- Linux kezdőknek
- Újabb kriptotőzsdéről derült ki: ömlik rá az illegális pénz
- ASUS routerek
- Vírusirtó topic
- YouTube
- Windows 11
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Facebook profil letiltás kapcsolt ismeretlen Instagram fiók miatt
- Az USA beperelte az Apple-t: túl drágák az iPhone-ok
- DIGI internet
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mano66
senior tag
Nem tudom valaki csinált már ilyet?
Hagymatű újra gondolva wdt tűvé.
Mind ezt ~380 Ft ért.
[ Szerkesztve ]
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
Bazsee71
őstag
válasz GAgyiXyXy #66248 üzenetére
Szerintem teljesen felesleges ennyire kitekerni a témát. Többször én sem fogom leírni, mert valamiért nagyon nem akarjátok befogadni a lényeget.
Gondolom az utolsó komment után mindenki kidobta a mobiltelefonját, majd utána a számítógépet/laptopot is, mert szegény kínai/koreai gyerekek egy tál rizsért szerelték össze... -
-
cotagg
tag
válasz Peti...(16v) #66256 üzenetére
Én is használtam ilyesmit, egész jól mûködik, de a Londinium toolja jóval vékonyabb fémeket használ, sokkal jobb a 'hatásfoka'. Gitárhúrokat használnak mostanában sokan, én nem próbáltam, de érdemes lehet:
-
cotagg
tag
válasz von toth #66249 üzenetére
Igen szörfözni kell. A fejen ajánlott mérni a hômérsékletet (önatapadó strip vagy valami digitális hômérô rögzítésével). Kitapasztalni, hogy milyen fejhômérsékletnél érdemes a csapolást elindítani és ahhoz ragaszkodni aztán.
Illetve ha nagyon régi a gép, akkor elôfordulhat, hogy a gép alján lévô pressurestat nem a megfelelô állásban van, akkor azt lehet állítani, de ténlyeg csak ha muszáj és tudod mit csinálsz.
[ Szerkesztve ]
-
titusz248
csendes tag
válasz Peti...(16v) #66259 üzenetére
Pl.: autó fékbowden?
-
levior
csendes tag
Disztribúció a téma? Én egy ilyet használok a Motta-tól,
20 eur az ára és nagyszerűen egyenlít. [link] -
cotagg
tag
válasz von toth #66265 üzenetére
Bekapcsolva kell használni. Kikapcsolás után nagyon gyorsan visszaesik a nyomás és így nem jut elég víz a fejbe.
Az az általános tapasztalat, hogy egymás után 2 adag kávét el lehet vele készíteni. Bár az elsô kávé elkészítése után a fejhômérséklet jelentôsen megnô, mégsem fogja megégetni a kávét. A nagytömegû rézfej még ilyenkor is kellô mértétkben vissza tudja hûteni a kazánból érkezô 120-130 fokos vizet.
Persze azt is megteheted, hogy az elsô kávé elkészítése után kikapcsolod a gépet 5 percre, majd visszakapcsolod és pillanatok alatt eléri újból a szükséges nyomást. Illetve két adag között szokták még a nyakrészre rakott vizes törölközôvel hûteni a fejet.
A rendszer úgy mûködik, hogy a kazánban lévô vízet felmelegíti 120-130 fokra. Ez szép lassan átmelegíti a fejet. Amikor feltolod a kart a forró víz kitölti a fejet, ami rögtön vissza is hûti az ideális hômérsékletre. Azt kell kitapasztalnod, hogy mi az a fejhômérséklet, amikor érdemes a csapolást megindítani (mikor tolod fel a kart). Ez némileg eltérô érték lehet minden készüléknél. Függ a gyártás évétôl (fej méret, réz vagy mûanyag duggattyús stb), meg attól is, hogy a fejen hol méred a hômérsékletet (hátul a nyak közelében értelemszerûen jóval magsabb, mint az elülsô részen).
-
cotagg
tag
válasz levior #66266 üzenetére
Szerintem ez alapvetôen két külön dolog. Amit linkeltél az egy "egyengetô", ami inkább arra jó, hogy sima, vízszintes felületet készítsen elô a tömörítéshez, a pogácsa mélyebb rétegeiben nem csinál semmit. A drótos megoldás a szemcseeloszlást egységesíti, pl. megakadályozza, hogy a fine részecskék megüljenek a szûrô aljában a durvább darabok meg a tetején, ami a kioldódás szempontjából nem szerencsés. Hát legalábbis ez az elmélet
-
HÁZIGAZDA
válasz Csápájev #66240 üzenetére
ja, hogy olvastál egy indexcikket? akkor tuti, hogy 100%-ban képben vagy
viccet félretéve: itt egy szervezett cuppingról volt szó, nem arról, hogy te fogyasztóként hogy döntesz valamiről. én sem veszek 3-as kódú tojást, de lehetőleg 2-eset sem, házit meg igen. de iszom kávét, meg csinálok egy csomó mindent. amit nem csinálok, az az, hogy kihirdetek egy koffeinrandit, aztán lefújom, mert előző este rájövök, hogy a kávét rabszolgamunkában szedik. remélem így már érthető.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
cotagg
tag
válasz von toth #66270 üzenetére
1996 és 2006 között használták a teflon dugattyút, elôtte és utána rézbôl készült. Ha teflon dugattyú van a gépben érdemes rézre cserélni, nem nagy összeg és csere kompatibilis. A teflon idôvel deformálódik és eltörik, állítólag hôstabilitás szempontjából is problémás.
Leírva bonyoltulabb a használat, mint amilyen a valóságban. Van egy tanuálisi folyamat, de ahogy rutinná válik vele a kávékészítés nagyon magától értetôdôvé és egyszerûvé válik.
-
Csápájev
őstag
Ebben az akadémiai vitában kétféle érvelés csap össze.
Az egyik oldal érvei:
Állatkínzás- ne támogassuk, hamisítvány- emiatt nem létezik az a magas minőség, amiről a Kopy Luwak esetében beszélnek.Erre a túloldalon sokkal több ellenérv gyülekezik,de egy se azzal száll vitába, amit a mi mondunk.
Egyik se azt állítja, hogy ne lenne állatkínzás vagy ne lenne hamisítvány. Senki sem állítja, hogy csúcsminőségű lenne.
Nem,ezekre nem reflektál senki.
A ti oldalatok érvei: A rabszolgakat nem sajnálja senki, alszentek vagyunk, a kedves vevő igenyei a fontosak. Stb.
Ráadásul két hete még azért bsztal le, hogy egyáltalán hogy feltételezhetem azt, hogy speciality kávéval foglalkozó emberek kopy luwakot kóstolnak. -
kaligula
tag
Üdv! Bár így karácsony után kimerülnek a tárcák, de ha valakinek van kedve csatlakozni egy Eureka Mignon rendeléshez, szóljon. 250 euro lenne kb.
rovidkv.reblog.hu
-
cotagg
tag
válasz norby_42 #66274 üzenetére
Nálam csapolás után a fejhômérséklet szép lassan visszaáll a stabil üzemi hômérsékletre (hûl), ami úgy 10 fokkal kevesebb, mint amit csapolás közben mérek. Ez egy millenium gép (2016-os), lehet, hogy a pre milleniumnál másképp mûködik, mert ott a fejet a gôz melegíti elô, nem a víz. De ott is nehezen értem mitôl melegedne tovább a fej, meg meddig... Elméletileg a pressurestat feladata, hogy ezt szabályozza. Vagy olyan géped van, amiben még nincs pstat?
[Szerk] Megvan, a te géped 80-as évek eleje, jól rémlett. Az valószínûleg egész máshogy mûködik akkor. Meséld majd el légyszíves, ha gépközelben leszel.
[ Szerkesztve ]
-
Koczó93
őstag
Valaki próbált már Brikkába Ims szűrőt?
-
senior tag
válasz Koczó93 #66283 üzenetére
Igen én. De mivel csak nyaraláskor használok Brikkát, ráadásul amelyik kávéval próbáltam az IMS-t, azzal nem főztem a gyárival, szóval így hirtelen annyit tudok csak írni, hogy átjön rajta a kávé... Talán még annyi, hogy mintha finomabb őrleményt kívánna a gyárinál?!
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
HÁZIGAZDA
válasz Csápájev #66277 üzenetére
én sosem támogattam a kopi luwakot, de nem is terveztem cuppingot köré és nem is mondtam le hülye indokkal. nem cáfolom az érveket, mert egyetértek velük (már csak ezért sem szerveztem cuppingot). az álszentségre reflektáltam, mert azzal meg nem értek egyet. ennyi.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
norkov84
tag
Sziasztok!
Kicsit tanácstalan vagyok, és szeretnék más nézőpontot, véleményeket meghallgatni az alábbi dillemmában.
Jelen gépparkomban egy PID-elt, rézcsöves, réz vízterítős, FoT OPV-s GB szolgál lassan 2 éve. Tök jó kis gép, bár a szűkítő, tágulási, és vízhozam- / nyomásszabályzás beépítése még rajta szerepel a listámon. Viszont a gép "vázával" nem vagyok 100% elégedett: műanyag ház, "nyomógombos" gombok.
Elindult a vezérhangya bennem, mi lenne, ha egy fullos GC-m vagy Silvia-m lenne inkább: mindkettő szebb, acél vázas, tartósabb gombok vannak bennük stb. Tanácstalan vagyok azonban, hogy a Silvia megéri-e a felárát (használtak is 400 EUR körül vannak), jobb/masszívabb-e annyival a GC-nél?
Napi kb 2-4 dupla fogy nálunk, tej nélkül, így a gőz része nem fontos. Tejes ital csak vendégek esetén érdekes, de arra a french-press jellegű megoldás is bőven OK. Ami még fontos infó, hogy hosszú kávé/kapucsinó esetén magasabb bögrébe szoktam csapolni, és úgy látom szemre a GC-nél talán kisebb a kar és tálca közti távolság.
Ezt valaki le tudná mérni nekem GC-n és ha van Silvia tulaj, esetleg ő is?Próbáltam visszakeresni korábbi hsz-ok közt, GC vs. Silvia témában, megnéztem a korzós összehasonlító videót is, de csak összekavarodtam
Mi egyéb pro és kontra áll a két gép között?Az örlő jelenleg egy Eureka Mignon, de távlati terv egy Fragola-féle fehér SJ lenne, ha lesz gyári kinézetű (E) tölcsére hozzá
Segítségetek előre is köszönöm!
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #66287 üzenetére
Az, aki ezer dolog közül kipécéz egyet és fennen hirdeti annak felsőbbrendűségét, miközben számos hasonló jellegű (akár súlyosabb) dologban becsukja a szemét, mert az azokkal összefüggő előnyöket túl macerás lenne feláldozni (egy kicsit tehát mindannyian azok vagyunk ha elég mélyre ásunk). Az esetre lefordítva a Kopi Luwak még belefér, mert nem is finom, drága is meg hamisítják is, de pl leszarjuk, hogy a márkás cuccaink hol és hogyan készülnek, csak legyenek minnél olcsóbbak. Persze azt az oldalát is értem a dolognak, hogy valahol el kell kezdeni, és jobb kicsiben.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Deadzone41
őstag
válasz norkov84 #66288 üzenetére
GC alá bögre nem fér, a klasszik 2.5 decis üveg kávés pohár fér be alá max, legalábbis dupla kifolyóval (nem a röfissel). Mérleg a kapucsínós poharak alá se szokott beférni, ha ez szempont. Neten van hozzá 3D nyomtatható alacsonyabb csepptálca, de így vesztesz a cseptálca méretéből, és kicsit bután is néz ki.
-
Csápájev
őstag
válasz soldier2 #66289 üzenetére
Akkor ezen logika alapján ne álljunk ki semmi mellett,hisz az én pólómat is kínában gyártják, a telefonomat is óránként 10 centért rakják össze az ebédemhez a rizst rabszolgák boronálják?
Kész,akkor innentől kezdve érvénytelen a véleményem kizsákmányolás témakörben?
Minimum hegyi remetének kell lennem,hogy bármi ellen felszólaljak,különben farizeus vagyok?[ Szerkesztve ]
-
Csápájev
őstag
válasz norkov84 #66288 üzenetére
Szilvián én is sokat filóztam,tetszik a gőzgombja
Aztán osztottam szoroztam és nekem nem éri meg rááldozni. kb 150 egy szilvia, használtan sem sokkal olcsóbb. Akkor abba még kell egy felsőszűrő csavar átalakítás mert kilóg. Rézcső, PID,szűkítő stb. Mindjárt 180nál vagyok. a GB-t meg tuninggal le lehetne adni mondjuk max 90ért. Nem éri dupláját a Silvia,szerintem.
Classikra inkább megérné,de az meg lényegében szinte ugyanolyan,mint a baby
Sőt,nekem a fehér baby jobban tetszik.[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
Kezdi uncsi lenni ez a sok off ami a kopibol notte ki magat....
Norkov: valoban alacsonyabb a tav, szten azert mert a classicnak joval nagyobb a csepp talcaja. A classicon a merleg es a kapus bogre kofolyos karral baromi kenyelmetlen, ugy kell ala beszenvedni
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Csápájev #66291 üzenetére
engedd már el
és igen, rohadt hiteltelen, ha egyszer csak hangoskodni kezd valaki egy konkrét, kipécézett kizsákmányolás ellen, hatalmas hisztisót levágva. olyan, mint amikor leonardo dicaprio egy 25 ezer lóerős luxusjachtról aggódik a klímaváltozásért. röhejes.
ámde, zárjuk le a témát.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
feketeöves kávészakmázóktól szeretném kérdezni, hogy vajon van-e arra vonatkozóan valami laboros mérés, konszenzus, hogy mennyi a savtartalma egy világosra pörkölt citromlének és mennyi egy "szénbányának"? érzésre mindkettő savas, de a citromlé sokkal savasabb -- sajnos nekem komoly küzdelem egyáltalán kordában tartani a gyomrom, így ha klasszikusabb vonalból kétszer annyit bírok fogyasztani (vagy egyáltalán bírok fogyasztani), akkor az elég nagy érv és inkább átállítom az ízlésemet
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Csápájev
őstag
Egyrészt én nem csak ez ellen a kizsákmányolás ellen szoktam hangoskodni.
Másrészt nem érzed az ellentmondást abban,hogy ha valaki bármilyen igazságtalanság ellen felemeli a hangját,akkor jössz,hogy kioktasd ez mennyire álszent dolog, ugyanakkor következő hozzászólásodban már az az érv,hogy csak egy dolgot pécézett ki az illető .
Tehát egyfelől ne álljunk ki semmiért, mert álszentek vagyunk, másfelől álljunk ki mindenért, különben álszentek vagyunk. -
soldier2
őstag
válasz Csápájev #66291 üzenetére
De igen, állj ki olyan dolgok mellett amiben élen tudsz járni úgy, hogy lemondasz róla, és ez a lemondás neked "fáj" még ha nem is fizikai értelemben. Különben annyira hiteles a dolog mint pl Di Caprio.
Én ezzel azt hiszem elmondtam amit akartam a témában, szívesen diskurálok tovább privátban bármelyikőtökkelVan úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!