Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

 • updog

  senior tag

  válasz bambano #6 üzenetére

  Hát nem tudom, külföldi, (euró)sokmilliós projektekben is láttam már olyan hegesztéseket, hogy jó esetben stackoverflow, rosszabb esetben lopott kód volt, de full világított róla, hogy köze nincs a kontextushoz (de legalább sz*rul is működött). És bevallom, én is raktam már stackoverflowrol copy-paste dolgokat a kódomba (és nem egy nem két fejlesztőt láttam aki szintén). Honnan tudjam hogy az nem valahonnan jött? Hogyan licenszelem én vagy a megbízó akinek fejlesztettem? Miben különbözik attól, hogy ezt a kódot a chatgpt mondta meg nekem vagy a stackoverflow?

  Félre ne értsd, amennyire baromi érdekes, ugyanennyi problémát látok én is az ai-s tartalomgyártással kapcsolatban, de pl. most megy a hiszti valami stockfotós oldalról is hogy mekkora infringement mert azon tanult a stable diffusion.

  Aha, vagy hirtelen nem lesz szükség stockfotós oldalakra (full lehúzós az összes amúgy is) aztán most megy a hiszti :C

  "Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik."

 • updog

  senior tag

  válasz Fire/SOUL/CD #16 üzenetére

  Ne aggódj, én megkérdeztem a chatgpt-t, váltig állítja hogy "csak valamilyen apin keresztül, szabványos üzenetekkel (pl json) kommunikálnának, de ez persze függ a másik rendszertől is" ;] Úgyhogy nyugodtak lehetünk :D

  "Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik."

 • updog

  senior tag

  válasz Ixion77 #33 üzenetére

  A világ egyre embertelenebb lesz, a szokások és az emberi kapcsolatok leépülnek, a lehetőségek növekedésével és a kényszerek csökkenésével a kétségek egyre nőnek, , a pszichénken a teher egyre nő.

  Linkedinen tolják most agyba főbe az AI rajongók, hogy "nem az AI fogja elvenni a munkánkat, hanem egy ember, aki jól használja az AI-t", és én látok benne igazságot. Ugye szintén klasszikus, hogy ha Ford megkérdezte volna az embereket hogy mit szeretnének, azt mondták volna, erősebb lovakat (de semmiképp sem az autót). (úristen, kezdek olyan lenni az AI témában, mint akik a kripto mellett beszélnek :D )

  Az a baj, ez az ilyen borúlátás kb. önbeteljesítő jóslat.

  Már pár éve volt (guten tág home office :D) hogy jártam a Keletinél a 4-es metróállomáson, és szörnyűlködtem hogy mióta megépült, a többtízméteres belső tereken áll a por, pókháló. Nincs az az AI, nincs az a gép, ami helyettesítené azt hogy pár ügyes ember felmenjen oda és rendszeresen letakarítsák (és nyilván nem közmunkabérben).

  Vagy ott van az önkiszolgáló kasszák esete. Én gyűlölök jópofizni (szóval eleve rossz kiindulási pont vagyok mert nincs túlzottan szükségem emberi kapcsolatokra ;]) és imádom ezeket az önkiszolgáló kasszákat, de mindig van (és kell is) ott ember aki az esetleges hibákat, különleges eseteket kezeli, meg azért nekem is jól esik egy "jónapotkívánok" (és pont elég is :D ).

  Most ez csak egy-két példa, de bárki ha csak körülnéz, találhat még ezret, miért nem lehet sosem azt mondani, hogy nem lesz igény az élő emberi munkaerőre, ezzel együtt az emberi kapcsolatokra. Már az is rengeteg embert igényelne, hogy kvázi ők coacholják a többi embert, hogyan kezeljék a világ változásait. Mert erre viszont szükség lenne, a világ akkorát változott csak az elmúlt 20-50-100 évben, hogy nem is csoda ha megjelent a szorongás, meg a frusztráció, evolúciósan képtelenség ezt lekövetni, de nem lehetetlenség feldolgozni - segítséggel.

  "Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik."

 • updog

  senior tag

  válasz Ixion77 #40 üzenetére

  Saját, BME-s jeles értékelésű szakdolgozattal azt gondolom: most is így van, mennyiségtől függetlenül a mostanáig elkészített összes szakdolgozatok minimális töredéke képvisel hozzáadott értéket, és semmit nem árul el arról hogy az írója (?) tud-e bármit alkalmazni a tanultakból :N

  "Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik."

Új hozzászólás Aktív témák