Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

 • Ixion77

  őstag

  Ennek az lesz az eredménye, hogy hogy az internetet minden eddiginél jobban el fogja önteni a szemét. Csak míg eddig aránylag könnyű volt megkülönböztetni hogy mi a normális tartalom és mi a generált szemét, ezután kb. ugyanolyan lesz mindkettő.

  "Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

 • Ixion77

  őstag

  válasz Fire/SOUL/CD #25 üzenetére

  "A szakmát nagyon megossza a AI, ugyanis az egyik része (50-50%) azt mondja (programozók, rendszermérnökök, számtek tudósok stb stb), hogy az AI ún. szekvencia inicializálásakor, A EMBER által írt szabályokba van zárva az AI, azt nem bírálhatja felül, nem szegheti meg."

  Szerintem ezt mi nem mondjuk.
  Én legalábbis azt mondom, hogy egyrészt az AI olyan új és olyan gyorsan fejlődik, hogy még akik fejlesztik sem tudják hogy mi lesz belőle pár éven belül. Másrészt pedig azt, hogy bizonyos jellegű AI fejlesztésnél szinte csak megfogjuk az AI-t, ráöntünk mindent ami a kezünkbe kerül, aztán megnézzük hogy mit tesz vele, és megpróbáljuk kitalálni hogy miért tette azt.
  Jellemző példa erre a Google Translate AI, amely kialakított magának egy saját köztes nyelvet. Nem táplálta bele senki hogy tegyen így, és egy ideig még eltartott az is, hogy észrevegyék egyáltalán hogy ez történt.
  De mondhatom a Google Chess AI-t is, amibe aztán végképp nem volt semmi beletáplálva, csak a játékszabályok. Aztán magával játszott pár órán át, és azalatt ő lett a világ legjobb sakkozója.
  Amit te mondasz, az inkább a régi sakkprogramokra jellemző, ahol még valóban az ember által megadott szabályok és segítségek irányították a programot, és ennek megfelelően valóban "emberszerűen" játszott a program. A Google AI-nak viszont nem volt ilyen szabályrendszere, ki is alakított olyan játékstílust amit még senki sem látott azelőtt.
  Tehát a kereteket ugyan megadjuk neki (játékszabályok), de a viselkedést nem. Azt tesz amit akar. Kb. annyira tudjuk megmagyarázni neki hogy ne legyen rasszista, mint egy 3 éves gyereknek hogy ne szeresse a gumicukrot.

  +1, bocsi de kiszúrja a szemem: nem megossza, hanem megosztja

  "Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

 • Ixion77

  őstag

  válasz Fire/SOUL/CD #31 üzenetére

  "Kik azok a MI?"
  Úgy értettem, hogy mi, programozók, de azóta már rájöttem hogy az eredeti hsz edben te is csak a programozók egyik felére értetted ezt. Mindegy, a lényegen nem változtat.

  "Ez a probléma, nem kicsi probléma."
  Abszolút egyetértek. Van ugyan koncepcióm, hogy mi lesz az AI egyre gyorsuló fejlődéséből, de az nem lesz kellemes az emberiségnek. Kb. ugyanaz lesz belőle, mint a legtöbb eddigi találmányunkból: megold helyettünk bizonyos feladatokat, amitől alapvetően kényelmesebb életünk lesz, csak sajnos pont ez a kényelem tesz minket tönkre. A nagyon idősek be tudnak számolni róla hogy mennyire kellemetlen kiszolgáltatottnak és feleslegesnek érezni magadat a világban.
  A világ egyre embertelenebb lesz, a szokások és az emberi kapcsolatok leépülnek, a lehetőségek növekedésével és a kényszerek csökkenésével a kétségek egyre nőnek, , a pszichénken a teher egyre nő. A nagyobb hatalommal egyre nagyobb felelősség jár. Sokan már ma is nehezen birkóznak meg vele, a jövőben pedig még nehezebb lesz.

  "A sakk-progi, meg rossz példa volt (Deep Blue)"
  Szerintem jó példa volt. Csak én nem a Deep Blueről beszéltem , hanem az AlphaZerorról: "nem volt semmi beletáplálva, csak a játékszabályok."

  [ Szerkesztve ]

  "Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

 • Ixion77

  őstag

  válasz schawo #35 üzenetére

  Azért sokat számíthat a küszöb is, ha nem is konkrétan ebben az esetben.
  De például eddig ha a részeg Bélát kidobta a barátnője, akkor nem tudta a csaj fejét annak fotói alapján rárenderelni egy pornóvideóra és kirakni bosszúból azt a netre. Amikor viszont viszont az AI ezt meg fogja a deepfaket csinálni helyette, abból gond lesz.

  Amint már írtam, mindent el fog önteni a szemét. Ezáltal sajnos a valósággal való kapcsolatunk tovább fog csökkenni, az ingerküszöbünk pedig tovább fog emelkedni.

  "Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

 • Ixion77

  őstag

  válasz totron #39 üzenetére

  Azt hiszem egyetértünk, de van rá egy szerintem egyszerűbb példám:
  Nem mindegy, hogy valaki maga írja a szakdolgozatát, vagy egy AI-val íratja meg. A végeredmény ugyanaz lesz, csak épp a cél soha nem az volt, hogy a szakdolgozat előálljon, hanem hogy ellenőrizni tudjuk hogy aki írja, az megértette amit tanítottak neki és képes azt alkalmazni.

  Az, hogy mostantól az egy helyett 1000 szakdolgozat lesz a neten, semmilyen hozzáadott értéket nem képvisel, csupán a szeméthalom nő.

  "Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

 • Ixion77

  őstag

  válasz updog #42 üzenetére

  Ezzel teljesen egyetértek, pedig én már 20+ éve szereztem a diplomámat. . Sajnos a magyar felsőoktatás színvonala már akkor is szánalmas volt, azóta meg a hírek szerint sokat romlott. De külföldön azért nem minden egyetem ilyen. Nem véletlen nem is minősítik külföldön diplomának azt a papírt, amit magyar egyetemen szereztél :(

  "Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

 • Ixion77

  őstag

  válasz totron #47 üzenetére

  "Miben lesz más és rontja tovább a tömegek szintjén jelenleg is pocsék disztingvációs képességet e bot?"

  Abban, hogy a generált ökörség még hasonlóbb lesz a valódihoz, így még nehezebb lesz felismerni.
  Eddig a generált hülyeség felismerhető volt a gyenge színvonaláról (pl. magyar nyelv feltűnően rossz használata), a nem generált pedig emberi erőforrást (idő) igényelt, ami visszafogta a mennyiségét.
  Ezután a bot szinte ingyen állítja elő a szemetet korlátlan mennyiségben. Ezért el is fog önteni mindent a szemét.

  Képzeld el azt, hogy mennyire lesz használható jelen fórum, ha különböző botok ezrével generálják majd naponta a hozzászólásokat az összes témában egyszerre... Beszélgetnek egymással is, kérdéseket tesznek fel, amelyeknek többé-kevésbé van köze az adott topichoz, és random válaszokat is generálnak rájuk.

  Szerintem ennek az lesz a vége, hogy egyrészt a valamire is komolyan vehető oldalak nagyon szigorúan ellenőrizni fogják hogy a válaszokat valóban humán adta (pl. pontozással szabályozva hogy melyik user mennyire megbízható), másrészt robbanásszerűen felvirágzik az előfizetéses híroldalak népszerűsége, amik saját cikkeket adnak közre, és nem más internetes forrásokból generálnak tartalmat.

  [ Szerkesztve ]

  "Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

Új hozzászólás Aktív témák