Hirdetés

2017. október 23., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-09-11 10:40:55

IT café

A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#351) Omni


Omni
(fanatikus tag)

Sziasztok!

Hátha valakit érdekel. Az IKEA-ban három napig féláron(4k) kapható a Jansjö led-es lámpa. Ha jól sejtem, akkor Z-power led P4 van benne. 3 év garancia, ajánlom a terméket:)

[ Szerkesztve ]

(#352) lapa válasza Omni (#351) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

köszi az infót. nem találtam az ikea honlapon, pontosan meddig tart az akció? mindkettöben?

mégvalami: a led gyártója azt írja 2,4 w körül van a fogyasztás. lehet tudni hogy lesz ebböl 4?

[ Szerkesztve ]

(#353) Omni válasza lapa (#352) üzenetére


Omni
(fanatikus tag)

Március 24-27-ig tart az akció. A budapestiben (Örs Vezér tere) biztos, hogy van mert én ott vettem ma egyet:) Ikea family tagság esetén jár a kedvezmény. (A tagság teljesen ingyenes, és akár helyben is regisztrálhatsz.)

A led-ből van 1/2.5/4W-os verzió, a lámpába szerintem a 4W-ost építették, ha letöltöd a gyártó oldaláról a Reliability pdf-et, a 11.oldalon olvashatsz róla.

(#354) lapa válasza Omni (#353) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

köszi, ez jó hír. a fényeröröl lehet valamit tudni? kicsit össze vagyok zavarodva a pdf-eket nézegetve.

(#355) biker


biker
(PH! nagyúr)

nos, pár félresikerült teszt után megvan az ultimate LED ufo lámpa :)
ez itt a betaverzió, kicsit szebb lett a végleges.

6db 1W-os LED modul, 3-3 sorban, összesen 710mA (gyári adat a ledre 3,5V 350mA és kap 3,2V 355mA-t darabja
a hűtés maga a lámpa fémje (a trafót most jobban féltem, mint a ledeket)

a 6 ledből 2 melegfehér, 95lm, 3300K, 4db natural fehér, 6000K, 105lm, ez összesen közel 600lm

a letölthető képeken megnézhető milyen volt a 15W-os CFL izzó, az első hibás verziós 6W-os melegfehér, 300lm-es lámpa, és milyen ez.

A magyarázat: amely kép nevénél auto van, ott a fényképező auto beállítását használtam, ahol az_beall van, ott azonos beállítás (ISO64, 1", f6,4) van tárolva, így hasonlítható össze a fénye

ha tömegbe kezdeném nyomni, akkor is kijönne 6-7e Ft-ból egy lámpa, és nagyságrendekkel jobb a gyári ufólámpába való izzóknál.

Egyedi nyomtatott telefon tokok: https://gerisoft.hu/egyedi-telefon-tok-nyomtatas | Mai ajánlatunk: www.kattanj-ra.hu | www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu

(#356) LukE válasza biker (#355) üzenetére


LukE
(PH! kedvence)

A trafóra mintha 0.6A lenne írva, mérted, tényleg 710mA jön ki belőle?
(ha sorba be van kötve a multiméter, akkor annak az ellenállása is csökkenti az átfolyó áramot!)
Ha ennyi áramot veszel ki belőle, akkor hosszabb távon nem biztos, hogy jót tesz neki...

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#357) biker válasza LukE (#356) üzenetére


biker
(PH! nagyúr)

Csak addig kell kitartson, amig nem veszek idevalo ellenallast. Sajna itthon nem volt tobb jo 5w ellenallas

Egyedi nyomtatott telefon tokok: https://gerisoft.hu/egyedi-telefon-tok-nyomtatas | Mai ajánlatunk: www.kattanj-ra.hu | www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu

(#358) #47053824 válasza biker (#357) üzenetére


#47053824
(törölt tag)

Ez egy 75 vagy 100W-os égőhöz képest milyen fényerővel bír?

(#359) csaba_


csaba_
(újonc)

Az volna a kérdésem, hogy itt a lakásban mostanában gyakran fordul elő, hogy felkapcsolom a villanyt, és az egyik izzó kimegy, de úgy, hogy az egész lakásban levágja a biztositékot. Korábban is volt már ilyen, de nagyon ritkán, de az elmult másfél hónapban kétszer is. Igazából nem tudom, ez mi miatt van, rég tanultunk már elektronikát:) valami tulfeszültség lehet??? Ja, és sima halogén izzó van benne.
A kérdés az volna, hogy ha mostmár inkább led izzót veszek, és azt teszek a lámpába, akkor azt tönkre tudja-e vágni az a dolog, ami a sima izzót is mostanában?
Meg egy 50w-os gu10 foglalatu halogén izzót milyen led-es tud kiváltani? milyen paraméterűnek kell lenni?
köszi

(#360) biker válasza #47053824 (#358) üzenetére


biker
(PH! nagyúr)

nem tudom, sosem volt benne ilyen, de 13 és 15W CFL-el felér.

Egyedi nyomtatott telefon tokok: https://gerisoft.hu/egyedi-telefon-tok-nyomtatas | Mai ajánlatunk: www.kattanj-ra.hu | www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu

(#361) Tices válasza csaba_ (#359) üzenetére


Tices
(lelkes újonc)

Szia!
Nekem egy 3*1W-os Cree ledes hidegfehér "izzóm" van. 80 cm-ről 40 cm, 2 méterről kb. 65-75 cm a megvilágítás átmérője, itt nagyon jó, de körülötte szinte teljes sötétség. Azt vedd figyelembe, hogy nagyon egy pontba világít. A halogénnek jóval több a szórt fénye, (ennek a lednek inkább visszavert fénye van, és az szóródik). A többi kérdésre majd okosabbak válaszolnak.
Üdv

Az emberi hülyeségnek csak alsó határa van!

(#362) lapa


lapa
(PH! kedvence)

gondoltam a 30 és 10 wattos verziók után kipróbálom a 20w power ledeket is. sajnos 12v-ról ezek se mozdulnak meg, így maradtam az AC drivernél.

a célszemély egy nagy, 20nm feletti szoba, ahová erőteljes fényt akartam. 2 x 20w került tehát beszerzésre.

féltem a magas hőmérséklettől, és nem akartam nagyon barkácsolni se, így a korábban épített fali számítógép óriásbordáját hasznosítottam újra.

a két AC drivert beraktam egy alu műszerdobozba, frappáns befejezésként pedig egy hirtelenjében megcsupaszított 1,5mm2-es rézdrautot álmodtam felfüggesztésnek és földelésnek, ami a leszerelt ikea 3 x 50w spot aljzatába kapaszkodik.

a kompozíció nagyjából úgy néz ki, mintha a kon tiki egy borg űrhajóval ütközött volna. a képek csak erős idegzetűeknek:

020
021
022
023

a mérések alapján egyébként tök felesleges volt a marha borda, mert a led felületén mért 80-81 fok alig kerül elvezetésre a síkra csiszolt, leheletvékonyan pasztázott és brutálisan rászorított ledről.

nagyjából ugyanaz a következtetés, mint a 30w esetében: a led hővezetése a hűtőfelület irányába csapnivaló. a borda azért jó referencia, mert korábban egy 60w-os procit meg egy szintén forrófejű nforce2 északi hidat hűtött passzívan 60-65 fokos CPU core mellett.

persze maga a fényerő elég oké, az általam ökölszabályként alkalmazott ötszörös szorzóval 200w-nak felel meg. mindent bevilágít kényelmesen, pedig ugye csak plafonról visszavert fényt kap a terület. a led saccra 130-150 fokos szögben szór.

a melegfehér fényről azt lehet elmondani, hogy a led zselészerű burkolata készíti, és kicsit más jellegű, mint az izzók fénye. egymás mellett használva a fehér és a melegfehér ledet két szobában már-már hajlok arra, hogy a "natural white" tényleg természetesebb fényt ad, csak nem vagyunk hozzászokva. a kicsit fura fényhez hozzájárul, hogy bár a plafon fehér, a szoba falai "supralux mentalikőr" szinűek. a sárga a zölddel keveredve kicsit zöldes érzetet kelt.

egyelőre megfelel és elégedett vagyok, majd még kitalálom erre is kerül-e pet palack kémény. akkor viszont már tuti kivágnak otthonról.

[ Szerkesztve ]

(#363) lapa válasza lapa (#362) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

elbarontottam a linkeket, bocs:

020
021
022
023

(#364) biker válasza Tices (#361) üzenetére


biker
(PH! nagyúr)

felejtsük már el a "halogénnek jobban terül a fénye mint a lednek" témát MINDÖRÖKRE!

van halogén izzó 7,5 - 12 - 15 - 20 - 25 - 50 - 75 - 120 fok terítéssel és akár tükör nélkül körsugárzóban is

van LED lámpa 8 - 12 - 20 - 40 - 60 - 120 fokos terítéssel.

ha egy 20fokban sugárzó lámpát hasonlítasz össze egy 50-75 fokban sugárzó halogénnal, annak sok értelme lehet.

Egyedi nyomtatott telefon tokok: https://gerisoft.hu/egyedi-telefon-tok-nyomtatas | Mai ajánlatunk: www.kattanj-ra.hu | www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu

(#365) biker válasza lapa (#362) üzenetére


biker
(PH! nagyúr)

nagyon állat lett, gratula!

Egyedi nyomtatott telefon tokok: https://gerisoft.hu/egyedi-telefon-tok-nyomtatas | Mai ajánlatunk: www.kattanj-ra.hu | www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu

(#366) lapa válasza biker (#365) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

köszi, azért annyira nem nagy ügy. ez csak tesztüzem, végülis az alapvető kérdésekre választ kaptam.

ami állat lesz az a legújabb felfedezésem

a felülete mint két gyufásdoboz egymás mellett, és ami nekem mission critical, hogy direkt hajtható 12v-ról. persze az ár elég karcos, de ha ez a cucc okosan van megcsinálva akkor a ledek távol vannak egymástól és így hűvösek lehetnek. szóval ha elmegy 10-15 évet, akkor két ilyen egy szobába nem annyira brutálisan drága szerintem.

majd beszámolok, csak most épp a kellős közepében vagyok a 12v rendszer kialakításának, és a trafó betápok még itt-ott a levegőben lógnak. elég necces néhol a kábelezés, mert a 16-os vicikvacak flexicsövek nemigen szívlelik a 2,5 meg 10mm2 kábeleket. mindegy, a nehezén túl vagyok, de már küzdök vele pár hete.

(#367) lapa válasza lapa (#366) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

akkor még egy kis monológ:

024.JPG

a kép lényege röviden az, hogy a 10w led már elég alacsony feszen kinyit, hogy 12v-ról lehessen hajtani. az egyszerű áramkorlátok a betápnál alacsonyabb kimenő feszt csinálnak, az ennél nagyobb ledek nem hajthatók ki egyszerűen.

a képen látható kütyü 700mA-re szabályoz le, én készülékkel 0,68A-t és 10.08V-mértem. a betáp 12,42V volt, az áramerősség hasonló. az eredményt nem nagyon értem, mert a kis kütyü csak pár alkatrész, helye sincs bordának sehol. a saccra fél perces teszt alatt egyátalán nem melegedett sehol, biztosan nem disszipál el másfél wattot.

ez pedig a fentebb már linkelt led, ami továbbra is lenyűgöz. szép a fénye, és mivel a nagy felület egésze világít nem vakít, mint más power ledek. hozzáteszem a melegfehéreken használt sárga zselé is javít csöppet a helyzeten, a hidegfehérek nagyon szúrósak. az ember belenéz mondjuk a poszt elején linkeltbe aztán percekig rubik kockákat lát maga előtt (3 x3 led, ugye).

visszatérve ehhez az óriásbébihez a fényereje szuper, szerintem 1:1 kiváltható vele legalább egy 60-as izzó. ami pláne meglepő annak fényében, hogy alig melegszik. a 10-20-30w ledek felülete ahogy korábban írtam tűzforró lesz, ezt egy perc után is simán tapiztam, mondjuk kézmeleg lett. mindezt borda nélkül. a hátulja szintén zenész, megfelelő alu felületre csavarozva tökéletes szerintem. a termékjellemzőkkel szöges ellentétben messze nincs 15w teljesítményű, 0,44A-t vesz fel. először annyira meglepődtem a fényerőt látva, hogy rámértem a tápra egy fogyasztásmérővel is. az 5-6 w stimmel, de messze többnek tűnik. tényleg nagyon szuper cucc, remélem tartós is.

[ Szerkesztve ]

(#368) LukE válasza lapa (#367) üzenetére


LukE
(PH! kedvence)

naná, hogy nem melegszik a "kis kütyü", mert a rajta lévő tekercsből kiindulva kapcsolóüzemű :) Így nem kell elfűtenie a 0.7A * (12,42-10,08)V, vagyis kb másfél W-ot, csak annál jóval kevesebbet, hogy szabályozza az áramot. 70-90%-os hatásfokkal működhet körülményektől/kapcsolástól/alkatrészektől függően.

Amúgy cuki a pici:)

[ Szerkesztve ]

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#369) lapa válasza LukE (#368) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

oké, de a másik oldalon meg bemén a sok elektron, nekem csak ez nem jön össze. mondom a táp 12,42v-ot ad, de ki csak 10,08 megy. az amper hasonló.

bár látom te ugyanezt írod, de akkor sem értem mi van.

[ Szerkesztve ]

(#370) LukE válasza lapa (#369) üzenetére


LukE
(PH! kedvence)

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kapcsolóüzemű_tápegység :)

[ Szerkesztve ]

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#371) lapa válasza LukE (#370) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

én azt nem értem mi lesz a különbséggel? a bemenő kör lead U x I = P-t, de a kimenő meg nem vesz fel annyit. ilyen állat pedig szerintem nincsen, a kettőnek egyeznie kéne.

én a falusi eszemmel még mindig arra tippelek, hogy nem jól méri a kimenő körön az ampert a gépem a szaggatás / szabályzás miatt.

(#372) LukE válasza lapa (#371) üzenetére


LukE
(PH! kedvence)

az esélyes, hogy nem egészen pontosan mér.
Egyik:
Ha 100% hatásfokkal működne, akkor 0.7A * 10.08V kimenő és 12.42V bemenő fesz mellett 0,7/12,24*10,08 = 0,568A-nek kellene lennie a bemenő áramnak. Ha rászámolsz 10-20% veszteséget, akkor már eléggé az olcsómulti méréshatárán lesz a különbség.
Másik:
Ha a szekunder körbe sorbakötöd a LED-del a multimétert, akkor a mérőzsinórokon és a MM-en is esik némi feszültség (akár félV-1V is lehet). Úgyhogy lehet, hogy még kisebb is mérés közben a kimenő áram a multiméter miatt.

Szerk: mérd le egy kisebb nyitófeszültségű leddel is a be/kimenő áramokat, úgy valszeg jobban fog látszani

[ Szerkesztve ]

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#373) lapa válasza LukE (#372) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

a 10-20% veszteség csak azért gyanús, mert az 1-2w-ot jelentene. a kis kütyü azért melegedne rendesen, de legalábbis érezhetően.

majd lehet ellenmérek a backup MM-mel miközben a másik sorba van kötve, azért remélném, hogy nincs akkora ellenállása.

egyébként sincs különösebb jelentősége, fénylődik oszt' jóvan. a kis szutyok AC/DC adapter, amire most kötni tudom úgyis 70% körüli szuperhatékonyságú. meg kéne csinálnom nagyon a 12v kábelezést a lakásban, de lassan a fél életem kábelezésre megy el.

(#374) xylacc válasza lapa (#373) üzenetére


xylacc
(lelkes újonc)

Nem, nem, nem, nem értem meg az embereket sohasem.....

Ha átkábelezed az egész lakást 12V-ra, akkor a vezetékek ellenállása miatt fogsz sokkal rosszabb hatásfokot elérni.

A ledekkel kapcsolatban pedig igaz, hogy nagyon tuti a kis lap, amibe csomó led van beleintegrálva, de még mindíg kell hozá hűtőborda!

(#375) lapa válasza xylacc (#374) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

kis háttérinfó, remélem választ ad a miértekre.

nem kell élből hülyének nézni az embert, csak mert fehér bukósisakot hord. kérdezni kell.

(#376) biker válasza xylacc (#374) üzenetére


biker
(PH! nagyúr)

ezt nem feltétlen osztom.
Ledekből számolva is egy szoba kijön 15W-ból, azt feltétleezve hogy 3 szoba + szokásos, egy átlag lakás 100W-ból kijön, ez nincs 10A
ez a gyári 1,5mm2 rézdrót 25A kapacitásához nudli.

Egyedi nyomtatott telefon tokok: https://gerisoft.hu/egyedi-telefon-tok-nyomtatas | Mai ajánlatunk: www.kattanj-ra.hu | www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu

(#377) lapa válasza biker (#376) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

hááát sajnos azért annyira nem nudli, legalábbis nem triviális a minimumon tartani a veszteséget. csináltam egy ilyet, ezzel egyszerű számolni. egy fontos dolog van: a vezeték oda és vissza megy, tehát a hosszt duplázni kell.

upd: mondjuk én ennél többel számoltam, 2 x 150w betápon szobánként a 30 w volt a kiinduló érték. persze gyerekszoba több, konyha / fürdő kevesebb (10 ill. 15w).

[ Szerkesztve ]

(#378) biker válasza lapa (#377) üzenetére


biker
(PH! nagyúr)

bocs, de soha nem a teljesítményt nézzük, ami a vezetéket melegíti, hanem a feszültségesést.
0,4V esik 15m-en ha 2,5A folyik a 1,5-es rézen. ez nem épp életveszélyes.
én körbehúznám egy 200W-os táptól a szobákat egy 2,5mm2-es hurokkal, így nem lesz a túlsó végen túl nagy az esés, és onnan ágaznék le 1,5-es rézzel, 2-3m-ek maradnak ekkor a bekötő szakaszra.

ha a 12V halogénekhez (150-200W-ok) elmegy a 12V rendszer, akkor 20-30W-hoz nehogymár rossz legyen :)

Egyedi nyomtatott telefon tokok: https://gerisoft.hu/egyedi-telefon-tok-nyomtatas | Mai ajánlatunk: www.kattanj-ra.hu | www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu

(#379) lapa válasza biker (#378) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

meg van bocsájtva, én nem értek hozzá. nekem az volt a fontos, hogy lássam mennyi + wattot igényel a vezetékezés. annak ugye nem lett volna semmi értelme, hogy megspórolom a konverziót és aztán gyorsan elfűtöm a nyereséget. nekem a teljesítmény a teljes teljesítményhez arányítva volt érdekes és csak azt néztem, hogy ne menjen 5% fölé. gondolom a feszültségesés ezzel végülis ekvivalens számokat ad.

(#380) LukE válasza lapa (#379) üzenetére


LukE
(PH! kedvence)

neeemteljesen, mert ha 230V-ból esik pár Volt, akkor az fél-másfél % fesz. csökkenés.
Ha 12V-ból esik pár volt, akkor az már 10-20%! Ezért nem szerencsés alacsony feszültségű kábelezés. És ugyan akkora teljesítmény átviteléhez 230V-hoz képest 12V-on majdnem 20x akkora áram kell. A fesz. esés, és a veszteség is az árammal arányos!

A halogének 12V-os rendszere helyi, pár m-es kábelen megy, viszont egy lakás bekábelezése már több 10m (számold be, hogy a kábeleknek kanyarogniuk kell, stb...

[ Szerkesztve ]

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#381) lapa válasza LukE (#380) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

beszélj valami konkrétról, mutasd be nekem egy 30 vagy 50w led esetében, hogy miért nem műx. legyen 20 méter a kábel. én kiszámoltam, nálam nem esnek a voltok. győzz meg számokkal, én mint mondtam nem értek hozzá.

upd: a 20 méter persze nem fedi a valót, mert gyakorlatban 5-5 métert ágazik csak le a 1,5mm2, odáig 10mm2 megy. a 10mm2 meg 15 méter hosszú. tehát az össz kábel 30x10mm2 + 10 x 1,5mm2.

a notik és az állólámpa etetéséhez 5mm2 lett behúzva, összesen 5 méter.

[ Szerkesztve ]

(#382) lapa válasza LukE (#380) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

"B" tervként olvass vissza és meglátod, hogy azért igyekszem józanul felmérni a feladatot.

(#383) LukE válasza lapa (#381) üzenetére


LukE
(PH! kedvence)

tegnap este utána számoltam, nálad tényleg menni fog, amíg elég vastag vezetéket használsz. Csak mind infót írtam, hogy 12V-os betáppal pár V fesz. esés már gond lehet.

230V-nál tényleg nem nagy gond, ha esik 5-10V, 12V-nál már inkább lehet gond a fél-1 Vokból. Például beraksz egy védődiódát, és esik 0.3 (schottky), vagy 0.7V (sima Si) V. Kapcsolókon, csatlakozókon is csak tizedek esnek, így összejöhet több is.

A példádnál ha nincs más fogyasztó, csak a végén a 30/50W-os LED:
A kábel ellenállása: 0.12ohm az 1.5mm2-es, és 0.054ohm a 10mm2-es darab ellenállása.
A fesz. esés pedig 0.725V (50W), vagy 0.435V (30W) esetén. Vagyis önmagában tényleg nem világrengető érték.

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#384) RpTony


RpTony
(újonc)

Szia Mindenki, a következő iromány amatőr tapasztalataimról a témába vág, közreadom csámcsogás céljából. Bocs kissé hosszú lett.
Szasztok

HANGULATOS REJTETT VILÁGÍTÁS POWER-LEDEKBŐL

TÖMÖR ÖSSZEFOGLALÓ

Hangulatos, teljes értékű szobai világítás. 36 db egyedi Power-LED, indirekt módon felfelé a mennyezetre irányítva, kis részben az oldalfalra világít.
LED-sor elhelyezése: egy vonalban a falon körben a 370 × 540 cm méretű szobában (kerület = 18 m), a mennyezet alatt 15 cm-rel, 50 cm-es távolságonként, polisztirol díszléc takarásában

LED-ek típusa: Cree® XLamp® Power-LED
• Gyártó: CREE (www.cree.com/xlamp)
• Cikkszám: MX6AWT-A1-0000-0009E8
• Paraméterek: Meleg fehér 2700K, névleges fényárama 80...87 lumen (P4), névl. vetítési szög 120°, névleges áramfelvétel 300 mA (max. 350 mA), névleges feszültség 3,3 V (max. 3,8 V), kivitele négyzet alakú, 5×5 mm méretű, eredetileg hűtőfelület nélküli
• Besz. forrás: ChipCAD Kft, Budapest (http://www.chipcad.hu/)

Kialakítás:
• 36 LED-ből 6 sort állítottam össze, mindegyikben 6 db hűtőlapra forrasztott Power-LED-et sorosan kötöttem.
• Két-két sort párhuzamban kötöttem össze, így 3 db 12-es LED kör keletkezett
• 3 db áramszabályzó készült, egy szabályzó 2×6 db LED-et hajt meg
• A hálózati tápegység névlegesen 20,5 V-os (max. 50W) – egy régi notebook tápegység
• Saját kezűleg készült Székesfehérváron, 2009 decemberben.

Bekötési rajz és elrendezési vázlat:

A LED-eket hűtőlapra forrasztottam, a hűtőlap nyáklapból vágott 10×1,5 cm méretű lap. A hat lámpasort kellő hosszú vezetékkel összekötve helyeztem el körben a fal mentén, névl. 50 cm-es osztással, a fenti rajz szerint.

Áramszabályzók:
IRF-520 FET-tranzisztorokból készítettem, a candlepowerforums fórumon talált igen egyszerű leírás alapján, fix áram biztosítására, az opcionális fényerő-szabályzó nélkül.

Kapcsoló:
A lámpasort 3 szakaszra osztottam, és három kapcsolót használtam fel. A kapcsolócsoportban az első egyúttal „főkapcsoló” szerepet tölt be a LED-es világításhoz, mivel a hálózati tápegységet kapcsolja ki/be.

Áram- és feszültség értékek:
• Tápegység 20,4 V-ot szolgáltat; a kimenő áram itt összesen 1850 mA
• Szabályozók árama (egyenként) 620 mA körüli. Egy-egy szabályzón eső feszültség 1,2 ... 1,3 V
• 6 db sorba kapcsolt LED összegeként kb. 18,8 V mérhető
• Vezetékeken mérve esik kb. 0,4 V. A használt 1,25 mm2-es vezeték ellenállása mérésem szerint kb. 20 mOhm/m

RÉSZLETES LEÍRÁS AZ ELKÉSZÍTÉSRŐL

Bevezetés

Korábban egy hosszabb karú íróasztali lámpa felfelé fordításával oldottam meg az esti otthoni világítást. A mennyezetről, részben a falról visszaverődő fény egyébként kellemes hangulatú, de az a lámpa sajnos csak abban az egy sarokban adott fényt. Így többnyire szükséges volt másik lámpát is bekapcsolni, csakhogy a kettő együtt már nem volt takarékos, és nem is igazán praktikus.
Az állólámpa persze részben megoldja a helyzetet, de abból is legalább kettő kell, és helyet is foglal. Esetleg falikar, ahhoz viszont a vezetéket be kell vésni a falba, és ha egyszer felszereli valahova az ember, akkor már nem lehet csak úgy egyszerűen "odébb tenni".
Szerettem volna egy igazi, otthonos megoldást, amely központilag kapcsolható, mindenütt egyformán ad fényt, és könnyen kezelhető, alacsony költségű. Így kezdtem a modern, rejtett LED-es világításon gondolkodni. Sokat keresgéltem az interneten, ihletet adott az anrodiszlec.hu, sokat segített a ledmaster.hu/ és a luxeonstar.com/ weboldal is, ill. a ledcenter.hu, a globalspec.com/ és a kingbright.com/ hogy csak párat említsek.

A konkrét kivitel előnyei

Esztétikai szempontból: Dekoratív, elegáns, modern
Szubjektív szempontból: nagyon tetszik mindenkinek, aki eddig látta, és emellett a saját munka eredménye külön jó érzést kelt
Praktikum szempontjából:
• Mindenütt egyenletes a megvilágítás
• Nincs a szobában árnyék sehol sem
• Elkészítési költsége egészen elfogadható, sőt, dekoratív design-lámpákhoz képest jutányos az ára
• Lehetséges a folyamatos fényerő-szabályozás, bár én szakaszolt kapcsolást valósítottam meg
• Várható élettartama magas (mint minden LED élettartama), és ráadásul
• Alacsony a fogyasztása. A tápegység által felvett teljesítmény kb. 48W a teljes lámpasor bekapcsolásakor.

Megvalósítás

1, Előkészületek
Bár részletes tervem még messze nem volt, de már a szobafestés előtt bevéstem a második csillárkapcsoló helyét a meglévő mellé, és előkészítettem a helyet a tápegységhez menő vezeték számára. S legfőképp, festéskor feltetettem a rejtett lámpasor tartójaként szolgáló díszlécet körben a falra, a holker alá. Érdemes odafigyelni arra, hogy különösképp a mennyezet glettelése minél simább legyen, mert az alacsony szögben érkező fény kiemeli az egyenetlenségeket. Ezen hangulatvilágítás stílusához mindenképp a szép simára glettelt fal illik, beleértve azt is, hogy a régi elektromos szerelődobozokat besüllyesztjük a falba, hogy gletteléskor ne keletkezzenek lankás domborulatok.

2, Elektromos tervezés
A részletes terv kidolgozását befolyásolta, hogy
• a meglévő 220V~/20V= tápegység helyett nem akartam újat készíteni
• igyekeztem az áramszabályozó működéséből kötelezően adódó veszteséget minimalizálni
• egy szabályozott körben legfeljebb két párhuzamos sorban akartam bekötni LED-eket. Ennél többet párhozamosan nem szerettem volna üzemeltetni, mert az áramszabályozás csak egyetlen sor esetén működik tökéletesen. A weben böngészve azt találtam, hogy egyes gyártók helyeslik a második sor rákapcsolását (pl. MonolythicPower, stb).

3, LED kiválasztása
Ezzel a problémával elég sok idő ment el. Először ugyanis teljesen folyamatos fényű megvilágításban gondolkodtam, de be kellett látnom, hogy az vagy drágább lenne mint szeretném, vagy nagyon sok munkával járna, ráadásul sok bizonytalansággal. Végül az alábbi tervezési adatokkal dolgoztam:
Fényáram célérték: 2100-2500 lumen. Visszavert fény miatti veszteség: kb. 30% (DIALux alapján, ld. lejjebb). Színhőmérséklet: meleg fehér 3000K körül.
Fontos volt, hogy elérjem a kellő fényáramot, de nem akartam túl nagy számú LED-et használni, annak költsége és a várható többletmunka miatt. Nem kevés keresgélés után bukkantam rá az éppen új termékként megjelenő Cree MX-6 típusra (1W-os, 80 lm fényáramú, meleg fehér, 120°-os nyílásszögű Power-LED), ami a korábbi típu¬sokhoz képest jóval kifizetődőbb volt. Néhány típus paramétereit összegyűjtöttem és egy táblázatban költség-számítást végeztem, mielőtt az MX-6 felbukkant.

A gyártó dokumentációját (www.cree.com/xlamp) részletesen áttanulmányozva az MX-6 megfelelt, a hűtőlap hiánya volt az egyetlen megoldandó probléma (ld. forrasztás, lejjebb). Megjegyzendő még, hogy a nagyobb nyílásszögből adódóan a hasznosított fényáram némileg csökkent a tervemhez képest, az MX6 kedvező ára ezt elfogadhatóan kompenzálta, azaz volt lehetőségem a LED darabszámot növelni.
A színhőmérsékletről: az elmúlt három hónap igazolta, hogy a meleg fehér kellemes és megfelelő. El tudnám képzelni, hogy egy kicsivel magasabb legyen az érték (esetleg 3000…3500K), de mindenképp a „warm” tartományt céloznám továbbra is, szoba kivilágítására.

4, Optimálás
LED-ek száma (LED-ek távolsága), illetve költségek közötti ideális megoldást kerestem, ehhez kellett megfelelő LED típust választanom. A fényáram célértékből és egy LED paramétereiből számolható a LED-ek szükséges mennyisége. A legfontosabb tényező viszont a költséghatékonyság mellett az esztétikum volt, hogy a mennyezeten a fény minél kevésbé legyen foltos, azaz a LED-ek vetített fénye lehetőleg összeérjen. Persze elég nehéz meghatározni, hogy egy lámpa fényének hol van a határvonala. Számításokkal próbálkoztam, de valójában csak egyedi lámpára tűnt praktikusnak ez a módszer. Hamar kiderült ugyanis, hogy a távolról visszavert fények jelenléte ugyanolyan fontos mint az adott lámpa fénye, így ez a számítás túl bonyolult lenne.
Szimulációs szoftvert is használtam (a professzionális DIALux 4.7 ingyenes programot a www.dial.de weblapról), és az közelebb vitt a célhoz, viszont nem volt türelmem a sok paraméternek mind utánajárni, hogy pontos eredményt kapjak.
Miután némi utánajárással behatároltam, hogy mire van szükségem, a próbálgatás volt a finomítás módszere. Vettem végül is a kiszemelt típusú LED-ből három darabot, és arra jutottam, hogy a széles nyílásszögű LED használata esetén - az általam választott elhelyezési szög mellett - akár 40-60 cm-es LED-távolság is megfelelő lehet. A LED-ek közötti területet a szórt fény kellően megvilágítja, és az eredmény tetszetős. A tényleges megvilágításra vonatkozóan, eszköz hiányában mérést nem végeztem.
Még ide tartozik, hogy az áramellátást néhány százalékkal megemeltem, mivel az így nyert többlet-fényáram fedezi a veszteségek egy részét, az élettartam pedig nem csökken jelentősen a minimális túláram miatt. A várható élettartamról a gyártó adatlapja ad tájékoztatást. Névlegesen 50 ezer óra, mely az adott átlag napi 8-10 órányi használat mellett min. 15 évet jelent. Viszonylag kevés napfény jut a nappalinkba, tehát nem csak este használjuk ezt a világítást, ezért magas (szinte kissé túlzó) napi átlaggal számoltam.

5, Áramellátás
Volt egy vezetékszakadás miatt kiselejtezett, de praktikusnak ítélt notebook tápegységem. A 220V-os, kapcsolóüzemi táp kimeneti paraméterei: U=20,4V; max. 2,25A. A viszonylag magas üresjárati áramfelvételre számítani kellett. Terheletlenül a táp mintegy 18W-ot disszipál, és mivel tapasztalatom szerint ez általánosnak tekinthető az ilyen tápegységek körében, ezért elfogadtam. Semmiképpen sem szerettem volna folyamatosan járatni, ezért 220V-os ellátását kapcsolhatóvá tettem.

6, Áramgenerátor

A LED-eket, mint már mindenki tudja, szabályozott árammal kell meghajtani, mely alapján a LED-en eső feszültség adódni fog. A választott Power-LED esetében a névleges áram 300 mA. Mivel két sor LED-et párhuzamosan kapcsoltam, 600 mA szabályzását kellett megoldanom.
Az összefoglalóban megjelölt IRF-520 típusú FET-tranzisztorból épült a szabályzó, ezt találtam leginkább megfelelőnek abból a szempontból, hogy alacsony a teljesítményvesztesége. A szabályzó-ellenálláson nálam mintegy 0,5...0,52 V esik, a FET-tel együtt kb. 1,2 - 1,3 V mérhető. A 620 mA áram mellett ez összesen 0,8 W veszteségteljesítményt eredményez, egy-egy szabályzóra vonatkozóan. Ennél kisebb veszteséggel nehéz lenne megoldani a LED-ek táplálását, úgy gondolom. Ehhez viszont az kellett, hogy a minimálisan szükségesnél szinte alig nagyobb a tápegységem kimeneti feszültsége. Szerencsére!
Az opcionális, folyamatos fényerő-szabályzó áramköri részt elhagytam, csupán a névleges áram biztosítására volt szükségem, "háromszor". A fényképek az áramgenerátor kinézetét mutatják, először a próba fázisában, majd kész állapotban.


7, LED-ek beforrasztása
A leginkább kritikus művelet a pici smd jellegű LED-ek felforrasztása a hűtőlapra. Az adott paraméterekkel sajnos csak olyan Power-LED-et tudtam beszerezni, amelyik nem volt gyárilag „csillag” lapkára szerelve. Hűtés nélkül ezek a Power-LED-ek nem használhatók, én a rövid idejű kipróbáláshoz is kis áramot választottam (pontosabban kicsi feszültséget, kb. 2 V-ot). A forrasztásra vonatkozóan átolvastam a gyártó előírásait, és mivel az nem tűnt kritikusnak, belevágtam a kézi forrasztásba. Persze a gépi forrasztás erősen ajánlott volt, a pici méretek és a hőntartásra való érzékenység miatt. Az eredmény nem mondható gyönyörűnek, de megfelelő.

A LED katódja közös potenciálon a hűtőfelülettel (bár hő-átadó paszta választja el attól), az anódnak pedig mechanikai úton választottam le a nyák-lapon a bekötési helyet.

A felforrasztott 36 db LED a próbaasztalon valahogy így nézett ki (itt áramkorlátozó ellenállásokat használtam, a szabályzó még hiányzott):

8, Elhelyezés, rögzítés
Különösebb súllyal nem kellett számolnom, így a holkerben is használt típusú és méretű díszléc féloldalasan felragasztva teljesen megfelelt a lámpák és a vezetékek megtartására és elrejtésére. A hűtőlapka jelenleg szépen beékelődik a fal és a díszléc közé, és ott kissé megszorul. Így a felszerelés közben sem mozdult el.


A képen a hűtőlapra szerelt LED még tartó nélküli állapotban látható.
Következő lépés egy alkalmas rögzítő elem felhelyezése mindegyik lámpácskához, mely kissé kiemeli azt, és a LED fényé¬nek kevésbé kerül útjába a díszléc pereme. A rajzon látható módon fognak végül a LED-ek elhelyezkedni.

9, Vezetékezés
Kb. 60 m egy-eres, 1,25 mm2-es sodrott rézvezetéket használtam fel. Mint az elrendezési ábrán látható, bizonyos helyeken látszólag feleslegesen dupla vezeték halad. Erre azért volt szükség, hogy a párhuzamosan kapcsolt LED-sorok összeköttetése teljesen szimmetrikus legyen, elkerülve a vezeték ellenállásából adódó áramkülönbséget. Precíz műszer-pár hiányában nem mértem ki, hogy mekkora a hatás a gyakorlatban.
A lámpasorok és a szabályzó vezetékeit sor-kapocs köti össze (ld. fotó), minden más helyen forrasztással kötöttem be a vezetékeket. A tápegység a szomszédos mellékhelységbe került, bekötése egy meglévő csövezésen át történt, egészen rövid vezetékkel.

10, Osztott lámpakapcsoló
A változtatható világítás fontos volt. A folyamatos szabályozás viszont problémás, pl. a szabályozó-áramkör várhatóan nagyobb veszteség-telje¬sítménye, vagy a potenciométer technikai megvalósítása, ezért helyette inkább a szakaszos kapcsolás mellett döntöttem.
2 db csillárkapcsolót szereltem fel, ami összesen ugyebár 4 áramkört kapcsol. Hármat használtam a LED-sor szakaszos kapcsolására. Az első kapcsoló a 220V-os tápellátást kapcsolja, a második és a harmadik kis-feszültséget kapcsol, egy-egy LED-szakasz áramszabályzójának bemenetét. A negyedik kapcsolót megtartottam a hagyományos 220V-os mennyezeti lámpa céljára, ami szükség esetén még rásegíthet, nagyobb megvilágítási igény esetén.

Üzemeltetési tapasztalatok

Bekapcsolási késedelem a tápegység éledési ideje miatt kb. egyharmad másodperc, ezt követően nincs fényerő-változás. Egyébként lekapcsoláskor is fennáll egy pici késleltetés, a tápegységben tárolt energia jóvoltából. A tápegység, a szabályzóáramkör FET-jei, valamint maguk a LED-ek melegedése természetes, de itt messze nem éri el a gyártók által előírt korlátot. A FET-eken nincs hűtőborda, az elhelyezés biztosítja a környezeti légáramból adódó minimális hűtést, mely elegendő (a disszipáció kb. 0,48 W). Az előtét ellenállások negyed wattos teherbírásúak. A variálhatóság érdekében két-két db ellenállás párhuzamos kötésével értem el a szükséges kb. 0,85 Ohm-értéket, így a mintegy 0,33 W teljesítmény megoszlik. Összefoglalva, teljesen korrekt módon működik a berendezés.

Költségek:

• 36 db Power-LED: 36×590 azaz 26550 Ft.
• Tápegység: a lomok alól, 0 Ft
• 3 db IRF-520 FET az áramszabályzóhoz: 3×240 azaz 720 Ft.
• Nyák-lap, hűtőlap, ellenállások, tranzisztorok: össz. kb. 1000 Ft.
• Vezetékek: kb. 60 m, összesen mintegy 3000 Ft.
• Polisztirol díszléc: 18 m × 150 azaz 2700 Ft.
• Szükséges még forrasztó ón és gyanta, mint fogyó anyag. Régi Weller forrasztópákát használtam, kb. 3 mm széles hegyű forr.csúccsal.
• Összes anyagköltség kb. 32000 Ft volt. Úgy gondolom ez jutányos a tetszetős beépített világításért.
• Munkadíj: felbecsülhetetlen. Viszonylag sok idő ment a tervezéssel, a megfelelő LED kiválasztásával. Az effektív munka csupán néhányszor fél nap volt. Leginkább munkaigényes volt a hűtőlapok elkészítése.

Tanulságok

Elégedett vagyok a kialakítással, de érdemes levonni a tanulságokat is. Ha másodszor ilyet készítenék:
• Kicsivel lejjebb tenném a lámpasort rejtő díszlécet, hiszen a LED-ek fénye nem csak a mennyezeten, hanem a függőleges falon is szépen mutat. Egyúttal a szerelés is még egy kicsivel könnyebb lenne.
• Másrészt, talán még egy fokkal bátrabban díszített takarólécet választanék a viszonylag szolid díszítésű helyett, hiszen a fény éppen azt világítja meg, így minden tekintet oda irányul.
• Mivel a rejtett beépítési helyről csak elég kis szögben távozhat a fény, a vélt kisebb fényveszteség érdekében jobban szerettem volna max. 90° nyílásszögű LED-del dolgozni. Az adott paraméterekkel viszont csak a jóval nagyobb, 120°-os nyílásszögű LED-et sikerült beszerezni, így nem tudtam kipróbálni, hogy az elgondolás helyes-e.
• A várható élettartam szempontjából a ciklikus fényerő-szabályzás jobb lenne, mert a kikapcsolt fázis nem számít bele az üzemidőbe. Az általam készített szakaszolt lámpasornál az első LED-sor üzemideje mindig magasabb lesz mint a másodiké vagy a harmadiké. Itt egy sorcsere pár év múlva, kiegyenlítheti a LED-ek üzemidő szerinti terhelését.
• A lámpák tisztítása nem nagyon lehetséges. A LED-ek parányi, kb. 5×5 mm-es felülete műgyantával fedett, amely kissé lágy, nem tisztítható. Amennyiben jelentős porral kell számolni, akkor a por csökkenti a fényerőt, és a hő hatására rá is ég(het) a felületre. Érdemes lehet valamilyen átlátszó fedél használata, de az már egy másik történet. Inkább el tudom képzelni időszakosan finom ecsettel portalanítani a LED-eket. Pár hónap múlva majd megnézem, szükséges-e egyáltalán. Festés idejére pedig a lámpasort gondosan le kell takarni. Leszedése körülményes volna, bár nem kizárt.
****************************************

[ Szerkesztve ]

Rohadt meleg, rohadt nap, rohadt autók, bárcsak minden köddé válna! ... Rohadt köd!

(#385) lapa válasza RpTony (#384) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

baz mekkora poszt. holnap (ma reggel) ezzel kezdek.

(#386) biker válasza RpTony (#384) üzenetére


biker
(PH! nagyúr)

:R :R :R

Egyedi nyomtatott telefon tokok: https://gerisoft.hu/egyedi-telefon-tok-nyomtatas | Mai ajánlatunk: www.kattanj-ra.hu | www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu

(#387) biker válasza lapa (#381) üzenetére


biker
(PH! nagyúr)

nem jó, rosszul számolsz...
Luke: nem esnek voltok! hidd el!

Szóval, Lapa:

2,5mm2 gerincvezeték, s 1,5mm2 leágazó.
nem ismerem a lakásod, de számolok egy elmélettel
3 szóba 3x30W, komyha 40W, előszoba fürdő 20W, wc kamra 10W

elindulunk az elosztótól, 1-2m-en esik a teljes 200W-nak megfelelően 16A-nek megfelelő V
tovább menve már csak 160W fog kelleni, mert 2 helység ált. kiesik, előszoba + fürdő vagy wc
2-3m után kiesik a konyha és a maradék közös helység
2-3m után egy vagy két szoba, majd az utolsó szoba

a bekötőágakon 20-30W 5-6m vezetéken mérve 0,2-0,3V (kevesebb mint fél vatt)

a legnagyobb gerincszakaszi terhelésen 2m-en számolva esik 0,4V, a maradék szakaszon teljes terhelésnél sorra kisebb és kisebb

nem számoltál továbbá a lakásvilágításnál elfogadott 0,6 körüli egyidejűségi tényezővel sem, miszerint ez nem könyvtár, hogy minden lámpa égjen, általában 3szoba + egyéb helységek összesen 6-7-8 ebben lakik 3-4 ember.
tehát felezd meg durván a fenti számokat, és ez 2,5mm2 vezetéknél!

minek teszel be 10mm2 vezetéket? és utána még mit számolsz?
0,1V esne a full szakazon.

ellenben bekapcsolod a fritőzödet, vagy a vasalót, 2000W 230V, esik 1,6V egy 1,5-ös rézen, amivel szereleve van! érted már, mik a sorozatos hibák?
a legtávolabbi ponton teljes terhelésnél esik nem egész 1V, tekintve a 12V trafók 13,5V üresjárati feszültségét, ez bőven jó.
loálisan lámpánként rátenni egy 12V stabkockát, és halihó
de az sem kell, mert a legnagyobb ingadozás se lesz fél volt, ezt elviselik a ledek

ha gondolod, segítek számolni, ha érdekel egy villamos ember véleménye is.

Egyedi nyomtatott telefon tokok: https://gerisoft.hu/egyedi-telefon-tok-nyomtatas | Mai ajánlatunk: www.kattanj-ra.hu | www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu

(#388) biker válasza LukE (#383) üzenetére


biker
(PH! nagyúr)

230V-nál tényleg nem nagy gond, ha esik 5-10V
konkrétan kuka a hálózat 10V esésnél. 2-3% az elfogadott

Egyedi nyomtatott telefon tokok: https://gerisoft.hu/egyedi-telefon-tok-nyomtatas | Mai ajánlatunk: www.kattanj-ra.hu | www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu

(#389) lapa válasza biker (#387) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

röviden az a helyzet, hogy 100m tekercsben kaptam anno a 10mm2 kábelt, innentől kezdve ahova lehet azt rakom, mert az van. a 2,5-öst csak azért használtam betápnak, mert a 10mm2-t nem tudtam egy bizonyos flexi csatornán áthúzni. meghát úgy vagyok vele, hogy nem kér enni, 50 év alatt biztos kispórol egy gombóc fagyit.

a 10mm2 betápon menne a 40w körüli led (a borg hajó 12v verziója), két noti (mondjuk csúcson 30, normál üzemben 10-12w darabja), meg egy 10w led meg kisebb helyi világítások (éjjeli lámpa pl.).

meg ezekhez jöhet még elemtöltő, telefontöltő, esetleg pár watt hangfal, ilyesmi.

persze túl van tervezve, de nem sajnálom, nekem nagyon drága lesz minden watt. az egyetlen kérdés hány páka kell majd forrasztani a leágazó a cuccokat a betápról.

(#390) biker válasza lapa (#389) üzenetére


biker
(PH! nagyúr)

egy db gazos paka eleg, bar nedves kornyezetben nem forrasztani kene. korrodalni fog

[ Szerkesztve ]

Egyedi nyomtatott telefon tokok: https://gerisoft.hu/egyedi-telefon-tok-nyomtatas | Mai ajánlatunk: www.kattanj-ra.hu | www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu

(#391) lapa válasza RpTony (#384) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

kitűnő összefoglaló. a tapasztalataid messze egybevágnak az enyémmel. pár gondolat:

-minél mélyebbre a cuccot, ha lehet minimálisan egy legmagasabb ember (szem)magassága fölé

-szerintem a nagyobb szög sokkal egyenletesebben szór, és végülis ez az egyik fő fícsör a hagyományos csillárral szemben, hogy nincsenek erős fényű pontok. ugye maga a csillár "sötétíti" a környezetet saját fényével, ha egy nem túl magas szobában a látómezőben van.

-nekem a műgyantára nem nagyon égett rá semmi a 90 fokos üzemi hőmérsékletű 30w leden se, de nedves ronggyal tisztítható.

a 18w üresjárat elég karcos. tudom, hogy nincs jelentősége, de a mostanság kapkató notik tápja pár tized wattot eszik. nem akarom az ördögöt a falra festeni, de ha jól értem elég komolyan kihajtod a tápot, lehet nemsoká kelleni fog úgyis egy másik. lehet, hogy az jobb hatásfokú is lesz, most hirtelen nem rémlik, hogy az általad leírtakból a mostani hatásfoka megtudható-e.

mérted esetleg a felületi hőmérsékletet? milyen vastag a nyáklap? biztos jó ott a hővezetés?

(#392) lapa válasza biker (#390) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

disznópörzsölőm van itthon, azzal aszfaltozni tuti lehet. lehet egyszerre megcsinálom az összes forraszt. csak vicc, kösz a tippet. megpróbálom a ruszki óriáspákámmal, aztán ha fail, akkor valami tönköt tényleg hozzámelegítek a pörzsölővel. csak meglesz valahogy.

(#393) biker válasza lapa (#392) üzenetére


biker
(PH! nagyúr)

szurolang, nem porzsolo. de inkabb csavarkotes

Egyedi nyomtatott telefon tokok: https://gerisoft.hu/egyedi-telefon-tok-nyomtatas | Mai ajánlatunk: www.kattanj-ra.hu | www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu

(#394) lapa válasza biker (#393) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

"vicc volt". az elekronok lelki életét nálam nagyságrendekkel jobban értő villmérnök ismerősöm lába nyomában járva részemről maradok a 6-10cm hosszan közösített forrasztott kötéseknél. jobban szeretnék csokizni, de azt mondta ne akarjak. értem, hogy megfelelő felületű csavarkötések esetén hitvita jellegű a téma, de ennyi vargabetű belefér. meg nem is nagyon találtam olyan csokikat, amibe a 10mm2 meg a leágak együtt beleférnek. aztán az is lehet ilyenekre már valami laposvas jellegűeket használnak, nem tudom.

(#395) biker válasza lapa (#394) üzenetére


biker
(PH! nagyúr)

jajj ne mar. sorozatosan atvernek. csoki van 240/240 kabelig, es van asszimetrikus is. ha hajon lesz, akkor lesz para is. a forrasztaskor rez felulete oxigennel magas hofokon elkezd fekete majd para es a forranyag miatt esetleg zold korrozioba. ha gumi kabel es sosavval folyasztasz, kb 3 ev a porladas. illetve ez most hajo vagy lakas? mar nem ertem. milyen borg hajo 12v verzioja?

[ Szerkesztve ]

Egyedi nyomtatott telefon tokok: https://gerisoft.hu/egyedi-telefon-tok-nyomtatas | Mai ajánlatunk: www.kattanj-ra.hu | www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu

(#396) xylacc válasza lapa (#394) üzenetére


xylacc
(lelkes újonc)

Próbáld Titánium kötésekkel, Az nagyon TUTI!! :D
Nem fog rozsdásodni!

(#397) xylacc válasza RpTony (#384) üzenetére


xylacc
(lelkes újonc)

Mindíg felvetődik bennem egy kérdés a power ledekkel kapcsolatban....
Ráforrasztom a hűtőlapra, bordára, stb...
A Led ellensége ugye a hőmérséklet, mindenhol még tárolási hőmérsékletnek sem engednek 80-100°C- nál magasabb hőmérsékletet. Illetve engedik forrasztáskor pár másodpercre.
Most ha Te a hűtőlapra forrasztottad, akkor a forró hűtőre nyomtad rá a hőleadó részét, ami közvetlen a maghoz vezette a hőt. Vajon mennyi kárt tettél így benne? Mindegyikben ugyanannyit? Nem lesz egy idő után jelentős különbség fényerőben?

(#398) lapa válasza xylacc (#396) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

a titáncsavarok a bringára kellenek, saválló acélt tudok esetleg elkülöníteni a célra 1-20mm lemezek formájában. öröm lukat fúrni bele.

(#399) lapa válasza biker (#395) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

a "borg hajó" a brutális fekete bordás csillár, amit legutóbb gányoltam. az most 230v, de 12v-ot tervezek helyette.

a forrasztásnak még utánajárok mindenképp.

(#400) lapa válasza xylacc (#397) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

ha jól látom a sematiikus ábrán a hőleadó tönk csak hővezető pasztát kapott, és a normál forrasztási pontoknál lett csak melegítve. azt meg megadják mit bír mondjuk 250 fok 5 mp vagy ilyesmi.

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.