- Mobilinternet
- Az MSI RadiX AXE6600 tesztje – router, játékosoknak
- Hálózati / IP kamera
- 3 évig még biztosan nem rendelhetünk Xiaomi EV-t
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- HBO Max & OD topic
- Milyen program, ami...?
- Aliexpress tapasztalatok
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Microsoft Outlook topic
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
72lakiluk
tag
válasz Zotmund001 #81245 üzenetére
kösz. Valóban egetverő számok de miért ne lehetne, bár én még a közelében sem jártam a 100-nak, de olyan kávém sem volt még, ami kérte volna. majd lesz egyszer
-
Pufokaboka
tag
válasz Pufokaboka #81221 üzenetére
Bocsánat most már tényleg le fogok szállni a fejszelep témáról, de találtam egy videót ami két nyomásmérővel pontosan azt méri ki amiről beszéltem. Egyszer még érdekes lehet valakinek.
-
freaghill
őstag
Keserűség mire ad jelet?
Hogyan tudom kiküszöbölni?
-
soldier2
őstag
válasz freaghill #81259 üzenetére
Milyen kávé, milyen gép, milyen daráló? Ha a lefolyási időd rendben van, próbálj lejjebb menni a hőfokkal ha tudsz, de ha valami bolti kávéval próbálkozol akkor fejen is állhatsz marad a keserűség.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
freaghill
őstag
Ha durvábbra állítom az örlőt, akkor meg nincs meg az 1:2 arány.
Gaggia Baby 90 fokra állított PID.
[ Szerkesztve ]
-
Csápájev
őstag
válasz freaghill #81265 üzenetére
A pidet állítgatni kell.
Egy robusztás blendnél simán le kell menni 85re, egy világos pörkölés sokszor 94 tájékán jó.
Én azt javaslom,hogy kezdj el ezzel játszani.
Ugyanazt a kávét ugynolyan körülmények között készítsd el magasabb hőfokon, menj le vagy fel extrém tartományokba is és kóstold meg mi változott.
Jó játék ez.
Ha repedezett a crema és keserű a kávé akkor sok a hő, ha nagyon világos a crema ,szinte vajszínű,akkor meg kevés.
Meg aztán lesznek azok a kávék,amiknél ezek a szabályok borulnak
A lényeg,hogy a pidet folyamatosan állítgatni kell, nem úgy van,hogy 90 aztán mehet minden kávé.[ Szerkesztve ]
-
zozoka79
tag
Tanácsot szeretnék én isrikka kotsogósomhoz szeretnék őrlőt venni,a késest hanyagolnám.erről mi a véleményetek? SENCOR SCG 5050BK vagy vegyek kézi tekerőst,mint a hario mini mill pl.most feküdtem rá a témára,és ez azthiszem a belépő őrlő amit érdemes megvenni.esetleg valakinek van használt őrlője minőségi ami hasonló árban van?
-
vicces1
aktív tag
válasz zozoka79 #81267 üzenetére
Ne akarj spórolni ennyire az őrlőn!
Az egésznek ez az alapja,Graef 702 most 32ezer az edigital-nal, tökéletesen állíthatod kotyeszra is, de ha esetleg később presszóra "fanyalodnál" akkor azzal is vígan el fog boldogulni.
Néha felbukkan használtan eladó, akkor rá kell vetődni.(ezt a "senykórt" ejtsd el!)
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
zozoka79
tag
Hát még ez is belefér,de jó lenne tudni ez miért jobb mint egy 10-12 ezres tekerős.azt látom,hogy automata,nagyobb kv kosárral,könyebb állíthatósággal,nem kell tekergetni...ezzel tudna többet a 20 ezer ftos felár ellenében?
-
soldier2
őstag
válasz zozoka79 #81273 üzenetére
A hario tengelye lötyög, így a szemcseméret nagyon szór, nem annyira egyenletes (a túl nagyméretű szemcsékből nem oldódik ki az aroma, az simán kárbavész, míg a túl finom szemcséből olyan anyagok is kioldódnak amik kellemetlenek pl keserű), míg a Graef azért egész pontos, így akár kezdő espressonak is megfelel. Kotyogós esetében vsz nagy különbséget nem fogsz észrevenni, de a Hario napi használatra nagyon macerás (percekig kell tekerni a kétszemélyes adagot).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
senior tag
válasz zozoka79 #81273 üzenetére
Kotyeszhez vsz. jó a Sencor is, de ha esetleg majd később kedved támad venni egy eszpresszó kávéfőzőt, ahhoz már nem lesz jó. A Graef viszont igen. És a daráló mellett a friss alapanyagot is meghálálja a kotyogós is. Vegyél frissen pörkölt kávét kézműves magyar pörkölőktől, ha teheted.
Az összefoglalóban vannak ajánlások erre (is).[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Pufokaboka
tag
-
senior tag
válasz Pufokaboka #81278 üzenetére
Azért valljuk be, kotyeszhez kissé túlzás egy Mazzer, főleg ha valakinek a Graef is pont belefér a keretbe.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
soldier2
őstag
válasz Pufokaboka #81278 üzenetére
Az, hogy lehet vele elég finomra darálni, hogy presszó lefolyást kapj, még nem teszi alkalmassá espresszózásra.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Nibiru
tag
válasz Sic.Transit #81281 üzenetére
Egységes szemcseméret. Ha az nincs meg, hiába néz ki jól a lefolyás.
-
iatti
aktív tag
válasz Pufokaboka #81278 üzenetére
ráadásul se kijelző,se bonyolult elektronika,se műanyag alkatrészek,örökös mint a szegénység már mint a mazzer.
-
Nibiru
tag
Két kérdés:
1.) Akinek PID van a gépében és a szimplát nem a lépcsős, kis tamperes, hanem teljes átmérőjű kosárral főzi, állítgatja PID-et a szimpla és a dupla között, hogy ugyanolyan legyen? Nálam - nem minden kávénál, de elég gyakran - a duplához eggyel, de volt hogy hárommal alacsonyabb fokozatra kell szörfölnöm mint a szimplához.
Logikus, hiszen egy kattintással kisebb a szemcseméret (nálam) és dupla annyi víz folyik át a pogácsán, ami kb. ugyanolyan magas mint a szimpla. Csak még soha sehol nem olvastam erről semmit.2.) A ristretto "hivatalosan" úgy készül, hogy az ember egy beállított 30 sec / 30ml lefolyást leállít mondjuk 20 sec környékén. De mi van azokkal a kávékkal melyek szeretik a hosszabb lefolyást, vagy /és eleve jól bírják magasabb hőmérsékletet? Nekem bejött az, hogy az ilyeneknél a ristretto-t is hosszúra hagyom (apróbb szemcseméret) azaz mennyiségre ristretto lesz, de időben espresso vagy sőt. A kávé ilyenkor sokkal intenzívebb lesz. Játszotok ilyesmivel? Ha igen, tudnátok pár jóféle kávét mondani amiket így lehet főzni?
(Hozzátéve, hogy nincs PID-em. A hosszabb lefolyásoknál a kazán visszafűt és tovább, tehát olyan kávé nem jöhet szóba ami azt kívánja, hogy mondjuk 88 fokon nyomjam 1 percig. Még. -
And06
aktív tag
válasz Nibiru #81284 üzenetére
apa kezdődik (2es pont) minimum 200 hozzászólás
2) ez az ú.n. "vendéglátós ristretto" receptje, de megoszlanak a vélemények, minimum 2 tábor van. én a hagyományos recept szerint csinálom, azaz a 25-30 másodperc alatt, egységi őrleményből nem 25-30ml-t engedek, hanem kb 20at. ebből következik, hogy finomabbra kell őrölni, amit a "vendéglátós" helyeken nem szeretnek, mivel vagy őrlőt kell állitani (nem fognak), vagy másik őrlő kell előre beállitva, ami viszont nem éri meg.
[ Szerkesztve ]
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz Nibiru #81284 üzenetére
1.) Nem állítgatom a PID-et. Miért tenném? Duplát már csak 7végén főzök itthon. Én 9g kávéból 25g-ot főzök le, ami 30ml és pontosan 30mp alatt jön le nekem (7,5g ims the single szűrő). Én így szeretem a szimplát, más másképpen (vagy nem is). A ristretto nekem túl tömény.
A duplával kapcsolatban: írtátok itt többen, hogy a dsiztribútorra tapad a kávé. Na nálam is tapad, de kizárólag a reneka kosárral. 3 dupla kosaram van, mindegyikkel kipróbáltam, de csak a renekával csinálja. Szvsz valami sztatikus feltöltődés lehet mögötte, vagy mintha szűkebb lenne picit érzésre. Annak a kosárnak a tapintása is más mint a többié.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
zozoka79
tag
válasz Pufokaboka #81278 üzenetére
Ezt a 111 k-s darálót lehet állítani alapból úgy láttam.meg a kotyeszhez írták korábban,még a sima barbár késes daráló is megfelel.a kotsesz mellé nekem van egy krups kapszulás masina is,ha nem lesz kedvem főzögetni...
-
freaghill
őstag
Lejjebb vittem a PID-et, és javult a kávé! 85 fokon egész finom lett már, honnan tudom, hogy mikor mentem le túlságosan? Vagy addig kezdjem el felvinni innentől, míg nem érzek kesernyességet, aztán menjek vissza, ha igen?
[ Szerkesztve ]
-
Nibiru
tag
válasz freaghill #81290 üzenetére
Ez sajnos nem ilyen egyszerű. Pörköléstől, fajtától és feldolgozási eljárástól is függ, hogyan viselkedik egy adott kávé. Az egyik példa amivel legutóbb talákoztam, hogy normális hőmérsékleteken kátrányos, kellemtlen ízei voltak. Ilyenkor a "szabály", hogy lecsökkented a hőmérsékletet. De már nem volt hová. Csak úgy próbából elindultam fölfelé és ott ahol egyébként már szinte bármi megégne, ez a kávé kiteljesedett.
A lényeg, hogy ne gondolkozz határértékekben. Indulj ki abból, hogy az adott kávé mennyire világos és ha nem stimmel, akkor a test, az íz, a crema színe, stb. adhatnak támpontot, hogy merre tovább.
Hozzáteszem, 85 fok nagyon alacsony, a víz hőmérséklete biztos több annál.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok.
Egy kis technikai segítséget szeretnék kérni, hogy mi lehet a probléma.
Néha elkezdte ezt csinálni a PID és kb 1-2 percig tart.
Videó
Ha lefelé állítom a hőmérsékletet akkor gyorsabban abba hagyja.
Köszi[ Szerkesztve ]
-
Nibiru
tag
válasz GAgyiXyXy #81286 üzenetére
Régebben én is sokat szimpláztam, de mivel nálam 11g+ és 15g+ a kosarak űrtartalma, és egyébként meg imádom a ristretto-t egyre gyakrabban főzök dupla ristretto-t, ami nálam 30 ml-nyi kávé a 15-os kosárból húzva.
De nem ez a lényeg, hanem a megfigyelésem, hogy ha egy sima szimplát húzok egy bizonyos hőmérsékleten és az finom, ugyanazon kiinduló hőmérsékleten a dupla már gyakran megég, vagy legalábbis jelentősen csökken a gyümölcsössége pl. Mivel az IMS The Single-ben a pogácsa ugyanolyan átmérőjű mint a dupla szűrőkben, a szimpla és a dupla között neked is ezt kéne tapasztalnod elvileg. Némileg enyhítheti ha mindkét szűrőben azonos szemcsemérettel főzöd a kávét (nálam a duplához mindig egy kattantással finomabbra kell őrölni), de még mindig ott a tény, hogy azonos keresztmetszeten dupla annyi víz folyik át.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz GAgyiXyXy #81297 üzenetére
Vsz abból indul ki, hogy a pogácsa teteje 58mm-es akárcsak a duplának. Az alja viszont kisebb átmérőjű, azért is pocsék a szimplával készült kávé.
Nibiru: nem lehet, hogy a szimpla szűrővel aluloldott kávé ízét kevered a gyümölcsösséggel?Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Nibiru
tag
válasz soldier2 #81298 üzenetére
Biztos, hogy nem. De nem azért más a szimpla mert az alja kisebb átmérőjű. (Értem annak a logikáját is, hogy miért tartják a szimplát "pocséknak", de nekem nincs bajom a szimplákkal.)
Ha a pogácsa keresztmetszete azonos mindkét esetben, akkor a duplánál kétszer annyi víz folyik át a kávén, mint a szimplánál. Ideális esetet feltételezve természetesen. A duplánál ezért a felső rétegek kivonatolása erősebb, valamint hamarabb átmelegszik. Mindehhez még jön a dupla esetében az apróbb szemcseméret - már akinél.A lényeg, hogy képtelen vagyok egy jóízű duplát kihozni a gépből, a szimplánál már belőtt hőmérsékleti értékeket alkalmazva. Esetemben persze nem pontos értékekről, csak kiszörfölt fokozatokról van szó..
-
72lakiluk
tag
válasz Nibiru #81299 üzenetére
Apróbb szemcseméret a szimplánál kell úgy gondolom. Mivel ugyanannyi idő alatt kell kivonatolni a jó kávét, ezt csak a finomabbra őrléssel tudom tartani. A szimpla nem attól szimpla, hogy félidőnél elzárom. Ugyan még kezdő vagyok, de én így alkalmaznám ha szimpláznék. Tettem egy-egy próbálkozást, van is kis tamper meg szűkító a LM kosárhoz, lett is iható kávé, de mégis a dupla a befutó.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Steam Deck
- Opel topik
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- Fényképeken a Google Pixel 9 Pro
- Garmin Forerunner 165 - alapozó edzés
- Milyen autót vegyek?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
- További aktív témák...
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- Giant Stance 29 kerékpár (L-es méret)
- Eladó motoros kajak szett (Aqua Marina Tomahawk AIR-K 440+Epropulsion Vaquita)
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care