Új hozzászólás Aktív témák

 • Kernel

  nagyúr

  válasz direwolf #48 üzenetére

  Nem, 1,5A áramerősséggel 2h-n keresztül = 3Ah töltést vittem át, ami 15Wh munkámba került, mert 5V-os feszültséget használtam. Ha ugyan ezt 9V-on tenném, akkor ugyan ennek a töltésmennyiségnek az átvitele 27Wh munkát végezne.

  Annyit végezne, de nincs szükség annyira, csak 15 Wh-ra. Ezért vagy időből, vagy áramból kevesebb is elég.

  De a töltés mennyisége nem változik. Márpedig az akku töltést tárol, nem teljesítményt.

  Én sem írtam, hogy teljesítményt tárolna, viszont külön felhívtam a figyelmet: soha ne keverjük össze a W és Wh egységét, fogalmát.

  Wh energiamennyiséget tárol az akku, ezt azért nehéz lenne vitatni, hogy van benne valamennyi energiatartalom, amit töltések áramoltatásával viszünk be. Ah töltésmennyiséget is felvesz, illetve leadni képes, de az más fogalom.

  Még mielőtt eszembe jutna valamilyen hasonlat a különbség szemléltetésére, nézzük egy lényegesebb körülményt, amit mintha figyelmen kívül hagynál: a DC-konverzió transzformációs elvét.

  Amikor 9 V-on 1,7 A folyik, az 15,3 W teljesítménynek felel meg. Ha az akku töltéséhez ekkora teljesítmény áll rendelkezésemre 3,7 V feszültségen, azzal 4,1 A áramot tudok biztosítani.

  Ha 5 V-on van 1,5 A, tehát 7,5 W teljesítményem, abból már csak 2 A töltőáramot tudok kihozni.

  Figyelmen kívül hagytam a konverziós és egyéb veszteségeket, ami hő formájában elszáll, de a lényeg így is érzékelhető.

  A vonali feszültség növelésével nagyobb teljesítményt tudok átvinni, azzal viszont gyorsabb töltés érhető el. Tehát itt a teljesítmény nagysága és a töltés gyorsasága között van összefüggés.

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák