Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • KisApám

  addikt

  Sziasztok!

  Gondoltam, indítok egy olyan topikot, ahova mindenki beírhatja véleményét a magyar haderőről, mit gondol róla és mit képzelne el a jövőben ezzel kapcsolatban.

  Az 1980-as években a katonaság létszáma elvileg kb. 150 000 fő volt, ami gyakorlatilag kb. 123 000 főt jelentett. Az elmúlt 15 évben a Honvédség létszáma erről kb. 28 000-re csökkent (-75%, 357 emberre jut egy katona)... (!!!) És ehhez képest a felső vezetés létszáma hogyan változott? Szinte sehogy... állami cég...
  Az egyik problémát abban látom, hogy a honvédség felső vezetése (vezérkar) és a Honvédelmi Minisztérium integrálódása még nem történt meg, mintha két külön cég lenne mindig, ha jól tudom. Ez a honvédelmi tárca költségkeretét is terheli rengeteg olyan tanácsadóval és nyugdíjassal, akikre szinte egyáltalán nem lenne szükség.
  A honvédségen belül elég sok a nyugdíjas (csak szét kell nézni a honvédségi intézményekben, pl. KFH), az ezredes és tábornok urak visszatérnek, és a honvédségi létszámleépítéskor szinte ''terminátor'' módjára működnek: ezzel azt akarom mondani, hogy a fiatalabb, aktív tiszteket lövik ki, küldik el helyettük jó pár alkalommal költségcsökkentés miatt.
  És hogy mit kezd a honvédség a majd 70 fős tábornoki karral??? 28 000 emberre 70 tábornok (!!!)... félelmetes... :( max. a 20 lenne egészséges, igen bőven... de nem, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter sem tud velük mit kezdeni, az egyik internetes oldalon olvashastóan annak örül, hogy meg tudta akadályozni, hogy ez a létszám tovább emelkedjen... szóval itt valami igencsak el van szúrva...

  Katonai ruházati boltok: normális igazi katonára (pl.185 cm és 85 kg) nehéz ruhát találni, hetekig csak 48-as méretben találhatók ruhák, miközben a legtöbb katonának 52-56-os mérete van... stb.stb. stb.

  Ha sok hülyeséget írtam, elnézést, de ''hirtelen felindulásból'' történt.

  [Szerkesztve]

  ̿ ̿ ̿ ̿ ̿'\̵͇̿̿\з=( ͡ °_̯͡° )=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿ ̿ ̿ ... ... Memento Mori

 • _Volkovy_

  nagyúr

  válasz KisApám #1 üzenetére

  Én a sorkatonaság eltörlésének nagyon örültem, pont megúsztam.
  Nekem elég, ha annyi katona van, amennyi tavasszal a gátakra kell. Ki akarna már megtámadni minket?!
  A 80-as évek és a ma között csak egy rendszernyi különbség van, szerintem nem lehet és nem is kell összehasonlítgatni az akkori állapotokat a maiakkal.

 • KisApám

  addikt

  válasz _Volkovy_ #2 üzenetére

  Voltam kint a gáton, este 7-től reggel 7-ig a Tiszán és a Dunán váltásokban.
  Nehéz meló volt, de láttuk az eredményét legalább.
  Az volt furcsa, hogy a HM 1, 2, 3...-ból nem láttunk tiszt urakat sehol... maradtak ülve a székükben, pedig elég sokan vannak... ha tévedek, elnézést érte.

  Az viszont szégyen, hogy Szegeden az ot dolgozó katonáknak szinte kunyerlániuk kellett az ennivalót napközben, mivel reggel 7 után csak este 6-kor kaptak ebédet, és 7-kor vacsorát...

  Ilyenkor mindig egy poén jut eszembe: miért cserélik olyan sűrűn odafent az íróasztalokat??? Mert annyira kapaszkodnak bele, nehogy elvigyék onnan őket, hogy mindig letörik a sarkuk...

  A létszámleépíttésekkor ne megint az aktív fiatal tiszteket küldjék el, a Honvédelmi Minisztériumnál a sok tanácsadót elküldeni a francba, a sok honvédségi felesleges intézményektől, igazgatóságoktól (ahol főleg nyugdíjas katonák dolgoznak), kht-téktől megszabadulni... No ez is jelentene pár milliárd forintot...


  [Szerkesztve]

  ̿ ̿ ̿ ̿ ̿'\̵͇̿̿\з=( ͡ °_̯͡° )=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿ ̿ ̿ ... ... Memento Mori

 • _Volkovy_

  nagyúr

  válasz KisApám #3 üzenetére

  Ehh..
  Azért a hadsereg tényleg _erősen_ állami szerv, és mint olyan, jellemzően tényleg nem a 70 éveseket vágják ki.
  Ez ellen nem nagyon tudunk mit tenni, de szerencsére nem is fenyeget háború.

 • titko

  tag

  válasz KisApám #1 üzenetére

  Szia! egy kis saját vélemény a következőre:
  ''Az egyik problémát abban látom, hogy a honvédség felső vezetése (vezérkar) és a Honvédelmi Minisztérium integrálódása még nem történt meg, mintha két külön cég lenne mindig, ha jól tudom.''
  Szerintem ez azért nem jött létre, mert a HM a civil kontrol, mig a vezérkar a szakmai vezetés lenne.
  Látom te is a seregben melózol, sorstárs:)
  Az árvizen tudomásom szerint voltak kint a felsővezetésből is. (hallottam róla+láttam egy busznyi ezredest alezredest Tiszaugnál)

 • KisApám

  addikt

  válasz titko #5 üzenetére

  Én is láttam egy busznyi alezredesurat, de ők a háttérintézményekből voltak kint (Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem pl.) és nem a HM 1, 2, 3...-ból...
  Mennyien vannak a HM-ben és mennyien a vezérkarban?
  Szerintem megijednénk a létszámtól...

  ̿ ̿ ̿ ̿ ̿'\̵͇̿̿\з=( ͡ °_̯͡° )=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿ ̿ ̿ ... ... Memento Mori

 • Kicsirics77

  veterán

  válasz KisApám #6 üzenetére

  teljesen rendben van az amit írtál én spec 6 éve vagyok katona sor állományból maradtam bent.megértem jónéhány árvizet és jónéhány hókészenlétet és 1 missziót de pl szolnokon eladták a laktanyát amit 2001-2003 közt ujjítottak fel kérdem én kinek A ZSEBÉBE folyt be a lóvé ebből?

  -.-. --.- -.-. --.- -.. .... .- --... -.- ..-. . -.-

 • KisApám

  addikt

  válasz Kicsirics77 #7 üzenetére

  Annak a ''dokumentumban'' rögzíthető jó ismerőse, aki felújítatta a laktanyát... gondolom.

  ̿ ̿ ̿ ̿ ̿'\̵͇̿̿\з=( ͡ °_̯͡° )=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿ ̿ ̿ ... ... Memento Mori

 • Kicsirics77

  veterán

  valszeg igazad lehet most meg kb. 4000 vagyunk 1 laktanyában 4 különböző alakulat ez a nagy királyság

  -.-. --.- -.-. --.- -.. .... .- --... -.- ..-. . -.-

 • KisApám

  addikt

  válasz Kicsirics77 #9 üzenetére

  Szép, szép, 4000 embert beraktak 1 helyre.
  Csak egy bomba kell oda, és kész... :(
  Őrzés-védelem???

  [Szerkesztve]

  ̿ ̿ ̿ ̿ ̿'\̵͇̿̿\з=( ͡ °_̯͡° )=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿ ̿ ̿ ... ... Memento Mori

 • Kicsirics77

  veterán

  válasz KisApám #10 üzenetére

  az van a kapuba a civil security hátul meg az állományból az örség

  -.-. --.- -.-. --.- -.. .... .- --... -.- ..-. . -.-

 • Andie

  őstag

  Szerintem az egész sorköteles szivatás úgy hüjeség ahogy van.
  Egy csomó energiámba meg pénzembe került, hogy megússzam. Rémes. Elképzeltem, hogy 9 hónapon keresztül szivat egy rakás uninteligens és aberált ember, testileg és lelkileg megtör, eltipor. Mindeközben elesek egy rakás pénztől (akkor a nettó keresetem 145ezer ft volt, Szegeden) Kiszoroztam, és rájöttem, semmilyen módon nem éri ez meg nekem. Mikor a sulipapiromat már nem fogadták el, más után kellett néznem. Ekkor jöttek elő mindenféle cicológiai problémáim. Hiába, örexik az ember.

  Ennek ellenére rendkivül sajnálom a sok sok fiatalt, akitől ellopták ezt a 9 (majd 6) hónapot, mitöbb, rengeteg megaláztatásnak vetették alá eközben. Sokukkal beszéltem (korábbi osztálytársak, haverok), és bizony hosszabb-rövidebb rávú érzelmi törést is lehet itt szenvedni, nagyon könnyen.
  Arról nem is beszélve, hogy gyakorlati haszna sincs az egésznek. Mégis mia jóistent képzelünk? Hogy majd 50-100-150ezer katona fogja megvédeni kis hazánkat? Ki ellen? Mi ellen? Még a legközelebbi szomszédunknak is komolyabb serege van, a felszereltségről nem is beszélve. Amúgy meg már rég nem a gyalogságon múlnak a dolgok. 1-2 komolyabb töltet, aztán mindenkinek a szemébe folyik a sisakja az árokban.

  Szóval örülök, hogy megszünt ez az értelmetlen dolog, és maradt egy a hivatásos módszer. Akinek ez a perverziója, vagy élete célja, hogy katonáskodjon, robbantson, lőjön, szivassák és szivasson, egy életen át alárendeltként ügyködjön (indokolatlan, papirforma-szerinti tisztelet a feletteseknek), az menjen, lépjen be, azt csinálja. A zsákot rakom én igy, civilként is. Nem azért mert kötelesség, vagy parancsolják, hanem mert szülövárosom védem. Magamért, értünk.

  Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999

 • titko

  tag

  válasz Andie #12 üzenetére

  Én egy olyan ember vagyok aki végigjáta a''ranglétrát'' voltam sorkatona onnan váltottam hivatásosba főiskolával, tehát ugy gondolom ismerem az érem két oldalát.
  Régen olyan lehetőségek voltak pl ingyen jogsi az MHSz által, vagy vitorláztál, vagy ejtőernyőztél ait a sereg pénzelt azért hogy kiképzett emberek teljesítsenek sorkatonai szolgálatot. Amikor lecsökkent a sorkatonaság ideje 1 évre már nem értem meg sorkatonákat speciális beosztásokban alkalmazni, mivel mire betanult leszerelt, ill nem viselt anyagi felelősséget a rábízott anyagokra, amit tisztelet a kivételnek el is rontott hagyott stb.
  ma nincs ingyé jogsi, ha vitorlázni akarsz fizetsz egy kisebb vagyont érte, de igen nincs sorkatonaság.
  Persze most békében mindenki ócsárolja a sereget hogy igy drága meg ugy drága, de pl amikor volt a jugó válság a határra települt katonákat a lakosság félistenként tisztelte.

 • Kicsirics77

  veterán

  válasz titko #13 üzenetére

  egyetértek veled a jugó válságnál mindenki a katonákat istenítette csak sajna békeidőben meg nem beszélnek róluk csak mikor árvíz van
  akkor meg jó ha van katona a gáton

  -.-. --.- -.-. --.- -.. .... .- --... -.- ..-. . -.-

 • _Volkovy_

  nagyúr

  válasz Kicsirics77 #14 üzenetére

  Örüljünk neki, hogy csak akkor van rájuk szükség, amikor árvíz van.
  (ez mindenkinek jó. nekem is, nekik is-gondolom)

 • sharpapa

  aktív tag

  Én még kis gyerekfejjel mindig arról álmodtam hogy én katona leszek, és most is az lennék, ha nem tudnám mi vár rám a magyar hadseregben. Több barátom van aki szolgál, és mind azt mondják hogy messze kerüljem. Legjobban ez a mondat maradt meg bennem:
  ''Ha neaggyisten valaki el akarná foglalni magyarországot, szinte bárki olyan tempóban foglalná el, ahogyan egy kocsival át tud rajta hajtani valaki.''
  Na épp ezek miatt csodálom a magyar katonákat.

  "Mi a különbség köztem és Mark Zuckerberg közt? Én privát információkat adok vállalatokról nektek ingyen, és gazember vagyok. Zuckerberg a ti privát adataitokat adja vállalatoknak pénzért, és ő az Év Embere." (Julian Assange)

 • titko

  tag

  válasz sharpapa #16 üzenetére

  Hát ha emiatt nem állsz a katonák közé sajnállak :D . Tudod ez egy olyan dolog, hogy te sem építesz a házad köré 4 méter magas 2 méter széles kerítést, hacsak nem veszélyes környéken laksz. Békében nem az a cél hogy mindenkit megfélemlítsünk.

 • #65675776

  törölt tag

  Abból a 28000 főböl mindössze ~9500 fő a valódi harci állomány. Nem rossz!

  Azt meg nem lehet kijelenteni, hogy nem akar minket senki sem megtámadni! Soha sem a jelenlegi helyzetet kell figyelembe venni egy haderő kiépítésénél, hanem a környező országok potenciálját, és a szövetségi viszonyokat. Senki sem tudhatja milyen fordulat következik be a környezetünkben akár csak 4-5 év múlva. Amikor meg megtörténik a baj, akkor már késő fegyverkezni. Lásd lent.

  Az a probléma, hogy nincs igazi haderőkoncepció ebben az országban, amit haderőreform címén végeznek, az meg hogy is mondjam: szánalmas takargatása az impotenciának.

  [Szerkesztve]

 • titko

  tag

  válasz #65675776 #18 üzenetére

  Természetesen igazad van, a haderőkoncepció kérdésében sajnos nem lehet látni mi lesz, csak az idegesít mikor ezt írják, hogy 2 óra alatt elfoglalnák az országot, ez elég sarkos.Pl 0911 USA hány óra kellett hogy reagáljon az eseményekre?

 • #65675776

  törölt tag

  válasz titko #19 üzenetére

  A 2 óra elég erős túlzás. Annyi idő alatt még autópályán, autóval sem érsz az ország egyik végéből a másikba. A hk-k átlagos ütközeti sebessége napjainkban kb 40-45km/h. Tehát lenne az 10 óra is, ha meg is akarná tartani.

 • Ultram3jor

  senior tag

  válasz #65675776 #18 üzenetére

  Lehet hogy 9500 fő a harci állomány, de mond, Te nem fognál fegyvert, ha támadnák az országot? Ha csak minden 20. ember gondolkodik úgy, ahogyan én, akkor is hamar fel lehet tupítozni azt a számot. A minöség az más kérdés, de szvsz elég sok ország a tömeghadseregre megy, hogy minnél több embere legyen, nem pedig a minöségre.

  Azt én eleve botrányosnak tartom, hogy nincs is légvédelmünk... És ha a 3 fö dologból egy is hiányzik (Nálunk csak 2 van; ugye a föld és levegö, harmadik a víz), már meg van verve az ország! És ha netalántán valamelyik ázsiai ország ugy gondolja, hogy egy kis háború jót tenne a gazdaságának, mint pl Kína vagy India, akkor szerintem a NATO nem velünk fog foglalkozni, hanem saját magával, mert ugyis az amcsikat támadják meg legelöször. (Egy kis utopia, sorry...). Atomot nem fognak, és nem is mernének bevetni senki ellen, mégpedig azért, mert Afrikát és Dél-Amerikát kivéve mindenhol vannak ilyen fegyverek, és elég bátornak kell lennie ahoz egy vezérkari tisztnek vagy elnöknek, hogy kimondja a ''tűz'' parancsot. (Tudopmásom szerint ezeknek az országoknak van atomuk(legálisan...): Amerika, Anglia, Franciaország, Oroszország, Izrael, Kína, India, Pakisztán.)
  Európa elég régen elvesztette már a vezetést, és az ''erő'' áttolódott keletre. Mi szépen elvagyunk a történelmünkkel (mint európai mondom ezt), szép is ez a kontinens, tele müemlékekkel, szép tájakkal, építményekkel, számos sportolási lehetöséggel, stb, de jelentös haderöt nem tudunk felmutatni. Arról nem is beszélve, hogyha Kína és India összeáll (több mint 2 milliárd emberröl van szó, vagyis minden 3. ember indiai vagy kínai), olyan hatalmas sereget tud összerakni, amit elég nehéz lenne megállítani, arról nem is beszélve, hogy nekik jutna is, és maradna is, ráadásul minden irányban elindulhatnak. Persze, joggal hozhatod fel érvként ez ellen azt, amit fent említettem, de itt lenne miből kompenzálni a minöség és mennyiség arányát...
  Visszatérve: Elég erösen gondolkodom azon, hogy a nemzetvédelmire menjek, vagy máshova. Elszomorító az hogy az öregeket nem küldik nyugdíjba, hogy nem fizetik meg a ''legtisztességesebb'' munkát, hogy karrier építésére lehetöség nem adódik (csak sok nyalással), hogy... váá, inkább hagyom, nem sorolom tovább.
  Igen, daa-raa, az aláírásod pont idevág, de ha az emberek nem teszik ezt, akkor pár év, évtized múlva sajnos az én aláírásom fog érvényben lenni.... :(

  Üdv, Dávid

 • #65675776

  törölt tag

  válasz Ultram3jor #21 üzenetére

  Hogy mit fogjon? Ahhoz fegyver is kellene ám! Mert akár hiszed akár nem, ebben az országban bizony meglehetősen kevés fegyver van. Ami meg a honvédség lerakataiban van, az már bizony régen szétrohadt. Az a baj, hogy nincs fegyveres kultúra ebben az országban, és a fegyvertörvény nem is támogatja ennek kialakulását. Tehát ha jön az ellen, akkor legfeljebb kiegyenesített kaszával és szekercével tudod felfegyverezni a lakosságot.

  ''...a NATO nem velünk fog foglalkozni, hanem saját magával...''

  Ezzel meg az a probléma, hogy a NATO mi is vagyunk ám! Abban pedig biztos lehetsz, hogy egy esetleges félresikerült amerikai beavatkozás, mondjuk egy Kína-Tajvan konfliktusba, hidegen hagyná az európai NATO tagállamokat (legfeljebb Nagy-Britannia és Olaszország sietne a segítségükre, esetleg még Hollandia. Franciaország és Németország 100% hogy nem). Ezzel igazából az a probléma, hogy az európai tagországok szállítókapacitásának több mint 50%-át a britek adják. Amiben szinte biztos vagyok, hogy a lengyelekre számíthatnánk. Márpedig kelet-Európában a németek után nekik van a második legerősebb haderejük.

  A légvédelem az egy érdekes kérdés. Honi légvédelem tényleg nem létezik, de annak értelme sincs. (Az ország légterének védelmére legalkalmasabb eszköz a vadászrepülőgép.) Csapatlégvédelmünk tulajdonképpen van, bár az sem egy rettenetes mennyiségű. Ami ebből a szempontból hiba volt, az a Silka-k kivonása. Nincs hatékony csöves légvédelmünk, pedig a földi telepítésű légvédelemnek ez a leghatékonyabb válfaja!

  Legálisan csak öt állam rendelkezik atomfegyverrel (USA, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína), a többiek alapvetően csak megtűrtek ebben a klubban (az viszont érdekes, hogy Izrael nagyobb nukleáris ütőerővel rendelkezik mint Kína, már ami a töltetek számát illeti.) Amiért nem piszkálják Őket, az az, hogy nem fenyegetik a világot mindezzel. India és Pakisztán ereje gyakorlatilag csak egymás ellen irányul. Izraelé egyértelműen önvédelmi célú, esze ágában sincs ezzel fenyegetőzni. A közel-keleten csak addig lehet erőegyensúlyról beszélni, amíg csak Izrael rendelkezik ezen fegyverrel. Észak-Korea meglehetősen kis erővel rendelkezik (ha rendelkezik egyáltalán), nem jelent komoly fenyegetést (a válaszcsapás megsemmisítené, Ő maga viszont nem képes komoly károkat okozni stratégiai szinten értve mindezt). Irán esetén pont az a probléma, hogy még nincs is ilyen fegyvere, de máris fenyegetőzik vele. Brazilia megint nem világpolitikai tényezővé akar válni ilyen törekvéseivel.

 • titko

  tag

  válasz #65675776 #22 üzenetére

  Az a baj, hogy nincs fegyveres kultúra ebben az országban, és a fegyvertörvény nem is támogatja ennek kialakulását.
  Erről érdekelne a véleményed.
  Franciaország nem NATO tagország (fegyveres szinten)
  Csöves légvédelem valóban hiányzik, csak a fejlesztés nagyon lassan idul be ha beindult.

 • #65675776

  törölt tag

  válasz titko #24 üzenetére

  Ezt röviden meg lehet fogalmazni: ebben az országban a törvényeket jogászok és politikusok írják, a szakmai érveket semmibe veszik. A jelenlegi fegyvertörvény és a korábbi kormányrendelet is alapvetően egy dologra épül(t): tiltás. Az átlag állampolgárnak esélye sincs arra, hogy legálisan fegyverhez jusson.
  1. Önvédelmit szinte csak akkor kaphat, ha már legalább egyszer az életére törtek. És ebben az esetben is csak akkor, ha a rendőrhatóság úgy gondolja.(Pedig statisztikailag bizonyított, hogy a fegyveres bűnözés visszaszorításának leghatékonyabb módja, ha az emberek rendelkeznek önvédelmi fegyverrel. Ezzel ugyanis nagyságrendekkel megnövekedik a bűnözők fenyegetettsége, és ezerszer meggondolják, hogy bűnözzenek-e egyáltalán. Azzal, hogy tiltjuk az önvédelmi fegyverviselést, csak egy dolog csökken: a bűnözés kockázata.) A szigort azzal indokolják, hogy a lakosság védelme a rendőrség feladata (ez egyébként nem igaz és nem is képes erre. Nem csak nálunk, hanem sehol a világon.
  2. Sportfegyvert csak akkor, ha szintet lőttél és a rendőrhatóság úgy értékeli, hogy valóban szükséged van saját fegyverre. És elég sokszor úgy értékeli, hogy az egyesületi fegyver is bőven elég.
  3. A vadászok vannak tán a legkönnyebb helyzetben, mivel a vadászlobbi erős, leginkább a politikusok ezirányú hobbija miatt (sznobizmus). Viszont a többieket megpróbálják ellehetetleníteni ebben a témában is. Maroklőfegyverrel viszont nem lehet ebben az országban vadászni. Ja és el is felejtettem: persze itt is a rendőrhatóságon múlik leginkább a dolog.
  4. Emlékezzünk rá, hogy egy időben az is felvetődött, hogy a vagyonőröktől is megvonják a fegyverviselés és tartás jogát!

  Mi a közös mindebben:
  1. A rendőrhatóság mérlegelési jogköre. Kérdem én, mire fel kap ilyesmit? Elvégre végrehajtó hatalmi ág, tehát a feladata a törvények végrehajtása a feladata és nem az értelmezése! Márpedig a mérlegelés bizony jogszabályértelmezést kíván, ami nem lehet feladata a végrehajtó hatalomnak! Szét kellene végre választani teljesen a hatalmi ágakat (mellékesen ez a demokrácia egyik alappillére: a hatalmi ágak teljes szétválasztása).
  2. Tiltás, az hogy engedélyt kapsz, lényegében isteni kegyként kell, hogy felfogd.

  Alapvetően a szemléletről van szó, az a probléma. Ittmaradt a szocializmusból a néptől való félelem (pedig mintha az eszme pont a nép hatalmát hírdette volna). Ez egyébként minden diktatúrára igaz, fél a néptől. A XIX./XX. század fordulóján ebben az országban még komoly fegyveres kultúra létezett, mai szemmel is európai színvonalú törvényekkel. Aztán jött a század közepe.

  Összefoglalva: azért tiltják szinte teljesen a fegyvertartást, mert félnek a népfelkeléstől.

  Amerikában ez úgy van, hogy puskára soha sem kellett engedély, mégpedig azért, hogy amennyiben a nép elégedetlen a politikai hatalommal és azt nem tudja a demokratikus keretek között megdönteni (azaz a diktatúra veszélye fenyeget), akkor legyen annyi fegyver a kezében, amivel a győzelem reményében indíthat népfelkelést.

  Mintha lenne némi kontraszt. Sorolja fel nekem valaki, mennyi népfelkelés volt az USA területén története során.

  Nem azt mondom, hogy holnaptól boldog-boldogtalan kapjon fegyvert. De egy liberálisabb fegyvertörvény bizony nem lenne hátrány, még honvédelmi szempontból sem. Mert ha most hirtelenjében szükségessé válna egy általános mozgósítás, hát bizony elég elkeserítő lenne a helyzet.

  Franciaország néhány éve újra szorosabbra fűzte a katonai együttműködést is a NATO keretein belül. Ebben szerepet játszott pl a Rafale és a Leclerc program meglehetősen magas költségei. Most ugyanis az a helyzet, hogy Európában van három közel azonos képességú 4+ generációs vadászbombázó típus (Gripen, Rafale Typhoon a rendszerbeállítás időpontja szerint) és négy korszerű hk típus (Leopard 2, Challenger 1/2, Leclerc, C1 Ariete). Mindez a nem megfelelő szövetségesi együttműködés miatt. Ez pedig igen erős pazarlás. A programok elaprózódásának hátterében szinte mindig a soviniszták álltak. Most ezen akarnak változtatni.

 • titko

  tag

  válasz #65675776 #25 üzenetére

  Hűha ez komoly érvelés :D
  Én bár jogilag lehetne lőfegyverem (mivel katona vagyok ez nem titok) soha nem gondoltam arra, hogy nagyobb biztonságban lennék ha itthon lenne egy pisztolyom. Nem is dijjaznám ha boldog boldogtalan fegyverrel rohangálna az utcán, mivel igy is eléggé agresszivek az emberek pl az utakon , a viták lövöldözésbe fajulnának. Az USA-ban tudomásom szerint (lehet tévedek) pisztolyt is vehetsz személyi igazolványra, sőt hallottam olyat is hogy bankban uj betétet nyitott az ipse és hozzá kapott egy pisztolyt ajándékba.Lehet államonként más a szabályozó, de ott is iszonyatos probléma a sok lőfegyver polgári kézbe adása, mivel a szabályozás teljesen kicsúszott az állam kezéből.

 • Ultram3jor

  senior tag

  válasz #65675776 #22 üzenetére

  Tudom, nincs fegyverkultura. Ennek különben örülök is, nem venném jó néven, hogyha pl egy hülyegyerek éjjel ki akar rabolni, nincs nálam lóvé és lelö. A kilött golyó sajnos nem válogat... Azt viszont sajnálom, hogy az általános sorozást eltörölték, és nem azért, mert túl lennék rajta, dehogy...még felnött is alig vagyok, de ha tényleg kitör egyszer a háború (mégpedig ki fog), akkor bizony nagy szarban vagyunk, azzal meg az ember nem szerez tapasztalatot, hogy leül és CoDozik egyet... Azok a szétrohadt fegyverek is jók lennének, _ha_ olyan lenne az országunk hogy gerillaharcokkal szembe tudnánk szállni, ami tulajdonképpen a legjobb támadási forma (szvsz), mint ahogyan erre a történelemben eléggé sok példa van (angol-bur háború, második vh, vietnámi háború, stb...). Újítani kell, ez tény és való.
  Jut eszembe, már az utolsó katonai középiskolában is a 3. évfolyam megy, és jövöre vége az egésznek... Nem csodálkoznék, ha a Zrínyivel is ez történne...
  Véleményem szerint a NATO egyenlö amerikával... Jóformán arra jó ez a ''szent szövetség'' hogy a demokrácia ''szent'' harcát támogassa is valaki.
  Kína-Tajvan háborúnak kisebb az esélye mint egy Japán vs. Kínának, köztudottan utálják egymást, és ennek hangot is adnak. (Arra azért kíváncsi lennék, hogy igazából milyen a Japán hadsereg, biztos hogy veri az amerikait tecnologiában)
  Azt az 50%-ot kicsit keveslem. Háború esetén az angolok sok embert tudnak mozgósítani, de értünk meg se moccannának. A lengyelek - ahogyan mondtad - ök lennének az elsök, mert ahogyan bennünk, bennük és él az a versike (ugye: Lengyel magyar jó barát...). DE, sajnos ök se a legjobbak, és a végkimenetelnél a szándék sajnos nem sokat számít...

  Légvédelem: A környező országok sajnos nem sokat fordítanak erre, mert békésen elvannak. Attól meg hogy vett pár gépet a magyar haderö, nem leszünk elörébb, mert egy 12 vs. 200as csatában nem hiszem hogy gyöztesen jönnénk ki, akár fölöttünk, akár más ország felett zajlik a csata.

  Atomos részhez: India és Pakisztán egymás ellen fegyverkezik, eléggé kiélezett ott is a viszony, ha jól tudom, északon vannak határvitáik.
  Izrael: Elhiszed nekem, hogy Izrael semmit nem ér az atomjával? Mégpedig azért, mert az összes közelkeleti állam rühelli a zsidókat (nem mintha a palesztínokat nagyon szeretnék, de melléjük állnak, mert ők egy szent ügyért harcoltak/harcolnak, bár ezt hadj ne részletezzem, ha valakit érdekel, 1956 október vége felé kutakodjon). És akkor most vetödik fel a kérdés hogy ki is a terrorista..
  Töritanáromnak amikor elmondtuk a reggeli hírt, hogy É-Korea atomfegyverre törekszik (sajnos spanyol a csákó, ezért nem sokat ért egy újságból... mind1), elkezdte mondani az ország történelmét, és azzal fejezte be, hogy a mostani uralkodó apja is, fia is egy örült!

  Kínát meg nem véletlenül hoztam fel példának, mert eléggé erösen fejlödik, és ezzel együtt fegyverkezik is. Egyre több az energiaszükséglete, és ha egyszer megemelik az olaj árát, olcsóbb támadni mint fizetni. Akkor az lesz a kérdés, hogy az amcsik ki mellé állnak, az opec vagy kína. Mert azért amerika se ér rá idötlen ideig (fél évnyi olajat tárol, szal ennyi ideig müködöképes lenne), hiába kap olajat Venezuelától, nem húzza sokáig a közelkeleti országok nélkül, arról nem is beszélve, hogy az arabok elég jelentös részt mondhatnak magukénak az amerikai gazdaságból (ami amugy is egy elgyengült és kimerített gazdaság), és ha egyszer azt onnan kiveszik, borul a világ. Nehéz követni a fonalakat, ki kivel van jóban, és rosszban.
  Most igy hirtelen ennyi...

  Üdv, Dávid

 • Sárpac

  nagyúr

  válasz KisApám #1 üzenetére

  Úgy tudom tavaj megtörtént a haderőátalakítás 5-6üteme ahol rengeteg sok ezredest alest elküldtek nyugdíjba pontosan az aránytalanság miatt. Tábornokokkal az a baj, hogy ők már külön kategórria és simán nem lehet elküldeni őket.

  A legtöbbet idén pont a végkielégítések és az új Grippenek viszik el!

  [Szerkesztve]

  Alapfesz alatt a maximumon túl!

 • Ultram3jor

  senior tag

  válasz titko #26 üzenetére

  Puska, kola, sültkrumpli.
  daa-raa: Érelek én Téged, de ha megnézed, amerikában a legnagyobb a löfegyverrel elkövetett gyilkosságok száma. Sok a hülye ember, az a gond. Nézdd meg Kanadát, minden emberre jut egy fegyver, és szerintem még keveset mondtam. Ott a legkevesebb a lött seb által okozott halál. (Afrika nem számít, ott egy kis késsel is egymásnak ugrik 2 ország...)
  Most komolyan, daa-raa, mi alapján döntenéd el, hogy ki kaphat és ki nem?

  [Szerkesztve]

  Üdv, Dávid

 • Dare2Live

  nagyúr

  válasz Sárpac #28 üzenetére

  márcsak az állomány 70%a tiszt juhééé.....

  A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

 • Egon

  nagyúr

  Jajj ne, már megint egy sereggel foglalkozó topic. Még 30 hozzászólás sem született, de máris annyi baromságot olvastam, hogy reggelig tartana, ha mind meg akarnám cáfolni...:( Muszáj ezt erőltetni?!? Ha igen, legalább olyanok írhatnának, akiknek van némi halvány fogalmuk a dolgokról (tisztelet a kivételnek).
  Csak címszavakban: 9500 fő baromság (amúgy a középtávú tervekben 40-45%-os létszámleépítést terveznek a HM hátérrintézményekben, miközben ennél jóval kisebb mértékben csökken a teljes állomány létszáma, tehát jóval nagyobb lesz az ''igazi'' katonák aránya a seregben - mielőtt bárki politikai széndékot sejtene, sietve leszögezem, hogy mindez a _vezérkar_ elképzelése, amibe nem szokott különösebben beleszólni a HM felsővezetése), az Alkéri is pakolta többek között a homokzsákokat a Tiszánál, pedig ő dandártábornok, és a HM II-ben dolgozik, és végül: egyáltalán nem volt haszontalan dolog a sorkatonaság (persze nem a hadászati ismeretekre, inkább a ''járulékos'' tapasztalatokra gondolok), és annyira bírom, amikor olyanok mondanak megfellebbezhetetlen ítéletet, akik z életbe soha nem jártak egyetlen laktanya 2 km-es körzetében sem...

  "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

 • #65675776

  törölt tag

  válasz titko #26 üzenetére

  Igen, államonként eltér. 47 államban alanyi jogon kapja meg a fegyverviselési engedélyt minden nagykorú, bűntetlen előéletű állampolgár (természetesen csak ha kéri). Ennek kiadása kötelező, a rendőrhatóságnak semmiféle mérlegelési jogköre sincs. Nem okoz problémát a sok polgári fegyver, sőt folyamatosan csökken a fegyveres bűnözés. És a fegyverbalesetek száma is 48%-kal csökkent az utóbbi 10 évben. 2004-ben az összes haláleset kevesebb mint 1%-a volt fegyveres okra visszavezethető.

  A lövöldözéssé fajuló viták pont a hiányzó fegyverkultúrát (és egyébként a vitakúltúrára is ez igaz) bizonyítja. Ezért kellene valamiféle fokozatosság a liberalizációban. Itt biztosan nem működőképes az amerikai minta, ebben igazad van.

 • Ultram3jor

  senior tag

  válasz Ultram3jor #29 üzenetére

  Bocs, most jutott eszembe:
  Ha van, ha nincs fegyver a nép kezében, fel tud lázadni, és példáért se kell messzire mennem, visszatekintek a saját történelmünkre... Csak egy lázadásnál is kell a külsö segítség, anélül nem érünk sokat... Minket mindig cserbenhagytak, nekem ez a legnagyobb bánatom... Mindíg, pedig jópár ország mondhatna köszönetet nekünk. Tudom, ez nem hláról szól, de azért elszomorító, föleg '56...

  Üdv, Dávid

 • Sárpac

  nagyúr

  válasz Egon #31 üzenetére

  Igen már most is folynak az összevonások ide oda tologatások ill 1éve!:)

  Alapfesz alatt a maximumon túl!

 • #65675776

  törölt tag

  válasz Egon #31 üzenetére

  A 9500 fő nem baromság. Katona ismerősöm mondta, aki belűlről látja. Az alakulatok száma önmagában semmit sem mond, egyik sincs 80%-nál jobban feltöltve. Éppen a tényleges harci állomány csökkent a legerősebben, a háttérintézményeké a kegkevésbé.

  Alapvető probléma, hogy akik esetleg fel is szerelnek, nagyrészt 1-2 év után ott is hagyják, mert az ígért feltételek fele sem teljesül. Ráadásul a honvédségnél jelenleg létszámstop van! Tehát nem is fog nőni, miközben a teljes feltöltöttség nem éri el a 70%-ot sem (több forrásból megerősítve).


  Ultram3jor: Persze, hogy ott a legtöbb a fegyveres bűnelkövetés. De ez egy abszolút érték, önmagában nem jelent semmit. Relatív viszont nagyon alacsony a fegyveres bűncselekmények száma. Ellenben Nagy-Britanniával, ahol köztudottan betiltották a polgári fegyverviselést. Na ott viszont emelkedik a fegyveres bűnözés évről-évre nem is kis mértékben. A tiltás bevezetése utáni évben több mint 15%-kal!

  A jogosultság eldöntése érdekes kérdés. Minimum egészségügyi vizsgálat, ami a pszichológiai vizsgálatot is magába foglalná. És azért utánanéznék a múltjának sok szempontból. De a rendőrség mérlegelési jogkörét mindenképpen megvonnám.

  [Szerkesztve]

 • Egon

  nagyúr

  válasz #65675776 #35 üzenetére

  Szerinted én honnan látom?
  Nem az alakulatok ''száma'' az, amiből kiindulok: fizetést csak annak utalunk, aki ténylegesen betölti az adott helyet, üres helyre nem utalunk...:)
  Az tény, hogy nincs minden hely feltöltve az MH állományban. De az is tény, hogy több mint 15K darab fizetés van kiutalva a szárazföldi vezérkar és a légierő vezérkar alá tartozó állomány részére havonta (persze ebben valszeg a konyhások is benne vannak...:D).

  "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

 • #65675776

  törölt tag

  válasz Egon #36 üzenetére

  Abban a 15k-ban bene van az egész vezérkar is. Ezt ne felejtsd el.

 • Egon

  nagyúr

  válasz #65675776 #37 üzenetére

  Nincs benne. Más költségvetési cím/alcímről kapják a fizetést. _HM_ HVK (azaz Honvédelmi Minisztérium, Honvéd Vezérkar; nem MH).

  "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

 • #65675776

  törölt tag

  válasz Egon #38 üzenetére

  Érdekes, hogy a csapatoknál nem tudnak arról, hogy ennyien lennének.

 • Egon

  nagyúr

  válasz #65675776 #39 üzenetére

  Nem értelek. Aki mondjuk Tatán van, az honnan tudná hogy mennyien vannak mondjuk Pécsett vagy Szombathelyen, pláne Szolnokon vagy Kecskeméten? :F

  "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

 • #65675776

  törölt tag

  válasz Egon #40 üzenetére

  Vannak akik elég sűrűn áttelepülnek. Emellett nincsenek igazán elszigetelve egymástól az alakulatok (normális haderőben meg kommunikálnak is egymással, máskülönben nem tudnák megszervezni a saját tevékenységüket). Tudják Ők mennyien vannak a többi alakulatnál. Főleg aki kicsit magasabb beosztásban van. Márpedig az információim ilyen emberektől származnak.

 • Egon

  nagyúr

  válasz #65675776 #41 üzenetére

  Hát nemtom, én a számoknak hiszek...:)
  Amit mondasz, az részben igaz lehet, de egyrészt ha 625-en vagy 752-en vannak adott alakulatnál, akkor az valszeg lefele kerekítve fog a pletykahiradóval terjedni, ami meg erősen torzító hatású, másrészt nehezen tudom elképzelni, hogy bárki is ott a ''végeken'' korrekt módon rálásson a különböző fegyvernemekre is (erre utaltam az előbb: Kecskeméten, Szolnokon a repülősök vannak).
  De nem vitatkozom tovább, megyek alunni.

  "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

 • #65675776

  törölt tag

  válasz Egon #42 üzenetére

  A vége pontosan jellemzi a magyar haderőt. Sajnos tényleg nincs gyakorlatilag semmiféle együttműködés a fegyvernemek között. Ez a legkevésbé sem előny.

  Viszont vannak olyan katonák, a vezetők között is, akik igenis szeretik tudni mi-merre. És bizony utánajárnak a dolgoknak, kapcsolatokat építenek ki más fegyvernemek felé. Ez ugyanis az együttműködés egyik legfontosabb követelménye: a kommunikáció. Csak ez sajnálatos módon alapvetően alúlról jövő kezdeményezésként létezik, fent nem foglalkoznak ilyesmivel.

  Van nem egy jól tájékozott vezető, de egyik sem a vezérkar, hanem a csapatok szintjén.

 • KisApám

  addikt

  Nékem az is bajom, hogy kilőtték a tüzéreket...
  Hol van Magyarországon most egy jó kis tüzérezred pl.?
  Ha már írtják a lánctalpas harcoló alakulatokat is (ha jól tudom), akkor legalább a tüzérségi támogatást nyomnák ami elég sokat tud jelenteni egy esetleg felfejlődő ellenséges haderővel szemben.

  Zrínyi egyetem: 6 év alatt kb. 60%-os leépítés volt ott, ha jól tudom. Csökent a hadsereg létszáma, meg mindek annyi diplomás katonatiszt, megértem. Csak az fáj néha, hogy ott is van azért egy jó pár nyugdíjas, mint sok helyütt a Honvédségben, és az aktívakat küldik el helyettük. Valamint az is bántó, hogy mi a francnak van ''szétszórva''??? Nem értem, hogy minek van a Bolyai fősuli külön területen. Évek óta halogatják a terület eladását.

  Minek a sok honvédségi kht. meg rt.???
  A HM Elektronikai Igazgatóság Rt. (ha jól tudom) tele van nyugdíjas katonákkal, elég nagy szervezet, de minek??? Azért nem szüntetik meg, mert ha pl. a nagyobb beosztásban lévő főtiszt urak közül valaki nyugdíjba megy, nem tud visszajönni pénzt keresni és lerabolni vele a honvédség kölségvetését, ez által a létszámcsökkentéskor az aktív tiszteket szivatják sokszor. Arra leszek kíváncsi, hogy mikor lépik meg azt, hogy a leépítés van, akkor első körben pl. a nyugdíjasok Isten áldjon (az meg nem igaz, hogy minden visszajött nyugdíjasra szükség van, azért jött vissza), tanácsadók meg hasonlók is Isten áldjon.

  Honvédségi lakástámogatás: az igaz, hogy ha jól tudom, csak lakhatási lehetőséget kötelező biztosítani a cég, vagyis pl. szálló. Egy ismerősöm 4 évig lakott kolllégiumban bent a fősulin, majd 7 évig szállón, és még várnia kellett volna a besorolás szerint kb. 10 évet, hogy ne szállón lakhasson. Lakásköcslönre meg pént csakúgy tudott volna felvenn, ha vitte volna az adás-vételi szerződést. Csak közben kiderült, hogy min. 6 hónap, hogy talán megkapja a kért összeget a cégtől. De miután még áprilisban azoknak osztogatták, akiknek még tavalyra ígérték, semmi esélye nem volt. Persze az egyik volt főnökének a civil leánygyereke már régóta honvédségi lakásban lakott... Az új építésű lakások száma meg nem olyan sok.

  Fizetésbeni különbségekről meg annyit, ha valaki átmegy pl. zászlósi rendfokozattal a KFH-ba, akkor egybőkl kb. 25000 nettóval többet kap. Ha alezredesről van szó, akkor kb. 60000 ft ez. Durva... És persze évi kb. 120000 ft öltönypénz. Titoktartás! Titoktartás!

  ̿ ̿ ̿ ̿ ̿'\̵͇̿̿\з=( ͡ °_̯͡° )=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿ ̿ ̿ ... ... Memento Mori

 • titko

  tag

  válasz #65675776 #43 üzenetére

  Én azon lepődtem meg amikor avattak bennünket együtt voltunk a többi fősulissal.A felderítők közül egy azaz egy ember ment csapathoz a végzés után, a többi mind ment irodába ''kávéfőző autómatának''. Szerintem már azok a srácok elég magas pozícíóban lehetnek, de a csapatéletről halvány lila ::::::::-juk sincs. Majd egyszer komoly döntéseket hoznak rólunk :((

 • KisApám

  addikt

  válasz titko #45 üzenetére

  Akkoriban a fősulin a haveromék 19-en indultak és 5-en maradtak katonák és szakaszparancsnoki helyet ajánlottak fel neki egy szervezetnél, amit építettek lefelé, és 2 helyőrség között ráncigálták, ezredből századot csináltak belőle.
  De sikerült elmennie ''kávéfőző automatának'', mert katona akart maradni.

  Amugy egy biztos: a 40 év feletti korosztálynak sikerült akkoriban érettségivel is karriert csinálni... és most is vannak belőlük különböző szervezeteknél vezető pozíciókban, és nem csak hivatásos katonákról, hanem civilekről is beszélek. Pl. a jelenleg is amiről hallottam, név nélkül: egy katonai oktatási intézményben, civil személyzeti igazgató érettségivel, és kb. 400 000 bruttóval... :( , de elnézést, ha tévedtem...

  [Szerkesztve]

  ̿ ̿ ̿ ̿ ̿'\̵͇̿̿\з=( ͡ °_̯͡° )=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿ ̿ ̿ ... ... Memento Mori

 • sharpapa

  aktív tag

  válasz titko #17 üzenetére

  Épp ezért pályázom vadászpliótának. A katonaság mellett mindig az volt a másik álmom hogy repüljek. Azért vadászpilótának lenni mégis más lehet, mint bakának. Rettentő nagy kihívás bekerülni és végigcsinálni, de nekem ez a célom. 1000 emberből 10-et vesznek fel, abból 4 lessz pilóta. Kll hozzá egy diploma, jó fizikum, jó fogak, és még sok egyéb, ami nekem megvan (a diplomát leszámítva, amit testnevelésből,és/vagy informatikából akarok tenni). Ez még a messzi jövő titka...

  "Mi a különbség köztem és Mark Zuckerberg közt? Én privát információkat adok vállalatokról nektek ingyen, és gazember vagyok. Zuckerberg a ti privát adataitokat adja vállalatoknak pénzért, és ő az Év Embere." (Julian Assange)

 • Egon

  nagyúr

  válasz KisApám #44 üzenetére

  Sok mindenben igazad van. HM EI Rt: erről a témáról nem nyilatkoznék. Annyit talán mégis elmondok, hogy (ad absurdum) ha nem lenne ez a szervezet, akkor lehet hogy még nagyobb gondok lennének a seregben (ugyanis segít megtartani az állomány egy részét). Miről is van szó? Az EI Rt. költségvetése dologi kiadás, viszont ők fizetnek a HM állományba tartozók részére megbízási díjat (!!!), ezáltal segítenek megtartani olyan (főleg informatikus) szakembereket, akik e nélkül a pénz nélkül egész biztosan a civil szférában kötnének ki, és azt valszeg megsínylenék bizonyos rendszerek. Ez is része a sok-sok anomáliának, amelyek annyira jellemzők a hadseregre (ahogy a régi mondás is tartja: a katonaságnál ami szögletes, azt gurítják, ami meg kerek azt viszik).

  "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

 • #65675776

  törölt tag

  válasz titko #45 üzenetére

  A probléma, hogy ebben a ''hadseregben'', ami egyébként mér egy hadosztálynyi erőt sem tesz ki!, nem lehet karriert csinálni csapattisztként. Egy normális hadseregben az őrmesterek a leginkább megbecsültek. Itt meg...


  KisApám: Most az a kulcsszó, hogy könnyűgyalogság. Csak az a baj, hogy a rövidlátó ''katonai'' vezetés nem képes felfogni, hogy ezeket a könnyűgyalogosokat támogatni is kell ám földről (tűzérség, hk-zók) és levegőből (légierő) is! Máskülönben elvézeznek. Az amerikai eljárás a célok megsemmisítésében: 40% légierő, 40% tűzérség és csak a maradék 20% a gyalogság. És ez egy bevált eljárásrendszer. De nekünk akkor is más kell! Gyökér európai gondolkodás.


  Egon: Csak az a probléma, hogy bizonyos nyugdíjaselfekvő háttérintézmények megszüntetésével elő lehetne teremteni a harci állomány normális ellátására és fizetésére a fedezetet. Ezek a háttérintézmények csak azért vannak, mert a haver tábornokok és főtisztek nem elégednének meg (az egyébként nem gyenge) nyugdíjukkal. Kéri Kálmán is mikor vonult nyugállományba? Ennek mi értelme??? A nyugdíjkorhatárt szigorúan be kellene tartani a honvédségnél, ugyanis pont az ottmaradt nyugdíjasok veszik el a lehetőséget a fiataloktól az előrelépésre!

Hozzászólok Aktív témák