- Kínában túl sok az EV, fokozódik az árháború
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A Microsoft feltalálta az olcsó AI-t
- eBay
- Átjutottak a Ciscón, betörtek a kormányok hálózataiba
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Windows 11
- Linux kezdőknek
- Hálózati / IP kamera
- A Coca-Cola következő nagy újítása az AI
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lagoon79
tag
válasz #91073280 #66897 üzenetére
sajnos többször belefutottam hasonlóba én is régebben: mertem állítani, h bizony a kis gene kávépörkölő gépnek erősen megvannak a maga korlátai és bizony nem lehet párhuzamba állítani a produktumot egy casino moccás pörköléssel. sokan lehurrogtak, h vszeg én vagyok béna. aztán kiderült, h a jó és tökéletes kávé mindenkinek mást jelent és ez okozta a súrlódást.
abban teljesen igazad van, h vannak lépcsők és az instant kávénál a serpenyőben pörkölt is lehet mennyei, de én a technológia miatt azt mondanám, h ez maximum annak elfogadható, aki szereti a keserű kávét (fogalmat értsd keserű, nem pedig h nincs benne cukor ). ez a pörkölési forma sajnos nem kontrollálható megfelelően és így a végeredmény sem lesz homogén.
természetesen biztos van olyan, akár már félistennek is titulálható személy, aki több életet rááldozva - mint a szamurájok - tökéletesítette a folyamat minden mozzanatát így megkapva az áhított, "keserűmentes" kávéalapot. én még ilyennel nem találkoztam, de olyannal igen, akinek az ilyen folyamat végén kapott pörkölt/égetett babok voltak a tökéletesség netovábbjai, mert az ő igényének maximálisan megfelelt.
na de sok beszédnek, zacc....mindenki igya amit szeretne, viszont a jól sikerült pörkölésből készített kávé nem keserű vagy zöld ízű, én serpenyőből sajnos még csak az előző két ízben kaptam.
kiegészítés (ha csak ironizáltál akkor nem szóltam): brikkának baromi nem "mindegy". mivel alapvetően nem egy kíméletes kávékészítési mód egyik kotyogó sem, így ha már alapból egy nem megfelelő alapanyagot rakok bele, akkor csak fokozni fogja a rosszat. itt még talán egy jófajta bolti tégla is jobb megoldás mint egy égetett bab.
[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz paljoc #66886 üzenetére
Na megvolt az első próba. Bár ugye egy próba nem próba.
Az észrevételek.
Ugye mivel soha nem ittam még Blasiust ezért a korzós teszt alapján mértem össze a kimenetet (ott ugye középállásban volt neked a catler amit mondjuk nem tudom hányas osztás de ezek szerint ennyivel durvább beállítást kíván).
Ezek alapján még nem szeretném végleg leírni a gépet.
Most már relatív simán átjött és nem vettem észre lényegi melegedést meg szenvedést a darálón.
Ez maradt benne 3*16,5g után ami nem rossz tekintve a tegnapelőtti dolgot.
Amit viszont észrevettem, hogy ötös osztáson is nagyon finom lett az őrlemény (eddig kettesen volt általában)A szokásos 16,5g kávé nagyon lassan indult meg. (16,5g -> 30mp -> 18g - ~20ml).
Viszont nem volt sem keserű sem savanyú és szerintem szép volt a crema mintázata is viszont 0 karakter (majd a délelőtti próbáról -ugyanezekkel a beállításokkal illetve egy kicsit tovább durvítom az őrleményt- teszek be képet vagy videót)[ Szerkesztve ]
-
mdav88
senior tag
válasz paljoc #66903 üzenetére
Észrevételeim alapján két dolog tud megváltó lenni: Öntésnél egy számodra kényelmes kancsó fontos, de a jól textúrázott tej még inkább. Ehhez meg egy jó gőzcsővég és megfelelő kazánnyomás kell.
(la scala gyárijával nem tudtam mikrohabot készíteni, rácsavarva a ledugózott gagyit meg azonnal) -
HÁZIGAZDA
válasz #91073280 #66893 üzenetére
nekem a serpenyőnél sokkal komolyabb pörkölőm van, űzöm is már egy ideje a háziperkelést, ám elcseszni a mai napig elcseszem néha, nem ritkán. kell hozzá egy kicsit háklisabb etióp (vagy más) alapanyag, lehetőség jó friss és nedves, és ezek a kisgépek véreznek.
persze van, hogy tényleg sikerül eltalálni, akkor zseniális a kávé. amíg mellé nem teszem mondjuk - épp aktuálisan ez a helyzet - a casino mocca hartmant, mert akkor azért érződik, hogy abban sokkal többféle íz van, összetettebb kávé.
szóval, minden relatív...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
#91073280
törölt tag
Mentségemre legyen mondva - szamuráj vérvonalam mellett - mindösszesen tucatnyi próbálkozásról van szó és magam is meglepődtem a végeredményen.
Talán a kis mennyiség, szorgalmas keverés és az első reccsenés utáni fokozott hőbevitel a titka.
De hagyjuk, ennél még a kopi luwak téma is jobb. (Bár az után vádló tekintetű kitömött benszülött asszonyokkal álmodtam, gyanús, hogy nem fair trade a kávébabom.)
-
weinmaker
őstag
válasz fragola.6035 #66909 üzenetére
Oksi, ha te mondod, akkor biztosan
[ Szerkesztve ]
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Rush77
aktív tag
válasz Rush77 #66904 üzenetére
Csináltam még egy próbát egy picit durvább beállítással.
Most már alakul. De az létezik, hogy ekkora különbség lenne kávék között? A Choco madness vagy spicy italy azok szépen jönnek 2es fokozaton ehhez meg 6os kell (az ugye 8 fokozat mert osztásonként kettő van).
Azt tudom, hogy nem lett az igazi a tömörítés mert ferde meg még dolgozni kell vele egy picit.
Jelenleg ezek az arányok. 16,5g -> 30s -> 26,5g (pid 94)
Ízre amúgy most jobb volt mint reggel. Picit csokis picit magvakra emlékeztető jegyek. -
HÁZIGAZDA
válasz #91073280 #66908 üzenetére
a feketeöves újonc, máris máshogy süt a nap!
már csak egy kotyogón kéne akupunktúrás tuningot végezni, és kész is van a la marzoccót atomjaira szaggató, honi virtus a teljes vertikumban, zöldtől a feketéig!
(az első reccs után én le szoktam állítani a pörkölést. de megpróbálom majd, hogy arra a 15 mp-re ráadom a kakaót...)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Keresztapper #66915 üzenetére
én is, de hát nem ismerem a legmodernebb elméleteket
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Koczó93
őstag
Classic tisztításra, karbantartásra van javaslat? Oscar vízlágyító van benne, emellett kell még időnként átmosni stb?
-
hchefi
csendes tag
Sziasztok,
pár nap elmélkedés után elvetettük a hagyományos presszókávé főzőt a vele járó elkészítési macerák miatt. Úgyhogy most az automata főzők között nézelődök. Van valakinek tapasztalata az alábbi főzőkről?:
Delonghi MAGNIFICA S ECAM 22.110
Gaggia Naviglio
Gaggia Naviglio DeluxeHasonló árfekvésben vannak a gépek, de gőzöm nincs, hogy az árkülönbözet a minőség miatt van vagy a design miatt. Például az automata tejhabosító a Gaggia Deluxe-nál az elfogadható minőségű tejhabot készít? Ahogy láttam, a Deluxe jórészt csak ezt a többletfunkciót tudja a normálhoz képest. Én még az életben nem csináltam tejhabot, úgyhogy ebből induljatok ki
Gondolkodtam azon is, hogy vennék egy márkás automata főzőt, aminek nincs gőzölője, de tudjon emiatt többet, de nem nagyon találtam.
Más gép is jöhet, ha tudtok jobbat és mivel automaták, inkább újat szeretnék használt helyett.Köszi előre is.
-
senior tag
-
freaghill
őstag
-
-
Mano66
senior tag
Én is rakok fel képet,hogy milyenre sikerült a kávé P&Y Guatemala San Miguel-ből.Silvia-n a PID : 98 fok (ez 90-91 fok fejhőnek felel meg) lefolyás 35s.
[ Szerkesztve ]
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
Rison77
senior tag
Sziasztok!
Tud valaki olyan webshopot ahol kis mennyisègben is lehet vàsàrolni babyhez felsőszűrő tartó csavart? Sehol nem talàlok hozzà illőt. Inkàbb csillagfejűt preferàlnàk, mert a torx fej hamar elnyìródik. -
looser
addikt
-
Rison77
senior tag
A felsőszűrőre,nem a vìzterìtőre. 3 helyen is megnèztem, köztük bauhausba is , de ilyen csavart sehol nem kaptam semmilyen fejjel. Màr ha tènyleg jól nèztem ès m5x8 -as kellene bele. Nagyobb webàruhàzban van, de csak szàzas kiszerelèsben. Igazàból az volt a baj, hogy mivel torx húzóm nem volt, ezèrt imbusszal szedtem ki, ami működött is ideiglenesen, ezutàn meg kiment a fejemből, hogy lehet hosszú tàvon nem lesz megoldàs.
-
kaligula
tag
Üdv! Ez a bécsi kávés kiállítós történet nagyon meglepett. Csilliós gépekkel készített 80 százalékos robustás ! keverékek, automata dugattyús!!, ahol arra büszke a fejlesztő, hogy tömörítés nélkül lehet vele készíteni 100as arabicából robustás ízű!!! presszót... kosárka oktatás és tengernyi sötét brazil kávé. Egy helyen elmagyarázták nekem, hogy 'essz-pressz ó', azaz gyorsaság 3s nyomás... Lehet csak az én iránytűm mutat másfelé, de nagyon meglepő volt, hogy égette a nyelvemet az ital.
rovidkv.reblog.hu
-
fragola.6035
aktív tag
A Gaggia felsőszűrő csavarja M5x10 rozsdamentes csavar, kb. bármelyik csavarboltban van max. 15 Forintért. Nem akkora probléma ez. Mielőtt leszeditek, ki kell takarítani a zacctól és kb. örök élet, legyen az imbusz vagy kereszt (torxot én még nem is láttam). Ez legyen a legnagyobb probléma!
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
Koczó93
őstag
válasz Csápájev #66935 üzenetére
Főleg így tuninggal(Omron pid, rézcső, tágulási) egy réz vízterítőt még mondjuk szeretnék bele és akkor lesz teljes
Tamper gyanánt most egyenlőre egy poharat használok. Illetve egy gyári 2 személyes szűrő van hozzá tervezek valami ims, vst, reneka beszerzést csak nem tudom melyiket. Ki mire esküszik? Tamperből fa nyelű, fém vagy palm tamp? Gondolom 58as kellene de láttam hogy szokott lenni pár tizeddel nagyobb is. -
Csápájev
őstag
válasz Koczó93 #66944 üzenetére
Palmtamp vagy sima ez rád van bízva,de mindenképpen a fragola féle 58,6-ost vedd.
Az passzol bele pontosan, a sima 58-as kicsi!
Réz vízterítőből expolygonos, 4 lyukas a jó, ami olyan,mint a gyári,csak réz!
Kosárból mindenki másra esküszik, én ilyen IMS-t használok.Kávéból pedig az a fontos,hogy soha ne vegyél olyat,ami öreg.
Olasz blendeknél max fél év legyen a határ, világosabb pöriknél 3 hónap.
Ha csak lejárati dátum van rajta,akkor attól két évet visszaszámolva kapod meg a pörkölés dátumát.
Minden ami ennél öregebb az szinte biztosan nem fogja azt az élményt nyújtani,mint egy friss kávé, dobhatod ki.
Csak azért mondom,mert szinte mindenki elkezd LIDLis öreg kévékkal próbálkozni,de az a legdrágább kávé,amit dobsz is ki...Expolygon és Danetti nevét jegyezd meg
Itt általában van minden.[ Szerkesztve ]
-
Koczó93
őstag
válasz Csápájev #66947 üzenetére
Hú, köszi srácok a sok infót
Friss kávét már rendeltem a Brikkához is. Tudom hogy sárga Tchiboból nem lesz presszó
Egy Cm702est használok.
Köszi a linkeket is, tegnap olvasgattam a topicban és láttam hogy a 4lyukú vízterítő kell.
Gondolom kéne egy vakszűrő is. Minden alkalommal szoktatok visszaöblíteni? Én most még csak úgy csinálom hogy a végén leveszem a kart, elmosom, és leöblítem a vízterítőt majd letörlöm. Tersonetet vagy puly caffet szerezzek be? Jelenleg Oscar van a tartályban.Szerk: ez a kosár jó nekem?
https://kavebolt.net/alkatresz/1425-ims-lelit-e61-1218g-58mm-es-szurokosar.html?search_query=Ims&results=5&cate=(Ez a bolt van a közelemben)
Ha jól éretlemeztem amíg dupla kosárral nem jövök bele ne is próbálkozzak kicsivel?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- Turbo Racing 1:76 RC DRIFT C64 Giroszkópos távirányítós autó
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!