Új hozzászólás Aktív témák

  • Smiley

    őstag

    válasz Smiley #32032 üzenetére

    Szoval dual boot. (kicsit hosszura sikeredett)
    Az alap felallas egy P8P67 WS Revolution, meg egy i5-3470. Lett egy Toshiba PCIe M2 512-es SSD-m adapterrel. A problema ugye az, hogy a deszka nem tamogatja az NVME-t. Tehat kell egy SATA SSD, meg egy Clover, az EFI betolti a Clover-t, ami meg betolti az NVME driver-t, utana meg sima ugy az egesz es meg a szerencsetlen Windows is el tud indulni. Elso korben kellett az OS X NVME support ami hala istennek Sierra alatt csak 4k block-os Apple SSD-vel mukodik nativan. Van Clover NVME patch, aztan egy kicsit utana turni kellett a netet, de vegul egy eldugott kommentben meglett az external yellow icon-os hulyeseget javito fix is.
    Tobb helyen is elrontottam az egesz dual boot temat, ugyanis szerintem iszonyat bug-os a Windows telepitoje. Elso korben Disk Utility-vel csinaltam 2 particiot, az egyikre Carbon Copy-val attoltam a SATA SSD-n levo rendszert, az OS X resze kb ennyi. Reboot, Windows pendrive be, kivalaszt a boot menubol az uefi boot, aztan probaltam telepiteni, kozolte, hogy nem tudja telepiteni mert nem tudja particionalni. Ekkor fogtam es csinaltam ra 2 particiot es felraktam. Vissza OS X ala, ott le akartam formazni a masodik particiot amit a Windows letrehozott, amire kozolte, hogy nincs eleg hely. Ekkor kaptam a tippet, hogy az EFI particion hasal el, viszont a csoda uj Disk Utility-vel meg nem lehet letrehozni csak 1 particiot es a maradek “ures helyet” szabadon hagyni. Utolag kiderult, hogy tenyleg nem tudta kinyujtani az EFI particiot, es ezen hasalt el. Itt felb*sztam magam, dd-vel teleirtam az elejet meg a veget 0-val, aztan gptfdisk-el csinaltam ra egy uj GPT Header-t, utanna letrehoztam egy 300Mb-os EFI-t meg egy 150GB-s particiot az OS X-nek. Reboot ujra Windows telepito, a szabad helyen mar meg tudta csinalni amit akar, aztan szepen fel is rakta magat… viszont ekkor vettem eszre, hogy az EFI particiora szant file-kat a telepito nem az NVME-es disk-re rakta, hanem a SATA-ra. A sorrend ugy alakult hogy a SATA elorebb volt. Ilyen melyen nem ismerem a Windows-t, ezert meg itt az elejen vissza a gptfdsik-es reszhez, annyi valtoztatassal, hogy mielott pendrive-rol inditottam volna az telepitot, a BIOS-ban letiltottam a komplett SATA-t. Itt jon a file-ok masolasa stb… Windows telepites elso resze, aztan reboot. Ujra engedelyeztem a SATA-t, mert a Windows telepitest csak ugy tudom folytatni, hogy ha el tudom inditani azt amit mar eddig felrakott, de ehhez meg kell a Clover es az NVME driver. Windows vegre fennt van, update meg minden, szuperul megy, vissza az OS X-re, formazom HFS+-ra az elso particiot, most mar ez is megy siman. Carbon Copy-val atmasol a / es a Recovery-t is ujra letrehoztam. Levakartam az elso Windows telepites nyomait a SATA SSD EFI particiorol, es most minden ugy megy ahogy kell.
    Ami azert idegesito, hogyha kivalasztom a disk1-et a Windows telepitoben, akkor az miert masolgat file-kat egy teljesen masik disk EFI particiojara, egyaltalan miert nyul hozza ahhoz a disk-hez.

    Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

Új hozzászólás Aktív témák