Új hozzászólás Aktív témák
-
tlac
nagyúr
Az Arrow Lake-S emiatt célirányosan nem a tesztprogramokban való pontgyüjtésre megy majd rá.
tehát lassú lesz és jó esetben nem fog degradálódni
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
Ezzel az utolsó mondattal én inkább arra gondoltam, hogy alig lesz gyorsabb, vagy nem is lesz gyorsabb, mint az előző széria...Persze majd meglátjuk a független teszteken, de nagyon kíváncsi vagyok!
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
martonx
veterán
Ez egy kicsit olyan előre menekülő szövegnek tűnik. Mint amikor az Athlon 64-ek hülyére verték akkoriban a Pentiumokat, az Intel meg kifejtette, hogy nem a benchmarkokban akar jó lenni
Én kérek elnézést!
-
Alogonomus
őstag
Na akkor érkezik majd az újabb fordulója is a "mindenki rosszul tesztel" magyarázkodásnak.
"míg a P-magok valamelyest lassulnak az előző generációhoz viszonyítva"
Amennyiben az Arrow Lake Lion Cove P-magjai a Raptor Lake Raptor Cove P-magjainál is gyengébbek lesznek a HT képességének elvesztésén felül, akkor nagyon nagy gondban lesz az Intel, hiszen még a drágább 3 nm-es TSMC gyártósoron is készül, míg a Zen5 a lényegesen olcsóbb és kiépítettebb 4 nm-es gyártósoron. -
veterán
válasz Alogonomus #4 üzenetére
Amennyiben az Arrow Lake Lion Cove P-magjai a Raptor Lake Raptor Cove P-magjainál is gyengébbek lesznek a HT képességének elvesztésén felül,
Miért lennének gyengébbek más szempontból is?
solfilo
-
tlac
nagyúr
ezt a HT kiirtást nem is teljesen értem
behozták az E-magokat, hogy legyen sok szál, mert csak így tudta felvenni a versenyt az amd-vel, erre most kiszedik a HT-t
azt értem, hogy sokat nem érhet a HT, meg most már csak a gond van vele nekikde hogyan lehet ezt majd eladni a népnek, hogy eddig a csúcsprocesszornak volt 32 szála, most meg lesz majd 24?
ez ám a fejlődés -
Dr. Akula
félisten
Előbb arról kéne meggyőzniük a potenciális vásárlókat, hogy ez nem időzített aknaként fog működni, mint az előző generációk. Hogy teljesítményben mit tud, az már ehhez képest mindegy is.
"Az Arrow Lake-S emiatt célirányosan nem a tesztprogramokban való pontgyüjtésre megy majd rá."
Ajjaj, most mi lesz a Cinebench huszárokkal?
[ Szerkesztve ]
-
tlac
nagyúr
-
Ba cy lus
addikt
A végén feltalálják a homogén magokat.
-
Nemfértkiaze
kezdő
Szerintem meg mivel az arrow léket nem ők gyártják, nem lesz szükség a heterogén dizájnra.
A magok teljesítményét addig közelítik, amíg össze nem érnek, mert már rendben lesznek a fogyasztási mutatói és befejezhetik a valóság hajlítgatást, legalábbis ebben a témakörben.
A chiplet legózás miatt többé az idle fogyasztással sem fognak vakítani a “kék huszárok”, nekik is kb annyi lesz mint az ájemdének. -
KROK640
veterán
" A P-magok és az E-magok teljesítménye közelebb kerül egymáshoz" - mígnem rájönnek, hogy a legjobb ha csak P magok vannak ...
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
D55
aktív tag
A Bartlett Lake elvileg olyan lesz, bár sajnos hallani most olyasmit is, hogy nem a mainstream piacra szánják... Majd meglátjuk, mindenesetre ha a Raptorok körüli aggályokat nem tudják megnyugtatóan eloszlatni, illetve nem biztosítanak majd hatékony eszközöket az érintett példányok biztos kiszűrésére, akkor valamivel mindenképp jól le kell majd kenyerezniük az LGA1700-as platformon lévő vásárlóikat, tehát kézenfekvő ezt már most átgondolniuk.
Egyébként korábban lehetett olyanokat is hallani, hogy állítólag az Arrow Lake P magjainak az IPC-je is el fog maradni a performance / watt mutató javítását mindenek elé véve és így nyers erőben a Raptor marad a csúcs (vagy talán a Meteorral keverném???) .
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
-
Amacs
aktív tag
válasz Nemfértkiaze #10 üzenetére
"többé az idle fogyasztással sem fognak vakítani a “kék huszárok”"
mi volt a vakítás tárgya? -
Valamivagyok
tag
Az AMD a chipletes felépítése miatt fogyasztott többet mint a monolitikus Intel. Ezt a chipletek közötti kommunikációnak tulajdonítják. Mivel az Intel is chipletre vált az Arrow Lake-kel ezért Nemfértkiaze úgy gondolja, az Intel idle fogyasztása is nőni fog.
Ebből sok fanboy szájkarate alakult ki több fórumon. "Az AMD kevesebbet fogyaszt! ...... De idle-ben sokkal többet megy a gép akkor az Intel ledolgozza!" Kb erről van szó.
-
ddekany
veterán
válasz Valamivagyok #20 üzenetére
IDLE fogyasztásban az a vicc, hogy az egyetlen ismert tényező benne kb. a CPU. Hogy aztán az alaplap mit eszik IDLE-ben, vagy készenlétben éjjel, na, azt majd megtudod, ha megvetted és lemérted. Vagy, hogy a kikapcsolt monitor mit eszik. Vagy hogy a Net szolgáltatótól kapott router mit eszik, stb. (Nálunk az egyik fő IDLE fogyasztó, mint felfedeztem a 2.1-es a hangszóró... ha nem húzod ki, akkor ~10W. Mi a franc...)
-
tlac
nagyúr
vagy készenlétben éjjel, na, azt majd megtudod, ha megvetted és lemérted
sőt, alaplapnál érdemes átnézni a bios-t, mert alapból be vannak kapcsolva olyan dolgok, hogy tudjon usb-ről tölteni, vagy bénább tápoknak mesterségesen nagyobb fogyasztást adni, hogy ne kapcsoljon le védelme (giga-ban láttam ilyen opciókat)
ezeket kikapcsolva lemegy 1W aláVagy hogy a Net szolgáltatótól kapott router mit eszik, stb.
telekomos vacak nálam 30W..
mellette van saját is[ Szerkesztve ]
-
KROK640
veterán
válasz Dr. Akula #14 üzenetére
Erről nem hallottam, de túl sok logika sincs benne elsőre, ha kifejlesztik ezt a big.little dolgot és jól működik. a hangsúly a JÓL -on van.
(mi történt veled? Kiszürkültél, mégmeg ahogy látom végleg ... )#15 K0vasz : persze, csak így szálakban elmarad az AMD SMT mögött. Azt meg nehezen hiszem, hogy minden hasonló kategóriában 2× annyi magot fog adni mint az AMD, csakhogy a szálszám meglegyen.
-
ddekany
veterán
De egy HT-s core az teljesítményt tekintve nem 2 szál. Ha valami nagyon HT barát, akkor is max. 1,4 szál, ha jól emlékszem. A másik, hogy a teljesítmény egy fő korlátozója, hogy hány W fogyasztásig mész el. Az 1 szálas P magokkal, és sok E maggal is ugyan úgy elmész addig a falig. Kérdés, hogy az egyszerűbb P mag, és a több E mag jobb telj./W-al kihozz-e kb. egálra a HT-s kombóval szemben. Miközben persze az 1 szálas teljesítménynek meg jót tesz, ha nincs HT.
-
martonx
veterán
válasz Valamivagyok #27 üzenetére
Akkor fog feltűnni, ha majd annyit játszol mint a fiam, és napi 12-16 órában megy a gép erősen kihajtva. Bár fiamnál is inkább a GPU fogyasztás az ami megérződik, na meg nyáron mintha egy hősugárzó lenne a szobájában... (ami télen viszont nem rossz, mert abban a szobában gyakorlatilag nem is kell fűteni).
Én kérek elnézést!
-
Robitrix
senior tag
Nem biztos, hogy teljesen jó ötlet. Odáig érthető, hogy valahogy ki kell egyensúlyozni a CPu energia felvételét az eltérő magok miatt. Viszont azért általánosságban igaz, hogy egy sok magos P és E magos CPU esetében a jellemző használati mód az, hogy föleg a P magok kerülnek használatra egy játék közben mondjuk. Vagyis ha van nekem egy 8/16-es P részem és és van mellé mondjuk 8 darab E magom. azért játék közben amihet kell egy időben 4-6-8-10 program szál főleg a P magok fognak dominálni. Kisebb a szerepe az E magoknak. Aztán ha olyan alkalmazást vagy alkalmazásokat fogok futattni ahol szükségem lesz mondjuk egyszerre 22 programszálra, akkor a CPU áramfelvétele és melegedése okán már szerepet kapnak az E magok is. Vagyis ha visszább veszik a P magok teljesítményét az nagyobb veszteség, minth az E magokon cserében emelnek. Egy otthoni asztali gépen azért ritkán jellemző a CPU teljes kicsutkázása.
-
Robitrix
senior tag
Az intel máig elmarad teljesítményben HT-vel a az AMD SMT-vel szemben. Ha az egymagos teljesítményt vetitik az összes mag és szálon elérhető teljesítményhez képest. Ez remekül látszott például egy 10400 intel CPU és egy ZEN 2-es 3600 között. Egy 10400 egy szálon futva kapott mondjuk 2546 pontot. (amúgy a 10400 úgy egy évvel késöbbi CPU a ZEN 2-eshez képest) De mondjuk egy sima 3600 Ryzen CPU meg kapott egy szálon hajtva 2567 pontot vagyis nagyjából ugyan azt tudják. Viszont amikor kihajtották mind a 6 mag 12 szálat akkor a 10400 kapott 12194 pontot, de a Ryzen az már 17754 pontos. Vagyis lényegesen sokkal hatékonyabban végzi a többszálas müködést. Ha nem lennének extrára feltolva az Intel P magok órajele nem is birná mára a versenyt az intel a ryzennel hasonló mag és szál számon.
-
ddekany
veterán
Nem tudom... Azért cudar világ ha 8 szálba nem férnek bele azok a játékban szűk keresztmetszetet adó feladatok, amik önmagukban nem párhuzamosíthatók. Utóbbi azt jelenti, hogy felbonthatod a feladatot 1, 2, 3, akárhány szálra. Mert az olyan akkor mehet E magra, ahelyett, hogy P-n benyelné a HT. De hát a benchmarkok majd megmondják.
-
KROK640
veterán
Mindaz amit leírtál, nem ismeretlen előttem. A HT-t 2003 óta simerem első kézből, de még a jelenlegi CPU-m is HT-s.
Viszont ha a vásárló meglátja, hogy mondjuk 6 mag 6 szál VS 6 mag 12 szál, akkor nyilván az utóbbit fogja választani. Még akkor is az csak HT miatt 12 szál (nem fogja tudni, hogy az jó esetben is csak 1,4 mag). Ugyanúgy, ahogy anno Bulldozer CPU-k is tökéletesek voltak a nép kábítására jó sok szál (akár nyolc is), 4GHZ feletti órajel (mindez 2012-ben), már mindenki esett is hanyatt. Holott ott is technikailag legfelejebb 1,4 mag volt a kettő.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
ddekany
veterán
Viszont az E magok miatt adták fel a HT-t, szóval nem 6P-s 6 szálas CPU-kat akarnak majd eladni, hanem inkább 6P + 8E = 14 magosakat. Persze ez is valahol marketing trükk, hogy az E meg a P is 1-nek van számolva. Bár, ha van 14 szál ami folyamatosan darálna, akkor adott W korláttal lehet, hogy nem is olyan lassú.
-
Valamivagyok
tag
Az növelte nálunk is a fogyasztást 15.000Ft-ot nyomott kb az elszámoláskor. Ennyi áramot fogyasztott el a gépe. Most jön majd az új elszámolás (durvult a videokártya) Rx580-ról 6700xt-re. Ez is lehet lesz pár ezer plusz. Én már nem játszom annyit, csak ha esős/hideg idő van. Nálam munka jellegű felhasználásnál nem volt szembeötlő különbség, hogy konfigot váltottam.
-
martonx
veterán
válasz Valamivagyok #38 üzenetére
Ajjaj, akkor készülj fel, nálunk 1070 Ti - RX 6700 XT váltás volt, és nagyon durván fogyaszt, melegszik az új kártya. Tápot is kellett cserélni hozzá...
Én kérek elnézést!
-
KROK640
veterán
Pontosan azért nincsennek a radaromon. A 2C2T a 2000-es években még jó volt, de már a 2010-es évek első felében kezdett lassan kevés lenni (igaz az I3 utána még sokáig futott 2C4T-vel, ami nagyjából 2020-ig használható volt --> saját példámon is tudom) de 2024-re szerintem már nulla.
Rárakok egy modern oprendszert (ezek általában 4GB RAMmal jönnek), két mag folyamatosan leterhelve (persze, mert annyi végzi a 4-6-8 dolgát) a RAMból is 3,8GB egyfolytában tele, és máris Pentium II 256MB RAMmal szinten állunk...Volt egy régi Pentiumom (G3258) (kezdetektől gyors SSDvel), azt is kicseréltem 2022-ben (pedig 4,6GHZ-en volt járatva) előbb egy I3-asra (hatalmas előrelépés volt) majd került bele egy 4th gen I5, és még az is érezhető volt az I3-hoz képest. Ha nem mesebeli árai lennének a 4th gen I7nek még most is, akkor menne bele az, ígyis 4GB-ról 16GBra felbővítettem már, kap egy RX570 8GB-ot, és még úgy ahogy, játékra is használható gép lenne.
2024-ben (netalán Win 11 alatt) 2C2T, vagy 2C4T, már nem sokra elég. Én már irodába se tolnék így ki senkivel, maximum ha valami XP-s Win7-es környezetben kell dolgozzon valami szoftver miatt.
-
ddekany
veterán
Normál esetben nem eszik a Windows kb. semennyi magot, és elég lenne a 2C tipikus irodai feladatra. Csak ha elkezd valami elmebeteg frissítést/indexelést nyomni a háttérben, vagy nyitva pár CPU pocséklós böngésző tab, egyéb béna szoftverek elszabadulnak, stb., akkor kéne a tartalék. Vagy említhetném a céges gépemet, ami úgy teli van rakva ótvar biztonsági/mointoring cuccal, hogy a nincs az a CPU amivel ne lenne lassú.
-
KROK640
veterán
Hát azért 32GB RAM mellett Win 10 az asztalon megeszik 6GB RAMot simán. Win XP meg 2GB RAM mmellett (és 8GB mellett is) beéri 64-96MB-al. valamelyik nap néztem meg.
És asztalon a Win 10 a 12 szálból általában 4-6nak munkát ad állandóan.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
gpuco
csendes tag
van egy jo draga P+E magos thinkpadem, maig nem tudtam megoldani, hogy ha headless-be inditom a Oracle VM-et, akkor vagy 10x lassabban fut, mert a lassabb magokat hasznalja, ha normal inditasban, akkor meg szaguld mint a desktopom alatt, mivel nem azokat.. Hiaba ezer leiras es configuralas a neten :-(
[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
Én 4 magos saját kezelés alatt lévő gépeken nem tapasztaltam ilyet, hogy állandóan elhasznál magokat. Csak ha rájön valami frissítés/indexelés... akkor persze 2 maggal kampó. Az is tuti, hogy 8G-s gépeken nem eszik le 6GB-t... 2-3-at talán.
XP az más korszak. Windows 9x még kevesebbet eszik. 32MB-os 1 magos Pentium 233 MMX-en gépen ment a Windows + Word 6 + miegymás egyszerre, no problem. Manapság már csak-terminál Linux se bootol be ezen... max. valami kézileg óvatosan összerakott systemd mentes.
-
KROK640
veterán
Nem véletlenül szögeztem le, hogy 32GB RAM mellett. 8GB mellett valahogy kevesebbet foglal a Win. Ugyan a Win 10-et nem tudom, (még 8GB RAMom is Win 7 alatt volt utoljára) de Win 7 alatt is igaz, hogy 16GB RAM VS 2GB RAM esetén az utóbbinál sokkal kevesebbet foglal le.
Nekem is volt Pentium 1-esem (igaz pótlólagosan 2003 nyarán 128MB RAMmal, az Ahlon XP-s nagy konfig mellett) simán el lehetett vele netezni akkoriban, ma meg már 1280MB RAMmal sem tudnál netezni szerintem Windows alatt. De volt 366-osom 64MB-val is, ott is simán lehetett játszani és zenét is hallgatni az oprendszer (Win 98 nyilván) mellett.
[ Szerkesztve ]
-
Robitrix
senior tag
Azért már léteznek játékok, amik használnak 10-12 programszálat is egyszerre. Bár nem sok. A valóságban elég nehéz úgy megírni játékprogramot, ahol szükség van egyszerre ennyi magra és szálra párhuzamosan. Egy játék program túl véletlenszerű és esemény vezérelt, hogy mi történik és sok olyan folyamat van benne ami valami más folyamat utóhatásaként válik szükségszerűvé. A legtöbb játék remekül elvan 4-6-8 bárhuzamosan futó programággal. Hogy illusztráljam egy példával. Megy a játékos a pályán. meglátja az ellenséget. Na most a továbbiak már a játékos viselkedésén múlik. Mert mondjuk tűzet is nyithat az ellenségre vagy úgy dönt hogy inkább nyúlcípőt köt. Mondjuk ha tűzel akkor el lehet indítani egy programszálat, ahol neki állnak kiszámolni a lővés hatását. Amig nem nyit tűzet a játékos nincsen értelme lővést eredményét kiszámolni. Vagyis a program ágak futás erősen esemény vezérelt. Mint ahogy vannak véletlen faktorok is a játék menetében. Némileg olyan, mint a házépítés. Vannak párhuzamosan végezhető tevékenységek. Rakják a tetőre a cserepeket bent a házban meg szerelik a villanyt. De addig nem lehet cserepet rakni, amikor még a ház beton alapját öntik. Emiatt igen csak nehézkes olyan játékot készíteni, ami mondjuk kihasználna egy 24 vagy 32 szálas CPU-t. Sokan full feleslegesen vesznek nagy mag és szálas procit otthonra, amit az életben nem fognak kihasználni. Inkább vegyen egy kevesebb mag és szálasat olcsóbban, ami viszont nagy teljesítményt ad egy szálon is. Persze az látszik, hogy a világ az egyre több mag és szál fele halad. Így lehet 5-10 év múlva egy otthoni gépben is 32-64-128-.... akárhány mag és szál lesz. csak az nem világos, hogy mi a francot kezd az ember otthon egy 256 szálas CPU-val. Persze meg fogjuk venni, mert az lesz a menő, aztán ott játszunk rajta majd valami 4 magos játékot. Azért már nem egyszerű emelni egy CPU egymagos teljesítményét. Nehéz olyan forradalmian új architekturát kitalálni, amitől ütösen nőne egy procimag teljesítménye. Az órajeleket is nehéz volna feljebb vinni már és hát nehéz volna 10 Ghzes magokat alkotni, mert 20 liter folyékony nitrogénnel kéne hüteni. A csíkszéleséget se lehet már korlátlanul lejebb vinni. Ami csökkenti az áram felvételt és növeli a teljesítményt. Így marad proci teljesítmény emelésnek a több mag és szál. De arra egy átlag embernek nem nagyon van szüksége. Szóval érdekes jővő elé nézünk, hogy milyen gépeink lesznek 5-10 év múlva.
-
Robitrix
senior tag
A gond az, hogy mi a francot tegyek rá párhúzamosan számolni egy másik program ágra, hogy meg érje teljesítményben a dolog. A párhuzamos szálakon programozás nem olyan egyszerű feladat. Olyan feladatban jól ki lehet használni, ahol mondjuk valami nagy tőmegű adatot kell mondjuk tömöríteni vagy titkosítani. Egyszerüen feldarabolom az adatmennyiséget sok fele és ugyan azzal az algoritmussal a különféle adatartalmakon elvégzem a dolgot majd egyesítem. Ilyenek a képfeldolgozások és bármi, ahol valami nagy adatmennyiséget kell ugyan úgy feldolgozni. Na a játékprogram baromira nem ilyen jellegű feladat. Ott nem igen lehet mondjuk 4 eddigi párhúzamos ág helyet kitalálni még 28 folyamatot hogy jól kihasználjon az ember.egy 16 mag 32 szálas procit. Így a tényleg szükségesnél sokkal több maggal és szállal semmire nem megy az ember. AMúgy azt vártuk volna 2020 végétől, hogy a 8 mag 16 szálas konzolok megjelenésével megemelkedik a játékok mag és szál igénye. Hiszen a PC-kben is ott van az egyre több mag és szál. És nem kell ecsetelni, hogy van átjárás a konzolok és PC-k közt. Ha valamelyik platformra irnak egy sikeres játékot az előbb vagy utóbb meg fog jelenni más platformokon is, hogy ott is keresnek pénzt vele. De azóta kiderült, hogy a műszaki lehetőség ellenére se ugrott meg drasztikusan a játékok mag és szál igénye. Nem igen ismerünk olyan játékot, ami teljesen ki tudna használni egy 8/16-s CPU-t. A múszaki lehetőség ott van a gépekben csak nem nagyon születnek hozzá a programok lassan 4 éve.... jellemző, hogy az új konzolokban például PS 5 PRO(?) nem is igazán a CPU-hoz nyúlnak hozzá(bár feljebb eresztik 100-200 Mhzel, hanem a grafikán változtatnak inkább. A 2019-es technológiájú gyakorlatilag ZEN 2-es AMD Ryzen 3700-es CPU jól kiszolgálja a CPU igényt továbbra is. A grafikát tolják meg RDNA 2-ről RDNA 3-ra..... Nagyjából az eredeti RTX 3050/3060 körüli teljesítmény szintről egy RTX 3080 vagy RTX 4070 körüli szintre.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen