- Hálózati / IP kamera
- Starlink
- Nagy botrányt okoz az EU kiberbiztonsági terve
- Linux kezdőknek
- Windows 10
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kockáztatnak a bankok, ha AI-t használnak
- Facebook profil letiltás kapcsolt ismeretlen Instagram fiók miatt
- eBay
- A TikTok Lite is igen káros lehet a gyerekekre
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz SteelCowboy #85124 üzenetére
Azért egy tuningolt GC és egy Flair használata között akad pár nagyságrendbeli különbség, és ízben sem ver oda neki. Itt a fórumon nálam jobban kevesen szeretik a manuál karos gépeket, de a Flair szerű megoldások napi rutinban már nekem is soknak bizonyulnak A hőmérséklet beállítása meg hogyismondjam......
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #85151 üzenetére
Aki megbaratkozott a karos gepek mukodesevel/hohaztartasaval es hasznalta (nem egyszer kiprobalta, vagy latott rola egy videot), az mind szerette. Sok ilyen emberrel talalkozom :-). Az, h egy display tizedfokra beallithato pid erteket szuggeral vagy egy gep egymastol nagyon jol elkulonitheto homersekleti tartomanyokban uzemeltetheto, az az eddigi tapasztalataim szerint a mindegy kategoria. Tudom, h ezzel sokan szivesen vitatkoznak :-). Van 2 atgondoltan pid-elt gepem is. A takaritasra megvannak a fogasok, keresem a videot...
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Here you go:
https://youtu.be/_nswa92-AGk
Homerseklet: sokat segit, ha a delikvens mindig ugyanazt a homersekletu vizet hasznalja elomelegiteshez. Kezenfekvo a forrasban levo viz. Az, h hanyszor melegited elo, eldonti, melyik homersekleti tartomanyban keszul a kaved. A huzashoz szinten zubogo vizet hasznalok (mire a kaveig er, mar jocskan veszit).
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #85152 üzenetére
de a hangsúly nem is a pontosságon van, azzal tényleg nincs gond kellő rutin után (illetve van, amikor gyerekek miatt az ember nem tudja megszakítatlanul csinálni a folyamatot, de ezt tegyük félre), hanem azzal, hogy mennyire körülményes eljutni odáig, hogy az általad akart hőmérsékleten/állapotban elkezded a csapolást.
a pid-es gépben az a(z egyik) jó, hogy ez a körülményessége pontosan nulla.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Kávé Kálmán
tag
Ez vilagos Parci. Szamomra kavenal PRIMER az ital minosegen van. Ott a GC-kal (nemcsak ott) pariban van a Flair. Abban, h 7 perec alatt kesz az italod, meg konkretan aláz a Flair. Nehany “decent” :-) gep tud ezzel lepest tartani/felvenni. 37-es shot a limit, meg az a malenkij robot, amit el kell vegezni.
[ Szerkesztve ]
-
WiZARD
addikt
pid-es gépen +-1 fok nagyon érezhető ízben (nem szoktam kisebb lépcsőben állítani)
Flair-rel ugyan bevallom, hogy semmi tapasztalatom, de erősen kétlem hogy lehet egymás után 3x egyforma hőmérsékleten kávét készíteni, vagy csak extra odafigyeléssel és szabályzott körülmények közt.
Arról nem is beszélve, ha azon akarunk "állítani"Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #85155 üzenetére
az ital jó minőségéhez nagyon sok kávégép elég, pár paraméternek kell megfelelni és hurrá (persze sok gép így sem üti meg a szintet). a napi rutin módjában viszont nagyok a különbségek, anno sokat pavoniztam, most a két kisgyerek mellett tuti nem szeretnék
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #85159 üzenetére
van még egy jó 7-8 évem, mire a kisebbik abbahagyja az "apa, apa, nézd, apaaaa" korszakot, addigra lesz tapasztalat a flérrel bőven, meg lesz két utódja is
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
Mióta az üzemben szolgálatba állt a Linea, azóta itthon igencsak hanyagolom a GC-t, csak páromnak húztam vele a reggeli kávékat (ő tejjel issza). Egyszerűen képtelen vagyok reprodukálni azt a minőséget.
Arra pedig jöhet magyarázat, hogy az mitől lehet, hogy a Lineánál tényleg kottázni lehet 1 °C különbséget, a Flairbe meg locsolom a forró vizet, és mindig egy korrekt kávé a végeredmény. Részben tudom az okát, mások az elvárások, elnézőbb vagyok ezzel a szerkezettel, mint a monstrummal. (Persze jobbak a kávék a Lineán, ez talán nem meglepő.)
Amúgy élvezet használni, mióta a pulton van, nem kapcsoltam be a GC-t, mert nem csinálok rosszabb kávékat. Az üzemben tesztelgettem a K30-cal, a rövid teszt alapján pedig arra jutottam, hogy nem a Flair a szűk keresztmetszet, hanem a Kinu.
Az meg csak hab a tortán, hogy párom éppen az ügyelet fáradalmait piheni ki, én pedig síri csendben készítettem el a presszómat.
+1 Különböző összetételű vizek gyors egymás utáni tesztelésére is eléggé jónak tűnik. -
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #85161 üzenetére
valahol a világ rendje, ha a linea érezhetően jobb, mint a gc
az sem meglepő, hogy egy karos manuális is tud olyan jó lenni, mint egy gc
viszont úgy tűnik a leírásból, hogy a flairnek elnézed, hogy nem linea, a gc-nek nem (na meg milyen gc? fragolás-full-fullos?)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
WiZARD
addikt
válasz Bazsee71 #85161 üzenetére
Ugyanezt tapasztaltam én is. Itthon GC-vel évek alatt sose lett olyan a kávé, mint a Linea-val "bármikor, elsőre"
A La Marzocconál 1 fokot nagyon érezni, nem emléxem, hogy a Gaggia-nál ennyire érezhető lett volna, sőt...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
HÁZIGAZDA
válasz WiZARD #85166 üzenetére
egyébként továbbra sem hiszek a varázslatban, szerintem ezeken múlik a végeredmény:
- csapolás alatti víznyomás (beleértve, hogy milyen pumpa/kar állítja elő)
- csapolás alatti vízhőmérséklet
- csapolás alatti vízterítés[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
WiZARD
addikt
Én se hiszek a varázslatban, egyszer kiváncsiságból kipróbálnék egy fullos GC-t. Érdekelne hol áll a kettő közt.
Főleg hogy a Linea azért sok csodát nem tud, se előáztatás, se bármiféle nyomás/átfolyás profil...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
Csápájev
őstag
Xiaomi vízforralót használ valaki?
Az alkalmazásban állítólag precízen állítható a víz hőmérséklete.
Nem egy Bonavita,de nem is annyiba kerül -
-
KVfun
csendes tag
-
grizlisandor
addikt
válasz grizlisandor #84973 üzenetére
Elfogyott a PY Locavore, nem sikerült a 250gr-ból főzni belőle egy nekem finom kávét.
Remélem a PY Choco Madness-el sikerülni fog. -
Toobee
veterán
válasz Csápájev #85169 üzenetére
4 perc körül látod. Én úgy látom, hogy fokonként lehet állítani.
https://barbieripnk.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #85161 üzenetére
még ide visszatérve, meg részben Wizardnak reagálva: most direkt játszottam 2 fokos tartományon belül a pazar kenyával, és nagyon más kávét kaptunk 88 és 90 fokon. persze annyi tényezős egy lefolyás, hogy ez mindegy is.
a másik, hogy szerintem sem lehet otthon reprodukálni azt, amit egy tökéletesen pörkölt világos kávéból kapsz egy profi helyen. én nem is akarom, meg sem próbálom, ezért is pörkölök annál picit sötétebbre és nyomjuk a középvonalat idehaza: van még sav, gyümölcsök, de már messze nem az a finom, törékeny, tökéletes test és nulla mokkásság, annál kicsit karcosabb, mogyorósabb-csokisabb, de még nulla kesernyével. mind a gene, mind a kávégép, de talán még a daráló is erre tökéletesen alkalmas, home casmo presszózásra meg - szerintem - nem.
40 fölött már minden nap ajándék állítólag, illetve én a csalódásnál jobban semmit sem utálok gasztro vonalon. tökéletesen boldog vagyok egy maga egyszerűbb műfajában hibátlan kávéval. (robusztáig azért nem mennék soha )
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
Full GC: PID, rézcső, réz vízterítő, tágulási, nyomásszabályzó. Furcsa, mert mint ha régen sokkal jobbak lettek volna vele a kávék, csaknem az emlékek szépültek ennyit. Emiatt tényleg szigorúbb vagyok a GC-vel. Csak az ulka-roto áramlástechnikai különbözőségére (pulzálás) tudok gondolni, másban nem tud többet a Linea, szerintem a vízterítése is rosszabb. De ahogy WiZARD írja, ott kb bármikor húzok egy jó kávét, ha nem klappol minden, akkor is általában közepes, iható a végeredmény.
A Flairt sem tartom világverőnek, csak egy jól használható, megbocsájtó eszköznek, ami még közvetlenebbé teszi a rituálét.Kávé Kálmán: már kiló felett járok a Kinuval.
-
Peti...(16v)
tag
Egy GS3-at.
Más: annyi szó volt mostanában a balatoni újhullámos kávézókról, de a siófoki Cafe Maranról még nem esett szó. Igaz csak egyszer voltam, de akkor nagyon tetszett. A kiszolgálás kedves és figyelmes volt, kényelmes és szép a hely, a sütik és a kávék is nagyon finomak voltak. Megkóstoltam a világos (vmi etióp volt) és a sötét (vmi brazil) pörkölést is, utóbbi az állandó kínálat, a másik őrlőben pedig mindig valami új van. A sötét sem igazán sötét, és nekem nagyon bejött, pont azon a határon van, amikor még mutat valamit a pörkölés a kávé fajtajellegéből, de még nem laposítják el a sötétekre jellemző általános ízek. Nagyon különleges volt, az eddigi legjobb specialty kávé élményem, és ez volt az az ízvilág, ami itthon még sosem sikerült.
A gép is megér egy mustrát (KVDW Spirit). Számomra érdekes, hogy a két fejen két eltérő hőmérsékletet használnak, a világost 93, a sötétet 94! fokon húzták. Az árak magasak, de a minőség is magas szinten van, úgyhogy szerintem ezt el kell fogadni.[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Bazsee71 #85177 üzenetére
“már kiló felett járok a Kinuval”
Az dícséretes, de még valszeg nem “well seasoned” :-). De, hogy az összehasonlítást tovább nehezítsük: játszik itt még, hogy a dugattyus gepek eleve mas izelmenyt produkalnak mint a pumpasok (a roto még rugos nyomasprofilt mimelve is mas lesz a pumpalas miatt). A manual gepeknel olyan eloaztatast csinalsz onthrefly, amilyet akarsz. Jelen esetben a kaveparnak dimenzioi (atmero, magassag) ebbol kovetkezoen az orlemeny idealis finomsaga is total mas.
[ Szerkesztve ]
-
stereofan
tag
válasz grizlisandor #85174 üzenetére
lehet kell még egy kis idő, hogy a legjobbat hozd ki belőle,
szerintem érdemes vele még foglalkozni.a p&y cm, egy másik karakter lesz!
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
zolnagy
őstag
válasz grizlisandor #85181 üzenetére
Lehet csak egyszerűen nem szereted azt a vonalat. A locavore nekem is már “túl klasszik” volt, éreztem benne a robusztát, a CM ellenben mindig is OK volt.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #85179 üzenetére
Amugy ar/teljesitmenyben csucsgyanus a Flair. A futesnelkuliek kozul a Robot szerintem jobb (meg gyorsabb is), de sajnos nagyon draga.
-
Gery0505
tag
Sziasztok!
Ha már így szóba került a GC tuning... Nekem lenne egy ötletem ezzel kapcsolatban, nem tudom erre esetleg gondoltatok-e már, de még eddig nem láttam sehol ezt megvalósítva. Egyszer olvastam, hogy panaszkodtatok arra, hogy a GC-k kazánjában egyre kevesebb az anyag, ez ugye rosszat tesz a hőtehetetlenségének. Kicsit szemügyre véve a GC kazán képeit, feltűnt, hogy az egyik oldala egy sík lap... Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha erre a sík felületre felerősítenénk egy kb 10-15mm vastag réz lapot, de természetesen a rézcső tuningot nem elfeledve. Persze valami jóféle hűtőpasztával megspékelve, amit a procikhoz használunk, hogy jó legyen a hőátadás az alu és a réz között. Ez gondolom jót tenne a kazán hőtehetlenségének, és talán egyenletesebb lenne a melegvíz is a csapoláskor. Mi a véleményetek erről?"Failure is always an option." Adam Savage
-
razzorr
őstag
Üdv topiclakók. Tervezek venni egy Bialetti kotyogóst (indukciós lapra). Vélemények? Az MM-ben néztem, 12körül. Most nem feltétlenül az ár a lényeg,hanem hogy nyugodt szívvel ajánljátok e. Vagy ha nem, akkor mit helyette? Köszönöm.
-
stereofan
tag
válasz razzorr #85185 üzenetére
szia,
gondolom venus, musa, kitty családból lesz valamelyik amit kiszemeltél. úgy tudom ezek jók indukciós főzőlapon.abszolút rendben van mind, jó minőség.
a méretet úgy válaszd ki, hogy ezzel kb. mindig ugyanannyit fogsz készíteni.
van egy-két praktika a főzéshez, de itt is ajánlott egy jó minőségű frissen őrölt kávé a tökéletes végeredményhez.
pl. innen a get up nagyon jó kotyogós kávéfőzőkbe is.
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
stereofan
tag
válasz razzorr #85189 üzenetére
látom már, ez egy standard kotyesz csak az alsó részén rozsdamentes acél.
a nagy intenzitású hő szerintem annyira nem jó ebben az esetben, a kisebb méretű kotyeszeket inkább alacsony-közepes lángon érdemes használni.
valamennyire lehet szabályozni a főzési zónát?minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
Rekureku
tag
Sziasztok!
Van egy Nespresso U típusú kávéfőzőm. Amikor lefőzöm a kapszulát a kávé a kapszulatartóba folyik.
Mi lehet a baj? Rendszeresen vízkőtelenítem.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- BestBuy ruhás topik
- OLED TV topic
- Futás, futópályák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Mobil flották
- Tőzsde és gazdaság
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...