Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • Ixion77

  őstag

  válasz Fire/SOUL/CD #25 üzenetére

  "A szakmát nagyon megossza a AI, ugyanis az egyik része (50-50%) azt mondja (programozók, rendszermérnökök, számtek tudósok stb stb), hogy az AI ún. szekvencia inicializálásakor, A EMBER által írt szabályokba van zárva az AI, azt nem bírálhatja felül, nem szegheti meg."

  Szerintem ezt mi nem mondjuk.
  Én legalábbis azt mondom, hogy egyrészt az AI olyan új és olyan gyorsan fejlődik, hogy még akik fejlesztik sem tudják hogy mi lesz belőle pár éven belül. Másrészt pedig azt, hogy bizonyos jellegű AI fejlesztésnél szinte csak megfogjuk az AI-t, ráöntünk mindent ami a kezünkbe kerül, aztán megnézzük hogy mit tesz vele, és megpróbáljuk kitalálni hogy miért tette azt.
  Jellemző példa erre a Google Translate AI, amely kialakított magának egy saját köztes nyelvet. Nem táplálta bele senki hogy tegyen így, és egy ideig még eltartott az is, hogy észrevegyék egyáltalán hogy ez történt.
  De mondhatom a Google Chess AI-t is, amibe aztán végképp nem volt semmi beletáplálva, csak a játékszabályok. Aztán magával játszott pár órán át, és azalatt ő lett a világ legjobb sakkozója.
  Amit te mondasz, az inkább a régi sakkprogramokra jellemző, ahol még valóban az ember által megadott szabályok és segítségek irányították a programot, és ennek megfelelően valóban "emberszerűen" játszott a program. A Google AI-nak viszont nem volt ilyen szabályrendszere, ki is alakított olyan játékstílust amit még senki sem látott azelőtt.
  Tehát a kereteket ugyan megadjuk neki (játékszabályok), de a viselkedést nem. Azt tesz amit akar. Kb. annyira tudjuk megmagyarázni neki hogy ne legyen rasszista, mint egy 3 éves gyereknek hogy ne szeresse a gumicukrot.

  +1, bocsi de kiszúrja a szemem: nem megossza, hanem megosztja

  "Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

Új hozzászólás Aktív témák