Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • gas015

  újonc

  Szeptember elején volt a műtétem. Ezen a héten megyek 2 hónapos kontrollra egy héttel hamarabb a tervezetthez képest pont ebből a problémából kifolyólag. De semmi reményem sincs már azzal kapcsolatban, hogy esetleg javulhat-e a későbbiekben a szemem. A Femto-nál a 3-4. héten stabilizálódik a látás, utána már csak kisebb változások történnek (mint az én esetemben negatív irányba). Továbbra is az frusztrál a legjobban, hogy nem tudom, hordhatok-e kontaktlencsét a jövőben. Mert nagyon úgy érzem, előbb vagy utóbb, de újra szükségem lesz korrekcióra. A szemüveget pedig természetesen gyűlölöm, hiszen ahogy lentebb is írtam, a lencse hordása sem jelentett volna számomra különösen nagyobb megrázkódtatást, de szerettem volna minél hamarabb átesni a "lézeres tűzkeresztségen".

 • g4mer

  aktív tag

  Nekem is ingadozott nagyon az első 3 hónapban. Nem lehet, hogy nagyon ki van száradva a szemed? Vagy miben merül ki most nálad, hogy rosszul látsz, elmosódva, szellemképesen?

  Sic Parvis Magna - " You can go a long way with a smile. You can go a lot farther with a smile and a gun "

 • gas015

  újonc

  A szemszárazságot kizárom, nem is érzem és gyakorlatilag óránként cseppentek. Ugyanakkor az elmúlt hetekben több alkalommal is hosszú éjszakába nyúlt egy-egy napom (zh-ra készülés ilyesmi) és talán az az oka az általános látásélesség csökkenésnek. Csak nem tudom, hogy ez egy ideiglenes állapot vagy konstans romlásról van-e szó. A rendszám táblákat is már csak kisebb távolságról tudom leolvasni. Bár igazi klasszikus sasszemem sosem volt (ahogy azt ígérték, 1,25-ös vízus ide vagy oda), mert legjobb napjaimon sem tudtam leolvasni a rendszámokat már 80-100 méterről sem.

 • Jezébel

  újonc

  Szia! Mivel ez nekem is nagy félelmem volt, és itt már többen írták, h. a műtét után már soha többé nem lehet normál, maxium személyre szabott, speciális lencsét hordani, én erre direkt rákérdeztem az alkalmassági vizsgálaton.
  A doktornő szerint semmi akadálya nincs a műtét után a sima lágy kontaktlencse hordásának sem, de nyugodjak meg, nem lesz rá szükség. Ez a budai klinikán volt.
  Azért még ne add fel.

  [ Szerkesztve ]

 • gas015

  újonc

  Már ezzel a kommenttel is óriási lelket öntöttél belém. :DDD
  Egy vágyam lesz mindig is, hogy soha ne kelljen szemüveget hordani a mindennapokban (az időskori olvasószemüveg gondolatával már rég megbarátkoztam).
  Abban még mindig bízok, hogy csupán az általános fáradtságom az oka a rosszabb látásnak, de pár nap múlva úgy is okosabb leszek. :K

 • zsebo1

  újonc

  Sziasztok! Intralasik mutetesektol szeretnem kerdezni,hogy mennyi ido mulva lett vegleges a latas? Ket hete volt a mutetem es papir szerint 0,4 es 0,5 a vizus es -9,75 volt a kezdo dioptriam.Erzetre is minden nap egyforma, nem igazan tisztul. Szerintetek lehet ebbol meg elesebb? A masik kerdes,hogy szemcsepp vagy mukonny hatasara nehany percre szinte teljesen tiszta lesz. Ez mitol van? Ilyen vegeredmenyre szamithatok a gyogyulas vegen?

 • whitezo88

  nagyúr

  Nekem ugyan csak -5 volt de mar masnap tokeletes volt. A mukonny meg csepp pont ezert kell, hiszen a konnytermeles csokken az idegek atvagasa miatt. Nedves szem is kell az eleslatashoz. Harom honap utan varazsutesre eltunt annak az igenye is.

  E46 318i eladó, hibátlan, ép állapot, friss műszaki. Részletekért PÜ!

 • Serricon

  senior tag

  PRK 2 hónapos kontroll:
  Most már nem mentem fel pestre, hanem a megadott helyi dokinál voltam, mindkét szem továbbra is 100%-os, maradt a napi 4x Flucon.
  Semmilyen mellékhatást nem tapasztaltam az utóbbi egy hónapban, minden tökéletes.

 • Moleman

  addikt

  NoTouch PRK 1 éves kontroll: szemenként 120%, együtt a kettő 135%.
  Mínusz 5 környékéről indultam, saját szemüveggel láttam 90%-ot, a legjobb korrigált 125% volt.

 • Hozzászóló

  újonc

  Azt kérdezném, ha vannak itt okosak, hogy jelenleg melyik a legújabb technika és kábé mennyibe kerül? Gondolom van aki már utánanézett rendesen...:) Köszi!

 • Moleman

  addikt

  Az legutóbbi szerintem a Visumax HD, 400k/szem. Egy ismerősöm pár hete csináltatta, igaz, csak -2-es volt a szeme, de a végeredmény fantasztikus.

 • Hozzászóló

  újonc

  műtét előtt honnan tájékozódtál? Klinikák honlapjai, dokik? köszi most én is nyomozásba vagyok...

 • forumoss7

  újonc

  A visumaxról azt írják mindentütt, hogy új, a zeiss honlapján is úgy tűnik ( https://www.zeiss.com/meditec/int/products/ophthalmology-optometry/cornea-refractive/laser-treatment/femtosecond-laser-solutions/visumax.html )
  A diamondfemtonál megnéztem a budai videóját és egy kék ziemer lézergépet láttam, ilyen névvel: Ziemer femto ldv. A Ziemer weboldalára felmentem, de ott nem találtam ilyen gépet, szóval még keresni kell. Ha találok valami hivatkozást, belinekelem.

 • Jezébel

  újonc

  Pár hónapja linkelte be valaki ezt az összehasonlítást a visumax és a ziemer (diamondfemto) lézerekről:
  https://www.slideshare.net/SunanaKovai/athenscomparison-of-laser-in-situ-keratomileusis-flaps-created-by-3-femtosecond-lasers-1
  Ezek tehát elvileg ugyanazon generáció lézerei, még ha a visumax sokkal high-tech-ebbnek is néz ki. Ebből én annyit hámoztam ki, h. a visumaxnak vannak személyre szabható funkciói, amik a ziemernek nincsenek, viszont a ziemer még a visumaxnál is magasabb frekvencián, jóval alacsonyabb energiával dolgozik, vagyis - elvileg - kisebb a járulékos sérülés. De javítsatok ki, ha tévedek, mert egyébként nem értek hozzá egyáltalán.

  Hozzászóló: Én nagyjából minden magyar ezzel foglakozó fórumot elolvastam (ami után majdnem meg is gondoltam magam), és diamondfemtóra megyek, remélem beválik. Majd referálok.

 • Hozzászóló

  újonc

  Köszi, azokat én is nézem, néztem. Van az indexen egy majd húszéves fórum, ami szinte már történelem, de elolvasni? Hosszabb, mint a Trónok harca + Harry Potter + A Gyűrűk ura egyben:-) Én még ismerőst keresek, mielőtt elmegyek vizsgálatra, mert az talán van több is.

 • Jezébel

  újonc

  Nyilván nem olvastam végig elejétől az összes fórumot, csak az utolsó 2-3 év tapasztalatait, a korábbiak úgysem relevánsak, ha a legmodernebb kezelést akarod, így kibírható és eléggé képbe kerül az ember, nemcsak a technológiákkal, hanem magukkal a klinikákkal is.
  Kicsit még bizonytalan vagyok, h. jól tettem-e, hogy a diamondfemtot választottam, mert lehet, hogy a visumax hd jobb-modernebb, de a diamondról egyelőre csak nagyon jó tapasztalatokat olvastam és a budai klinikáról sem olvastam semmi rosszat. A focusmedről (ahol a visumax van) és a sasszemklinikáról írták többen, hogy a műtét után, ha valami probléma volt, már igyekeztek minél előbb megszabadulni az embertől, (örüljön, hogy ennyire is lát, jobb mint előtte volt, nem?), illetve, hogy az is zavaró, hogy mindig más orvos vizsgálja az embert.

 • Moleman

  addikt

  Az utóbbi fél évben mindig ugyanaz vizsgált a Sasszemnél, sajnos, mert egy házsártos öregasszony volt, akin érződött, hogy csak egy rutinfeladat vagy, kérem a következőt. Most az egy éves kontrollon egy fantasztikusan kedves idősebb dokinő vizsgált, kár, hogy eddig sose találkoztam vele.

 • TothBan

  csendes újonc

  Sziasztok! Én ma voltam a Sasszemklinikán alkalmassági vizsgálaton. A vizsgálat után a pupillatágító szemcseppektől majd megőrültem az utcán, nem bírtam nyitva tartani a szememet csak árnyékban és ömlött belőle a könny. Még most is homályosan látok 12 órával utána.
  Nekem a vizsgálat azt az eredményt hozta, hogy túlságosan mélyen ülő és kicsi szemeim vannak, ezért a Femto ki van zárva, mert valami vákuumos izét nem tudnak majd rátenni megfelelően. Erről tudtok valamit? A Visumaxot ajánlották, de az orvosi véleményre ráírták azt is, hogy nem biztos, hogy azzal meg lehet csinálni a műtétet, de érdemes megpróbálni. A doktornő szerint már volt ilyen esete és akkor a Visumax-al sem lehetett elvégezni a műtétet. Ráadásul az összesen 578.000 Ft lenne. A PRK-ra viszont alkalmas vagyok, de attól én is félek. Nem is a kellemetlenségektől, hanem, hogy több helyen olvastam, hogy visszamaradt dioptria. Pl. akinek -5 volt, annak maradt -1 a végére. De azért meg felesleges megcsináltatni szerintem, hogy maradjon a szemüveg, csak kisebb dioptriával. Szóval tanácstalan vagyok. :)

 • Moleman

  addikt

  Nekem rosszabb volt, mint -5, és most 1 évvel később 135% a kétszemes látásom. De bárki, akit ismerek, még a -7-es szemű is legalább 100%-kal él azóta.
  Rá van írva a papírra, hogy mit garantálnak, nézd meg, és dönts az alapján. Ha mégis rajta maradna az -1 (ami kb 0.1%-nál marad szerintem), akkor garanciában újraműtik. És ez nem függ az eljárás módjától, még itt, a fórumon is van olyan, akinek femtot műtöttek újra.

 • CyberPunk666

  senior tag

  Szerintem meg hatalmas különbség van a -1 és a -5 között. Persze nyilván csalódás, ha sasszemre számít az ember, de -1 esetén elég sok élethelyzetben nem kell a szemüveg, a -5 esetén meg létezni sem lehet nélküle.

 • Dartagnanx

  újonc

  Szia!
  Nekem több mint három hónapja volt no-touch PRK a Sasszemklinikán. Nekem a vizsgálaton nem zárták ki a Femtót (én ennek ellenére a no touch PRK-t választottam), viszont a műtéthez készülődésnél mondta a doktornő, hogy még jó, hogy nem FEMTOra jöttem, mert a mélyen ülő szemeim miatt nem tudták volna megcsinálni. Tehát van ilyen.

  A vizsgálat utáni pupillatágító már csak ilyen, én is két napig vergődtem utána - egyéni érzékenység kérdése.

  A no-touch PRK után én nem tudok csodálatosan gyors gyógyulásról beszámolni, mint néhányan itt a fórumon. Nekem igen lassan állt be a szemem, az első 1-2 hónapban nem voltam elégedett. Az első hetekben kimondottan pánikban voltam, hiszen mások úgy számoltak be, hogy már két nap után repülőgépet is vezetnének vagy éppen a Citadelláról ellátnak az esztergomi bazilikáig. Hát én elég szarul láttam.
  De mostanra stabilan jól látok, a rosszabb pillanatokban is kényelmesen - a jobb időszakokban pedig mulatságosan éles minden.
  Pár hete még volt olyan, hogy elfáradt a szemem, akkor homályos lett kicsit minden - ez részben abból is fakadt, hogy kiszáradt a szemem, a műkönny sokat segített ilyenkor is. Mostanra ez ritkán fordul elő, ha egyáltalán.

  Simán ajánlom a dolgot, -5 volt az én dioptritám is, összehasonlíthatatlan élmény az, hogy most szemüveg nélkül is mindent látok. Megérte a szenvedést (és a pénzt is).

  Persze ki tudja, lehet, hogy a következő 3 hónapban visszaromlik, akkor majd írok újra :D (Ez egyáltalán nem jellemző az adatok alapján)

 • forumoss7

  újonc

  Végre találtam valami adatot a diamondfemto-lézerről, de nem túl biztató :-(. 2004-2008 között volt gyártásban, ami hát testvérek között is alapból generációs lemaradás. Minimum 10-12 éves berendezésről beszélünk. Lehet, hogy ezért vannak árakciók, mert már teljesen lehasznált, elvalult gépekkel operálnak? Ugyanakkor azt mondják, hogy ez a legjobb, legszuperebb kétlézeres, ami egy rosssz viccc :W
  Ja a link: https://www.dotmed.com/virtual-trade-show/category/Ophthalmology/Laser-__-Femto/Models/Ziemer/Classic-Ldv-Femtosecond/16273

 • Végül is lehet menni Amerikába egymillió huf per szem modern műtétre.

  Vissza kell vinnem pár kazettát.

 • Hozzászóló

  újonc

  Jelentem van ismerős, kikérdeztem, minden ok, megyek vizsgálatra nov 20-án, a többit majd meglátjuk.

 • Jezébel

  újonc

  Melyik klinikára mész végül?
  A lézereknek végül én is utánanéztem (eközben az excimer lézerekről - amelyek a tényleges korrekciót csinálják - még nem is volt szó), de végülis úgy vagyok vele, h. a végeredmény számít és a diamonfemtóról az itteni és az indexes hozzászólók is szuperlatívuszokban beszélnek, a klinikát is sokan dícsérik.
  Persze, lehetne még várni a műtéttel, míg Magyarországra is megérkezik a Relex Smile és a még plusz egy generációs, egyel szuperebb lézer, de nekem már elég volt a 25 éve tartó rövidlátásból, meg már fiatalabb se leszek. Nekem ha igaz, jövő héten műtét, csak azon izgulok, nehogy elkapjam a gyerektől a náthát addigra, mert akkor el kell halasztani, és már szeretnék túl lenni rajta, meg ezt a műtétet megelőző non-stop szemüvegezést is nehezen bírom.

  [ Szerkesztve ]

 • PPatrik

  aktív tag

  Sziasztok!
  Most kezdtem el nézelődni a témában, a legjobb megoldás után kutatva.
  Az elején a Femto kezelések voltak szimpatikusak, viszont valahol olvastam, hogy Lasik kezelést nem csinálnak, mert veszélyes, stbstb. Angol irodalomban, pedig a Femto-t nem hívják Femtonak, mert az is Lasik, csak éppen lézer készíti a lebenyt, ami miatt persze biztonságosabb, de akkor is vannak fenntartásaim.
  PRK irányból valahol olvastam, hogy az alkoholos megoldás nem tesz jót a szemnek, így irányultam a No-touch PRK (Sasszemnél) felé. Nameg így a szememben sem turkálna senki, ami pozitív, mert nagyon rosszul tűröm az ilyet (bár gondolom mindenki ezt mondja előtte).
  Szóval a Sasszem féle No-touch PRK-ról mik a tapasztalatok? Mennyi jelenleg az átfutási idő? ( Azaz a vizsgálatra mennyit kell várni a jelentkezéstől, majd az után mennyivel van a műtét?)
  Amúgy 19 éves múltam, vagy most megyek el (még egyetem előtt), vagy majd egyetem után, de akkor már a több hónapos kiesés nem hiszem, hogy vállalható lenne, maximum 26-28 évesen). 4 éve ugyanaz a szemüvegem van, bevallom nem is voltam szemészeten azóta, de a vezetéshez az orvosi alkalmasságin nem volt gond, amúgy -1.7 és -2.0-esek a szemeim, szóval összeségében bizakodó vagyok.

  Az elvárásaim jelenleg: Későbbiekben lehessen újraműteni gond nélkül (PRK +1), sportolás közben is maximálisan biztonságos legyen (PRK +1, az elnevezéssekkel kavarás a (Femto)Lasik részéről nem győzött meg), biciklizés közben ne legyenek gondok (sötétben is jól lássak és ne kelljen folyton csepegtetni a szemembe menet közben sok évig) és a műtét csak január 1. után lehet, de május elején már repülnék, majd 5-7 hetet biciklizve/vadkempingezve szeretnék tölteni, bár a szemem prioritást élvez.

  [ Szerkesztve ]

  460km bicózás 10 percbe sűrítve: goo.gl/cR8sak

 • Moleman

  addikt

  Alkoholos PRK-t már régen nem csinálnak, de támogatom az elgondolásod, notouch többünknek volt már itt a fórumon, keress rá, mindenki elégedett volt. A femto vélt hátrányaival nem feltétlenül értek egyet, eredetileg azt akartam, de nem voltam rá alkalmas, utólag pedig örülök is neki, anyagi oldalról. :))

  Vizsgálatra szerintem 1 héten belül kapsz időpontot, utána a műtét is megvan pár héten belül, ha nincs semmi ellenjavallat. Nekem fél évet kellett várni még egy vizsgálatra, mert egy vizsgálat alapján nem tudták biztosan megállapítani, hogy alkalmas vagyok-e.

  Szerk.: A PRK óta én sokkal jobban látok éjjel, mint előtte szemüveggel, viszont biciklin kell napszemüveg/munkavédelmi szemüveg, mert azt a folyamatos szelet nem bírja a szemem (20 évig szemüveges voltam előtte, sose bicikliztem csupasz szemmel).

  [ Szerkesztve ]

 • whitezo88

  nagyúr

  Szerintem felesleges ennyit aggódni. Tildynek innen a késes LASIK-kal csinálták sok éve és tudtommal semmi baja sincs. A Femto az ilyen pótnév az InstaLasik-ra, amúgy ugyanaz. A SMILE legújabb igen, és Szlovákiában műtenek is vele, de az meg túl új, nincs vele hosszú távú tapasztalat. Itt sokan írunk, nincs bajunk, vagy csak az első pár hónapban. A gépek közt meg a módszerek közt a femtónál nincs nagy különbség, meg mindenki szeme más.

  E46 318i eladó, hibátlan, ép állapot, friss műszaki. Részletekért PÜ!

 • whitezo88

  nagyúr

  Kicsúsztam: említettétek az alkoholost, az a LASEK amit itthon tudtommal nem csinálnak, mert igazából nem jobb se a PRKnál se a LASIKnál. Ja amúgy elírtam: nem insta, hanem intra. Azért sokkal jobb mint a LASIK, újabb generációnak is van írva (2. vs 3.), hatalmas különbség hogy nem keratom hanem femtolézer végzi a "vágást", nincs se bevérzés, az elmozdulás veszélye is hamar elmúlik.

  [ Szerkesztve ]

  E46 318i eladó, hibátlan, ép állapot, friss műszaki. Részletekért PÜ!

 • PPatrik

  aktív tag

  Köszi az infókat! Igen, miután leírtam, rájöttem, hogy lehet alkoholos már nincsen, de már nem tudtam volna szerkeszteni. Viszont nem tudom, sima PRK-nál, akkor csak kapargat az ember szemében, hogy a hámréteg eljöjjön? Hát annál rosszabbul hangzik. :DDD
  A biciklizéshez: El nem tudom mondani, mennyire várom, hogy korrekt biciklis szemüvegben biciklizhessek, az utcai helyett. (ami mellett nem megy be a bogár, szél, akármi)

  460km bicózás 10 percbe sűrítve: goo.gl/cR8sak

 • F1rstK1nq

  aktív tag

  Körülbelül 8 hónapja volt a No-Touch PRK műtétem. Wellness ilyenkor már megengedett szerintetek? Szauna, uszoda minden mennyiségben vagy azért legyek óvatos? :U
  Köszi

  Adrenaline is natures way of telling you 'don't fuck up.'

 • Moleman

  addikt

  A kapargatás tényleg elég szarul hangzik, de anno azzal is megbékéltem, végül a műtét előtt 20 perccel kaptam meg a végleges infót, hogy mégis lehet notouch. :)) A notouch pontosabb, finomabb vágási felületet eredményez, így kicsivel gyorsabban is gyógyul.

  (#2981) F1rstK1nq
  Szerintem nyugodtan, ha jól emlékszem, 1 hónap után már szabad uszodába menni. Én 8 hónaposan már zavaros piócás vízben úszkáltam. :K

  [ Szerkesztve ]

 • whitezo88

  nagyúr

  Tokmindegy ha total nulla amit erzel. Femtonal egy gyurut nyomnak a szemedre az se volt fajdalmas csak a nyomast lehet erezni mintha ujjal nyomnad meg.

  E46 318i eladó, hibátlan, ép állapot, friss műszaki. Részletekért PÜ!

 • Moleman

  addikt

  Közben valóban majdnem mindegy, de a gyógyulásnál számít, hogy mennyire sérültek a környező szövetek.

  Amúgy látszik, hogy azért gyúrnak a komfortra is, a visumaxnál már nincs vákuumgyűrű, mínusz egy kellemetlenség.

 • F1rstK1nq

  aktív tag

  Haha. Akkor megnyugodtam. :R

  Adrenaline is natures way of telling you 'don't fuck up.'

 • david1195

  újonc

  Sziasztok! Most már nem akarom húzni el akarok menni én is megcsináltatni. Hallottam innen onnan hogy jelenleg a szóban forgó Visumax a legkorszerűbb de nem tudom hogy ez milyen eljárás,mennyi a gyógyulási ideje valamint meddig ajánlott utána napszemüveget viselni. Segítsetek ha tudtok. :C :K

 • Dictator^

  veterán

  Üdv.

  Picit hosszú lesz, de remélem kapok egy kevés segítséget itt :)

  A 3x. életévemben vagyok, eddig sosem használtam szemüveget, maximum napszemüveget :)

  A jobb szemem néha vackolt, de betudtam annak, hogy sokat ültem a monitor előtt, keveset "tornáztattam" kint, stb..
  Ezzel párszor elmentem szemészetre, de könnycseppet, meg kamillát javasoltak csak, mert biztos, hogy begyulladt a sok monitornézéstől.

  Mostanában többször fájt a fejem (szemem feletti rész), aztán emiatt elmentem szemészetre (Keresztúr Medical Center).
  Ott a doki megállapította, hogy cilinderesek a szemeim. Gyerekkorom óta van ez, aztán javasolt egy szemüveget, vagy nézzek el valamilyen szemészeti klinikára, hátha műthető. Szerinte nem rosszabbodhat ez az állapot (cilinder), maximum az évek múlásával romolhat a szemem látása. Ez eddig oké.
  Ott, ezt az eredményt mérték

  Ezzel elmentem rá fél évre egy optikushoz, ahol megmutattam ezt az eredményt, de azért lemérte az optikus is.
  Ha jól látom, hasonló eredmény lett.

  Itt azzal ijesztett meg az optikus, hogy ha nem kezdenék szemüveget használni, akkor egy idővel "elveszthettem volna a látásom". (Az agy szerinte lekapcsolná ezt a korrigálást egy idővel, aztán gyakorlatilag semmit nem látnék élesen a jobb szememmel).
  Illetve a műtétre nála is rákérdeztem, amire azt válaszolta, hogy legalább fél évig hordanom kéne a szemüveget és csak utána lehetne a műtétet megpróbálni, persze ha alkalmas vagyok rá.

  Na itt azért néztem egyet, szóval elmentem a Semmelweis Szemészeti Klinikára, ahol az asszisztens mérte a szememet (nem sok sikerrel), de mivel nem találta meg a megoldást a problémámra , ezért átküldött a doktorhoz.
  A doktor ott megállapította, hogy amúgy ép a "szemem", meg a látásom 80%-os, de a jobb oldali szemem, vagy tompalátó, vagy cilinderes. Az optikus fentebb leírt állításait cáfolta. Azaz nem veszthetem el a látásom, illetve a klinikán való vizsgálatot mindenképp megcsinálhatnám, és ha alkalmas vagyok, akkor szerinte meg is csinálnák a műtétet.
  Náluk ilyen eredményt mértek:

  Közben az optikus által vizsgált mérés alapján elkészítette a szemüveget, amit nemrég vettem át.
  Alap helyzetben így állok:
  A bal oldali szememmel szinte tökéletesen látok. Azaz a közeli és távoli dolgokat is jól látom.
  A jobb oldali szememmel viszont néha se közelre, se távolra nem látok jól. Ha hunyorítok, meg erősen koncentrálok, akkor végül itt is néha összeáll jól a kép.

  Szóval most ott vagyok, hogy a szemüveg a kezemben van.
  Felvettem, jónak tűnik, de...
  Normális dolog az, hogy felrakom a szemüveget és letakarom a bal szememet (amit azért én jónak érzek és ez az erősebb szemem), akkor a jobb szememen szinte "tökéletesen" látok a szemüveggel, viszont ha fordítva csinálom, azaz a jobb oldali szememet letakarom (ami alapból a gyengébb szemem), akkor a szemüveg felvétel után, a bal oldali jó szememmel picit rosszabbul látok..?

  Elnézést, ha egy kicsit szedett-vetett lett a leírás, még nem igazán nyugodtan meg a fenti herce-hurca után..

  És különben is... ...megfogadtam, hogy többé nem fogadok!

 • MMiklos86

  csendes újonc

  Sziasztok!

  Megosztom a tapasztalataimat a műtétről. Múlt csütörtökön, november 9-én voltam a Budai Szemészeten DiamondFemto műtéten. Bal szem -3,75, jobb szem -4,5. 31 éves vagyok, szemüveges mióta az eszemet tudom. Évekkel ezelőtt kontaktlencséztem is, de nem jött be.

  Nagyon pozitív tapasztalataim vannak. A megbeszélt időpont előtt érkeztem, de a papírok kitöltése után így is azonnal elkezdték a vizsgálatot. Kínáltak nyugtatót, de nem éltem vele, nem voltam ideges. Minden rendben volt, kiültettek a folyosóra és megkaptam az első érzéstelenítő cseppet.

  Ez után hosszas várakozás következett. Lehet, hogy azért, mert korábban érkeztem, vagy azért, mert sokan voltak, de egy órát kellett várnom a vizsgálat és a műtét között. Közben negyedóránként kaptam az érzéstelenítő cseppet, nehogy idő előtt elmúljon a hatása. Ekkor azért már kezdtem izgulni, olyan volt, mint egyetemen a vizsgák előtti várakozás, ami inkább nosztalgiával töltött el.

  Behívtak, az intézetvezető orvos elmondta, hogy mire számítsak. Kétféle lézer kétféle érzés. Az elsőnél a vákuumgyűrű elég erős nyomó érzetet adott, a másodiknál ilyen nem volt, csak égett szag. Fájdalmat egyiknél sem érzetem, csak erős nyomást. A bal szememnél erősebb volt a nyomás, mint a jobbnál, pedig ott kevesebb volt a dioptria. Semmi elviselhetetlen, de azért jó volt, hogy a doktor úr időnként jelezte, hogy még hány másodperc van hátra. Magában a "műtőben" nem töltöttem tíz percnél többet.

  Mikor vége volt, rögtön élesen láttam, viszont eléggé ködösen. mint amikor köd, vagy fehér füst van a levegőben. Eleinte könnyeztem is, aztán ez elmúlt, szemszárazságnak adva át a helyét. Pár perc várakozás, majd vizsgálat, elmondták, hogy mit lehet, mit nem. Egy hétig tilos nehéz súlyt emelni, illetve bármilyen vízzel szemet mosni. Egy hónapig tilos uszoda, szauna. Kétféle szemcsepp háromóránként, közöttük 5-10 perc szünettel, naponta 5x. Műkönny igény szerint.

  Fizetés és távozás után kinyílt előttem a világ. A napszemüveg jól esett beltérben is, de egyébként remek érzés volt a szuper éles látás. Jobban láttam, mint előtte szemüvegben. A köd is halványult. Megvettem a szemcseppeket és műkönnyet is. Utóbbira nagy szükség volt, páróránként kiszáradt a szemem, olyankor kellemetlen érzés volt és visszatért a köd is. Bő egy óra út volt hazafelé tömegközlekedéssel, az nem volt kellemes, érzékeny voltam fényre, hol könnyeztem, hol száradt a szemem, egyszer még a kontaktlencse is elcsúszott. Jól esett otthon a sötétben csukott szemmel feküdni. Később elmentem a fiamért a bölcsibe, a sötétben az autók erős fényei égették a szememet, így inkább napszemüveget vettem, kicsit se nézhettek hülyének este.

  Éjjelre kaptam szemvédőt, hogy ne dörzsöljem álmomban. Sikerült megúszni, viszont sokszor felébredtem attól való félelmemben, hogy mégis dörzsölöm. Készüljetek rá, hogy az első éjszaka nem túl pihentető. Egynapos kontrollon minden rendben volt, kivették a kontaktlencsét. Ez egy minőségi ugrást jelentett, utána kevésbé fáradt, viszketett a szemem. A doktor úr kérdezte, hogy a kifüggesztett tábla melyik sorát tudom elolvasni, itt azért elröhögtem magam, mert még a legalsó is tűéles volt. Azóta is remekül látok, de időnként azért ingadozik. Ingadozás alatt azt értem, hogy rosszabb esetben úgy, mint korábban szemüvegben (tehát kb. 100-120%), vagy minden teljesen tűéles. Harmadik naptól bal szemem mintha kicsit lassabban fókuszálna, mint a jobb, de elvileg még ez is változhat.

  Egy hetes kontroll pénteken (november 17) lesz, remélem addig nem lesz semmi negatívum. Eddig teljesen elégedett vagyok és úgy érzem, megéri az árát. Érdemes kihasználni az egészségpénztár előnyeit, akkor gyakorlatilag ötödével olcsóbb. Bármilyen kérdésre szívesen válaszolok.

  [ Szerkesztve ]

 • Szia, nekem ugyan ez volt copy paste, sima femto, kontaklencse viszont nem volt utána. Ez 3 éve volt. Jól látok, de hamar elfárad a szemem.

  Vissza kell vinnem pár kazettát.

 • Dictator^

  veterán

  Esetleg valaki erre up?
  Utólag egy másik optikában is utánakérdeztem, szerintük hordhatom a szemüveget, még úgy is, hogy az erősebb szememnél lévő lencsével rosszabb mint anélkül.. Ezt a + (0.75)-ös cilinder teszi, és még ezt is szokni kell..

  És különben is... ...megfogadtam, hogy többé nem fogadok!

 • gas015

  újonc

  Sziasztok!
  Egy problémámmal kapcsolatban szeretném ha mondanátok valami okosat. Még október végén volt a 2. hónapos kontrollvizsgálatom, mindent rendben találtak (125%) és a doktornő azt mondta, hogy 2 hónapot követően (FEMTO kezelésről lévén szó) már elhagyható a napszemüveg. Elővigyázatosságból azonban még erős napsütésben továbbra is hordtam egy ideig, viszont az utóbbi 1-2 napban nem vittem magammal az egyetemre, hiszen nem gondoltam volna, hogy pont azokban a napokban vakító napsütés lesz napközben és természetesen egész nap hunyorogtam. Már begyógyult a műtét helye és az UV sugarak állítólag már nem károsíthatják, mégis az utóbbi napokban minimálisan homályosabbnak/tompábbnak érzem a szememet. Lehetséges, hogy 2 nap napszemüveg mellőzés miatt enyhe mértékben, de visszafordíthatatlanul károsodott a szemem? A 2 hónap csak egy irányadó időtartam vagy utána tényleg nem árthat a napsütés a szememnek?

 • CyberPunk666

  senior tag

  Vagy csak elfáradt a szemed, ami eddig a napszemüveghez volt szokva...
  Igazi választ pedig csak az orvos tud aadni és ő sem látatlanul, csak vizsgálat után,
  de alapvetően nincs okod parázni.

 • Moleman

  addikt

  Egyetértek. Nekem fél évig kellett napszemüveget hordanom, azután az első tavaszi napsugártól kis híján megőrültem, majdnem csukott szemmel tudtam csak létezni. Újabb fél év után már nem zavar.

  De a doki legutóbb azt mondta, hogy érdemes megtartani a napszemüveget, mert az öregkori szürkehályogot és társait megelőzheted vele.

 • Hozzászóló

  újonc

  Szia! Margitszigeten voltam vizsgálaton, fura volt tág pupillával a világ, mert elég sokáig "úgy maradt" a szemem :) . Még vacillállok a nontouch sasszem és a focus femto között. Mivel a femtora alkalmas vagyok, gondolom, hogy a nontouch is jó lenne, de még kusza, hogy mi legyen. Ismerősöm van mindkét helyről, mindkettő elégedett a pénz meg ugye nem számít :N Remélem, hogy a mikulás segít a döntésben :) :)

 • Ricco_hun

  senior tag

  Én januárra tervezem a műtétet. Pár kérdés:

  1, most akkor visumax vagy diamondfemto? :D :D

  2, a vizsgálat után átlagosan mennyi idő múlva végzik el a műtétet?

  3, Minden klinika úgy hirdeti magát hogy csak 1 nap kiesés a munkából stb stb bla bla bla. De ahogy olvasom a fórumot azért ennél kicsit árnyaltabb a kép.

  Szerintetek ha vegyiparban dolgozom kezelőként, ahol savakkal és gőzeivel találkozhatok érdemes egyáltalán belevágni a műtétbe? :F Aki dolgozik hogy oldotta meg? Tényleg csak 1 napra estetek ki a munkából? Munkarendemből adódóan 3 napos pihenőim vannak. Mennyivel érdemes ezt megtoldani szabadságokkal, hogy ne veszélyeztessem a gyógyulásom? Persze az lenne a legjobb ha itthon feküdhetnék 1 hónapot és csak szemcseppeznék, de hát ezt szinte senki nem tudja megoldani.

  A nyúl ugrik, a pók mászik, de a teve köp; A vészrendszer nneem működik!; ...ráadásul életveszélyes hazugság. Életveszélyes, mert veszélyes az életre.

 • Tel Elek

  addikt

  3 évvel FemtoLasik műtét utáni eredmény: fél dioptria mindkét szemen.

 • Jezébel

  újonc

  Sziasztok! Múlt hét csütörtökön nekem is megvolt a diamondFEMTO kezelésem a Budai Szemészeti Központban, a tapasztalataim nagyjából megegyeznek Mmiklos86-éval.
  Nekem nem ajánlottak fel nyugtatót, én meg magamtól nem kértem, mert akkor még elviselhető mértékben izgultam, de aztán már bántam, mert az egy órás várakozás végére jóformán a fogaim is vacogtak.. Ez a várakozás volt talán a legrosszabb.
  Azt mondják, h. a műtét alatt nem érezni semmit, csak enyhe nyomást, miközben a femtolézer tevékenykedik, hát én azt az "enyhe" nyomás kifejezetten erősnek, durvának éreztem, (gondoltam is, h. most biztosan jól bevérzik a szemem, meg kék-zöld lesz a szemem környéke, de semmi ilyesmi nem történt), szerencsére nem tartott sokáig, kb. 40 mp lehetett szemenként, és a doktor úr számolt vissza, h. még mennyi van hátra, úgy könnyebb volt kibírni. Ez lehetett az én egyéni érzékenységem miatt, mert senki más nem számolt be ilyesmiről. A lebeny visszahajtás meg az eximer lézer már semmiség volt.
  Utána kissé ködösen láttam, de kinn az utcán már az apróbb betűket is el tudtam olvasni a reklámtáblákon:-) Este odakinnt a lámpák körüli fényudvarok még zavaróak voltak, ez mostanra mintha enyhült volna, állítólag lassacskán elmúlik. Másnap reggel még elég ingadozó volt a látásom, a közelebbi autók rendszámait se mindig tudtam kivenni, de ez normális, ennek ellenére az egynapos kontrollon a 120 %-os sort ha nem is simán, de elolvastam. Igazából a műtét utáni délután, amikor a vonaton tartottunk hazafelé, vettem észre, hogy most már stabilan tiszta a látásom, és ez azóta is az maradt. Az egyhetes kontrollon egy szemmel 120, kettővel 150-et olvastam (na jó, két hibával), ami nem olyan tűéles meg 200%-os, mint amiről itt többen beszámoltak, de úgy érzem így is jobb, mint ahogy kontaktlencsével láttam, és állítólag még picit élesedhet is. Műkönnyet még használok, de már egyre kevésbé érzem szükségét.

  Femtósoktól kérdezem, h. nektek az esti fényudvarok kb. mikorra tűntek el. A műtét óta még nem vezettem sötétben, de ahogy nézem, nem is nagyon lenne kedvem hozzá, mert még mindig zavaróak a fények.

  [ Szerkesztve ]

 • Én műtét óta szarul látok sötétben. Nagyon szétszóródik a fény.

  Vissza kell vinnem pár kazettát.

 • Ricco_hun

  senior tag

  Hát ez sem túl biztató.

  Egyre jobban kételkedem hogy érdemes lenne-e megműtetni.

  [ Szerkesztve ]

  A nyúl ugrik, a pók mászik, de a teve köp; A vészrendszer nneem működik!; ...ráadásul életveszélyes hazugság. Életveszélyes, mert veszélyes az életre.

 • g4mer

  aktív tag

  Nekem is vannak még starburst-ök, viszont jobb már egy kicsit, mint egy hónapja pl.

  Nappal viszont tűélesen látok.

  Sic Parvis Magna - " You can go a long way with a smile. You can go a lot farther with a smile and a gun "

Hozzászólok Aktív témák