Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • vati

  senior tag

  Szia Sasszem tildy!
  Érdeklődve olvastam végig a topikot, ui. nekem is kb. olyan erős rövidlátásom van mint neked VOLT:), és nekem is időről-időre ajánlgatják ezt a műtétet.
  Rászánni 10 év alatt se tudtam magam.
  Az én paramétereim J: -5.75, -1.25 cyl.; B: -1.75, -1.00 cyl. (igen, tényleg 4 dioptria különbség, gyanítom azért mert gyerekkoromtól amatőrcsillagászkodtam és sokat néztem ''egyszemes'' távcsőbe)

  Amit a műtétről és a procedúra kellemetlenségeiről -meg a hátrányairól- olvastam itt és az indexes fórumon, hááát eléggé visszariaszt. :(
  Meglehetősen durva beavatkozásnak tűnik az utóhatásaiból ítélve.
  Örülök hogy szépen sikerült és jól látsz - azért én még mindig nem vagyok meggyőzve.

  Egyszeri 200kHUF kontra 1-2 évente 20 kHUF-ért cserélt szemüveg: a műtét csak 10-15 év alatt térül meg anyagilag, annyi idő után pedig ki tudja, nem kell-e újra műteni. Aki a szemüveggel ki van békülve, és nem nagyon rossz a szeme (-10 felett) és nem gondolja hogy nullára rontja a megjelenését a szemüveg- az emiatt nem túlzottan motivált.
  Hol van az kőbe vésve, hogy nem romolhat a látás számottevően 20 év felett??? Sehol, ez szvsz a műtétbiznisz egyik sulykolt axiómája. Nem tudom, nálad időben hogy alakult a dolog, nekem 20 éve folyamatosan romlik mind2 szem, átlagosan kétévente fél dioptriát (változó sebességgel) de még most, 30 év felett se akar ''megállapodni'' az istennek se. Kétévente új szemüveget csináltatok mert a régi nem elég erős, és a régi keret fizikailag leamortizálódik, így prakatikus. Az tökre nem zavar hogy szemüveges vagyok, sőt, védtelennek érzem magam szemüveg nélkül.:))) 25 éve megszoktam hogy reggel ébredés után fölrakom a szemüveget, este lerakom amikor leoltom a villanyt, és ezzel a látásprobláma le van tudva.
  Tartok tőle, max. pár évig lennék kisegítve egy műtéttel, és egy újraműtés azért nem ugyanaz, mint a soros szemüvegcsere! Még ha ingyen van, akkor sem.
  Egy orvos ismerős szerint minden minden műtét visszafordíthatatlan csonkítás, akkor is ha látszólag tünetmentesen gyógyul. Sebészeti példánál maradva, a bőr alatt már soha semmi nem lesz ugyanolyan minőségű mint azelőtt, csupa heg, toldás-foldás ami akár 20 év múlva is megbosszulhatja magát. Ugyanő egyetlen szemész kollegájáról sem tud, aki saját magán megcsináltatta volna ezt a műtétet! Szerinte ugyanazért amit már mások leírtak: kicsi a tapasztalat, elég új az egész technológia, kétesek a legfőképpen hosszútávú eredmények, és nagyon alapos ok nélkül ne feküdjön műtőasztalra az ember.
  - kontaktlencse, brrrr. részvétem, én összesen 3 napig bírtam elviselni. (asszem akkortájt még csak a kemény lencsék divatoztak nálunk)

  Mit értesz azon, hogy nem tudod ugyanolyan közelről nézni a monitort mint korábban mert érzékenyebb lett a szemed? (én átlag napi 10 órát ülök monitor előtt)

  Életemben nem volt ilyen panaszom mint kettőslátás, szemfájás, fejfájás, szemérzékenység, ''kifolyik a szemem a monitortól'', meg a többi horror amit leírsz! Soha semmi panasza nem volt a szememnek azon kívül, hogy nem látok élesen szemüveg nélkül, és meg se kottyant napi 10 óra monitornézés - leszámítva ezt a lassú romlást.

  Ettől félek legjobban: egy esetleges műtét után igaz hogy pár dioptriát javul a látásom időlegesen, viszont cserébe lesz egy érzékeny, fájós szemem -egész hátralevő életemre. Ezt nem akarom, akkor inkább egy dögös szemüveg... :)

  Mi az eddigi benyomásod, ilyen jellegű ''mellékhatásokkal'' lehet számolni, vagy teljesen olyan lesz mint előtte?
  ???

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz DrSoul #71 üzenetére

  A homeopátia tömény áltudomány.
  Ha orvosok csinálják akkor is.

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz vati #75 üzenetére

  ...kétesek a legfőképpen hosszútávú eredmények
  én meg qrvára nem tudok fogalmazni. Bocs :(

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz DrSoul #80 üzenetére

  Félreértesz, attól hogy ''működik'' még lehet áltudomány. A placebó is működik, mégsem gyógyszer, mert nem létezik oksági összefüggés közte és az állapotjavulás között.
  A homeopátia módszertana nem üti meg a tudományosság elemi kritériumait sem. Meg sem kísérli tudományosan védhetően okságilag is alátámasztani a gyakorlatát, nem létező összefüggésekkel operál - ez a baj.
  És attól ''ál-'' mert ennek ellenére valódinak adja ki magát, pedig semmivel nincs jobban alátámasztva mint a tenyérjóslás.

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz tildy #79 üzenetére

  A leírtak ellenére azért foglalkoztat mégis a dolog, mert -ahogy írod is- ezt a fajta látáshibát nem igazán lehet szemüveggel 100%-ra korrigálni.

  Azaz nem látok tökéletesen szemüveggel sem. Térlátásom abszolút nincs, és pl. a csillagokat vagy távoli közlekedési lámpákat kicsiny pacának látom éjszaka, nem tűhegyes pontnak.

  Megtennéd nekem, hogy így kikorrigált szemmel egy este megszámolod, hány csillagot látsz a Fiastyúkban? (tiszta, nem belvárosi égen 7-9 közti szám már popec) Másik ''check'': a Göncöl rúdjának balról második csillagát (Mizar) jól megnézed, hogy látsz-e egy halvány kísérőt mellette, nagyon közel. (Az ókorban így tesztelték a katonának jelentkezők látását) Ha tisztán látod -és nem a kettőslátástól- akkor 100%-ra sikerült.

  Én most sajnos csak egy halvány foltot látok a Fiastyúk helyén, összehúzott szemmel tudok 3-4 csillagot kivenni bizonytalanul. :(

  Kontaktlencse. Mint írtam 3 napig voltam hajlandó kínozni magam vele, 15 évvel ezelőtt. Leírhatatlan tortúra volt számomra berakni, kiszedni, állandóan szúrt, porszem ment alá, szóval zavart. Viszont tűélesen láttam vele, szemüveggel SOHA nem volt olyan látásélményem mint a kontaktlencsével.
  Mintha upgradelték volna a szememet 2x annyi megapixelesre:)))

  Szoktak olyat csinálni, hogy csak az egyik szemet műtik? Azon elgondolkoztam, hogy a rosszabbikat kikorrigáltatom.

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz tildy #85 üzenetére

  OFF:
  LétezHETnek, de Occam borotvája segítségével (ragaszkodjunk csak a konvergens gondolkodási sémához!) el kell utasítanunk a létezését amíg valami olyan dolgot nem tapasztalunk, ami szükségessé teszi föltevését.
  Persze ez csak a természettudományos módszer megközelítése (jó összefoglaló: http://www.hrasko.com/xaknak.php?docid=10030), amit nem biztos hogy mindig mindenre érdemes általánosítani:
  ''Az egész modern világszemlélet alapja az az illúzió, hogy az úgynevezett természettörvények a természeti jelenségek magyarázatai. 6.372 Úgy állnak meg a természettörvényeknél, mint valami érinthetetlennél, mint ahogy a régiek álltak meg az Istennél és a Sorsnál. És mind a moderneknek, mind a régieknek igazuk is van, meg nem is. A régiek annyiban mégis világosabban láttak, hogy elismertek egy világos határt, míg az új rendszerek esetében szükségszerűen látszik úgy, mintha minden meg lenne magyarázva.'' - Ludwig Wittgenstein.
  ON:
  a szemészet kifejezetten az a terület amit jobb lenne ráhagyni a természettudományra és a valódi orvosokra.

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz tildy #87 üzenetére

  Azért a budai hegyekben, front után egész szép csillagos ég tud lenni.
  Úgy a Svábhegy magasságában. Még csillagvizsgálót is raktak oda, igaz a Mátrához képest ott is számottevő a fényszennyezés. (Ki lehet venni a ''fénykupolát'' K-re a Belváros fölött:()
  De ha a Bécsin elindulsz kifelé a hegyekhez (Hármashatár-hegy és környéke) az se rossz. Nemminthaénszoknékkirándulni... de arrafelé a Laborc utcában is van egy amatőr csillagvizsgáló

  Fiastyúk: nem ördöngősség megtalálni, különösen ha a Göncölt, Sarkcsillagot sikerül behatárolni. A Fiastyúk most ősszel kezd látható lenni esténként a keleti égen. Ha kell csillagtérkép, küldhetek egy igen jó, mindössze fél 430 kB-os planetárium progit. Igaz, még DOSos a kicsike, de 10 éve nem találok jobbat.

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz tocsa #93 üzenetére

  Nekem nem lassult be a szemromlás az évek múltával, a cilinder nagysága és szöge összevissza változik - a nagyság romló tendenciájú. 33 évesen már nem lehet későn érésre fogni a dolgot.:)
  A rövidlátás 6-8 éves koromban kezdődött, de igazán ''komoly'' szemüvegem csak úgy 12 éves koromtól van, cilinderes pedig csak az elmúlt 10 évben.

  tildy: ''Majd kikapartama szemem, mert nagyon fájt, de szerencsére vettem be altatót és alvás közben sosm volt rossz.'' Az emberek egyéni fájdalomtűrése nagyon változó, az enyémről pl. tudom hogy nullához tart azaz a legkisebb fájdalmat is elviselhetetlennek érzem. (egyszer régen egy ''sima'' foggyökérkezelés utóhatásaitól -fájdalom- komolyan megbetegedtem, évekig kellett gyógyszert szednem miatta) Az altató nem működik mert dolgozni kell meg családot ellátni, meg egyébként sem szabad.

  tocsa:
  Abban igazad van, hogy épeszű ember ne babrálja a szemét mert az pótolhatatlan és nagyon sérülékeny. Én nem szeretnék vakon kódolni mint az a fószer akit említettek korábban.
  De szerintem nem is ez a veszély, hanem amit írtam: az ember észre sem veszi egy szervét amíg az egészséges, és el nem tudja képzelni mennyi fájdalommal és rossz közérzettel járhat, ha az a szerv beteg vagy sérült lesz. Nekem soha életemben nem fájt a szemem, nem is volt érzékeny és nem akarom hogy valaha is az legyen.
  Ésszel fölfogni nem tudtam, miért járkálnak emberek napszemüvegben, és nem is szeretném megismerni milyen az ha az embernek ''érzékeny a szeme''. Én még tengerparton se éreztem szükségét napszemcsinek.

  Van egy olyan érzésem, ezekre a szemműtétekre leginkább azok mennek, aki be nem vallott hiúságból utálják a szemüveget, és különböző okokból nem bírják / nem szeretik a kontaktlencsét sem. (miért van az, hogy EGYETLEN 40 év alatti szemüveges nőismerősöm sincs? Ilyen jó a nők szeme?)

  Kellene keresni valami olyan website-ot ahol a műtétre panaszkodók nyilvánulnak meg, hogy tárgyilagosabb képet kapjunk. Én nem nyugodnék meg attól, hogy akiknek bejött áradoznak róla, mert akinek részlegesen jött be vagy kevéssé, azok szvsz inkább hallgatnak, az ember nem szívesen beszél a kudarcairól. Az se nyugtat meg, hogy ''nem vállalnak be olyat, ahol kétes a siker'': 5 év múlva nyugodtan mondhatják, sorry nem láthattuk előre hogy tovább fog romlani a szeme. A valóságban -vsz- ha nekik előreláthatóan rentábilis lesz, akkor bizony megcsinálják, és csak a nagyon durva/rizikós eseteket utasítják el. De ebből még nem következik hogy nekünk jó.

  Vállalnak garanciát fájdalomra és szubjektív panaszokra, mint szemérzékenység?


  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz biker #104 üzenetére

  ''de ami izgat, miért kell évente szemüveget cserélni?
  én csak az orrnyerget cseréltetem, ez évi 800.- ''

  Pár év alatt eléggé megkopik a krómozás -különösen az archoz érő részeken-, az orrnyerget tartó kis pöckök eltörhetnek, visszaforrasztva nem az igazi... De való igaz, lehetne reparálgatni, de attól még kopott öreg szemüveg marad.
  Hova hordod javíttatni? Nem is tudtam hogy öreg látszerész fószereken kívül valaki foglalkozik ilyesmivel.

  Műtét: én is csak a nagy dioptria-különbség miatt gondolkodom műtéten, megérni nem éri meg.
  Nekem ettől a dioptria-különbségtől nincs pl. térlátásom, amellett hogy sohasem teljesen korrigált lencséket írnak föl a nagy különbség miatt, hanem 0.5-öt innen, 0.5-öt onnan lecsípve, hogy minél kisebb legyen a különbség.
  Ne tudjátok meg, milyen sz@r érzés térlátás nélkül barlangászni menni. Életemben először lementem haverokkal a Mátyás-hegyibe aztán lépni-mászni kellett volna, én meg qrvára nem látom (nem érzékelem) milyen távol van az a kődarab ahová tenni kéne a lábam...
  Normál körülmények között (ismert méretű tárgyak mindenfele) okés, mert az agy a látszó méretből tudat alatt saccol távolságot, de szokatlan helyzetben (fraktálhatás, kis közeli kődarab hasonlít a nagy távolira) ijesztő.

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz MaTT #106 üzenetére

  egyéni érzékenység kérdése.
  - van, aki mexoja és semmi gondja vele.
  - van aki félig-meddig mexokja, de folyton begyullad tőle a szeme, meg szúr meg macerás.
  - van akit annyira irritál hogy egy hétig se bírja és hagyja a francba

  A porszem is sz@r ügy -néha ki lehet pislogni, könnyezni-, de a legbrutálisabb amikor hirtelen egy leszakadt szempilla megy a lencse alá... (tildy, biztos tudnál ilyen feelingeket mesélni)

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz tildy #99 üzenetére

  ''kemény lencsénél anno egy hétig volt kikaparom a szemem érzésem.De elmúlt.És örültem, hogy nem kellett szemüveget hordanom.''

  Miért örültél?
  Simán úgy érezted, hogy egy szemüvegtől okvetlenül banya kinézeted lenne -minő dőreség:D-, vagy valami objektív oka is volt?
  Azért a kontaktlencsével akkor is akadnak kellemetlenségek, ha megszokta az ember.

  De mind1: jó, hogy sikerült a műtét, többé se szemüveg, se lencse.:)
  A horror tünetek múlnak rendületlenül?

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz tildy #123 üzenetére

  Szia!

  Az ''egyéb panaszok'' hogy múlnak? Napszemcsi, cseppek meddig fog kelleni?

  A 0.8, 0.9 mit jelent? Hogyhogy 80%-osan meg 90%-osan látsz a szemeiddel? Nálam ilyet sohasem mértek. Mihez képest 0.9?

  Ha 0.5 dioptria maradt -ha jól értem-, mégis kelleni fog szemüveg vagy lencse. :(

  Miért jó hogy plusszos? A + dioptria azt jelenti, a végtelenből jövő sugarak is a retina mögött találkoznak, tehát elvileg semmilyen távolságra nem látsz élesen, míg mínuszosnál (rövidlátás) a retina előtt az üvegtestben van a fókusz, így létezik egy olyan távolság, ahová élesen látsz.

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz eper-fa #125 üzenetére

  Bárcsak 0.5-ös szemem lenne, nem tudom milyen érzés.
  Engem nagyon tud idegesíteni, amikor este, vezetés közben szemüveggel is kicsiny pacának látom a fényeket. (valószínűleg 0.5-re sincs kikorrigálva a szemem a nagy különbség miatt)
  ..meg hogy nem látom rendesen a csillagokat:)

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz tildy #141 üzenetére

  Tényleg, elmúltak már a műtét utóhatásai?
  (kettőslátás, szemfájás...) Minden teljesen olyan mint régen, ''csak'' jól látsz?

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

Hozzászólok Aktív témák