Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

 • totron

  őstag

  válasz bambano #6 üzenetére

  Az említett végfelhasználói szinten a leírtak 1-nek számítanak: csinálja meg helyettem, jó lesz a a guglis, "de értetted, nem?" tükörfordítás szintje is. Mondjuk tényleg egyre kevésbé áll meg a de hát a programozás az művészet is valahol közhelye. Azt azért tudjuk, hogy önjáró (önfejlesztő) szoftverek nem a GPT-vel jöttek világra. Új táptalaj az istenhitnek.

 • totron

  őstag

  válasz schawo #3 üzenetére

  Kérdés, hogy jó-e az nekünk, ha bezsírozzuk a jelenlegi rendszert és zsírozott villám sebességűre upgrade-eljük az eddig helyesnek vélt cselekvéseket. Sebaj, hamarabb lefut a szimuláció, kiugrik mi volt a jó cél és mi nem.

 • totron

  őstag

  válasz schawo #38 üzenetére

  Egyet mondunk egyébként szerintem, de nem biztos. Sokan éreznek olthatatlan vágyat egy ellenoldal eltiprására vagy világ meggyőzésére álláspontjukról. Jól írták fentebb, csak fel fog gyorsulni az egész. Ami eddig vitakör volt a facebookon, fórumon, médiában, azt már gépekkel fogják lejátszatni dúsított formában, az elején megadva a célt. A jelenség eddig is létezett: URL-ekkel való érvelés. Ami jól használva érdemben támasztja alá az adott állítást, a mindent is viszont nem lehet és nem is érdemes csak linkelgetéssel kiváltani. Fegyverarzenáltól és volumentől függetlenül a lecsupaszított történés és motiváció a vita, a közlés igénye, a győzni/közölni akarás vagy bármilyen részfolyamat, mikrocél amit a jelenkori világ tett beléd, de amikből éppen ezért nem látsz ki, így abban sem lehetsz biztos, hogy valóban előre visz-e. Ebben nincs innováció, nincs kés. Ahogy a google fordítói szinteket alulról is alig nyaldosó szöveges közlő is joggal nevezendő debilnek, aki höhörészve élvezi, hogy a telefonja ír helyette. Ezek az emberek nem fejlesztettek tovább semmit, ők felhasználják ami szembe jön, de céljaikban nem fejlődtek semmit, ugyanúgy leszúrnak ha nem tetszik valami vagy a pengére markolnak rá és kürtölik tele utána a felületeket, hogy gonosz a penge (pl. egy GPT-i segítséggel értelemszerűen) - helyben totyorgást látok én ebben csak, többet nem. Egy tényleges AI tud fordítani majd, de az lehet, hogy nem lesz ínyünkre.

  Mondjuk azt, hogy a GPT-vel történt egy nüansznyi tényleges szintlépés de amit akármikor bőven képes betakarni az emberi hülyeség is kicsinyesség. A késnél a funkció dominál. Ha itt is sikerül ugyanez, azonnal megkövetlek.

 • totron

  őstag

  válasz Ixion77 #40 üzenetére

  Annyiban ez nem jó példa, hogy a tanulás közben is tanulsz, nem lehet falakat átugrani, illetve felnőttként bizonyos mértékben, mivel ott már van egy stabil háttér lexikális és metodológiai tudásban, ám még akkor sem biztos, hogy érdemes, de értelek. Aki GPT-n nevelkedne esetleg az bizony jócskán debil maradna. Jelenleg az emberiséget egy 5 éves kisgyerekként látom, aki talált egy cukorkagépet és hajlamos rajta tökig benyomni a gyártás gombot. Meglátjuk mi jön ki ebből.

 • totron

  őstag

  válasz stellaz #46 üzenetére

  Miben lesz más és rontja tovább a tömegek szintjén jelenleg is pocsék disztingvációs képességet e bot? Úgy értem fajlagosan. Ma is vannak fake oldalak és infók, nem virít ott egyik fejlécén sem figyelmeztetésként, hogy kamu vagyok vagy ha mégis, a hívőket/lustákat/butákat/felületes igényűeket az sem érdekli. Ma sem egyszerű kitalálni mi is van, kell szándék a forrásellenőrzéshez és némi ész, háttértudás, hogy eligazodj, átláss, gyanút fogj ha az szükséges. Felskálázott információhalmazhoz ugyanez a skillpack kell. Nem állítom, hogy könnyebbé teszi a helyzetet, de nem ez fogja ránk rogyasztani a plafont, munkálkodunk mi azon éppen elég egyéb szálon is.

  Kérdés, hogy mennyit finomodik a jövőben, az újdonság/hype varázsa elfedi azt, amit a szürke hétköznapok pacekbe megmutatnak. Hátradőlve várjuk a versenytársi-guglii eredményeket.

 • totron

  őstag

  válasz totron #47 üzenetére

  Vehetjük példának konteót mint olyat, stílusjegyei adottak, ugyanazok a bejáratott "logikai" és nyelvtani átkötések, infantilisságot feltételező és megcélzó, érzelmi triggerekként megjelenő következtetések, bejáratott kifejezések vannak jelen, tehát van egy jól detektálható atmoszférája az egész szarnak, jól felismerhető formátummal és módszertannal dolgozik - fájóan fixen és el nem maradóan, témától függetlenül. A kedvelőinek persze ezek egyikére sincs antennája. A dilemma inkább az, hogy új botjátékszerünk ezeket képes-e kilúgozni vagy legalább részben annyira eldarálni, hogy az amúgy antennával bíró humánolvasót is becsapja avagy ilyenre nem képes. Továbbá hogy létrehoz-e egy saját zamatot, amit idővel éppúgy begyakorlunk, átlátjuk a mintázatait mint a mára már klasszikussá lett konteónál.

  Ekkorát szerintem nem képes és nem is lesz képes dobni. A tudósteszt a tanulmányokkal szerintem felületes volt, illetve amolyan mindenki belenyalhat most mindenki átellenes területébe és már is említhetők is a tudósok a szenzációs hasábokon, mint szaktekintélyekből felépülő massza. Vagy adja vissza akkor a diplomáját az, aki a terület gyakorló tudoraként benézte a saját szakterületéről szóló írás egyikét is, akár csak részben is. Nem áll ez össze sehogy. De ez a masszásított, szigorúan csak távolról megvilágított bulvárjelleg is egy kiváló példa arra, hogy tudjuk valamiről, hány kérdőjelet kell talonban tartani a befogadás közben.

  Meg aztán ha majd szeretett magyar nyelvünkön is rittyent tudományos elitet átejtő tanulmányokat, azt mondom megkezdődött egy új korszak. Addig csak 3/4 bulvár, 1/4 ténylegesség, az is soványan.

 • totron

  őstag

  válasz Ixion77 #49 üzenetére

  Én még mindig abban vagyok, hogy a bot a részek összegéből dolgozik, még ha ügyesen is, hozzáadott értéket nem tud felmutatni. Tűnhet úgy persze. Terhet vehet le vállról. Lehet látványos, gyors. Ügyesen ollóz össze fele.

  Reciprokával is találkozni a dolognak, mikor tökéletes a szövegkép, de a legótvarabb falka szinten karistol valaki, sok kárt okozva persze. A kifejezésre jutási jelleg nem egymagában döntő: a szándék, összefüggések, az adott területhez és személyhez köthető kutatás íve, eredő mozgatórugója. Alaposság, minden hivatkozási- és mélységszinten forrásellenőrzés - ez persze már nonszensz, így valamely ponton bizalmat kénytelen szavazni az ember személynek vagy brandnek, intézetnek és ami azt illeti ilyen van is: Nem is egészen értem, hol maradnak a rangos folyóiratok, mint brandek, mint sarokkövek? S ezen tudományos magazinok belső policy-je kellőképpen szigorú-e, az marad-e idővel is ha esetleg továbbfejlődik a bot mind nagyobb kényelmet biztosítva? Ahogy olvasom meghozták azt a határozatot, hogy publikációhoz nem használható fel bot. Ez a jelenlegi közös megegyezés a tudomány szintjén. Ha a kutatási-publikálási morál marad ennél, akkor miről beszélünk? A neten szénné iterált írások eddig is voltak. Csak magamat tudom ismételni. A közemberre nincs ötletem.*

  a nem generált pedig emberi erőforrást (idő) igényelt, ami visszafogta a mennyiségét.
  Ebben igazad van, de én meg azt látom, hogy egységnyi hülyeség osztódott eddig is, a komplexebb hülyeségek meg már nem is hülyeségek, azokban nincs sikerélmény (nem tudja feldolgozni), azok nem terjednek. Valahol bekorlátozza saját magát ez a "piac" is. A hozzáadott (megosztott) értéktelenségben nem látok különbséget, a stabilhülye soha nem fog szintet lépni, átkacsintani az "ellenséges oldalra". A billegők terén bizonyára lesz sötét oldalra átsodródás, nem vitatom. Hogy ez egy jelentős réteg lesz-e, azt hiszem nem. Mint hogy a billegők egésze is eleve egy vékony sáv volt mindig is. Azért említem őket, mert ők "menthetők", elütnek a reménytelenektől és mert egyébként is a billegőkről - akár mint saját magunkról - beszéltünk gondolom mindvégig, a többinek eddig is mindegy volt, ezután is az lesz.

  Képzeld el azt, hogy mennyire lesz használható jelen fórum
  Ja akkor csak leesik egy hétköznapi facebooki szintre. :)

  *A pontozás gondolata jó, de szerintem nem esik kívül a becsaphatóságon, más szóval a rendszer része az értékelés is, ha már káosz; nincs kapaszkodó. :) Az előfizetés is működhet egy ideig, de az egységnyi, ma újságírónak hívott archetípust ismerve talán még az a csodás állapot is előállhat, hogy fizetünk a szarért és 2 pofára faljuk azt. Igazán vicces lenne! .....de koránt sem újdonság.:)

  [ Szerkesztve ]

 • totron

  őstag

  válasz totron #50 üzenetére

  De hogy rövidebben is meglegyen a gondolat: az ember hajlamos érzelmi döntéssel élni, ami önmagában egy sokkal nagyobb gond, mint a technika ilyen-olyan, múló vagy tényleges újulásai. A többségi ember eddig sem használta ki a teljes információs sávszélességet, de még a töredékét sem, így közel mindegy, ha feldagad a repeortoár vagy sem. A sláger a csőlátással való önigazolás/addigi vélemény combosítása, amely vélemény eredője szigorú utanáolvasás-megtagadás állapotában fogant, érzelmektől vezérelve.

 • totron

  őstag

  válasz stellaz #53 üzenetére

  Bájos. Nem tudtuk elkülöníteni? Az alulművelt eddig sem tudta, bot nélkül sem. Na, olyat mutass amitől dilemmába esünk, te is, meg én is, meg a többi itt olvasó.

 • totron

  őstag

  válasz emelhu #59 üzenetére

  Ez nem így megy. A káosz borít be mindent, az okokat tárgyaltuk. Nincs hitelesített kis sarok ami kiindulópont lehetne, már csak az ember szubjektív mivoltából fakadóan is. A konteó vagy egyéb tályogok sem elszeparálva vannak, x és y domainek alá besúvasztva, éles határvonallal, hanem pepitában, meg itt-ott szétszóródva, mindenféle fejben. Tanulmányozd az álhírek pszichológiáját és dinamikáját és írd meg mennyire keletkezett a századok során megoldása. Ugyanaz van ma is. A GPT nem nyit új korszakot ebben (sem?).

  A vallásosok csodaigazolását, mint egyik kedvencemet biggyesztenám még ide: hiteles. Ez nem egy kimenet, ez már az egész, körbe vagyunk érve, le van vezetve minden. Hiteles = hiteles. Nesze neked marker.

Új hozzászólás Aktív témák