Új hozzászólás Aktív témák

 • #54625216

  törölt tag

  válasz Gargouille #13 üzenetére

  "akkor felvetődik a kérdés, hogy mégis honnan fogunk tájékozódni?"

  Az embernek magának kell eldöntenie, hogy mely forrásokat tart hitelesnek. Ez eddig is így volt és itt az ideje, hogy a hitelességet nem bízza algoritmusokra.

  Nem az AI jelenti a valódi kihívást a hitelesség ellen, mert hazugság, hamisítás, stb. eddig is volt és az emberek hamar megtanulták kezelni, sőt a lebukott hamisítás kontraproduktív.

  A probléma jelenleg az, hogy klikkszám növelő algoritmusok tolják az emberek képébe a tartalmat és ha egy hazugság nagyobb klikkszámot generál (hiszen már maguk a cáfolatok és az azt követő "ki kinek hisz" vita önmagában nagyobb forgalom lehet, mint egy átlagos híré), akkor azt preferálják.

  A Youtube pl. egy időben a feliratokozások alapján állította össze a főoldal ajánlóit. Így a csatortnák a hitelességben és a minőségben voltak érdekeltek, mert azzal tudták megtartani a feliratkozóikat. A sok feliratkozóval rendelkező tartalomnak nagyobb volt a nézettsége, a youtube többeknek ajánlotta, így a csatornának tovább nőtt a tábora és így tovább. Ha pedig valakiről kiderült, hogy hazudik, akkor zuhant a nézettsége és azzal együtt az új feliratkozók száma is.

  Na ezt a gyakorlatot a Youtube megváltoztatta. Hiába iratkozol fel mondjuk 30 bicikliszerelős csatornára, ha egyszer az életben ráklikkelsz egy kutyaidomár videóra, akkor a következő hetekben százával fogja az orrod alá tolni a kutyaidomár tartalmakat, a bicikliszerelés pedig eltűnik, hiába adnak ki új tartalmakat. (Eleve külön kell beállítani, hogy egyáltalán értesítést küldjön a csatorna, ha van új tartalom.)
  Azaz a videók nézettségét a pillanatnyi szenzáció faktor határozza meg és nem a stabil közönség, míg az ajánlások az új, a profilodra nem jellemző random tartalmakat preferálják.
  Így viszont valóban elég egy deepfake thumbnail és egy clickbait cím, hogy egy baromsággal tematizálni lehessen a közbeszédet.

Új hozzászólás Aktív témák