Új hozzászólás Aktív témák

  • -Skylake-

    addikt

    válasz Reggie0 #58695 üzenetére

    Ezt most nem kizarolag Neked, hanem csak igy altalanossagban erre a "sok coint eladnak-esik az arfolyam-balnak ki/be" temara.
    .
    A privat velemenyem az, hogy itt is es alapvetoen a kripto vilagaban tulnyomo tobbsegben vannak azok akik elotte semmi hasonlo penzugyi termekkel nem szereztek tapasztalaltot (barmilyen tozsde) es emiatt kihagytok a kepletbol egy nagyon fontos reszt, a pszichologia nyomast.
    .
    Vegyunk egy kitalalt peldat. Jozsi , aki mondjuk front end fejleszto es a penzhez osszesen annyi koze volt eddigi eleteben, hogy kapott fizetest, olvasott 2017 ben egy reddit postot hogy most nagyon kell venni egy kis ETH-t, mert tuti buli. Jozsink ugye front end fejleszto, kap olyan fizut amibol ez kivitelezheto igy ugy dont befeketet ebbe, lesz ami lesz, vesz mondjuk 200 ETH-t mondjuk osszesen 600.000 forintert. Telnek mulnak az evek, eljon a 2021 februar eleje es Jozsink, aki egesz eleteben egy billentyuzetet fog utogetni napi 13 oraban ( a programozok 8 oras munkaideje) ul a gep elott es azt latja, hogy van brutto ~ 120.000.000 forintja. Gyors fejszamolast vegez es ennek ket eredmenye fog szuletni :
    1: Jozsi realizalja, hogy tulajdonkepp a semmibol annyi penze lett amibol vehet/epithet egy sajat ingatlant , oda alapithat csaladot, megfelelo mennyisegu tokeje van egy sajat vallalkozas elinditasahoz, stb
    2: Jozsi realizalja, hogy ha ez igy megy tovabb iszonyu csunyan milliomos lehet, illetve hogy neki a 120.000.000 forintban 600.000 ft sajat toke van, tehat ha az arfolyam ugy bezuhan, hogy a coinok elvesztenek az ertekukbol 119.400.000 forintot, akkor o meg mindig nullas, tehat ekkora ertekvesztesig teljesen kockazatmentes a befeketetese.
    .
    Na most ez a Jozsi, aki felteheteon vilageleteben fizetesert fog dolgozni es alig varja , hogy kivehessen az evi 21 nap szabadsagabol 4-et, hogy elmenjenek kicsit pihenni a felesegevel Badacsonyba , a kovetkezo lelki terrort eli at :
    Felkel reggel , ranez a tarcajara, 120.000.000 forint. Majd elteik 3-4 nap , leutazik videkre segit rendeszedni a kertet anyunal/nagymamanal, ujra ranez coinmarketcapre es azt latja, hogy a 120.000.000 forintja mar csak 87.000.000 forint. Jozsink 4 nap leforgasa alatt "elvesztett" kozel 35.000.000 forintot, ami mondjuk konkretan egy lakas ara.
    .
    .
    Na most ezt szerintetek mennyire nehez megelni egy atlagembernek ? Mert itt azokrol beszelunk, nagyreszt penzugyi elokepzettseg nelkuli atlagemberekrol, akik konkretan csak "belenyultak a tutiba" es barmifele tudatossag nelkul, barmifele teljesitmeny nelkul , barmifele valos eredmeny nelkul, pusztan tok veletlenul annyi penzt kerestek amiert masok egy teljes eletet vegigdolgoznak.
    .
    Szoval ezert jon el vitathatatlanul az a pont, ahol a nagy penzek nagy resze kiszall, mert kriptoban a multban elerheto extrem alacsony belepesi kuszob miatt oriasi az a tomeg, aki ebben ugy van benne nagy tokevel jelenleg, hogy egyebkent sosem volt ugy igazabol penze, nem "epitette fel" a sajat tokejet, csak iszonyatosan kurvara bejott. Mint a lotto , az is nagyon be tud jonni neha. A kripto olyan, mintha oriasi tomegeknek egyszerre lenne 5 talalatos szelvenye.
    .
    Az az ember, aki fizetesert dolgozik es egy kenyelmes eletre, sajat ingatlanra - autora - csaladra vagyik ,annak az egyetlen valos alternativaja az, hogy felvesz egy hitelt amit utana 30 evig torleszt. Ez az ember egyszeruen pszichologiailag nem fogja kibirni azt, hogy naponta millios-tizmillios tetelben "tunik el" a penze es inkabb realizal majd egy kisebb nyereseget de nem kockaztat meg egy nagyobb veszteseget, mert ezeknek az embereknek itt az "almait" daralja el a piac akar napok alatt.
    .
    Nyilvan ameg ebben valakinek par ezer-par tizezer dollarja van addig tok mindegy, az nem nagy penz ezert viselkedni is mashogy fog. Egy 50-50 kimenetelu fogadasra barki feltesz ezer forintot, mert vagy duplaz vagy bebukja, nem szamit. Ugyanezt a fogadast akar csak itt a topikban hany ember kotne meg mondjuk "csak" 10 millio forinttal? Szerintem egy sem.
    .
    Ugyhogy en is azon az allasponton vagyok, hogy bar konkretan peldanelkuli a tortenelem soran az ilyen jellegu "vagyon ujraelosztas" (mert ha valami, a kripto iszonyatosan ez, hisz az atlagemberek szamara biztosit lehetoseget oriasi vagyon felhalmozasara ugy, hogy kiveszi a kepletbol az idot es a munkat) , ez egyertelmuen nem tarthat orokke mert eljon egy pont (ami szerintem mar nagyon nem lehet messze) , ahol a sok "kisebb" toke felall, megkoszoni a lehetoseget es leel egy nagyon kenyelmes, nelkulozestol abszolut mentes, premium eletet. Ahhoz, hogy legyen 4-5-10-20 ezres ETH az kellene, hogy a netto 430.000 forintert programozo Jozsi azt mondja , hogy "nem akarok realizalni 1,5 milliard forintot".
    En ezt egyaltalan nem tartom realis forgatokonyvnek.

    "Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

Új hozzászólás Aktív témák