- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Nem bírják kiszolgálni az AI energiaigényét
- ASUS routerek
- Leváltaná a Google a sütiket, de ez nem elég
- Az Intel a legmodernebb chipgyártó géppel előzheti meg az egész szektort
- Hálózati / IP kamera
- Mikrotik routerek
- Crypto Trade
- Rendszergazda topic
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz Dr.Anonymus #83799 üzenetére
hát ez a gyönyörű vérturul?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Dr.Anonymus
addikt
válasz Gery0505 #83792 üzenetére
Egyáltalán nem olyan bonyolult kezelni mint elsőre tűnik. Nekem a korábbi Lelit Anna sokkal gyakrabban elakadt ha túl finomra őröltem a kávét, itt ez szinte soha nem probléma, max egy kicsivel több erővel nyomod át mint 9 bar, és az eredményként kapott kávéval se volt soha gond.
A lényeg, hogy ne James Bondtól tanuld meg a használatát
-
Gery0505
tag
Sziasztok!
Egy kis gondom akadt a kávéfőzéssel, ennek megoldásában kérném szépen a segítségeteket. Van egy Gaggia Classic alapgépünk, amelyen a nyomás be van állítva 9 barra, és szépen fel van újítva. Az őrlőnk egy Graef 702 típus, kávét Pál Jocitól szoktunk venni, többfélét kipróbáltunk, a Choco Madness a kedvencünk, így általában azt szoktuk inni. Nos ezek a peremfeltételek. A gondom a következő, illetve nem értem, hogy miért van ez. Pál Joci kávéit általában 8-as fokozaton szoktuk őrölni, +/-1 fokozat. Ekkor olyan csepegősen szokott elindulni, ahogy Joci is javasolta nekünk, és általában finom kávé szokott lejönni jó vastag Crema-val. A kávét a fagyasztóban tároljuk a saját zacsijában, és nem is régi pörkölés, tán áprilisi. De most nem tudom mi történt, mert a darálón 3 fokozatot kellene már finomítani, hogy nagyjából ugyanaz a minőség jöjjön le. A főzési módszer nem nagyon változott, szinte mindig ugyanúgy főzöm le. 18g kerül a portafilterbe, ezt mindig az őrlés előtt szoktam lemérni, egy sima konyhai mérleggel. Rendes kávés mérlegünk még nincs. A tömörítéskor azért szoktam látni, hogy a tamper mindig a felső éléig süllyed le, tehát kb. egy vonalban van a kosár peremével. De most azt nem értem, hogy ezek mellett a feltételek mellett 8-ason őröltem le a Choco Madnesst, és átömlött rajta a forró víz, és gyakorlatilag borzalmas lett a KV. De a 3 fokozat finomítással jobb lett most a lefolyás is, és a KV minősége is jobb lett. A darálót tegnap kitakarítottam, arra gondolván, hogy eltömődött. A KV gépet még nem takarítottam, de február óta, mióta Zsoltitól megvettük azóta nem. Nem hiszem, hogy koszos lenne, mert jön belőle rendesen a víz. Amúgy Norda vízzel használjuk azóta, csak 1x-2x használtuk csapvízzel, amikor éppen elfogyott. De nem is használtuk olyan nagyon sokat, ezalatt az idő alatt, tán ha 3kg kávé mehetett át rajta. Nem tudom mi változhatott, gondolom a KV minősége nem nagyon változhatott, mert majdnem minden zacskót a 8-as fokozaton őröltük, és fantasztikus kávék jöttek le. De most nem tudom mi történt. Elkopott volna az őrlő? Alig használtuk."Failure is always an option." Adam Savage
-
SierraFox
tag
válasz Dr.Anonymus #83799 üzenetére
Ez de szép. Tetszik, hogy a műanyagokat fára cserélted.
Csak a talp jön a Stradivariról ugye? A többi az a Professionalé.
Jó ez a nyomásmérő, csak az ára horror (nekem). -
Dr.Anonymus
addikt
válasz SierraFox #83806 üzenetére
Igazából az még aránylag elfogadható árú módosítás volt.
Ádámtól kértem, akitől a tamper is van, hogy egy hozzá passzoló antikolt tölgy nyelet csináljon az amúgy is elérhető portafilter kar mellett.
Egyébként azt ígérte, hogy nyár közepe felé a többi műanyag részt is után tudja majd gyártani fából.Igen, az alapzat csak a Stradivari, ami jó mert kicsit stabilabb.
Hát igen, a manométert most én se vállalom be az ára miatt, de majd valamikor később majd szeretném azért.
-
SierraFox
tag
válasz Dr.Anonymus #83807 üzenetére
Ez jó hír, mert nekem is tőle van a tamper a pavonihoz.
-
mutyi
őstag
válasz hogyaza #83798 üzenetére
Szerintem jó árban van a te géped 75-ért. Én 80-85-öt mondtam volna rá ennyi tuning után.
Főleg amennyibe kerül egy használt baby tuning után.
Szerintem itt is írd be néhányszor,mert sokan akarnak jó gépet és egy tuningos classic nem jön ki ennyiből, viszont szerintem is nagyon jó kávékat lehet vele lőni, ha minden más rendben van. -
72lakiluk
tag
-
mdav88
senior tag
válasz Dr.Anonymus #83810 üzenetére
-
Gery0505
tag
válasz 72lakiluk #83811 üzenetére
Hát igen, ez a baj, hogy én sem értem mi történt. A kávékat fagyasztjuk, jó nem kis mézesüvegekben porciózva, hanem a saját tasakjában, de maximum annyit éreztünk rajta, ahogy a vége felé közeledett a zacsi, hogy egy picit talán vesztett az aromájából, de ez sem volt nagyon jellemző. Elég jól megőrzi így is a minőségét. Bár most még nem isszuk minden nap, és így nem fogy el hamar, de eddig mindig jó volt a kávé. Az a helyzet, hogy ez nem csak nálam van, hanem tesóm is tapasztalta ezt, hogy az őrlőt neki is néhány fokozattal finomabbra kellett állítani. Nem gondolnám, hogy a kávéval van a baj.
[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Gery0505
tag
válasz xemelon #83815 üzenetére
Hát most kipróbáltunk egy Hello Sicilia-t is, de ennél a kávénál is 3 fokozattal finomabbra kellett állítani az őrlőt, mint a Choco Madnessnél is kiderült. Amúgy a Sicilia sem régi még. Az íze ugyanolyan isteni finom volt, mint szokott. Ebben a beállításban most is olyan csepegősen indult el, ahogy szokott. Szóval szerintem az őrlővel történhetett valami, de mi? Ezek lennének a korlátai a Graefnek? Vagy el is kopott volna benne valami?
[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
-
hogyaza
csendes tag
-
SirRasor
őstag
Üdv!
Kezd tönkremenni a mostani Hausmeister HM 6209 kávéfőzőnk és nézelődök valami utód után.
Találtam egy ilyen magyar Momert csodát.
Azt írják, hogy "a kávé hőfoka 82°C". Ez miért jó? Nem forrásban lévő vizet szokás ráengedni a kávéra? Ettől gyengébb lesz? Vagy finomabb? Vagy...vagy?Make Love not war!
-
SlayerSub
tag
Megvolt a Római vakáció, majd mindenhol jó kávét ittam, de elájulva egytől voltam, story on:
Az airbnb-s vendéglatónkat kérdeztem hol kell kv-t inni mert, hogy szeretem, erre ő, hogy ő Nápolyi és sajnos Romában egy helyen tud normalis kávét inni amúgy inkabb visszaadja. Na mondom ez érdekel, hát lássuk. El is mentem a helyre, kértem egy espresso-t. Szuperlatívuszok nélkül, nagyon izlett és tetszett. Tetszett, hogy olyan vastag és sűrű volt a krém a tetején mintha nem is kávéból készült volna. Meg is kérdeztem, de elvileg sima kávé, majd hoztam is belőle haza. Persze itthon egyenlőre semmi hasonlót nem sikerült kihozni, pedig ezt is megkerdeztem elvileg ugyan az volt a gépben. Ez lenne a hely: [link]
Azóta más oldalakon utána néztem, beszélik hogy létezik híres Nápolyi mogyorós kávé, aminek olyan a cremaja mint amiről -beszéltem.. Lehet ilyet kaptam volna..? Na mindegy, itthon van elérhető nápolyi blend valahol, próbálkoznék még hátha tálalok valami hasonlót mint kint kaptam? -
bl4ze
veterán
válasz SlayerSub #83825 üzenetére
Bocsánat,a linken őröltet láttam. Szemes az más, nem szóltam.
Vélhetően kevés a tudás vagy a géppark, azért nem tudod kihozni azt amit ott kaptál : ilyen van, sajnos.Én most egy februári eddig fagyasztóban levő P&Y Locavore-t iszok: PID 95 fokra feltolva, és iszonyúan hozza az Észak Olasz bárkávék karaktereit.. Nyammm Locavore
.:. bl4ze .:.
-
Bazsee71
őstag
Friss élmények a Fortéval:
Nem lehet megúszni a kések párhuzamosítását, jobb módszer pedig egyelőre nincs a filc-alufólia eljárásnál. Azon kívül, hogy időigényes, siralmas, hogy mekkmesterkedni kell egy új darálóval. Persze nem volt zsákbamacska, csak amíg el nem játszottam vele saját magam egy vasárnap délutánt, addig kicsit tolerálhatóbbnak tartottam.
Remélem ezt a barkácsolást sikerül gyorsan elfelejteni, amihez legalább annyival hozzájárult a Forte, hogy sikerült pár nagyon finom presszót húzni így estére, a beépített mérleg is frankó. Majd beszámolok a hosszú távú tapasztalatokról is. -
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #83830 üzenetére
egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ilyen gányolás kelljen valami újhoz, illetve, hogy ha már kell, akkor világverő cucc legyen. én a rossi rr45-ön csináltam utoljára, és nem szeretnék rá emlékezni. illetve fragola valamikor leírta, hogy miért nem lehet így normálisan párhuzamosítani, de már nem emlékszem. szerencsére a kisrobur teszi a dolgát anélkül, hogy összekenném és ufóvédő alusisakot tennék rá
viszont a tapasztalat ettől függetlenül jöhet, azért kíváncsi vagyok, fontos részleteiben is tudni, hogy mit fogok szidni egy-két évig
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
SteelCowboy
csendes tag
Egy kicsit hatásvadász (amolyan tipikus bulváros), neszesemmifogdmegjól cikk, de végülis kávé a témája...
[link]
Még mielőtt szó érné a ház elejét, nem vagyok rendszeres olvasója az oldalnak, a Google dobta felWe buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
grizlisandor
addikt
válasz grizlisandor #83771 üzenetére
Durvább őrleménnyel szinezett melegvíz folyt le, de maradva a GC őrlési finomságon(nálam 10-es) értékelhető folyadék folyt le.
Várom már, hogy átessen full tuning-on és visszakapjam a GC-et.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #83832 üzenetére
hát, ilyenkor kéne azért egy super jolly, mert simán lehet, hogy azok a kávék olyan kávék, hogy azzal is hozzák a hűha érzést. akkor lehetne bizonyosabbnak lenni, ha a málkőni rendre hozza, a sj meg rendre nem.
de egyébként egy ilyen pontatlan gány csak akkor lehet tényleg hűhás, ha a késprofil viszont csillagos ötös, más magyarázatot nem tudok (csodákban meg nem hiszek). létezik, hogy a málkőni ennyivel jobb késeket tud például a mazzernél, italmillnél?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
Ezt a kört már lefutottam a Majorral, a K30-cal pedig nem egy szintet sikerült lépni utána. Nem hiszem, hogy azóta csak úgy maguktól erőre kaptak volna az SJ-k.
Nem tudom a pontatlan gány milyen, mert úgy nem próbáltam. Nem akarok mellette kardoskodni 3 presszó után, így továbbra is csak annyit állítanék, hogy az első presszók hozták, amit vártam, mondhatni többet is.
-
Blaise
veterán
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #83837 üzenetére
pontatlan gány az, amit neked kell filccel és alufóliával "felszabályozni". ki sem próbáltad úgy, rögtön nekiestél, mint parci a rossinak?
amúgy elhiszem én, hogy a málkőni bármelyik kése zenész, a mazzernek meg kb. egyik sem, de furcsállom, hogy az utóbbi cég évtizedek alatt is sötétben tartotta magát (bár ugyanennyire nem logikus végülis, hogy a málkőnit meg hakkolni kell, meg sorjás a csodakése stb.). fúzióért kiáltanak
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
zolnagy
őstag
Ha már örlők a téma. Kinek mennyire kell állítani 0 ponttól a Mazzer örlőjét? Elsősorban SJ kés érdekelne Mini Electroniccal, de SJ is jöhet. Nálam MiniE SJ késsel 0-tól 12 ricni a jelenlegi kávéval (P&Y CM)
-
mentic18
tag
válasz Blaise #83838 üzenetére
Szia. Már ott bukik a dolog hogy gumiboritást kapott a szűrő és a porta belülről. Műanyag az egész. 60-70ért van gaggia itt a csoportban, én azt ajánlanám és sokmindenki más.
Vagy vegyél egy french press. Hidd el jobban jársz vele mint a lidl-s géppel.Samsung Galaxy A53 5G
-
#64275200
törölt tag
válasz zolnagy #83842 üzenetére
Azt tudom, hogy őrlő és őrlő között van különbség mint ahogy Mazzer és Mazzer között is.
Nem is beszélve a szőkenő és a szőke nő közötti különbségekről.
De az általad adott ricni számok engem megdöbbentettek. Így lehet, hogy már kést kell cserélnem a Majorba? Ha ennyire levinném az őrlési finomságot, akkor sorra befulladna a csapolásom. A 2,5 és 3 azaz huszonöt és harminc közötti őrlésnél már egy perc körüli átfolyási időket mérek az első csepp megindulásától számítva. -
zolnagy
őstag
válasz 72lakiluk #83844 üzenetére
Először nem értettem, mi ez a tizedes szám, de gondolom 0-nak vetted az összeérés állását és ahhot képest a nagy számozást vetted alapul. Két szám között pont 10 ricni van, tehát a 0,9-1,3 az 9-13 ricnit jelent? Nekem is kb ez a tartomány. Minid van amúgy?
@Zöldbab, az pont, hogy jobb nálad, mert messzebb van a 0 ponttól az örlési tartomány, tehát jó nagy tartalékod van a késben. Persze ez viszonyítás kérdése. Egy majort nem lehet egy minivel összehasonlítani.
@Parci, de. Mindazonáltal ha már az összeérés határán van az nem jó. Ott vagy a kés van elkopva, vagy a tengely ferde sztem. Az már volt téma korábban, hogy SJ-k és majorok között máshol van ez a pont. Viszont két egyforma örlőnél egyforma kések esetén ha van nagyobb különbség, az már utalhat a fenti két dolog valamelyikére. Valójában kíváncsi vagyok, hogy saját örlőmön ez a 9-13 ricni tartomány egálban van-e ugyanilyen típusú örlőkkel. Nem akarok elméleteket gyártani, csupán kíváncsiság.
-
72lakiluk
tag
válasz zolnagy #83847 üzenetére
SJ van. Nem vagyok műszaki ember, nagyon nem, de egyetértek az előttem szólókkal, hogy őrlőnként eltérő lehet. Én ragasztottam rá osztást, azért írtam tizedesben. De igen 9-13. Most néztem meg, hogy ne írjak hülyeséget, 2 ricninél kezd összeérni a kés, F64 evo úgy rémlik