Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pityu.
veterán
Nekem még tetszene is a linux csak párat kipróbáltam de eddig még egyiken sem sikerült megoldani,hogy ne legyen dög lassú a net wifi stickel.Max ha 10 mega lejön a 150 megás netből a másik szobában ,ugyan ez windowsnál legalább 110 mega meg egyszerűen telepíthető a driver ha az kéne,linuxnál meg sehogy sem sikerült.
Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
hunluki
senior tag
Csak ajánlani tudom.
Anyósom (i3 2100, 4 giga ram, 120ssd, valami ősrégi 512-es AMD VGA asztali gép) tök jól elvan vele, barátnőm Pentium B960-as laptopja 8 giga rammal és SSD-vel tökéletesen használható vele, mindkettő 64 bites cinnamon.Olyan gépekre amikre már nem megy fel a W11 tökéletes alternatíva, steam/gog/epic szempontból játékra is teljesen jól használható, idővel nem lassul ahogy az az ablakos koma elkoszolódásával szokott lenni. Windowsról váltóknak első linuxnak teljesen jó, gyorsan tanulható, egyszerű mint a faék. Ki kell próbálni és ha beválik akkor használni
[ Szerkesztve ]
-
Narxis
nagyúr
Nem mélyedtem bele nagyon de egy kicsit használtam egy 10 éves laptopon, minden flottul ment rajta. Fel merném tenni idősebb ember gépére is mert tényleg faék egyszerű a kezelés, könnyen megtalálja az ember a programokat, pl. a start menüje szerintem logikusabb és átláthatóbb.
I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.
-
bambano
titán
szerintem is attól lesz végre használható a linux, hogy új hangeffekteket raktak bele...
rotfl.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Akula
őstag
Mi a különbség az XFCE és a Mate és a Cinnamon verziók között? Melyiket töltsem le?
-
-
FattyDove
őstag
Ez a cikk kb minden évben megszületik. Minden év a linux éve az elmúlt 20 évben, aztán valamiért a mai napig hibahatáron mozog a mezei felhasználók száma.
A ciki az, hogy 20 év alatt se lett értelmes akku kezelés linuxon. Ami Windows alatt 6 óra, az linux alatt jó ha 3.
[ Szerkesztve ]
-
Apaxp
senior tag
Korábbi verzióval ismerkedtem és a néhány igényem kivételével egész jó.
Ami nem tetszik, hogy egy logitech m560-as egeret is csak buta 3 gombos egérként lehet használni.Samsung A52s 5g dual sim, Acer E5-573G win10
-
Pityu.
veterán
Na akkor csak ,hogy jobban képben legyél a Cinnamon a fullosabb az Xfce meg a lite verzió ami kevesebb erőforrást használ ha pl régi lassabb géped van akkor az utóbbit érdemes feltelepíteni,ha erős vagy nem régi géped akkor meg mehet a Cinnamon.Ja a MATE meg valahol a kettő között foglalhat helyet szerintem.Én nekem pl amit eddig kipróbáltam úgy tetszett volna mindegyik csak hát a wifi stick szarkodás elrontotta az egészet,de szerintem nézz rá a Zorin OS-re is nekem eddig ez tetszett a legjobban.
[ Szerkesztve ]
-
Pityu.
veterán
-
Pityu.
veterán
Tenda U1 nem tudom másiknál is szarakodna e.Gondoltam egy idős ismerősöm gépére felrakni mert régi gépe van de így nemmerném,hogy 250megás netje van aztán meg "hasít" 10megával neki egyébként pl TP-link stickje van.Meg nekem is a tendával induláskor sokszor nem tud csatlakozni automatikusan a net olyankor ki kell húzni a sticket meg vissza dugni.
-
csendes
őstag
Másnál meg pont fordítva, Linux alatt kisebb a fogyasztás. Mindenesetre számos megoldás van Linux-ra ilyen témában: [link] . Részben hardverfüggő, hogy melyiket érdemes választani.
Konkrétan Linux Mint-re egy fórum bejegyzés: [link] , telepítés után alapbeállításokkal 4-ről 7 óra lett az akkuidő.Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.
-
csendes
őstag
Ezek közül XFCE a leggyorsabb és legletisztultabb, azt érdemes használni. Cinnamon a MINT saját fejlesztése, eredetileg a Gnome3 (Gnome Shell) egy korábbi verziójából lett kialakítva, működik, csak kicsit lassúbb. A MATE asztali környezet lényegében a Gnome2-nek a modernizált változata. De más Linux disztribúciókkal van egy rakás egyéb asztali környezet, amit még lehet használni, vagy egy ablakkezelőre (WM) alapozva mindenki építhet magának asztali környezetet. Például egy JWM ablakkezelő alkalmazáshoz a tellepítőcsomag mérete 0.4MB, ez mondjuk valóban egy minimalista, de működő grafikus felhasználói felületet biztosít.
Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.
-
Akula
őstag
@ #10Pityu., #6haxiboy:
C2D E6750. Nincs szívem kidobni. Gyereknek megtartottam, rajzolgat, netezget, mászkálós és logikai játékok vannak rajta amit Ubuntu felkínált. De minden egyes frissítéssel egyre több vele a gond.
Csinálnék egy tiszta Mint installt.[ Szerkesztve ]
-
classic B
tag
A könnyű használat addig igaz, amíg nem jön szembe valami bosszantó apróság. És hiába túrom fel a netet, nincs rá egyszerű megoldás vagy csak valami bonyolult parancssoros...
-
Tal2
tag
Én évek óta használom a mint-et. Abszolút jó és használható. Persze dualboot-tal van win10 is, ha kellene. De azt vettem észre, hogy szinte csak a Linux megy.
mas: édesapámnak (70+) szinte havonta rendbe kellett raknom a wines gépet, mert mindig sikerült neki valami vírust, vagy egyéb károkozót beszereznie. Aztán kapott egy ubuntut, és az nyolc évig hasított gond nélkül a gépén. Csak néha rafrissitettem, ha eszembe jutott. -
-
fatpingvin
senior tag
válasz
Busterftw #13 üzenetére
engem érdekelne mit mondanak erről az okostojások.
többször próbálkoztam már vele de egy átláthatatlan, logikátlan vacak. soha nem tudnék hozzászokni. egyszer biztos eljut oda hogy egy használható általános célú oprendszer legyen de addig én maradnék annál ami bevált.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Sok éve használom a Skype-ot Linux alatt, több gépen is, kamerával együtt. Sosem volt vele gond. Mi nem jó vele nálad?
*Mondjuk manapság nem Ubunutut tennék egy olyan gépre, eléggé kikopott az asztali gépekről, nem véletlen. Sajnos már nem olyan fasza a minősége, mint régebben. - ezen a vonalon a Mint Cinnamont javaslom neked. Illetve ha gyenge a gép, akkor Lubuntu LTS-t, az még gyorsabb, mint a Mint XFCE.
classic B: ez ugyanígy igaz a winre is...
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Akula
őstag
Elindul, tökéletes kép, hang, minden. Aztán 3 perc után simán lefagy és semmi. De csak a skype, minden más alkalmazás fut tovább. (hardveresen semmi baj, mert ugyanezen gépen egy régi win 7 alatt jól működik)
Log off, log on után lehet újra skype-ot indítani és megint 3 perc. -
Apaxp
senior tag
válasz
fatpingvin #24 üzenetére
Nem vagyok okostojás és csak kirándultam a linux mint világában, de azt tudom hogy ha csak alapokra kell (net, office social media, video) otthonra tökéletes. Komolyabb munkára viszont tanulni kell, és még így is vannak olyan programok, amik csak win alatt működnek egyszerűen.
Otthonra, faék egyszerű és sokkal biztonságosabb mint a win. Az más kérdés hogy aki hosszú évek óta windowst használ, annak a megszokott dolgok nagyon tudnak hiányozniSamsung A52s 5g dual sim, Acer E5-573G win10
-
Busterftw
addikt
válasz
fatpingvin #24 üzenetére
A Windows a hasznalhato altalanos celu oprendszer, hiszen ezt hasznalja out of box a tobbseg. Legyen az diak elso laptopja Office miatt, a dolgozo ceges gepe (amin munkakortor fuggoen van nativ szoftver, vagy akar a nagyi laptopja Skype-ra.
Minden ami kell nekik program bizonyosan elindul es fut rajt minden nagyobb gond nelkul, pont azert mert ez a legelterjedtebb OS.
Ha ez nem igy lenne, akkor most nem Windows lenne AZ op rendszer.
De azt hittem ez egyertelmu a 20+ ev utan, ahogy egyertelmu miert nem a Linux terjedt el otthon es cegeknel. -
Pityu.
veterán
válasz
powerage76 #31 üzenetére
Gondolom ssd vel és sok rammal de van akinek hdd van meg vagy 4gb ram azon lassabb mint a lite tudom mert próbáltam. Mondjuk én E8500 procival
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
senior tag
válasz
Busterftw #30 üzenetére
ne menjünk bele mert szerintem te is érezted hogy ebben volt egy kevés trollkodás is amit írtam
csak egy tükröt szerettem volna tartani annak hogy ez a sablon szöveg amit a legtöbb windowshoz szokott és tényleges szándék nélkül linuxszal próbálkozó emberkék szoktak hangoztatni ez mennyire nem az oprendszerekről szól hanem a szokásokról és a mentalitásról.
"A Windows a hasznalhato altalanos celu oprendszer, hiszen ezt hasznalja out of box a tobbseg."
ez viszont egy hatalmas logikai bukfenc. egyikből nem következik a másik. főleg hogy ezt az általános célú oprendszert érdekes módon desktopon kívül túl sok helyen nem látni.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
fatpingvin
senior tag
a második rész nagyon igaz, erre is utaltam az elején. aki winhez van szokva és nincs érdemi oka váltani az miért tenné? egy licensz ára feltétlezem megéri hogy ne kelljen egy új, idegen rendszer miatt bosszankodni.
azt meg légyszíves nézd meg hogy mire reagáltam az előző hozzászólássalsoha nem használtam windowst. komoly munkára meg főleg eszembe nem jutna
amivel én foglalkozom ahhoz nagyon nagy plusz ha egy átlátható, koherens rendszer van alatta. biztos hozzá tudnék szokni a winhez is ha végtelen időm és energiám lenne, de én leginkább csak a célfeladatokat akarom elvégezni a gépen, úgyhogy maradok a bevált megoldásnál.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
bambano
titán
válasz
Busterftw #30 üzenetére
A windows sem nem használható, sem nem általános célú oprendszer. A windows kizárólag desktopon terjedt el, mindenhol máshol elsősorban linux van, másodsorban freebsd. A világon létező összes számítógép 80%-án linux fut.
Egyébként azért a windows terjedt el desktopon, mert az ms-nek volt pénze kilobbizni, hogy mindenki windowszal találkozzon, a linuxosoknak meg nem. Mindkét oprendszerbe bele kell fektetni valamennyi energiát, csak a windowsosok ezt nem akarják bevallani, és nem akarják mégegyszer belefektetni a linuxba.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
fatpingvin
senior tag
azért ilyet én nem írnék le hogy nem használható. valamire biztos jó, hiszen alapfeladatokra azért irodában elboldogulnak vele. amíg lényegében single-application módban megy addig feltételezem nincs vele gond, ezt már a DOS is tudta.
de ja, a desktop share az ilyen egymillió légy nem tévedhet szintű érv.
olyan feladatokra meg ahol egy koherens ÉS moduláris rendszer kell a feladat alá oda nyilván egy olyat fognak rakni, nem windowst.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Főleg mikor kijön az aktuális féléves update és azt nekiáll felrakni. Ilyen kategóriás gépen ez több óra, de még ssd mellett sem sokkal jobb... Ugyanitt egy Linux Mint meg pikk-pakk megcsinálja akár a főverzió váltást is, ami után ráadásul nem kell 2-3 órát futnia a lemezkarbantartónak az updatek maradványainak törléséhez.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
King Unique
titán
Főleg hogy az a "féléves update" egy ideje már csak évente 1x van, meg támogatott Windows-verzióknál eleve csak opcionálisan ajánlja fel a Windows Update és nem telepíti automatikusan, meg mióta a havi kumulatív frissítésekkel (CU) integrálnak új funkciókat és azok élesítése enablement package (EKB) és Moment Update módszerrel seperc alatt megvan és nyilván nem több óra, meg amikor az előbbiek után nyilván nem is kell lemezkarbantartót futtatni hanem csak a standard upgrade után, ahol az utóbbinál SSD-n nyilván nem fut 2-3 óráig a lemezkarbantartó de még HDD-n sem feltétlen, valamint amúgy is automatikusan törli 10 nap (vagy akár 2-62 nap is beállítható) után a rendszer a standard in-place upgrade-nél a Windows.old mappát.
Lehet jobb lenne inkább a topik eredeti témájával (Linux Mint) maradni és mellőzni az egyéb rendszerek idekeverését, meg pláne ha az előbb leírtak sem tiszta...[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #38 üzenetére
Olyan szépen hangzik mikor ezeket leírod, lefest egy tökéletes világot...
Lehet, hogy mostanra már egész normális lett a frissítés menete, de nem volt ez mindig így és az nyomot hagyott az emberben az évek alatt.
-
kilua
senior tag
válasz
fatpingvin #34 üzenetére
"egy licensz ára feltétlezem megéri hogy ne kelljen egy új, idegen rendszer miatt bosszankodni"
Akinek meg nem, az ... a régi windowsok ha valaki nem aktiválta használhatatlanná váltak a maiak már nem, lehet pont ezért.
-
anulu
félisten
válasz
fatpingvin #36 üzenetére
imádom ezt a magas lovat, amiről azok beszélnek, akik benne vannak a linux mélyében és szerintük a win egy használhatatlan fos azon túl, ha egy darab számológépet kell futtatni.
[ Szerkesztve ]
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 11Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB | XBOX ONE X
-
anulu
félisten
5e forint. (EU-ban legális a 2nd hand key értékesítés). 2,5 doboz cigi ára. borzasztóan nagy földhözverés...
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 11Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB | XBOX ONE X
-
csendes
őstag
Linux Mint 90%-ban Ubuntu. Ubuntu nélkül csak a Linux Mint Debian Edition (LMDE) maradna. Linux Mint előnye az Ubuntu-val szemben az, hogy kezdőknek is könnyű telepíteni.
Lehet, hogy a megjegyzés csak a szorosan vett Ubuntu-ra vonatkozott Gnome3-mal és nem általában a Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu, Ubuntu Mate változatokra is. A családtagok gépére Linux Mint-et telepítettem. A gépemen Arch Linux-ot és Xubuntu-t használok, szerintem ezek a legjobb alapok jelenleg általános célokra, és ezekre épül sok másik disztribóció is, mint a Mint az Ubuntura.Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.
-
bambano
titán
válasz
fatpingvin #36 üzenetére
ha most egy átlag munkavállaló bemegy egy munkahelyre, ahol linuxot használnak, néz, mint borjú az új kapura.
ha egy átlag munkavállaló bemegy egy munkahelyre, ahol windowst használnak, akkor kiderül, hogy az átlag munkavállalót az iskolában windowsra trenírozták, gyerekkorában windowsozott, van 10-20 év klikkelési gyakorlata, és így ül le az asztalához.
mégis kell windows support minden munkahelyen.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Armagedown
őstag
Csak az a kérdés, hogy minek, ha nem futnának a megszokott Windowsos programjaim és az alternatíva sem érdekel.
[ Szerkesztve ]
“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”
Új hozzászólás Aktív témák
it Megjelent a kezdők és haladók számára legkezesebb, asztali és laptop gépekhez szánt Linux kiadás legújabb verziója, a Linux Mint 21.1 „Vera” Cinnamon, MATE és XFCE kiadása.
- Adobe Creative Cloud All Apps Licenc kulcs
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- AKCIÓ! - STEAM kulcsok / The Smurfs - Mission Vileaf, DOOM (1993), Chenso Club, stb. - 2023.03.19
- Bitdefender Antivirus Plus és Total Security - "kedvező ár márciusban is :)"
- Cégek számára kedvezmény! Irodai programok: Office, Word, Excel
Állásajánlatok
Cég: Fluffy Stone Media GmbH
Város: Budapest
Cég: pepris.de
Város: Budapest