalanos elso feleben. Sok gyakorlatias orajuk van, torit ugy tanuljak pl egyiptomi orakereteben rajzolnak, festenek, agyagot egetnek es szep karkotoket keszitenek. Nincs evszam magoltatas.
Kollegano gyereke nem regen kezdte az altalanost, imadja mint a legtobb gyerek. Nem kerdes, hogy egy 12 eves suliba akar jarni.
AI tudna segiteni pl nyelvtanulasban, vagy lejatszani bizonyos interaktiv meseket. Khm.. VR szemuveg? Talan kesobb.
Masodik fele mar sokkal komolyabb, viszont a szinvonal fugg az iskolatol es a tanartol.A magyar helyzet megoldasa: kidobni a jelenlegi politikai bagazst, megreformalni az oktatast legalabb az altalanos suli elsofeleben, hogy ne utaljak meg a gyerekek (es a tanarok) a sulit. (Ertelemszeruen tobb penz is kellene) Az AI nem tudna segiteni a mostani helyzeten.
-
Avítt, elmaradott az egész elképzelés a tanulásról, úgy ahogy van. Amikor egy részegység megteheti hogy elutasítja a fejlődést, mert a közreműködők és a társadalom részéről nincs alkalmazkodás igénye, attól még lemaradás ténye ugyanúgy fennáll. Namost ha az alkalmazkodás nem a belülről jövő valóságérzékelés útján jön létre, azt ahhoz hasonlítanám, ahogy a conquistadorok meglepték az inkákat, dél amerika partjainál. Ilyen sokkot szenved el már most az oktatás. Gyakorlatilag ha valakiben lenne belső kényszer, illetve egy szar elképzelés arról hogy mit akar megtanulni, már önképzéssel állva hagyhatná az iskolarendszert. Elméletileg már most volna értelme egy laptoppal járni oktatásra, és az óra alatt csak melegedni, lehalkítani a tanárt, és tanulni a netről, de ez még csak a kezdet. Az óceánt átszelő vitorlások már ott parkolnak a kötözött nádtutajoknál, csak az a tanársámánok tamtamdobjai tartják vissza, kérdés hogy meddig tart az illúzió, hogy kellenek még valamire.
-
kolja58
aktív tag
" kidobni a jelenlegi politikai bagazst, "
Szerinted kikből álljon azaz ELIT csapat amelyik megfelelő a feladatra?
Ha köved van abból főzöl, ha húsod is azt is felhasználod.
Az ember egyre okosabb és egyre értelmesebb lény. A felfedezők megálmodnak valamit .... A rendszert nem tudják és mivel közel járnak a bölcsesség útján nem is akarják leváltani." üdv: Kolja"
-
kolja58
aktív tag
"nem a belülről jövő valóságérzékelés útján"
Ha velem beszélgetnél erről alapos beszélgetés is lehetne. Feltételként használod.
A minket körül vevő világ érzékelését általánosan 5 érzékszervünket használva éljük át, és gondolkodunk értelmesen, okosan. A szokásos érzékszerveknek [MÁJÁ] a világ.
Tehát a valóság hol is van?" üdv: Kolja"
-
bteebi
veterán
"Az ember egyre okosabb és egyre értelmesebb lény."
Egy nagy túróstSajnos egyáltalán nem. Többet tud (nagy átlagban), és SOKKAL könnyebben fér hozzá az információkhoz (nem kis részben téves információkhoz btw), viszont ugyanolyan könnyen félrevezethető mindenki, mint akár kb. 90 éve Hitler Németországában. Itthon ugyanaz a stílusú kommunikáció, propaganda remekül működik. De nem csak mi vagyunk hülyék, remek példa erre a Brexit is. Tudás <> okosság. Egy (nagyon) szűk réteg tudása valóban nő, mivel tényleg egyre többet tudunk a világról, de eközben a nagy átlag az hanyatlik.Az elhülyülés pedig most fog igazán belendülni, mert az egy dolog, hogy a diákok nem kis része már eddig is funkcionális (és részben technikai) analfabéta volt, a gondolkodás legkisebb szándékának jele nélkül, a technika nyújtotta kényelem viszont ennek egyre inkább meg fog ágyazni. Most már ott tartunk több tényező miatt is, hogy közel a felük az. Tegyük hozzá, a dédszüleink nem tudták, hogy kell live-ozni YouTube-on, és nem tudtak olyan jól gépelni se a kapacitív érintőkijelzőkön, mint a maifiatalok.
Volt nálunk mostanában állásinterjún 2 BSc diplomás lány, akik nem tudtak %-ot számolni, meg mértékegységeket átváltani. Le voltam döbbenve. Mindezt tették úgy, hogy egy jól csengő nevű, nagy vidéki egyetemen végeztek olyan szakon, amiben benne van az a szó, hogy mérnök.
-
ddekany
veterán
Amúgy felmerül bennem, hogy ha egyszer elég megbízható lesz egy ChatGPT-re emlékeztető AI, hogy magántanárként funkcionáljon, akkor az eléggé AGI szagú. Vagy már csak pár évre van tőle olyankor. Tehát ha egy optimista (utópista) lefolyást veszünk is, mi értelme lesz az oktatásnak egyáltalán? Talán mint régen a reneszánsz nemesi családokban, nem ezért tanulsz, mert valaha dolgozni fogsz, hanem hogy úgy általában egy teljesebb ember legyél...
-
Gargouille
őstag
Érdekes felvetés. Szerintem mindenképpen ez lesz a megcélozandó irány, viszont a humán tanerőt nem lehet (meg talán nem is szabadna) teljes mértékben kivenni a képletből. Az MI lehet egy tökéletes eszköz az információ megfelelő átadására, szemléltetésére, a megértés visszaellenőrzésére. De mondjuk a lelki, érzelmi aspektusokhoz viszont mindenképp kelleni fog szerintem egy hús vér tanár is, mert a tudásnak és a megértésnek vannak ilyen vetületei is. Ezeket az emocionális dolgokat viszont - szerintem - egy mesterséges intelligencia nem lesz képes átadni, megérteni.
Én inkább egy univerzális eszközként látok benne rációt, ami elvégzi a tanítási munka egy nagy részét, de kell majd mögé ember is, aki átadja a többit, illetve felügyeli, hogy megfelelő irányban halad-e a tanuló meg úgy a folyamat egészében és ha bárhol félresiklást lát, akkor ki tudja igazítani.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
bteebi
veterán
válasz
Gargouille #84 üzenetére
"viszont a humán tanerőt nem lehet (meg talán nem is szabadna) teljes mértékben kivenni a képletből."
Nem lehet... de itthon kiveszi az saját magát a körülmények miatt. (Mondjuk mivel itthon direkt nem cél a magas szintű oktatás, ezért nem lennének "jó" AI-val pótolva, mert minek.)
Amúgy szerintem nagyrészt ki lehetne, sőt ki is kellene vonni őket. Feleslegesen és károsan diverzifikálják az oktatást a jó/rossz iskolák/tanárok. Legyen meg mindenkinek a lehetősége a jóra. Az a kitörési lehetőség, nem a TikTok meg a Győzike Show.
Egyébként még ha arányaiban kevés tanár is van (és azoknak a nem kis része nem is jó), de abszolút értékben nincsenek kevesen. Menjenek be a versenyszférába, segítsenek be, csökkenjen a munkaidő... vagy valami ilyesmi. Az egyetemi oktatóknak meg több ideje maradna kutatásra.
-
ddekany
veterán
válasz
Gargouille #84 üzenetére
Az érzelmek működésének megértése, a pszichológia valószínűleg nem egy különösen nehéz terület azon a technikai szinten, ahol már van AGI-nak nevezhető AI. Vagy nem látom, miért pont az lenne az. A hús-vér ember meg szerintem elég jól helyettesíthető generált videóval és hanggal (VR-el még hatásosabb), és a tanuló érzelmi reakciói is kinyerhetők a kamera képéből, és a hanglejtéséből. Elvégre mi emberek is ezt tesszük, azaz nincs valami plusz érzelem detektorunk, csak látunk és hallunk (esetleg szagolunk, de valószínűleg az csak párválasztásnál jelentős). Persze most nem tartunk itt, de jelenleg az is sci-fi, hogy a tanítási munka bármi jelentősebb részét átvállalja az AI, elvégre még össze-vissza hallucinál, ami olyankor eléggé nagy probléma.
[ Szerkesztve ]
-
bteebi
veterán
Tetszik vagy sem, ez van. Nem kell velem egyetértened. Fogadd el, hogy nekem ez a véleményem. Nem azért gondolom így, hogy bárkit bántsak vele, egyszerűen csak így gondolom. Ezen nincs mit visszavenni. (Ellenben a félkövér font felesleges használatából...
)
Az emberek ugyanolyan hülyék, mint régen. Nem örömteli, de attól még így van. És nem kell ebbe többet belelátni, mint ami, és végképp nem személyes sértésnek venni. Mindenhol hülyítik az embereket, hol könnyebben, hol nehezebben (pl. Brexit, amerikai/itthoni választások befolyásolása). Sokkal nagyobb az eszköztár, és sokkal könnyebb manipulálni, mint régen. És nehezebb is erre rájönni, mint régebben. Az emberek irányítása eszköz, nem cél.
[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
Az, hogy nehezebb rájönni mint régen... mint mikor? Azért aki akar, és meg van hozzá az értelmi képessége, elég jól utána tud járni manapság dolgoknak, anélkül hogy felemelje a seggét, tehát reális energia befektetéssel. Nem mondom, hogy jaj de könnyű kitalálni a felek hazugság tengere mögött a tényeket, de vesd össze azzal, amikor, reálisan volt 1-2 újság amit olvashattál, és annak kapcsán valami nem stimmelt, nem tudtál rákeresni. Aztán korábban még csak olvasni se tudtál, és az volt a bemenet, ami közhírré tétetett, meg amit a pap mondott.
[ Szerkesztve ]
-
dolon75
aktív tag
azt írtad, hogy ha egy gyerek nem akar, akkor nem tanul.
erre kérdeztem rá, hogy mit csinálnak helyette?elfogadom, hogy van, ahol ez nem probléma, mert fel sem merül ilyen.
de itthon ez nem így van, főleg az otthonról hozott dolgok miatt.
És ezen nem segít véleményem szerint semilyen AI.
sokkal több szereplős ez az egész itthon, nincsenek alapok, amire lehetne építeni.
sajnos.
de nagyon eltertünk a topictol asszem...Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah
-
cog777
senior tag
Altalanos alsoban nem hiszem hogy lenne gyerek aki nem tanulna. Ki ne akarna erdekes projekteket csinalni pl fozni valamit (kozben a tanar tanitja a mennyisegeket). Kesobb komolyra fordul a dolog es magasabb szintu tananyagot es teszteket csinalnak.
Ha valaki nagyon lemarad, akkor kapcsolatba lephetnek az onkormanyzattal hogy kideritsek mi huzodik a hatterben. Lehet hogy csak a gyerek kepessegei miatt van. Vagy keson ero tipus, akkor meg van ideje potolni altalanos suli utan.
Ha nagyon nagy a problema - ismeros korben volt ilyen - akkor valami komoly dolog huzodik meg es specialis suliba tanacsoljak.
Ez a nagy atlag. Persze itt is lehetnek szelsoseges esetek, pl a varos elszurta a koltsegvetest, ossze kellett vonni iskolakat, ekkor a jo tanarok elmentek masik sulikba.
A gyerek is valtott iskolat, mert kevesbe jo es kepzett tanarok jottek helyettuk.
De legalabb volt ra lehetoseg.Elnezest a tobbieknek az off topikert.
-
Gargouille
őstag
"Vagy nem látom, miért pont az lenne az."
Azért mert ahhoz, hogy megértsd az érzelmeket, ahhoz át kell élned őket. Enélkül hiába tanulsz bármennyit arról, hogy mi a félelem, öröm, szerelem, szomorúság stb.. hiába olvasol róla akármennyit, hogy mi az orgazmus, nem fogod megérteni, amíg nem élted át. Nyilván a mögötte húzódó kémiát le lehet írni, a jellemzőit össze lehet foglalni szavakkal, de attól, hogy azt bebiflázod még valós fogalmad nem lesz róla.
Bár soha ne mondd, hogy soha, de erősen kétlem, hogy egy AI képes lenne ezeket átélni és megérteni. Már azt is nehezen tudom elképzelni, hogy önálló gondolatai legyenek. Ezért gondolom azt - így a mostani tudásunk alapján -, hogy ezekhez a dolgokhoz azért még sokáig szükség lesz egy emberre.
-
kolja58
aktív tag
Hát persze már megint .... Igen.
Az ember igen csak bonyolult lény. Fejlődésének ritmusai vannak.
Az általános iskolát 7 éves korban kellene kezdeni, és akkor kell is, azaz b-ság a csak felnőtt képzésre hagyni azt amit már előtte át kellett volna élni, meg kellett volna tanulni.
Felhívom a figyelmet a hsz kezd elmenni a szürke (off) zónába.Gargouille: +1 ( nem nyali, alapos oka van)
[ Szerkesztve ]
" üdv: Kolja"
-
saw1989
csendes tag
Asszem a fenti tervvel lesz egy kis gond.
"Összeomolhat a ChatGPT-t fejlesztő cég: közel 500 alkalmazott készül kilépni."
Hoppá. -
dolon75
aktív tag
neked hol van az itt?
amiket felsoroltál, Budapesten, kulvaros, messze nem erős suli, megvannak.
mindhárom gyermekem alsóban vizuális módszerekkel tanult, igaz, nem projekt szellemben, de mindig volt egy vegtermék, amit büszkén mutugathattak.aki lemaradt, azt megvizsgálták, ahogy írtad, és elküldték spéci suliba.
akinek nem tetszene, az sulit váltott.azokkal van a baj, ahol a szülő nem akar foglalkozni a gyerekkel.
aki nagyon nem tud számolni, felmentést kaphat matekból. vagy helyesirasbol.
kompenzaljak akár a középiskolai felvételin, érettséginPa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah
-
ddekany
veterán
válasz
Gargouille #93 üzenetére
Ehhez, amiről írtam, az kell, hogy jó legyen emberek érzeleminek kiolvasásában, manipulálásban, és érzelmek látszatra utánzásában. Az nem kell (és nem is valószínű), hogy belül úgy működjön, mint egy ember.
-
A pszihopaták is úgy működnek, hogy eltanulják az érzelmi reakciókat. Ő maga nem érez semmit, de külsőre jobban manifesztálja, mint aki érez. Ahogy Kispál énekelte, "ünnep van, ha érzek.
-
ddekany
veterán
"azokkal van a baj, ahol a szülő nem akar foglalkozni a gyerekkel"
Vagy akarna, de a gyereknek nincs kedve iskolával, vagy egyéb hasznosnak tűnő dologgal foglalkozni... Főleg ha ez az akármit nyomkodás/nézés rovására menne. Valószínűleg minden szülőnek ismerős a probléma.
-
Gargouille
őstag
"Ehhez, amiről írtam, az kell, hogy jó legyen emberek érzeleminek kiolvasásában, manipulálásban, és érzelmek látszatra utánzásában."
Igen, lehet, hogy igazad van és ez valóban elég hozzá. Lehet, hogy csak nekem idegen az a gondolat, hogy az embert teljesen kivonjuk a képletből és ezért keresek hozzá indokot.
Új hozzászólás Aktív témák
it Az OpenAI külön csapattal vizsgálja meg, hogyan tudják a lehető legjobban beépíteni a tantermekbe és az oktatási szektorba a ChatGPT-t.
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Home server / házi szerver építése
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Automata kávégépek
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kutya topik
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- Vadonatúj, bontatlan iPhone 14 PRO MAX 128GB space black kártyafüggetlen! 1 év Apple garancia!
- iPhone 13 Pro Max 128Gb, Sierra Blue, független, garancia!
- Eladó Acer Nitro VG271 (144Hz, 1440p) Gamer Monitor
- -40% DOBOZOS Dell XPS 9520: i7 12700H (14mag/20szál),16GB DDR5,1TB SSD,RTX 3050Ti,100% sRGB, 544nit
- IPhone 13 128 GB gyári független csak kipróbált 2024.09.24. Apple garancia
Állásajánlatok
Cég: ABT Hungária Tanácsadó Kft.
Város: Budapest