Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Kernel

  nagyúr

  válasz direwolf #40 üzenetére

  Ennyi erővel megkérdezhetné valaki, hogy miért van szükség közép- és nagyfeszültségű távvezetékekre?

  Miért kell az erőmű után feltranszformálni a feszültséget, ha végül úgyis le kell vinni 230 V-ra? (Azt is három fázisban, de ez most mellékes.)

  Pedig ugyanaz a lényege a növelt feszültségű USB-nek is. Miután felmerült az igény, hogy az adott kábelen és csatlakozón nagyobb teljesítményt kellene átvinni (a gyorsabb töltés érdekében, vagy épp bármilyen eszköz táplálására is gondoltak a fejlesztők), közbejött egy komoly korlát: az áramot nem lehet bármeddig növelni, mert elolvad a vezeték, a csatlakozó sem bírja.

  Az áram növelésével pedig egyre jobban melegszik a vezeték, nő az energiaveszteség, a távvezetékeken is.

  Úgyhogy ezt már nagyon régen kitalálták, hogy nagyobb távolságra növelt feszültségen kell továbbítani az elektromos energiát, mert akkor kisebb áram is elegendő, azonos teljesítmény átviteléhez. Ennyire egyszerű a képlet:

  P = U x I

  A feszültséget sem lehet persze akármeddig növelni, de az USB-csatlakozóban van még tartalék, ilyen szempontból. Hiszen 5 V-nál többet is elbír íváthúzás nélkül, illetve a törpefeszültségre vonatkozó 48 V korlát betartásával, ami még nem életveszélyes. Ha veszélyes feszültség lenne, akkor már komolyabb szigetelés kellene, ráadásul itt érinthető részek is vannak.

  A transzformáció pedig DC-konverterekkel jó hatásfokkal megoldható oda-vissza. Nyilvánvaló, hogy a 4,2 V végfeszültségű akku így sem kaphat többet. Töltőáramból kaphat többet, csak úgy kell tervezni, hogy azt elbírják a kivezetései, kicsi legyen a belső ellenállás, ami kevesebb veszteséggel, melegedéssel jár.

  További fontos követelmény még a szabványosított digitális kommunikáció az eszközök között, hogy a tápforrás csak annak adhasson növelt feszültséget, amelyik kéri, különben tönkremenne.

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz direwolf #46 üzenetére

  A teljesítménnyel játszadozás a töltésnél kizárólag az átvitel hatásfokát javítja

  Helyesbítve: a feszültség növelése az energiaátvitel hatékonyságát javítja (vezeték, kontaktusok), ezek melegedését csökkenti.

  3000mAh-s akku töltésénél 1,5A körüli áramot mérek 5V körüli feszültség mellett, és a töltés befejeződik kb. 2 óra után, akkor ezen mit tud javítani egy 9V-os töltés, hiszen ez közel 100%-os hatásfok ???

  Tehát 5V x 1,5A x 2h = 15 Wh villamos energiamennyiséget vittél át.

  Az akku feszültsége változó, de van egy névleges középérték, számított átlag, jellemzően 3,7 V. Vagy vannak 3,8 V névleges értékű akkuk is. Ezzel kell ilyenkor számolni:

  3 Ah x 3,7V = 11,1 Wh ennyi az akku energiatároló képessége. Ennél többet vittél be, a különbözet távozott hő formájában az akkun és a töltésszabályzó elektronikán, vezetéken.

  Sőt mértem már olyan is, hogy egy Samsung S7 teló gyorstöltője ~9V/1,7A mellett ~1 órát töltött 0-ról 100%-ra, ami viszont fizikai képtelenség.

  9 x 1,7 x 1 = 15 Wh

  És nem az akku rossz, mert kikapcsolt gyorstöltéssel 5V/1A ~3 óra volt a 0-100%

  Tehát kikapcsoltad a gyorstöltést, utána lassabb lett. Probléma? Viszont ugyanannyit vittél be:

  5 x 1 x 3 = 15 Wh

  Az Ah önmagában félrevisz, mert az csak a töltésmennyiség egysége, ami a vezetéken átáramlik, de az nem fejez ki energiamennyiséget, mert csak az árammal és idővel kalkulál. Nem tartalmazza a feszültség paraméterét. Pedig nagyon nem mindegy, hogy 230 V-on döngetsz valamit 1 A árammal (230 W teljesítmény) vagy 5 V-on (5W). De egy 12 V-os autóakkunál is másképp kell értékelni ugyanazt az Ah-kapacitást, amit 3,7 V-on.

  Most hadd ne részletezzem a W (teljesítmény) és a Wh (energiamennyiség) fogalmát, amit szintén sokan összekevernek. Legutóbb itt is írtam róla:

  https://prohardver.hu/tema/re_brogyi_ctek_akkumlator_tolto_es_masolatai/hsz_3922-3922.html

  Plusz van még egy körülmény, a töltésszabályzó kérdése. Ezek általában kacsolóüzemű DC-konverterként működve csökkentik az 5 V vagy bármennyi feszültséget az akku (változó) szintjére. Tehát ezeknél nagy hatásfokkal lehet számolni, csak keveset fűt el.

  De létezik lineáris, disszipatív DC-szabályzó is, ami ilyen értelemben nem transzformál (kb. azonos nagyságú áram folyik a bemenetén és kimenetén) egyszerűen csak elfűti a különbözeti teljesítményt. Ilyen például a TP4056 töltőmodul. Egy ilyennél kicsit másképp kellene kalkulálni.

  [ Szerkesztve ]

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz direwolf #48 üzenetére

  Nem, 1,5A áramerősséggel 2h-n keresztül = 3Ah töltést vittem át, ami 15Wh munkámba került, mert 5V-os feszültséget használtam. Ha ugyan ezt 9V-on tenném, akkor ugyan ennek a töltésmennyiségnek az átvitele 27Wh munkát végezne.

  Annyit végezne, de nincs szükség annyira, csak 15 Wh-ra. Ezért vagy időből, vagy áramból kevesebb is elég.

  De a töltés mennyisége nem változik. Márpedig az akku töltést tárol, nem teljesítményt.

  Én sem írtam, hogy teljesítményt tárolna, viszont külön felhívtam a figyelmet: soha ne keverjük össze a W és Wh egységét, fogalmát.

  Wh energiamennyiséget tárol az akku, ezt azért nehéz lenne vitatni, hogy van benne valamennyi energiatartalom, amit töltések áramoltatásával viszünk be. Ah töltésmennyiséget is felvesz, illetve leadni képes, de az más fogalom.

  Még mielőtt eszembe jutna valamilyen hasonlat a különbség szemléltetésére, nézzük egy lényegesebb körülményt, amit mintha figyelmen kívül hagynál: a DC-konverzió transzformációs elvét.

  Amikor 9 V-on 1,7 A folyik, az 15,3 W teljesítménynek felel meg. Ha az akku töltéséhez ekkora teljesítmény áll rendelkezésemre 3,7 V feszültségen, azzal 4,1 A áramot tudok biztosítani.

  Ha 5 V-on van 1,5 A, tehát 7,5 W teljesítményem, abból már csak 2 A töltőáramot tudok kihozni.

  Figyelmen kívül hagytam a konverziós és egyéb veszteségeket, ami hő formájában elszáll, de a lényeg így is érzékelhető.

  A vonali feszültség növelésével nagyobb teljesítményt tudok átvinni, azzal viszont gyorsabb töltés érhető el. Tehát itt a teljesítmény nagysága és a töltés gyorsasága között van összefüggés.

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz direwolf #51 üzenetére

  DC-konverterekről beszéltem, amire ugyanúgy érvényes a transzformációs elv, mint a trafókra.

  Mit jelent a transzformációs elv? A bemenő és kimenő teljesítmény (áram és feszültség szorzata) azonos, leszámítva a veszteséget.

  A DC-konverterek működése pedig külön téma, de a topik szempontjából már annyi is elég, hogy adott egy áramkör, bemenettel és kimenettel. Közben a DC átalakul.

  Valamikor régen főleg disszipatív stabilizátorokat ismertünk az elektronikában, mint például a 7805 "stabkocka" (hülye néven, hiszen nem is kocka), vagy ahhoz hasonló, csak diszkrét áramköri megoldások.

  Ehhez képest a kapcsolóüzemű konverterek elterjedése nagy vívmány, mert nem csak növelni is képes a feszültséget, hanem még a transzformációs elvet is követi, tehát sokkal jobb a hatásfoka. De úgyis lehetne mondani, olyan jó a hatásfoka, mintha trafó lenne.

  Nem mintha maga az elv nem létezett volna régen is, de nem voltak ennyire elterjedtek a hozzávaló impulzustűrő, nagy teljesítményű félvezetők. Inkább csak kisebb teljesítményű megoldások voltak.

  [ Szerkesztve ]

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz spe88 #54 üzenetére

  Egyrészt cellahiba szokott ilyet okozni, amikor egyik párhuzamos tag elöregszik, megnő a belső ellenállása. Emiatt ezen a tagon töltés közben túl hamar felszalad a feszültség 4,2 V fölé, amitől a védelem lekapcsolja az egészet. Később visszaesik, töltés újraindulhat.

  Terhelés közben pedig túl hamar beesik 2,5 V alá, amitől szintén kikapcsol. Ezért hiába fel is töltődik, hosszabb idő alatt, illetve a többi cella jól tartja magát, azt nem tudod belőle mind kivenni.

  Nálad nem pont így működik, illetve az öregedés is egy lassúbb folyamat, ezért az is elképzelhető, hogy az akkuba épített elektronika hibásodott meg.

  Ezt pontosabban az akku megbontása után lehetne mérésekkel ellenőrizni.

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz spe88 #56 üzenetére

  Akár az sem zárható ki, hogy a töltésszabályzó hibás, ami viszont a laptopban van.

  Van lehetőség az akku töltésére (ezáltal ellenőrzésére) külső eszközzel is, de az némi barkácsolást igényel.

  Megfelelő érintkezőket bedugni a +/- pontokra, majd egy Li-ion CC/CV töltővel rátölteni. Végfeszültséget igény szerint beállítva 12,6 vagy 16,8 V-ra, amilyen az akku.

  Ilyen módon még a halódó akkuba is többet lehet bevinni, csökkentett árammal (a laptop nagyáramú töltése ugyanis hamarabb megemeli a hibás cellát, ezért hamarabb leáll).

  [ Szerkesztve ]

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz DarkChild #58 üzenetére

  Laptopakkunál nem véletlenül figyelik a ciklusszámot, ami elhasználódást befolyásolja.

  Li-ion előnye a ritka használatnál is jelentkezik, mert az alacsony önkisülés miatt sokáig tartja a töltést, így kevésbé érhet olyan meglepetés, hogy kellene a szerszám, de pont lemerült.

  Viszont nem tesz jót neki a teljesen feltöltött állapotban tartás (4,2 V), ami öregítő hatású. Az sem jó persze, ha nagyon sokáig elfelejtkeznek róla és túlmerül 2,5 V alá.

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz mcsy88 #62 üzenetére

  Nem ezen múlik, hanem a készülék teljesítményén.

  Azonos teljesítményfelvételű eszközt felételezve, az egyik szerkezet 7,4 V névleges feszültségről kisebb árammal, a másik 3,7 V-ról nagyobb árammal azonos ideig tud működni. De ez úgy értem, hogy egyik erre van tervezve, másik arra (nem szabadon választott általában, nem mintha nem lehetne megoldani, DC-konverterrel).

  Tápfesz. sem ismert?

  [ Szerkesztve ]

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz mcsy88 #64 üzenetére

  Inkább az akkura gondoltam, 3,7 vagy 7,4 V például?

  Egyúttal kiegészíteném az előbbit, természetesen az előzményben meghatározott feltételekre értettem (két egyforma akku, kétféle kapcsolásban), valamint egyszerűsítettem is:

  Kisebb feszültségről nagyobb áram hátrányos is lehet, romlik a hatásfok.

  Egyébként mondhatnánk, hogy a laptopakku összes celláját kössük párhuzamosan. Energiatartalom változatlan, sokkal egyszerűbb lenne a feszültségfigyelés, nem lennének eltolódások. Viszont a tápáram túl nagy lenne, ami több hátránnyal is járna.

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz will5 #67 üzenetére

  Régebben 4,1 V végfeszültségű akkuk voltak, aminél a számított középérték (névleges érték) 3,6 V-ra jött ki.
  Később fejlesztettek a kémiai összetételen, ezeket már 4,2 V-ig lehet tölteni (3,7 V névleges).
  Ma már vannak 4,3 V-ig tölthető akkuk is (3,8 V névleges).

  Minél magasabbra tölthető, annál több töltésmennyiséget lehet bevinni.

  Ha igaz, hogy a géped csak 4,1 V-ig tölt, amibe 4,2 V-ig tölthető akkut teszel, abból értelemszerűen semmi gond nem lesz. Legfeljebb elvész az a kis előny a kapacitásban.

  Ugyanakkor még kíméled is az akkut, mert a végfeszültség, illetve azon való tartás, hosszabb távon rontja az akku állagát.

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz xXxian #73 üzenetére

  Valószínűleg legalább egy cella belső ellenállása megnőtt, ezt észre lehet venni abból is, hogy feszültséget mérve, az egyiken hamarabb esik össze a feszültség, 2,5 V alá.

  Soros csomag lévén ezért is fontos ezekhez a védelem, ami 2,5 V alatt lekapcsolja az egészet.

  Ha darabokból rakod össze, a védelmet is értelemszerűen át kell tenni. Láttam hasonlót eBay-en, illetve védőpanelt, hosszú vagy négyzetes elrendezésben is.

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz xXxian #75 üzenetére

  Vannak cégek itthon is, ahol szerszámgép és hasonló akkuk felújítását, cellacseréjét vállalják, de én is csak keresővel találnék, illetve láttam ilyet.

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz NandorHUN #78 üzenetére

  Ez nem szabadon választott, az adott szerkezet konstrukciója határozza meg, hogy milyen akku kell bele.

  Ritka az olyan kivétel, mint például azok a zseblámpák, ami 1-4,2 V között működik, tehát többféle elem / akku is jó bele. Ezek step up konvertert tartalmaznak, azért tud világítani benne a kb. 3 V nyitófeszültségű fehér LED.

  5 V-os akkucella konkrétan nincs is.

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz terapeuta007 #82 üzenetére

  Az akkuba integrált védelmek pontosan 2,5 V alatt kapcsolnak le, de ekkor már ereje nincs az akkunak, illetve épp azért van így meghatározva, mert ez az a kémiai feszültség, amikor az energia már elfogyott belőle. (Hasonlóan a Ni-Cd / Ni-MH kb. 0,9 V értékéhez.)

  Vagy másképp fogalmazva, feszültségkülönbség még épp van, de már nem terhelhető, áramot gyakorlatilag nem bír leadni.

  Használat közben valójában 3 V alatt már megkezdődik egy letörési folyamat, majd rohamosan "összeesik", akár van védelem, akár nincs. Így védelem nélkül sem fog tovább menni, viszont károsodhat, ha tartósan lezárja valami 2,5 V alá.

  A dolgot még finomítja persze az is, hogy terhelt vagy terheletlen (üresjárási) feszültségről beszélünk.

  Ha raktározás közben az üresjárási feszültség esik 2,5 V alá, az károsító hatású lehet, mértéktől és időtartamtól függően. A védelem ekkor is lekapcsol, de töltés hatására ismét aktiválódik.

  Amikor terhelés hatására esik be 2,5 V alá, de azt megszüntetve visszakúszik 3 V-ra, kémiailag nincs túlmerülés, nincs károsodás. A belső ellenállás nőtt meg ilyenkor, illetve okozza a jelenséget.

  Csak nem szabad megengedni, hogy tartósan menjen 2,5 V alá, de épp erre vannak a védelmek.

  [ Szerkesztve ]

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz terapeuta007 #84 üzenetére

  Normális esetben a kétlépcsős biztonság elvének kellene működni:

  Telefon lekapcsol 3 V körül, ha mégsem, akkor jön a védelem 2,5 V-nál.
  Töltés megy 4,2 V-ig, ha meghibásodás miatt túlszaladna, akkor beavatkozik a védelem 4,25 V-nál.

  Ni-MH és egyéb csomagokat mindig cellánként kell mérni, mert úgy derül ki, hogy melyik cella döglött, nullára merült, vagy esetleg akad közötte olyan, ami még jól tartja magát.

  Utóbbival még lehet próbálkozni, a túlmerültből általában már nem lesz semmi. Nem mondom, hogy nem találkoztam kivételekkel, ami épp Ni-Cd volt. De máskor meg épp azok hajlamosak belső átvezetésre, úgyhogy esete válogatja.

  Amíg a tárolás során 0,9 V-on tartják magukat, addig jó, hogy erre meddig képes, azt nehéz megmondani, némelyik elég sokáig.

  [ Szerkesztve ]

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz terapeuta007 #86 üzenetére

  3 cella mehet szimplán sorba, ilyet én is próbáltam, a védelem azt nem látja.

  Lítium-vas-foszfát akku minimális feszültsége szintén 2,5 V, de tölteni csak 3,65 V-ig lehet, így a laptopba még saját védelemmel sem köthető be, mert amikor töltés közben 3,65 V felett megszakítaná magát, azt a laptopakku védelme valószínűleg valamilyen totálkárnak tudná be és végleg letiltana.

  Ilyenkor viszont az újraindításhoz le kellene kötni az összes cellát és ismét ráforrasztani, a negatív saroktól kezdve felfelé, majd rátöltéssel aktiválni a védelmet és reménykedni, hogy nem sztrájkol be örökre az elektronika.

  Védelmeket egyébként sem jó többszörözni, egymásra hatásuk problémás lehet. Pl. TP4056 töltőmodul saját védelmén keresztül tölteni egy védett akkut felesleges is, ki is akadhat a végén (tesztelve).

  Ni-MH hármasával valóban ki tud tenni egy Li-ion cellát, még a 4,2 V töltés is jó hozzá, szintén próbáltam magam is. De laptophoz nem alkalmaznám, nem lenne praktikus / életszerű.

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz terapeuta007 #88 üzenetére

  Nem tudok ilyenről, más kémiájú akkunak pedig még értelmét sem látom, csak problémát vet fel. Ilyen kiélezett helyzetben, ahol szűk a hely, több amper áramot kell biztosítani, ahol minden átmeneti ellenálláson eső feszültségnek jelentősége van, ez nem úgy megy, hogy odagányolunk egy veszteséget képző, melegedő konvertert stb.

  Ehhez képest az odavaló 18650 adja magát.

  Épp elég kellemetlen ezzel is dolgozni, miután az akkut nem lehet kikapcsolni, mint más, javítandó szerkezetet. Ha nincs észnél az ember, könnyen lehet szerelés, forrasztás közben zárlatot okozni, amitől mehet kukába az egész.

  [ Szerkesztve ]

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz xXxian #99 üzenetére

  Az a belső termisztor (hőfokfüggő ellenállás, PTC) kivezetése.

  Azzal mérhető az akku hőmérséklete, akár töltés, akár kisütés közben. Túlmelegedés esetén a folyamat leállítható.

  Másik vége a negatívval közös, így az ellenállás multiméterrel is mérhető. Melegedésre nő. Már amikor ténylegesen be is van építve, nem csak egy üres kivezetés.

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz terapeuta007 #103 üzenetére

  Párhuzamosan kötöd a kettőt? Mitől maradna állandó feszültségen?

  A helyzet ennél sokkal rosszabb. A Ni-MH cellák sem egyformán merülnek, mindig lesz legalább egy vagy több, amiből hamarabb elfogy a töltés. Az hamarabb beesik 0,9 V alá, sőt még negatívba is átfordulhat, ami különösen káros, kinyíródik.

  Sajnos a soros kapcsolás elég tökéletlen dolog, pláne minél több cella, annál nagyobb az esély a problémákra, ezekhez pedig még védelem sincs.

  Házi eszközökből is már rég száműztem az elemek pótlására alkalmazott ceruza akkukat, pontosabban olyanokból, ahol soros kapcsolásban túlmeríti az egyik cellát, de ezt nem lehet észrevenni a működésén (pl. vezetékes, kijelzős telefon), így az akkut tönkreteszi.

  Vagy 3-cellás zseblámpa, ami persze amúgy is elavult, értelmetlen ilyenekkel akkut kínozni.

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz DarkChild #110 üzenetére

  Valószínűleg a belső ellenállás kismértékű növekedése miatt esik hamarabb a feszültség, ami a Li-ion akkuk elhasználódásának velejárója.

  De ez lehet természetes, vagyis nem jelenti, hogy ilyen ütemben fog romlani.

  Hogy mi lett volna, azt még nehezebb megmondani, mert elvileg és állítólag nem jelent problémát, illetve még fokozza is az elhasználódást a full töltés.

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz szMartin17 #112 üzenetére

  Várni kell, hátha elindul a rendes töltés. Túlmerült akkut először csökkentett árammal illik felhúzni, talán épp ez történik. Ilyenkor az akku belső védelmi kapcsolóját képező FET megszakítja az áramkört, de kerülő úton, egy ellenálláson keresztül kaphat minimális áramot, ami viszont csak nagyon lassan engedi töltődni.

  Vagy lehet kötni rá áramkorlátos tápegységet is, labortáp, ilyesmi, ha a laptop esetleg lekapcsolná a töltést is.

  Ettől még lehet benne gyenge cella, aminek már megnőtt az önkisülése, de ez majd kiderül.

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz Robynho #115 üzenetére

  Védett akkut úgy szokták árusítani, hogy "protected" stb. egyértelműen közlik. Közelről szemlélve észre is lehet venni a negatív végénél integrált védelmet, illetve hosszabb is egy kicsit.

  Egycellás lámához ettől függetlenül elmegy, mert az akku túlmerülését észre lehet venni. A fehér LED jelleggörbéje / nyitófeszültsége miatt épp jókor kezd csökkenni a fényerő, ami figyelmeztet, hogy nem kell tovább kínozni, tölteni kell.

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz Pehi #117 üzenetére

  Gyakori félreértés, de azt bármilyen USB-re dughatod, mert a töltésszabályzó mindig az USB-csatlakozó és az akku között van. Tehát az eszközön belül. Az pedig pont annyi áramot ad az akkura, amennyit kell, hiszen ahhoz tervezték.

  Miután az USB 5V-ot értelemszerűen nem lehet direktben kötni a 4,2 V-os akkura, utána kell lenni még egy szabályzónak is.

  500 mA áramot bármelyik szabványos port lead (annyit nem kér a szabályzó sem, ebben az esetben), de ha nagyobb a terhelhetőség, az is lényegtelen.

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz xXxian #120 üzenetére

  Igen, és mivel itt négy soros celláról volt szó (nagyobb feszültség, kisebb áram), ahhoz elvileg megfelel a JST-csatlakozó.

  Ennél erősebb a T-plug, de több helyet is foglal, vagy vannak hüvelyes csatlakozók is.

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz sati #123 üzenetére

  2 x 1,2 V Ni-MH akku, amíg hibátlan, ezeket is sokáig lehet tárolni, ennek során kb. 0,9 V-ig merül, így akár 1 évig is ellehet magában. Ha ennél lejjebb merül, az már kártékony, ha pedig belső átvezetés miatt gyorsabban merül, abból már nem lesz jó akku.

  De pár hónapot mindenképpen ki kellene bírnia, ha még jó állapotban van. Ezeket viszont ki lehet nyírni túl gyakori rátöltéssel, tehát amikor szinte ideje sincs lemerülni, de ehhez képest gyakran töltőn van.

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz aminat #127 üzenetére

  Legalábbis annyit vesz fel 5 V-ról, ha ott méred, ami az akku alacsonyabb szintjén már nagyobb áramot képez, a konverziós elv miatt.

  Ráadásul a töltés vége felé az áram csökken, ami természetes, tehát ez sem mellékes, hogy milyen töltési szakaszban csinálja ezt.

  Akku állapotát tesztelném először is, vagy kipróbálni a telefont másik akkuval, a hiba behatárolásához. A töltésszabályzó kizárása érdekében az akkut külső töltőre kötném, kisütésre is tesztelném, Ah-mérés, megfelelő nagyságú árammal, amiből a belső ellenállásra is lehet következtetni.

  Létezhet olyan hiba is, hogy az akkuba integrált védelemnek van valami problémája, leggyakoribb persze az maga az akku, meg az sem mindegy mennyire elhasznált stb., ezeket a dolgokat mind vizsgálni kellene.

  (#126) Zoli-bácsi

  Li-po akkuval nagyobb kapacitást tudnak belepréselni azonos méretbe, vagy ott van például az autós "zsebindítók" esete, ahol tekintélyes áramot tudnak produkálni vele, illetve alacsony belsőellenállást.

  18650 cellák esetleg jobban pótolhatók, illetve olcsóbban, ha valaki barkácsolni akar, szóval ezt így nehéz megmondani, amelyik szimpatikusabb, egyéni szempontok alapján.

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz terapeuta007 #131 üzenetére

  Mindenesetre a feszültség felfelé konvertálásával az Ah-kapacitás csökken. Ami nem változik, a cella Wh energiatartalma, meg nyilván a konverziós veszteséggel is számolni kell.

  Meg a terhelőáram sem közömbös, hiszen nagy áramon több vész el a belsőellenálláson, hő formájában.

  Mindamellett a ponthegesztés alacsony feszültséget és nagy áramot igényel, ezért sem a legjobb ötlet felkonvertálni, ha nem muszáj. Elvileg Ni-Cd cellák párhuzamos kapcsolása ideális lenne, csak ott meg az a kérdés, hogy az 1,2 V-ból mennyi esik a kábelezésen stb.

  Youtube-on lehetett látni, hogy valaki direktben ráköt egy autóakkura kábelt és azzal hegeszt, de az már túlégeti az anyagot, lyukad, fröccsen, tehát elég csúnya a végeredmény, az is jól látszik.

  Talán a kábelezés ellenállásának növelésével lehetne csökkenteni az áramot, ámbár pazarló módon, de hátha belőhető lenne valamilyen elfogadható szintre. De ez csak elmélet, nem próbálkoztam még ilyennel.

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz milangfx #134 üzenetére

  Ha nagyon sokáig tárolják, előbb-utóbb lemerül akkor is, ha nem volt semmi baja. Előfordulhat, hogy még nincs is, ez a tesztek során derül ki. Főleg a belső ellenállás érdekes ilyen szempontból, ami nagyáramú terhelésnél válik kellemetlenné.

  A Li-ion akkuk belső védelmei, illetve a külön kapható panelok 2,5 V-nál kapcsolnak le, ez egy általános érték a legtöbb akkunál. Hogy egyik gyártó kicsit nagyobb szintet ad meg, az nem biztos, hogy arra mérget lehet venni, még ha lehetnek is kisebb kémiai eltérések.

  2,9 V alatt kímélő árammal kell indítani a töltést, ahogy a TP4056 is csinálja.

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • Kernel

  nagyúr

  válasz balazs1022 #141 üzenetére

  Aliexpressen például vannak ilyenek, forrfüles is:

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés