Új hozzászólás Aktív témák

  • Ariadne

    őstag

    válasz MaciG #1446 üzenetére

    Szerintem nincs, mivel az oxigénáteresztő képessége sokkal alacsonyabb, ezért nem lehet olyan sokáig hordani. Az az érdekes, h ezek kisebbek a szem szivárványhártyájánál, míg a lágyak ugye nagyobbak. Meg volt még régen félkemény is.
    Meg kell kérdezni szakembert erről, mert én csak a régieket ismerem, ami a lágy lencsék megjelenése előtt volt, aztán lehet, h azóta modernebbek és mégis lehet hosszabban hordani, nem tudom.

    Na gugliztam kicsit:
    A kemény lencséket átlagos maximum 8-9 órás viselet mellett tolerálja hosszú távon a szem. A jó minőségű gázáteresztő lencse akár 16 órát is maradhat. Ezeknél a lencséknél nagyon fontos a kiegyensúlyozott viselet, vagyis nem szabad nagy napi időkülönbségekkel (többórás) hordani. Ha hosszabb szünetet tartottunk a lencseviseletben, ezután újra kell a szemet szoktatni a kemény és félkemény lencse érzetéhez.

    A gázáteresztő lencsék legnagyobb előnye, hogy az általuk okozott szemészeti szövődmények aránya kevesebb, mint 2%! (A lágy lencsék esetében ez az arány akár 25 - 30% - is lehet!) Bizonyos fénytörési hibák esetén (pl. astigmia) ezekkel a lencsékkel érhető el a legstabilabb látásélesség.

    Na igen, ha valami kis fertőzés keletkezik a szemedben, az a lágy lencsébe beleivódik, mivel az anyag is víz részben, ezért is kell kidobni, ha begyullad az ember szeme, de a keménybe ugye nem tud.

    Plusz egy cikk az astigmiáról klikk, ebből:
    Tökéletes látásélesség biztosítható a betegnek kemény kontaktlencsével. A kemény kontaktlencse a plexihez hasonló, merev műanyagból készült, apró gömbhéj-szelet. A szaruhártya görbületéhez igazítva csiszolják, felszíne szabályos. Átmérője kisebb, mint a szaruhártyáé, annak központi területén, a könnyfilmen úszva, a szaruhártya szabálytalan felszínét szabályosra csiszolt felszínével helyettesítve javítja a látást.

    [ Szerkesztve ]

    "In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

Új hozzászólás Aktív témák