Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

 • Noukoum

  veterán

  válasz strogov #31 üzenetére

  A kínai autók egyébként még lehetnek és lesznek is jobbak szoftveresen.

  Emiatt nem írnám le őket, a nagy európai gyártók is szenvednek vele, a németekkel az élen. Szóval lehet ezt árral kompenzálni, de mint látható a többi gyártó is le van maradva nagyon.

  Ugye a Nokia effektus azt jelenti hogy egy (vagy több) gyártó nem vette figyelembe a piac radikális változását, az új technológiát, a megváltozott felhasználói igényeket és elhaladt mellette a világ. És ahelyett hogy igazodott volna a változáshoz, ragaszkodott a régihez. Aminek a vége pontosan tudjuk mi volt. A Nokiához érdemes még hozzátenni hogy egy idő után felsőszinten is felismerték a problémát, csak késő volt, a hajó már elment.

  Ugye ha valaki ránéz az autóiparra az egyből látja hogy a fentiek egy az egybe megegyeznek a Toyotával. Ennek persze, nem kell hogy csőd legyen a vége. De az új autó eladási részesedésük már garantáltan drasztikusan le fog esni már 10 éven belül. Egyszerűen árversennyel ki fogják csinálni a hagyományos gyártókat, akik nem léptek időben és nem tudnak hatékonyan elektromos autót gyártani. Ehhez sem kell madárjósnak lenni, ha valaki megnézi hogy ma Európában olcsóbban kapsz Tesla Model Y-t ami egy prémium SUV mint egy Toyota Prius plugin hibridet, mindezt úgy hogy a Teslán jóval magasabb a haszonkulcs, akkor nincs miről beszélni. Természetesen az emberek az előbbit veszik, nem pedig az utóbbit meglepő módon.

  És el kell hogy keserítsem a hagyományos gyártók rajongóit, de a Toyota rajongóit is, mert hogy a legolcsóbb autókat sem fogja kímélni a változás. Azaz a szegényebb, de nagy piacokon is 2030-2040 között meg fog történni a teljes átállás (~90%, új autó eladásokban). Hiába gyártasz te olcsó autót (pl hibridet) kis haszonkulcsal, ha jönnek az elektromos modellek olcsóbban, azonos vagy nagyobb haszonkulccsal. Összefognak omlani az eladásaid mint egy kártyavár. Nem véletlen hogy a Toyota kommunikációja is 180 fokos fordulatot vett 5 évvel ezelőtthöz képest. Ha valaki megnézni mit tud most a cég, mirai meg bz4x, kiröhögi... Persze történelmi forrásnak majd kiváló lesz, de hogy az utcán nem fogsz ezekkel találkozni az is biztos.

  Szóval hajrá Toyota, szedjétek már össze magatokat. Jó dolog hogy a Tesla felkavarta a langyos állóvizet, de azért ne adjunk már nekik teljes monopóliumot. Mert ha a Tesla tényleg megcsinálja 2030-ra a 20 milliós autó eladást...

  „Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

 • Noukoum

  veterán

  válasz tha_answer #37 üzenetére

  Szóljál a norvégoknak is, 2025-től már nem veszel náluk füstös autót. Persze tudom, a hanyatló nyugat már annyira hanyatlik hogy már nem telik 5 perc alatt 1000km-t tudó autóra sem!4

  „Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

 • Noukoum

  veterán

  válasz Z_A_P #89 üzenetére

  Tehát álljanak le, csak hogy kitermelje más. Olyan aki nem fejlődésre költi a pénzt, hanem háborúra. Lásd a ruszkik...

  Kösz, nem. Neked amúgy sem kell visszatérni erre.:P

  „Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

 • Noukoum

  veterán

  válasz Z_A_P #138 üzenetére

  ezért egy Svájci bicska kell, ami gyors, kényelmes, keveset eszik, nem kell 3x megallni 1 helyett, biztonságos, megbízható, jól néz ki, ja és persze olcsó

  Azaz egy tisztán elektromos autó.

  Egyébként nyugaton a 3 autó teljesen normális és hiába toljátok ezt a környezetvédelem ellenes propagandát, a környezetvédelem sosem arról szólt hogy maradj otthon a 4 fal között, hogy aztán baromságokat írj az internetre.

  „Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

 • Noukoum

  veterán

  válasz Z_A_P #140 üzenetére

  A környezetvédelem ellenesek lábnyoma meg 5 000 afrikaié, ezt ne felejtsd ki az egyenletből. Ha már így számolunk.

  És ne te akard már megállapítani mi az értelmetlen.:RFőleg nem 10x akkora környezeti lábnyommal.

  [ Szerkesztve ]

  „Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

Új hozzászólás Aktív témák