Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Zeller

  újonc

  Sziasztok!

  Egy ideje olvasgatom a fórumot, most gondoltam regisztrálok, mivel van néhány dolog amihez hozzászólnék és kérdésem is akad pár.

  Nekem kb. 10 éve (~21-évesen) volt a műtét mindkét szemem -3 ról indult (valamint némi cylinder), a PRK-t választottam akkor az optik-med.-ben.

  Ugyan szerintem nem lettek 100%-osak (kezdettől úgy éreztem maradt bennük B:-0.25,J:-0.5, pár évvel később ennyit is mértek szemésznél, sajnos nem mentem el rögtön független helyre megnézetni így ez lehet visszaromlás és továbbromlás is bár a fél éves kontroll után már nemigen érzetem változást, előtte se sokat), de persze kihozták 100 és 120% százalékra az egy éves kontrollon... :DDD . Ennek ellenére nem voltam és vagyok elégedetlen előtte lencséztem és szemüveget is hordtam, bőven visszahozta az árát és sokkal jobb a látás élmény azóta.

  Nemrég szemésznél -0.75 "mértek" mindkét szememre, amit picit furcsálltam mivel jól érezhetően a bal szemem legalább egy negyeddel jobbnak érzem továbbra is és nem tűnt fel, hogy rosszabbul látnék mint eddig ( itthon a kezdetektől vannak "referencia pontok", amiket időnként nézegetek és változatlanul látok) a -0.75-t pedig túl erősnek érzetem lencseprobálgatásnál, de kicsit fáradtak is voltak a szemeim, szóval nemsokára teszek még egy látogatást egy másik dokinál aki oda is adja a leleteket.
  Amire igazán kíváncsi lennék, hogy mennyi maradt a szaruhártya vastagság (ebből ugyebár ki lehetne következtetni, hogy visszaromlott vagy tovább romlott) kár, hogy ilyet nem csinálnak legalább a fél vagy egy éves kontrollon...

  Mindenesetre ha ez a -0.75 korrekt, akkor arra már érdemes lehet szemüveget csináltatni elgondolkodtam az újraműttetésen is, ezzel kapcsolatba van pár kérdésem:
  Mi az a minimum kezdő dioptria, amit mostanában vállalnak PRK-ban?
  Pécsen van az optik-mednek/sasszem klinikának kontroll helye ?

  (Sry for the wall of text...)

  [ Szerkesztve ]

 • Zeller

  újonc

  válasz hdekakas #4213 üzenetére

  Én a 6 hónapos gyógyulási idő alatt biztos nem lencséznék (a szemcseppben lévő kortikoszteroid alapból csökkenti az immunválaszt így növeli a fertőzés esélyét kontaktlencsénél), ha pedig ilyesmin gondolkodsz mindenképp az orvost kérdezd meg.
  Ezek a kontroll intervallumok elég soványnak tűnnek, nekem ez első hét után havi kontroll volt a 6.hónapig és közben változtatták mennyit kell csepegtetni az eredmény alapján, ami ugyebár a visszagyógyulást hivatott befolyásolni.

  Anno én is körbejártam a témát amiből nekem az jött le, hogy a prk-nál gyógyulási idő után ÁLTALÁBAN lehet soft lencsét használni a kemény lencse az ami inkább problémás, de nagyobb kezdő dipotriánál és/vagy jelentősebb szaruhártya egyenetlenségeknél nem biztos, hogy megoldható.

  Így 1 hónap után még tényleg nem dőlt el semmi szerintem a szemeddel, az agy sokkal lassabban szokik hozzá az új állapothoz, lényeges, hogy használd a szemed, ha pedig kételyed van irány a doki akár függetlenhez is.

  Itt jegyezném meg, hogy, amit emiki6 ír a 4080-as hsz.-ban meg a környékén, hogy időnként ki kell menni meg nem csak a képernyőt nézni (közelre) eléggé fontos, csak az indoklás pont a fordítottja: Ha sokat nézünk közelre a „lencse feszítő izmok” nem elgyengülnek, hanem folyamosan be vannak feszülve „túl erősek” és nem tudnak eléggé ellazulni, hogy a távollátás is kellően éles legyen. Részben ez az oka annak, hogy kor előrehaladtával (~40-50 környéke), aki mínuszos lencsét hord, ez ilyenkor kis mértékben javulhat, illetve jön az olvasószemüveg mert az izmok már nem tudnak úgy és olyan gyorsan összehúzódni, hogy közelre fókuszáljon a szem.
  Éppen ezért nem igazán működik a szemtorna a legtöbb esetben myopiánál mivel a javulást az izmok lazítása okozná aminek megvannak a határai és nem nagyon lehet edzeni, illetve a szaruhártya töréshibáját sehogysem tudja korrigálni. (Emlékeim szerint a „túl erős lencse feszítő izmok” számlájára így is csak elég alacsony nem egész dioptria róható szóval ha ez fennáll akkor a javulás is max. ennyi lehet).

  Hozzáteszem nem vagyok orvos tehát, akit érdekel ez a téma ne nekem higgyen hanem végezze el a saját kutatómunkáját ő is, mert előfurdalhat, hogy butaságot pontatlanságot írok.

  andrisss8: köszi, persze majd megy a telefon is ha odáig jutok, de egyelőre még csak előre informálódok.
  Lebenyes műtétek közül nekem is a relex smile a legszimpatikusabb, de külföldön valószínűleg én se vállalnám be, mondjuk én még ma is prk-t választanám (akkor is ha még nem lett volna már meg a műtét) de mindenkinek mások az igényei és lehetőségei.

  [ Szerkesztve ]

 • Zeller

  újonc

  válasz UnknownNoob #4224 üzenetére

  Szerintem én is azt írtam, hogy a gyógyulási idő alatt nem kéne lencsézni, az amit írsz gondoltam annyira alap, hogy nem is említettem ( de lehet, hogy kellett volna) a kortikoszteroidos szemcsepp csak egy plusz dolog ami miatt nem jó ötlet a lencsézés ez idő alatt (ha félreérthető voltam akkor: NEM azért írtam, hogy akkor orvosi utasítás nélkül el lehet hagyni a csepegtetést és lehet lencsézni, mert az igen nagy butaság lenne.)

  Igazad van nem lebenyes (bár én azért közelebbinek érzem mondjuk a intra-lasik/lasek stb.-hez mint a prk-hoz, a lebenyes továbbfejlesztése az én szememben/pun not intended/ ), úgy kellett volna fogalmazzak, hogy a „felszín alatti” műtétek közül.

  NagyPé: köszi. Nem tudom, hogy ezt, hogy nem sikerült megtalálnom guglizgattam is, kerestem az oldalon is nem dobta ki.
  Kár, hogy nincs bár nem lep meg gondolom a helyi klinika miatti érdekkülönbség miatt nem sikerült még itt is összehozni egy szemészettel a dolgot...

  [ Szerkesztve ]

 • Zeller

  újonc

  válasz UnknownNoob #4226 üzenetére

  Valóban teljesen jogos kiegészítés volt.

  Hétvégén volt időm kicsit olvasgatni a témában (viszonylag régen foglalkoztam már a dologgal) és találtam pár nem túl régi kutatást a prk lasik smile összehasonlításáról, angolul persze.
  Ez a műtétet követő idegregenerációról szól leginkább, ez ugyebár a szemszárazság kérdése miatt érdekes.:
  https://www.researchgate.net/publication/330302370_Corneal_re-innervation_following_refractive_surgery_treatments

  Ez pedig egy pár olyan kutatást (amik a lap alján meg is vannak jelölve) foglal össze ahol a szaruhártya „stabilitását” vizsgálják műtét után smile és lasik esetében.: https://www.eyeworld.org/article-biomechanics-following-relex-smile-and

  Nekem az jön le belőlük, hogy a smile valamivel jobb mint a lasik de az pl. nem teljesen igaz hogy a szaruhártya nem gyengül, lebenylevállásról valószínűleg mivel ugye nincs, annyira nem kell tartani, de az ectasia-t is ugyanúgy említik bár feltételezik kisebb az esélye.
  (Ismételten ne rám hagyatkozzatok akit érdekel olvassa értelmezze, mert lehet, hogy félreértek valamit)

  Az amit a „dunába ugrás”-ról írsz sajnos nem olyan ritka ezek után a műtétek után és a szemszárazság mellett a corneal neuropathy mellékhatás is felelős.

  Ahogy ti is írjátok, senkit nem szabad győzködni a műtétekről, ami azt illeti a klinikák is lehetnének valamivel informatívabbak mellékhatások ismertetése téren szerintem (igaz a jó szűrővizsgálat csökkenti ezek előfordulásukat elvileg).

  NagyPé : köszi megnyugodtam, tényleg fura, hogy így eldugták.

 • Zeller

  újonc

  válasz NagyPé #4240 üzenetére

  Szerintem is kissé sok a marketing a dologban, lehetne ezt korrektebben is.
  Magával a szűréssel nekem ~10 évvel ezelőtt az optikmednél nem volt problémám, kb. mindent vizsgáltak amit érdemes, de persze ez idővel és klinikánként is változhat.
  Természetesen azért egy ilyen nem „kötelező” műtétnél azért annak is van felelőssége aki ilyenre vállalkozik, aki meg valamilyen releváns betegségét eltitkolja csak, hogy megműtsék az elég sokat kockáztat.
  Ez persze nem menti fel egyik klinikát sem attól, hogy rendesen tájékoztassák a leendő pácienst.
  Az azért szintén "vicces", hogy ezeken a fórumokon gyakran több a hasznos infó mint amit esetenként az orvostól megtudni.

  UnknownNoob :
  Az egy éves kontrollnál nekem is valahogy így hozták ki a 100%-ot mindkét szemre… Mai fejjel az első dolgom lett volna elmenni egy független szemészhez utána (nem a garancia miatt hanem, hogy legyen egy pontos képem arról mégis milyen lett a tényleges eredmény, de ahogy az első kommentemben írtam így is elégedett voltam csak azért mégis minek kell ferdíteni a valóságot, nem egészen értem).

Hozzászólok Aktív témák