Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • And

  veterán

  válasz TOTTIER #2 üzenetére

  Annyira szerintem nem kell 'spéci' töltő hozzá, csak követni kell a Li-ion akkukra megszabott általános töltési eljárást (azt pedig minden ilyen töltőnek illik betartani). A mélyen kisütött, azaz 2,7...2,8V / cellafeszültség alá merített lítiumion-akkukra nem szabad rögtön a maximális töltőáramot pumpálni. Amíg ezt a határt nem érjük el, a töltőáramot alacsony értéken, C/10 közelében kell tartani. Ha az akku(pakk) feszültsége elérte a 2,8V / cella értéket, akkor következhet a fő töltés áramgenerátoros módban, akár 1C - illetve az akku adatlapján megszabott értékű - árammal, egészen a töltési végfeszültség eléréséig, ami a Li-ion típusától függően 4,1 vagy 4,2V-os cellafeszültséget jelent. Ezután jöhet a feszültséggenerátoros mód.

 • And

  veterán

  válasz TOTTIER #4 üzenetére

  Ha se kép, se hang (ez mit jelent a gyakorlatban, nulla akkufeszültséget?), akkor az akku, az akkuba épített védőáramkör (ha van) vagy a töltő hibás lehet. Meg kell mérni a töltőáramot, hogy egyáltalán kialakul-e töltéskor. Ha a cella védett, a belső reteszáramköre nem engedi meg a további kisütést az említett értékhatár alatt, de tölteni elvileg még lehet. Ha a töltőáram kialakul, akkor az akku lehet a hunyó. Ha az áram nem mérhető, akkor a lánc bármely tagja problémás lehet. Magát a töltőt csak egy normálisan működő, ismert állapotú akkuval tudod tesztelni. Ha az akku vagy az abba épített védelem hibás, nem tudsz vele mit kezdeni, cserélned kell.
  "a gyári töltő azt hiszem 100mah-es"
  Az örökké kevert fogalmakat és mértékegységeket tisztázandó, egy töltőnek nem lehet mAh-értéke, mivel az kapacitást (töltésmennyiséget) jelent, ilyen pedig a cellára / komplett akkupakkra van specifikálva. A töltőnek jellemző árama van, az pedig A vagy mA.
  Mod. #5: Lítiumion esetén ilyenről nem hallottam, persze attól még lehet. A legtöbb töltő céláramkör kíméletes töltőárammal indít a kisütési végfeszültség alatt, lásd például: MP2610, legutóbb ilyennel terveztünk Li-ion töltőt. A 'nagy' áramimpulzust a cellába épített védelem (természetesen csak akkor, ha van) amúgy is megakadályozná.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák