-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #86243 üzenetére
"biztos vagyok benne, hogy világos pörik esetében a Decent jobb végeredményt ad"
Ne légy :-)!
Most készítjük azt a fitting-szériát, ami lehetővé teszi a dugattyú talpánál a víz hőmérsékletének pontos mérését (a nyomás mellett!) a Pavoni-nál és a Creminánál.
Amúgy, ha megszeretted a manuál kávékészítést, akkor nehéz megbarátkozni onnantól a pumpásakkal. Legalábbis, ha tényleges lecserélésről beszélünk.
De lehet, hogy ez is változni fog lassacskán. 2 napja beugrottam a Mountex-be, mert jelezték, hogy a LEVA szervízre ment, és Gergő berakta a Mountex presszóba a KB90-et átmenetileg. Konkréten zajmentesen jött le a szimplám.[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz Kávé Kálmán #86250 üzenetére
Mindennek van létjogosultsága és mindenre van kereslet. Nyilván John maximalizmusa vezetett ennek a gépnek a megszületéséhez amiből végül termék lett. Azt nem írtam az előző hozzászólásaimban, de átlag felhasználókra gondoltam, ha lehet minket átlag felhasználónak nevezni akik ennyit pöcsölnek egy kávéval. Nyilván te aki fejlesztesz különböző eszközöket, kávét pörkölsz vagy SoundON aki ennyire bele ássa magát minden paraméterbe annak egy tökéletes analitikai eszköz. A SEP szerintem átlag felhasználónak inkább való és elérhetőbb. Bőven elég támpontot ad a reprodukálhatósághoz. Nem géphez kötött ami óriási előnye szerintem.
-
WiZARD
addikt
Lett 2 napra kistestvér, vakon nem hiszem hogy megmondanám, hogy melyikkel készült a kávé. Sajnos idő hiányában nem volt vakteszt meg hasonlók.
Ha este kihúzzák a számaim, akkor itthonra kell egy ilyen ;)Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
grizlisandor
addikt
válasz grizlisandor #86112 üzenetére
Espresso Italiano, finom, karakteres ízű italt sikerült kihozni belőle.
Velencei gondolások kedvence, nem véletlenül topikkedvenc.
Palermo Aranya-val még gyakorolnom kell.Csalóka volt a zacskónyitási illat.
-
Noroo
tag
válasz zolnagy #86256 üzenetére
Ha az én számaim jönnének ki, nagyon boldogtalan lennék... ugyanis Ritkán lottózom (most se). :)
Ha mégis akkor jönne ki a telitalálat mikor nekem van lottóm, és az én számaim stimmelnek, akkor mina, és/vagy egy decent... és kipróbálnám Az ek43-at. (A k30rol azt hallottam, hogy baromi jo, de egy mazzerhez képest több a pangó... ) -
KelemenUhr
aktív tag
Sziasztok!
Brikka+Hario Skerton Pro kombóval indultam el a lejtőn fél éve. Imádom az ezzel készült zamatos mokkákat és a készítés folyamatát, a kísérletezést, de lassan szívesen elmerülnék a valódi presszókészítés világában. Jó ideje követem a fórumot, nagyjából világos, hogy milyen gép+daráló lenne ideális kezdésnek, viszont nagyon piszkálják a fantáziámat a La Pavoni jellegű gépek nem csak a dizájn, de a működési elv miatt is. Sajnos egy Europiccola modell most nem fér bele, de ahogy látom a Gaggia is gyárt ilyet Factory modellnéven:
Kérdésem, hogy egy ilyen gép a maga kategóriájában ajánlott-e? Azzal tisztában vagyok, hogy alapvetően egy ilyen gép sokkal inkább mélyvíz, mint egy Classic. Illetve milyen hasonló ajánlott, elérhető alternatívák léteznek?[ Szerkesztve ]
...De van egy rossz hírem is: a röntgenfelvétel alapján önben egy csontvázszerű lény él.
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #86251 üzenetére
"Ne légy :-)!" - azért néha szenvedek az extrém világos pörikkel, afféle egyenízük van. A te világos pörid, vagy a Casino Mokka presszó pörkölés még ok, de világosabb vizekre egy ideje nem evezek. Persze simán lehet, hogy a daráló a szűk keresztmetszet.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Keresztapper
senior tag
válasz Peti...(16v) #86206 üzenetére
Köszönöm! Idő közben elkészült a tölcsérem is. Igaz, kicsit brutál lett, de rendkívül kényelmessé teszi a porciózást.
http://palscoffeetech.com/
-
#64275200
törölt tag
Kazán szigetelését milyen anyaggal érdemes végezni? A szilikonhab iszonyú drága sajnos.
-
mutyi
őstag
pro és kontra érveket várnék a következő két géppel kapcsolatban, melyik és miért lehetne a jobb választás.
Gaggia Classic 2015 előtti full tuning
Expobar Office Leva pid nélküli változat
Felhasználás: napi 3 kávé, espresso, ristretto és cappuccino.
Leginkább a sötét pörkölést kedvelem és a hagyományos olaszos ízvilágot, csokis, mogyorós, nugátos,kakaós. -
Noroo
tag
én ebből tuti az expobar-t választanám. Márcsak azért is, mert ahogy itt "lakom" azt vettem észre, hogy gc utáni feljebb váltasnak mondták már. Más liga szvsz.
GC
pro: full tunning
gyorsabb bemelegedés(?) a kicsi bojler miatt
kisebb helyen elfér, mint az Expobar
kontra: De a full tunningnál már nincs hova feljebb menni, csak váltani.
Expobar:
pro: Egy alap expobar-nál meg még lehet feljebb építkezni...
E61 ami egy másik szint, mint a GC
talán a sötét pöriket kicsit nehezebb elrontani pid nélkül (de most lehet, hogy hülyeséget mondtam)
kontra: nagy bojler bemelegedési idő hosszabb
nagyobb a helyigénye, mint a GC-nekde ez csak az én véleményem...
[ Szerkesztve ]
-
mutyi
őstag
Tisztában vagyok vele,hogy nem egy ligában játszanak, eleve hőcserélős, gyak folyamatosan lehet vele kávét készíteni, ami igazából engem nem érdekelt eddig sem, most egy Gaggia Baby van.
Engem az érdekel, hogy minél jobb kávét tudjak készíteni, lehetőleg konstans módon.
Valaki pl. leírhatná részletesen, hogy egy HX-es gépnél ahol nincs pid (elvileg nem is sok értelme van ott) hogy tudja az ember belőni, hogy hány fokos víz jöjjön a kávéra?
Most is szinte mindig egy 92-95 fokos tartományban mozgok, de azért nyilván nem hátrány ha az ember tud azzal is játszani.
Továbbá kérdés, hogy a full tuningos Gaggia Classic esetében amiben van nyomásmérő, ahogy az Expobar Office Leva-ban is, azt lehet bármire is használni vagy csak egyfajta visszjelzés az ember számára? -
soldier2
őstag
HX-es gépnél kellegy fejhőmérő, hűtőcsapolással állítod be a megfelelő fejhőmérsékletet,majd kar fel és indítod a csapolást (ha nagyon túlmelegszik álló helyzetben a fej akkor a nyomáskapcsolóval tudod a gőztartály hőmérsékletét csökkenteni, de egy idő után a gőz rovására megy). Elég konzisztens tud lenni némi gyakorlással, de vízpazarló (ha designer vizet használsz akkor pénzben is érezhető) és olyan pontos sosem lesz mint a pid. Lassabban is üzemkész mint egy tuningolt GC. Otthonra HX gépet nem szoktak javasolni, de látványnak pl nem utolsó.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mutyi
őstag
Köszönöm az érveket, ésszerűen szeretnék dönteni, hiszen számomra a finom kávé a lényeg. Külsőre nagyon tetszenek ezek a HX-es gépek,de ahogy írtátok is, nagyobb helyet foglal, nehezebben melegszik, ami igazából nem annyira gond, viszont szeretem a precizitást, ami egy pid-es gépnél talán jobban kijön.
Oscart használok a víz lágyítására, sima ásványvízből készítem,de sokat kell cserélgetnem. -
-
-
mutyi
őstag
válasz jana86 #86276 üzenetére
Elefánt a porcelánboltban.
Az ízlésem nem hiszem hogy változik, 5 éve foglalkozom a kávéval és hiába ittam világos pörkölésű kávékat, hiába megyek a legtöbb menő kávézóba, nekem azok nem igazán jönnek be. Főleg nem a citrusosabb ízvilág.
sz.zs: a pumpaszabályozó-val lehet a nyomást szabályozni?[ Szerkesztve ]
-
-
Keresztapper
senior tag
Valóban az a mondás, hogy HX esetében nem sok haszonnal jár a PID beépítése, de az én tapasztalatom szerint azért ez sem ennyire fehér, vagy fekete.
Egy öreg Rancilio S24-em van, amiben egy XMT PID szolgál a legnagyobb megelégedésemre. A megfelelő bemelegedési időket követően nagyon szépen változtatható vele a kifolyó víz hőmérséklete, de azt is hozzá kell tenni, hogy a Rancilio nem E61-es fejjel szerelt masina, aminek az az előnye, hogy itt nem jellemző, hogy a fej annyira külön életet élne.
http://palscoffeetech.com/
-
zozy84
senior tag
Tárolásról lenne nekem is kérdésem.
Mindig 1kg szemes kávét veszek. Volt már a sokat szidott Segafredo intermezzo.
Lavazza Expert Forte (100% robusta)
Lavazza Crema e aroma blue (40% arabica, 60% robusta) van most de még nem bontottam ki mert van még az előzőből.
Ahol dolgoztam étteremben régen ott az előbb említettnél egyel jobb Lavazza Super Crema (60%arabica, 40% robusta) volt ami nagyon ízlett. Árban nincs nagy különbség szóval meglátom, hogy mennyire fog ízleni a Crema e aroma blue.(Tudom itt szentségtörés de eddig egy Saeco Xsmall gépem volt. Most meg egy Delonghi ECAM 350.35 W Dinamica van. Ugyan abból a Segafredo kávéból klasszisokkal jobb kávét csinál mint az Xsmall. Ezt csak azért írtam, hogy mielőtt megkérdezi valaki min főzőm le a kávét.)
Szóval.
Milyen vákumos szemes kávé tartót ajánlotok?
(nem fogom lefagyasztani)
Most egy pár ezer forintos vákumos tartóban van a kávé felbontás után de jobbat szeretnék mert ez csak műanyag.
Láttam 15eft-ért ami biztos jó de árban a kettő között szeretnék venni ha lehet. Ha nem lehet akkor veszek 15ért ha az a jó.
(a fogyás mennyisége mindig változik) -
Csápájev
őstag
Ha valakinek van tapasztalata a mordorban kapható egyengetőkkel, disztributorokkal,az ossza meg velem privátban legyen oly kedves.
-
soldier2
őstag
válasz zozy84 #86285 üzenetére
A helyedben vennék 1 kg Locavore-t Paljoctól 250g-os kiszerelésben. Ha valami csoda folytán úgy érezném, hogy nincs kellő előrelépés, kitörölném a mester email címét de a zacskókat megtartanám és kedvenc Lavazza Super Crema kávémat bontáskor kiporcióznám a zacskókba, amik fémgőzölt zacsik simítózárral, nagyon jól zárnak. Vagy rendelhetsz Szegedről az AVX-től kávés zacskókat. A merev falú edényeket hanyagolnám, mivel ahogy fogy a kávé egyre több O2 marad a dobozban. A vákuumos dobozok meg elősegítik a CO2 és egyéb illékony anyagok távozását a kávéból, rontják a minőségét.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
72lakiluk
tag
válasz Csápájev #86288 üzenetére
Van 3 ágú itthon, használom maroktamper előtt. A tampertől 3-4mm-rel rövidebbre van állítva, hogy ne tömörítsen, csak egyengessen, simítson. Nem rossz cucc, de van aki szerint felesleges. Annyiből is hasznos szerintem, hogy pl. pont az a 3-4 mm az amit a tampereléskor ideális nyomóerővel tömörítek és a maroktamper szépen felül a kosárra :)
[ Szerkesztve ]
-
stereofan
tag
válasz Csápájev #86294 üzenetére
az avx-es négyágút nagyon könnyen lehet állítani, nem mintha olyan gyakran kellene, de pl. egy délutáni ristretto kosárváltáshoz gyorsan át lehet állítani.
a felső két rész kiengedésével és megszorításával lehet ezt megtenni.
oldalt vonalas mérce mutatja számokkal a méretet.a háromágú mottának két része van, ott az alsó részen egy külső gumigyűrű szorítja a felsőrészt, a vége felé már nehéz tekerni egy kicsit, de nem vészes.
mindkettőnek ez a fényes bevonatú felülete van, időszakosan szoktam letisztítani egy mikroszálas kendővel, így nem tapad rá az őrlemény.
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Mata összteleszkópos kerékpár
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)
- POLICE EPIC férfi analóg karóra!
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- DJI Air 2s drón 4 portos töltő, 2 portos autós töltő, tűzálló akkumulátor-táska