- Átjutottak a Ciscón, betörtek a kormányok hálózataiba
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- A TikTokon marakodik Trump és Biden, betilthatja az USA
- Mesterséges Intelligencia topik
- Milyen routert?
- A Microsoft feltalálta az olcsó AI-t
- Commodore 64
- DIGI internet
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
senior tag
Tegnap teszteltem a Chemexet (3) Hario Mini Slim Plus őrlővel és sehogysem sikerült jót főzni, ha 12-re állítottam volt az őrleményben szecska és por, a végeredmény keserű és zavaros volt. 8-ason meg már túl finom lett az őrlemény.
Ennél az őrlőnél már nem kell a tengelyt vastag celluxszal (Scotch matt szalag) vastagítani, viszont az állórész őrlőköve lötyög, ezért érdemes befixálni. A Pro-ban valami fémlemezzel van fixálva, azt mondják szinte kiszedhetetlenül, érdemesebb benne hagyni.
https://www.coffeebrewguides.com/hario-mini-mill-mod-guide/
Szóval ebből csak az állórész fixálást csináltam meg, sokat javult az őrlemény konzisztenciája, a végeredmény pedig végre az amit eddig is szerettem volna.
A receptem forrás után egy perc várakozás (80 fok körül kéne lenni), majd négy részletben felöntve 350 ml vízzel a 22g arabica szépen virágzik, kb. egy perc alatt folyik le egy deci, 4 perc körül járok az utolsó cseppeknél, a végeredmény ~200ml főzet, kellemes savassággal és aromákkal, az eddigi keserűség nélkül, utóízben is inkább borokra jellemző fanyarság marad, nem az eddigi porkeserűség.
-
kraven54
aktív tag
Na itt az uj espresso "recept" 7-14mp lefolyás kevesebb kávé (15g), durvább őrlés.
[link][ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz kraven54 #89506 üzenetére
Ez olyan mint a "Harman target" a fejhallgatóknál. A standardokat igazítjuk ahhoz, amit gyártani tudunk.
https://www.innerfidelity.com/content/harman-tweaks-its-headphone-target-response -
Alg
veterán
válasz kraven54 #89506 üzenetére
Egy matematikai/fizikai érdekességnek, jó, de nem kell komolyan venni, sehol nem írják hogy így "finomabb" lesz, arról szól az egész hogy hogy lehet elérni hogy 22%-ot mutasson a refraktométer minél kevesebb kávéból
Sehol nem írják hogy bárkinek jobban ízlett volna az "optimalizált" változat, sőt, az ellenkezője van benne.
Ja és abból indulnak ki hogy a normál 1:2 / 30sec beállítással csatonásodik a pogácsa
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
HÁZIGAZDA
na, egy gyorsszemlére voltam én is kávékalmárnál robotilag. én nem hittem volna, hogy ez a kis karos izé képes ilyen kávéra!
viccet félretéve, onnantól kezdve, hogy:
- elég nagy a víztere, azaz lehet ristrettón kívül mást is csinálni (1:3-hoz a teljes űrtartalom)
- megoldható, hogy elég meleg legyen a csapolás
nyilvánvalóan képes rá.a workflow-val sincs gond, mert nem kell kétszer melengetni, kesztyűvel fogni, kutyafüle, egyszerűen vizet forralsz, benne a full fém szűrőtartóval, amit a saját nyelével veszel ki, bele a kávé, rá a víz, kész.
minden frankó, két dolog nem tetszik:
- a szűrőtartó karja, amivel felteszed, kicsit útban van a shot végénél, ahogy húzod le
- a két kar, amit jó erővel húzol lefelé, kényelmetlen, akárhogy szépítemegy v2-ben simán orvosolható lenne mindkettő, most egyszerűen a design oltárán fel lett áldozva egy (két) kényelmes markolat, helyette van a "robotkéz". kár.
összességében tetszik nagyon.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
konzumpro
senior tag
Nem kell komolyan venni, CSAK közgazdaságilag, a lényeg itt van:
"Based on a year-long trial waste reduction protocol set up at a local specialty coffee shop in Eugene, Oregon, the authors estimate that a small cafe could save several thousand dollars per year by reducing the mass of coffee used, while the industry as a whole could conceivably save as much as $1 billion per year."
Nem számít hogy nem ízlik. -
jana86
csendes tag
Ha fölé hajolsz és úgy nyomod lefele a két kart, kb. a külső-alsó tenyéréled terhelve, akkor kevésbé kényelmetlen. Persze akkor meg a nyomásmérőt nem látod, de amikor már megvan az érzés, ez nem is annyira fontos. Illetve egy konzollal az is átszerelhető úgy, hogy felülről is lehesesen látni. Persze jobb lenne, ha nem utólag kellene mókolni, hanem eleve így készülne. És az is igaz, hogy valami markolat-féleséggel sokkal kényelmesebb lenne az egész.
Ami nekem még hiányzik, hogy a szűrőtartő kar vége lehetne hőszigetelt, nekem égeti a kezem, ha rongy nélkül fogom. Útban nekem nem szokott lenni, azt még nem vettem észre. -
HÁZIGAZDA
válasz weinmaker #89512 üzenetére
nem volt sok időnk én megmondom őszintén, hogy van ott pár gép, amit hamarabb akarnék próbálni. szóval nem.
nekem nagyon fontos a workflow egyébként, mert "semmi szükség" egy ilyen karosra, megvan a bejáratott, széttuningolt gaggia, semmi hiányom sincs, akkor érdekel, ha imádom használni.
a flairnél a 2-3x melegítés és pár apróság miatt komplikáltabb az egész, a robot tényleg atom szög egyszerű -- nekem ez a lényeg (ahogy fényképezőgépből is az a jó nekem, amit szeretek használni, minden más szempont másodlagos, mert ha nem szeretem eléggé, akkor nem is fogom használni).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
weinmaker
őstag
Nekem ez a robot egyszerűen nem szimpi, persze ettől még lehet rohadt jó, de nekem biztosan nem kéne. De ez a jó ebben, mindenkinek más jön be.
Pedig látom, hogy a produktum is elég jól néz ki.[ Szerkesztve ]
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
jana86
csendes tag
De igen, végig benne tartom a kannában már amikor a hideg vizet felteszem, hogy minél jobban átmelegedjen. Nem olyan nagy gond ez egyébként, mert a gőz miatt amúgy is csak konyharuhával tudom megfogni és kivenni onnan. Mondjuk majd lehet, hogy egy műanyag zsugorcsövet rámelegítek, az leszigeteli annyira, amennyire kell.
-
HÁZIGAZDA
válasz weinmaker #89520 üzenetére
évekig pavoniztam, azt elég jól ismerem. mivel nem csinálok vele cappuccinót, a zárt bojlernek csak hátránya van, az egész túlmelegedős bűvészkedés csak azért van, mert konstrukciójában ilyen a gép a gőzölésért cserébe.
a nyitott bojlernél espressóhoz szerintem nincs jobb, semmi régi víz, semmi túlmelegedés. legjobb egy
tökéletesített caravelstrietman tetszene, de az túl drága. a robotban nincs fűtés, ami némi kényelmetlenséggel jár, cserébe viszont forrásban lévő vízzel csinálva pont jó, azt pedig mindenféle hókuszpókusz nélkül lehet csinálni minden konyhában.és tud 1:3 arányú kofit, ami szintén fontos, mert világosabb pörikhez sokszor nem passzol a caravel/pavoni ristrettója.
szóval én ezért.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
jana86
csendes tag
A Biancától való leglényegesebb eltérés, hogy míg a Bianca dual bojleres (külön, PID-del szabályozható 8 dl-es kávé bojler és 1,5 l-es gőz bojler van benne), a Mara HX-s gép. Továbbá a Bianca átfolyásszabályozó kittje sincs benne a Marában. Nem tudom, utólag beépíthető-e. Pl. a Mara-nál írják a 3 utas szolenoid szelepet, míg a Biancánál nem, ebből arra gondolok, hogy másak a fejegységeik, még ha mindkettő E61 is.
-
jana86
csendes tag
Tőle lestem én is a technikát, csak már a melegítés elején beleteszek mindent a kannába. Jól jön az a hőtartalék is, ami a nyélben van! Egyébként valóban azzal lehetne javítani a hőháztartását (lassítani a környezeti levegőnek történő hőleadását), ha mondjuk kívülről hőszigetelt lenne a cilinder.
De ez már szőrszálhasogatás, mert ha nem filterre pörkölt kenyait készít az ember, akkor nincs hőhiány. Síeléskor 1600 m-en volt a szállásunk, ott 95 fokon forrt a víz, annál jobban nem tudtam felmelegíteni azt, így is espressora pörkölt etióp illetve costa rica-i kávéból hibátlan presszókat tudtam húzni.[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
válasz weinmaker #89527 üzenetére
A Quickmill-nek is van nem automata gőzölője, de elég húzós áron:
https://www.italiankitchenaids.com/coffee_machines.php?prod=milk_frother-MOD.0961Gondolkodtam már rajta, hogy alkatrészekből (pl. egy Lelit Bianca 1,5l-es gőzbojlere, csapja és szigetelt gőzcsöve egy termosztáttal vagy nyomásszabályozóval) mennyire lenne bonyolult és drága összerakni egyet valamilyen házba, de tartok tőle, hogy nem nagyon érné meg.
-
HÁZIGAZDA
válasz jana86 #89533 üzenetére
kalmár "világosra pörkölt etiópja" kb. az a pörkölési szint (mármint "sötétségre"), amiket én itthon csinálok (nyilván profilban a probattal sosenem versenyképes egy fisifosi gene), azt mondjuk a leván húztuk csak le, de az előző két robot-shot alapján azzal sem lett volna gond. de nem rohanok még venni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
jana86
csendes tag
Othhon én is ritkán használom - bár időnként azért kedvet kapok hozzá, de utazáskor kimondottan jó, hogy nem csak filtert tudok inni, hanem rendes presszót is.
Korábban volt már olyan pl. nyaraláskor, hogy azon gondolkodtam, bemegyek egy kávézóba, és megmondom, hogy kifizetem egy presszó árát, csak húzzanak nekem a saját kézidarálómmal ledarált saját kávémból egy duplát. Nem tudom, milyen szemmel néztek volna rám, meg azt sem, milyen lett volna az eredmény, de mostmár viszem a Robotot, és nincs ilyen gondom. -
jana86
csendes tag
válasz konzumpro #89502 üzenetére
"A receptem forrás után egy perc várakozás (80 fok körül kéne lenni)"
A 80 fokot honnan vetted? Szerintem az nagyon kevés. V60-azni szoktam, 93-95 fok körüli vízzel, pl. itt is 93 fokost írnak:
https://www.kaffeetante.net/2018/09/chemex-cup-2018-recipe/ -
senior tag
Urak! Van egy fórumtársunk, vásárolt tőlem egy pidelt GC-t. Megkért, hogy küldjek neki a géppel egy dupla IMS szűrőt is. Van darálója, Graef CM702-t vásárolt mellé. Megkapta a gépet postán ahogy kérte, az IMS szűrővel. Most azt írta nekem, hogy a 14 számú alktrészt nem küldtem el a géppel együtt, ezért nem tudja használni és az biztos, hogy kell bele, hiszen akkor nem írnák.
Anélkül, hogy leírnám itt, hogy mit válaszoltam neki, kérlek benneteket igazítsátok el, mert nekem nem hisz. Gondolom csak elolvassa majd...
A másik amit szeretne látni itt általatok is leírva: attól függetlenül , hogy a pid mit mutat, mennyi idő amíg rendesen üzemkész állapotra felmelegszik a gép?
Köszönöm!Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
HÁZIGAZDA
válasz sz.zs. #89539 üzenetére
háát, a nyomásfokozó kis bizbaszt ki köll dobni a kukába, ha véletlenül megtalálja, mert komoly gépen direkt értékelhetetlenül vacak kávét csinálni rosszabb, mint értelmetlen, az már bűn.
másrészt, mivel ez egy komoly gép, normális minőségű alkatrészekkel, ezért kell neki legalább 15 perc, de inkább 20+, mire tényleg hőstabil lesz és minden átmelegszik. de ez abból is látszik, hogy a pid ugyan hamar eléri a beállított hőfokot, de utána is nagyon sokat kell dolgoznia, folyamatosan korrigál és még nagyobbakat oszcillál a hőfok, aztán később csökken az amplitúdó és eleve ritkább fűtöget rá, hogy tartsa az értéket...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
paljoc
tag
válasz sz.zs. #89539 üzenetére
Ki tudja, lehet belőle is kávépörkölő lesz egyszer...ha jól rémlik én is pont ezt a biszbaszt kerestem a neten a 2007-ben vett gaggia evo-hoz anno, úgy jutottam el a Kavéológia fórumhoz, aztán indultam meg a “lejtőn”! Szóval igenis baromi fontos az a kis gumikorong!!!🤣🤣🤣🤭
-
senior tag
Köszönöm mindenkinek, nem a hangulatkeltés és a kolléga lejáratása volt a célom, ezért is nem írtam Nick nevet. De így legalább más is leírta amit én: a nyomásfokozó kis biszbasz csak a nyomásfokozó szűrőkkel működik együtt, ezzel együtt is kb. csak “mosogatólé” előállítására alkalmas, a darálóval kell beállítani a kívánt szemcseméretet, hogy a megfelelő lefolyást tudjuk biztosítani. És ez is csak Friss kávéval érhető el igazán.
Szerk.: azért a használati útmutatóban is leírhatnák azt, hogy ha van darálód és elő tudsz állítani megfelelő szemcse finomságot, akkor nem kell a nyomásfokozós szűrő és a biszbasz.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
soldier2
őstag
válasz sz.zs. #89539 üzenetére
Jöjjön még egy vélemény a témában, hátha éppezgyőzi meg
Nyomásfokozó bizbaszt eltenni és elfelejteni (a szimpla szűrővel együtt), ha csak nem akar előre darált kávé(szerű) porból kávét készíteni. Esetleg olvassa el az összefoglalóban Hifis50 írását, arról hogy miért kell a daráló. És akkor meg is érti, hogy miért nem jó a nyomásfokozó. Ha meg előre daráltat használ akkor adja el a Graefet. Bemelegedni meg kell neki a 20 perc minimum, ha nem hiszi akkor próbálja ki, pár adag kávé nem fogja bedönteni a családi kasszát remélhetőleg.Robot: lassan kedvek kapok hozzá én is, utazáshoz leválthatná a Brikkát, de akkor kell már mellé egy Commandante is és az évvégi fotós ámokfutásom után ez lehet kiborítaná a bilit a páromnál (aki ráadásul teás nem kávés ).
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Autós topik
- Filmvilág
- Elemlámpa, zseblámpa
- Automata kávégépek
- Átjutottak a Ciscón, betörtek a kormányok hálózataiba
- Óra topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Ford topik
- Megjelentek az első HMD okostelefonok, ezek a magyar áraik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- GoPro Karma drón távirányító és töltő eladó
- Eladó motoros kajak szett (Aqua Marina Tomahawk AIR-K 440+Epropulsion Vaquita)
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- DJI Air 2s drón 4 portos töltő, 2 portos autós töltő, tűzálló akkumulátor-táska
- Eladó 0km-es új elektromos roller (iScooter i9)