Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Kernel

  nagyúr

  válasz direwolf #46 üzenetére

  A teljesítménnyel játszadozás a töltésnél kizárólag az átvitel hatásfokát javítja

  Helyesbítve: a feszültség növelése az energiaátvitel hatékonyságát javítja (vezeték, kontaktusok), ezek melegedését csökkenti.

  3000mAh-s akku töltésénél 1,5A körüli áramot mérek 5V körüli feszültség mellett, és a töltés befejeződik kb. 2 óra után, akkor ezen mit tud javítani egy 9V-os töltés, hiszen ez közel 100%-os hatásfok ???

  Tehát 5V x 1,5A x 2h = 15 Wh villamos energiamennyiséget vittél át.

  Az akku feszültsége változó, de van egy névleges középérték, számított átlag, jellemzően 3,7 V. Vagy vannak 3,8 V névleges értékű akkuk is. Ezzel kell ilyenkor számolni:

  3 Ah x 3,7V = 11,1 Wh ennyi az akku energiatároló képessége. Ennél többet vittél be, a különbözet távozott hő formájában az akkun és a töltésszabályzó elektronikán, vezetéken.

  Sőt mértem már olyan is, hogy egy Samsung S7 teló gyorstöltője ~9V/1,7A mellett ~1 órát töltött 0-ról 100%-ra, ami viszont fizikai képtelenség.

  9 x 1,7 x 1 = 15 Wh

  És nem az akku rossz, mert kikapcsolt gyorstöltéssel 5V/1A ~3 óra volt a 0-100%

  Tehát kikapcsoltad a gyorstöltést, utána lassabb lett. Probléma? Viszont ugyanannyit vittél be:

  5 x 1 x 3 = 15 Wh

  Az Ah önmagában félrevisz, mert az csak a töltésmennyiség egysége, ami a vezetéken átáramlik, de az nem fejez ki energiamennyiséget, mert csak az árammal és idővel kalkulál. Nem tartalmazza a feszültség paraméterét. Pedig nagyon nem mindegy, hogy 230 V-on döngetsz valamit 1 A árammal (230 W teljesítmény) vagy 5 V-on (5W). De egy 12 V-os autóakkunál is másképp kell értékelni ugyanazt az Ah-kapacitást, amit 3,7 V-on.

  Most hadd ne részletezzem a W (teljesítmény) és a Wh (energiamennyiség) fogalmát, amit szintén sokan összekevernek. Legutóbb itt is írtam róla:

  https://prohardver.hu/tema/re_brogyi_ctek_akkumlator_tolto_es_masolatai/hsz_3922-3922.html

  Plusz van még egy körülmény, a töltésszabályzó kérdése. Ezek általában kacsolóüzemű DC-konverterként működve csökkentik az 5 V vagy bármennyi feszültséget az akku (változó) szintjére. Tehát ezeknél nagy hatásfokkal lehet számolni, csak keveset fűt el.

  De létezik lineáris, disszipatív DC-szabályzó is, ami ilyen értelemben nem transzformál (kb. azonos nagyságú áram folyik a bemenetén és kimenetén) egyszerűen csak elfűti a különbözeti teljesítményt. Ilyen például a TP4056 töltőmodul. Egy ilyennél kicsit másképp kellene kalkulálni.

  [ Szerkesztve ]

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Hozzászólok Aktív témák